Hopp til hovedinnhold
Anbefalinger

Lesetips | Filmtips | Musikktips

Lyden av Pakistan

Det finnes utrolig mye flott musikk fra Pakistan. Den pakistanske musikken har lange tradisjoner, ofte knyttet til lovprising i religiøse ritualer, men også til fest og dans.

Musikktips
0

Ekte og oppdiktede presidenter på film

På terskelen til Donald Trumps presidentperiode har vi funnet fram filmer om hans forgjengere, både de ekte og de fiktive.

Filmtips

Januar er gluggemåneden

Danskene kalte januar for glugmåned, altså gluggemåneden. De så på måneden som et kikkhull, der man så inn i det nye året. 

Lesetips
0

Dokumentar: Notes on Blindness (2016)

Visjonær debut av filmskaperne Peter Middleton og James Spinney om teolog og forfatter John Hull. 

Filmtips
0

Relansert: Fedora (1978)

Relanserte filmer dukker stadig opp i flotte utgaver på blu-ray/dvd takket være distributører som Eureka Entertainment. Som denne litt glemte saken:  Fedora av mesterregissøren Billy Wilder.

Filmtips
Omslaget til Åsne Seierstad To søstre

Podcast: Veien fra Bærum til IS

BOK: Hva er det som får to tenåringsjenter i Bærum til å forlate alt og dra til Syria?

Lesetips

Den beste musikken fra 2016

2016 har på mange måter vært et forferdelig år: krigen i Syria, terror i Europa, Brexit, Donald Trump og en stadig forverret klimakrise. Men heldigvis kan ingen ta fra oss musikken. 2016 har musikalsk sett vært fantastisk.

Musikktips
0

Tegneserier for tweens

Tegneserietips til de som har vokst fra Donald, men ikke er helt klar for Ungdomsskolen enda. 

Lesetips for barn og unge
Soloppgang (pexels.com)

Et nytt og bedre liv

BØKER: I 2017 skal det skje. Du rister av deg gamle uvaner og blir en ny, oppgradert versjon av deg selv. Ved hjelp av disse bøkene.

Lesetips

Overnatte

Det er spennende å sove over hos en venn. Og kanskje litt skummelt første gang. Her har vi samlet mange fine fortellinger om å overnatte.

Lesetips for barn og unge
Aase Texmon Rygh

Modernisme for alle

Kom inn i galleriet og slå av en prat om kunst!

Lesetips

Stille bøker

Går det an å fortelle en historie uten ord? Eller å lese en bok uten bokstaver? 

Nordisk barnebokkonferanse

Ingen jul uten Prøysen

Jul er tradisjoner. Alt skal være som det alltid har vært. Og når jula kommer, må jeg ha min dose Prøysen. Jeg er ikke alene, alle bøkene biblioteket har om Snekker Andersen lånes ut før jul. 

Lesetips for barn og unge
Harry Potter illustrert utgave

50 bøker du trygt kan legge under treet

Fortapt i bokhandelen før jul? La oss gi deg noen tips.

Lesetips
0
Fra Teori og praksis av Nikolaj Frobenius

Podcast: Ti år i Knausgårds skygge

LITTERATUR: Aftenpostens hovedanmelder Ingunn Økland avsluttet vår serie om norsk litteratur de siste 150 årene med å snakke om perioden 2006-16.

Lesetips

Dommedagspatruljer og galaktiske bødler

TEGNESERIER: Lars skriver om noen av sine amerikanske favorittserier. Og da blant annet om en dommedagspatrulje, en galaktisk bøddel, og om tegneserienes svar på Da Vinci-koden.

Lesetips

Tell ned til jul med oss

Gå på kalenderjakt i biblioteket og vinn premier. Vi gjør ventetiden litt kortere til jul.

Anbefalinger
Mark Kurlansky, Paper

"Paper": Litt for A4 om papirets historie

BOK: Mark Kurlanskys gjennomgang av papirets historie hadde fortjent mer chili, Møllers tran, EPO og vitaminbjørner.

Lesetips
0
Bilde fra ekspedisjonen

Podcast: Sveriges polartraume

BOK: Den dristige ekspedisjonen i 1897 skulle sette Sverige på verdenskartet som polarnasjon. Slik gikk det ikke.

Lesetips
Fra filmen Fantastic beasts and where to find them

J. K. Rowlings magiske univers

BOK/FILM: I nærmere 20 år har folk i alle aldre i hele verden gledet seg over J. K. Rowlings magiske univers. Nå kommer «Fabeldyr og hvor de er å finne» på kino.

Lesetips for barn og unge
0
Elvis Costello

Sakprosa-knask i Overdrive

BOK: "De siste årene hadde jeg mistet mer og mer tro på litteraturen. Jeg leste, og tenkte, dette er det noen som har funnet på."

Lesetips
https://www.flickr.com/photos/aronalison/19587983571/in/photolist-pUfbZW-fnh5ES-GNKTw7-uddqH9-9P9vii-vQVx5F-6H4BwW-abSnLd-abPsu4-7v7Ze5-9aTYKY-abSnFL-2FZ3gr-8coSKh-9MVrr-5zTfSc-abSnFo-bE8Nm3-5DBXNi-8bYsGE

Gutta i trehuset og andre trehyttebyggere

BOK: Synes du det er kjekt å lese om trehytter, hyttebygging og hemmelige klubber i trærne? Kanskje du liker å bygge hytter selv også?  Da kan du lese disse:

Lesetips for barn og unge
Foto: Øyvind Holmstad_Wikimedia

Kos dere med de gode fedrene

Denne bokanbefalingen skal handle om de gode fedrene.  Om fedre som elsker og viser det.  Som viser omsorg og kjærlighet og varme og omtanke.  Som gjør livet lettere å bære for dem som omsluttes av deres nærvær

Lesetips
Skriv genialt (Sørum/Johansen)

Podcast: De yngste klassene i Brageprisen 2016

BOK: Brageprisen kårer de beste norske bøkene i året som gikk. Siden det i år er to priser som deles ut innen bøker for barn og unge, fikk vi Sølvbergets egen barnebokekspert Siri Odfjell Risdal til podcast-studio.

Anbefalinger
https://www.google.no/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwijtYOEj4_QAhXDliwKHQNpBP8QjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fwww.pinterest.com%2Fpedrsen%2Fpapirklip-mennesker%2F&bvm=bv.137901846,d.bGg&psig=AFQjCNE_FtwXa7UtIcYTIEG_S8JR83rJqg&ust=1478349448789925

Kriminallitteratur gjennom tidene

KRIM: Aud Jorunns gjennomgang av kriminallitteraturens historie (fritt etter hukommelsen), pluss en haug med personlige anbefalinger!

Anbefalinger
0
Nashville skyline (Bob Dylan)

Podcast: Musikeren og litteraturviteren om Bob Dylans nobelpris

LITTERATUR: Dylan fikk Nobelprisen i litteratur for 2016. Hvilke tekster har gjort ham fortjent til det? Betyr Dylan-prisen noe for andre amerikanske nobelkandidaters sjanser? Dette og mer i vår podcast.

Musikktips
Henry Marsh

"Gjør ingen skade": Ved medisinens grenser

BOK: Hjernekirurg Henry Marsh' memoarer "Gjør ingen skade" gir deg mer livsglede enn all verdens selvhjelpsbøker.

Lesetips

Barnet og døden. Boktips om død og sorg

 Vil vil helst ikke forholde oss til døden i vårt moderne samfunn og vi vil i alle fall at barna våre skal unngå den. Men noen ganger kommer den, både døden og den smertefulle sorgen, selv om vi ikke ønsker den.

Lesetips for barn og unge
Herrera:  Balladen om kongens hage

"Nå vil æ færra til Mexico"

I disse dager feirer Meksikansk forening de dødes dag og kommende lørdag kan du spise ekte meksikansk mat på den internasjonale kafeen på Nytorget.  Ble du litt nysgjerrig på det mellomamerikanske landet nå, kanskje?  Du kan selvsagt slå opp i aviser og leksika og lese deg opp på historie og kultur, men vil du vite hvordan folk virkelig har det, kan skjønnlitteraturen være en vel så god kilde til innsikt.  Vi har noen lesetips til deg.

Lesetips

Matt Baker: en amerikansk pioner

TEGNESERIE: Matt Baker lagde en av de første grafiske romanene. I tillegg kunne han tegne så tiltrekkende kvinner at noen anså ham som en trussel. 

Lesetips
0
Bilde tatt av +yooko+ (Link: https://www.flickr.com/photos/rutsu/5167309458/in/photolist-q4fMMJ-Jj4B6-45VtC-Jj4Ca-62ZrhU-idGhMd-pHZeZg-5Agzuj-6FZLET-jsPjE-nqSN-8RtGHW-8SBP5o-ezGjRF-7FebNM-6HAb1W-8RtGE1-e47PGZ-9cRDyH-dmvTCx-idGwpH-aF3pJu-9U6QC-7nrnR4-qffQmB-9eU8Ny-4ee3n9-6CS6sJ-6yn853-3HNLE-rF8ASa-Jifn7-dAx9jT-9ZCzNY-Jidky-GeHrQ-4ee3jN-aEYuW6-ff9H3Z-aEYyuH-7G4Rw-e4drz5-e4dqiE-7nrnPB-e4drMh-uciwR-3HNJL-3HNKa-DUUXcY-8kRjxr )

Den internasjonale bamsedagen

BARNEBOK: Hvert år feires den internasjonale bamsedagen på president Theodore Roosevelts bursdag, 27. oktober. Her er en liste med bøker om bamser. 

Lesetips for barn og unge
0

Boktips for deg som skal lese nynorsk

BOK: "Læraren har sagt at eg må lese ei nynorsk bok!" Rett som det er, får vi besøk av elever som nesten høres litt fornærma ut over beskjeden fra læreren. Fortvil ikke, det finnes massevis av gode nynorske bøker og vi som jobber på Sølvberget vil gjøre vårt beste for at dere skal finne ei bok dere liker. Her kommer en liten førstehjelpliste: 

Lesetips for barn og unge
Fra en av promo-plakatene til TV-serien Westworld

Fremtid til utlån

BOK, FILM OG TV: "Kva er eit menneske utan framtida?", spurte Olav Duun. Tre av høstens mest omtalte utgivelser ser fremtiden i lys av kunstig intelligens og drømmen om evig liv.

Lesetips
0
Fra omslaget til Heat Death av Leyden Jars

Den beste musikken fra 2016 (#7)

MUSIKK: Krautrock for Mikke Mus. Skranglete lo-fi fra Japan. Og sist men ikke minst har Alex Izenberg hacket seg inn i Neil Young med en soul-pedal, hvor han helt uten fotnoter siterer Lou Reeds mest lykksalige musikalske øyeblikk. 

Musikktips
0
Frå omslaget til "Historia om det tapte barnet"

Elena Ferrante og andre historier frå Napoli

BOK/FILM: Denne månaden kjem siste bok av Elena Ferrantes serie om Lila og Elena på norsk. Vi feirar med utstilling av Napoli-bøker og TO podcastar om det globale fenomenet #ferrantefever.

Lesetips
0
Foto:  Gunhild Nordbø

Les någe løye!

BOK: Det finnes forskjellige meninger om hva som er humor, vi vet det. Likevel tror vi at mange vil like disse bøkene. Vi har forslag til morsomme bøker for både store og små. Bonus: en film å le av.

Lesetips
0

Fem gode ungdomsbøker

UNGDOMSBØKER: Jeg har kastet meg over ungdomsbøkene igjen. Enten man er ung eller voksen tror jeg det er mye å hente i disse fine fortellingene om vennskap, kjærlighet, om å finne seg selv. 

Lesetips
0
Gjøkeredet (1975)

Lån det beste fra 1970-tallet

BOK OG FILM: Ketil Bjørnstad har skrevet bok om 1970-tallet. Vi har bøkene og filmene fra tiåret.

Lesetips
0
Merkelig vær i Tokyo

Vi gir deg LeserSørvis

Hvordan finner vi bibliotekarer bøkene som passer for deg? Fortell meg hva du leser, og jeg skal gi deg LeserSørvis. 

Lesetips

ONS spesial: Bøker om oljå

2500 av Sølvbergets bøker viste godt igjen på ONS. Vi supplerer med tips om oljerelaterte bøker. 

Lesetips

Apropos India

BOK: Joar Hoel Larsen presenterte sin bok  India på høstens første bokprat.  Er du nysgjerrig på landet og vil lese mer?  Her kommer noen tips.

Lesetips
Breiavatnet (Wikimedia Commons)

Podcast: De beste bøkene om Stavanger

Hvorfor ser Stavanger sentrum ut som det gjør? Egil Henriksen guider deg gjennom to hundre år med byhistorie.

Anbefalinger
0

Den usympatiske sympatisøren

BOK: Årets Pulitzer-vinner er en svært fascinerende sak. En roman om splittelse, lengsel og smerte, og en roman som er skremmende aktuell på tross av at den har Vietnam-krigen som ytre ramme. 

Lesetips

Fine, nye strikkebøker

BOK: Når sommerværet uteblir, kan det være koselig å tilbringe kveldene inne med garn og strikkepinner. 

Lesetips
Det skjeve tårnet i Pisa

Italia: Folket som ikke danser

BOK: John Hooper og David Gimours bøker om Italia og italiensk historie gir deg nye perspektiver på landet.

Lesetips
0
Maiplassen, Buenos Aires.  Foto:  Eli Seim

Ei reise til Argentina

BOK: Det hadde seg slik at eg skulle feira påsken i Argentina, nærare bestemt i Buenos Aires. Det slo meg nokså fort etter at billettane var tinga at eg måtte utvida horisonten. 

Lesetips
Detalj fra Skapelsen av Michelangelo

Start me up

MUSIKK: Problemer med å komme i gang etter ferien? Her kommer sangene som sparker deg i gang med introer som utfordrer både the big bang og 1. Mosebok kap. 1.

Musikktips
0

Fra tegneserie til film: 15 anbefalinger

FILM: Filmbransjen plyndrer tegneserienes univers på jakt etter kassasuksesser. Det går ikke alltid så bra. Her er 15 historier som har tålt reisen fra tegneserie til stort lerret godt:

Filmtips
0
Dag Solstad (Foto: Tom Sandberg for Forlaget Oktober)

Podcast: Seks innganger til Dag Solstads forfatterskap

BOK: Dag Solstad fyller 75 år i sommer. Hør podcasten!

Lesetips
0

Morsomme bøker til ferien

BOK: Sommerlitteratur kan være så mangt, her er noen forslag til morsomme og gode feriebøker. 

Lesetips

Årets beste filmer 2016

FILM: En årsbesteliste fra filmbibliotekaren i 2016. Kom innom og sjekk ut bibliotekets filmsamling i 2. etasje. NB! Listen er basert på hva som ble innkjøpt i 2016, ikke nødvendigvis produksjonsår.

Filmtips
0
Sofie Birgitte Andersen

Sofies Verden 2: Åtte kjappe film- og lesetips

BOK OG FILM: YouTube-serie fra Sølvberget: Sofie Birgitte Andersen (22) tipser om filmer og bøker du bør låne.

Lesetips
0

You speak emoji?

Emoji - et nytt og mer vellykket Esperanto? Eller en hær av vulgære symbol i ferd med å utrydde språket? Fenomenet er uansett som sand. Det sniker seg inn overalt. Til og med til de største litterære klassikerne - Moby Dick har allerede rukket å bli Emoji Dick! Vi på Sølvberget har sett nærmere på fenomenet, og forsøker her å formidle bibliotekets skatter på fremtidens globale språk.

Lesetips
0
Fra omslaget til Mitt privatliv av Tomas Espedal

Mitt privatliv av Tomas Espedal

BOK: Tomas Espedals bok Mitt privatliv er bygd opp rundt fotografier som spenner over en 15 års periode av forfatterens liv. 

Lesetips
0
Det spøker for superbitchene.

Lydbøker for hele familien

LYDBOK: Er du glad i bøker? Liker du å bli lest høyt for? Her er fine/morsomme/spennende/fantastiske lydbøker for barn og ungdom.

Lesetips for barn og unge

Stor kjærlighet, tragedier som lurer

Likte du "Faen ta skjebnen"?  Her er bøker som ligner. 

Lesetips
Fra coveret til "Mrs. Dalloway" av Virginia Woolf

Pocket-tips fra første etasje

BOK: Hva skal du lese i sommer? Her kommer en håndfull anbefalinger fra oss.

Lesetips
0
Jostein Gjertsen og Yngve Bergersen Anda

Podcast: Mitt franske hjerte

BOK: Det blir en fransk sommer. Sølvbergets Yngve Bergersen Anda og NRK P2s Jostein Gjertsen guider deg til det beste innen fransk litteratur.

Lesetips
0
Flyplass

Finn boken til din flytur

BOK: Her er bøkene som matcher flytiden din.

Lesetips
0
Cora Sandel

Podcast: Litteraturlørdag 1926-46

BOK: Hør Janneken Øverlands guide til norsk litteratur i mellomkrigstiden.

Obstfelder 150 år
0
John Steinbeck, "Dagdrivergjengen" (omslag til lydboken).

Podcast: Bøkene som formet John Peter Hernes

Gikk du glipp av bokpraten med Høyre-politiker John Peter Hernes? Hør den her.

Lesetips
0

Bok er bra på kino også

Til manges glede har filmen av Et helt halvt år kommet på kino. Det er ikke den eneste boka som blir filmatisert i år.

Lesetips

Ingvar Ambjørnsen 60 år

En av Norges mest leste forfattere fyller 60 år i mai, og vi har selvsagt funnet fram bøkene hans.

Anbefalinger
0
Eirik Bø og Helge Risvand

Podcast: De beste fotballbøkene

BOK: Det har aldri vært skrevet flere bøker om fotball enn i dag. Sølvbergets Helge Risvand og Pelikanen-redaktør Eirik Bø velger sine favoritter før EM sparkes i gang i Frankrike.

Lesetips
0

"Gullet blant gråstein"

Er du lei av mord og mysterier, dikt og "forbanna løgn?" Da skal du snuse litt blant sakprosaen neste gang du er i biblioteket.  

Lesetips

Kort og godt: 10 bøker på under 100 sider.

Trenger du noe å lese mellom alle vårens aktiviteter? Her er ti anbefalinger til korte, gode bøker.

Lesetips
Robert Duvall i "Apocalypse now" (1979)

Cannes-festivalen: Stjerner og spydigheter på Rivieraen

FILM: Cannes-festivalen forener fransk temperament og eleganse med største selvfølge. På Sølvberget kan du låne filmer som har vunnet Gullpalmen for beste film.

Filmtips
0
Parco dei Mostri - Bomarzo (Wikimedia Commons)

Wrrrraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

MUSIKK: Aaaaaaahhhhhh! Iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiaaoooo! Oooooooooooooooooooooooooooooowraaaa! Ih! Ah! Oh! Wrrrrrraaaaaaaaaaaa!

Musikktips
0
Sovjetistan av Erika Fatland

Få Sovjetistan gratis på Sølvberget

Nå kan du hente ditt gratis eksemplar av boka Sovjetistan av Erika Fatland på Sølvberget! 25.000 eksemplarer skal deles ut gratis til innbyggerne i fylket.

Anbefalinger
0

Videobutikkens død

FILM: Det har vært flere oppslag i mediene omkring videobutikkens død. Denne uken skrev forfatter John Erik Riley et nostalgisk innlegg i forbindelse med nedleggelsen av den siste Video Nova-butikken i Oslo, og i forrige måned kunne NRK Rogaland melde at vår lokale videogigant Video Corner legger ned (utleiedelen i det minste). 

Filmtips
Styret i Sølvberget anbefaler bøker. Fra venstre: Anne Marte N. Basso, Linn Tønnessen, Hilde Karlsen, Eirik Faret Sakariassen og Anne Kristin Vik Bruns.

Dette er styrets favorittbøker

Sølvbergets styre er noen skikkelige lesehester. Dette er de aller beste bøkene de har lest.

Lesetips
Siv-Merethe Søbye (til venstre) og Eli-Gunn Rønning Buvik med sine favoritter

Podcast: - Barnelitteraturen er blitt mer humoristisk

Humor og ordlek har fått større plass i barnelitteraturen de siste årene, slår Barnebiblås Siv-Merethe Søbye og Eli-Gunn Rønning Buvik fast. Hør podcasten!

Lesetips for barn og unge
0
Bokomslag: Syndere i sommersol

#lesesammen: Syndere i sommersol

Sigurd Hoels Syndere i sommersol lest og samtidig kommentert på Twitter.

Obstfelder 150 år
0
Fra omslaget til "Så du ikke går deg bort" av Patrick Modiano

Bli kjent med nobelprisvinner Patrick Modianos verden

Da Patrick Modiano vant Nobels Litteraturpris i 2014, virket det som om reaksjonene i litteraturkretser var like lavmælte som enkelte av romanene hans kan være. 

Lesetips
0
Fra omslaget til Den sjuende dagen av Yu Hua

Forlagsredaktørens favoritter

Asbjørn Øverås, redaktør i Aschehoug forlag, har vunnet Trofastprisen, som deles ut til en person som har gjort en iherdig innsats og vist et utrettelig engasjement for oversatt skjønnlitteratur. 21. april besøkte han Sølvberget for å fortelle om noen av de beste bøkene han har lest.

Lesetips
0

Her er Stavanger-barns favorittbøker siden 1999

I 16 år har elever fra Stavanger kåret sine favorittbøker i regi av Barnebiblå på Sølvberget. Lesekonkurransen Årets bok samler tusenvis av deltakere hvert år. Vi har listen over tidligere vinnere – lån dem hos oss!

Lesetips for barn og unge
0
Bilder fra Sølvbergets podcaster

Podcaster: Hør lyden fra Sølvberget

Gikk du glipp av et arrangement hos oss, eller vil du ha boktips fra våre ansatte? Lytt til podcastene våre.

Anbefalinger
0

Lån Glassjenta som lydbok

LYDBOK: I samarbeid med Stavanger Aftenblad har vi nå gjort den omfattende avisartikkelen "Glassjenta" tilgjengelig som lydbok. 

Anbefalinger
0

Mens vi venter på Twin Peaks

TV-SERIER: Er du blant de mange som lengter etter nye Twin Peaks-episoder? Da kan du blant annet trøste deg med O.J. Simpson, Vinyl, Saul, Stephen King, House of Cards, The Americans og Daredevil i vår. 

Filmtips
0
Johnny Greenwood is the Controller (Trojan Records: 2007)

Røff guide til jamaicansk populærmusikk

MUSIKK: Inntil i fjor lyttet jeg aldri til ska, reggae eller dub. Men i 2015 ble jeg mot alle odds så fascinert av Marley-sangen Selassie is the Chapel at jeg nærmest besatt begynte å utforske jamaicansk populærmusikk. 

Musikktips
0
Australsk kultur

De kommer fra landene på undersiden

Fryser du? I Australia eller New Zealand er det godt og varmt, og landene feirer nasjonaldager i januar og februar.

Lesetips
0
Fra omslaget til Armstrong as Santa Claus

Musikkbibliotekets julekalender

Har du et lettere manisk ønske om å komme i julestemning så fort som mulig? Bare vent til vi åpner luke 10! Eller føler du plutselig at du bare må ha en reseptbelagt medisin for å slappe av? Vi har det du trenger bak luke 3. 

Musikktips
0
Woody Allen briller

Woody Allen 80 år - lån filmene

FILM: Life is full of misery, loneliness, and suffering - and it's all over much too soon.

Filmtips
0

Dansing om arkitektur: 30 glimrende musikkbøker

MUSIKKBØKER: Å skrive om musikk er som kjent som å danse om arkitektur. Her er 30 musikkbøker du absolutt bør se nærmere på. 

Anbefalinger
0
The Sopranos - tidenes beste tv-serie?

Tidenes 50 beste TV-serier

TV-SERIE: Har du hull i TV-CV-en din? Hos oss kan du låne seriene du gikk glipp av.

Filmtips
0

Morsomme ungdomsbøker

UNGDOMSBOK: Er du lei av dystre ungdomsbøker uten humor? Her er tips til artige bøker for de som har vokst fra gutter i trehus og kapteiner i supertruser.

Lesetips for barn og unge
0

Keith don't go

MUSIKKBOK: Er Keith Richards en musikkelskende sjarmør eller en kynisk og selvbevisst kontrollfreak? Etter å ha lest den meget underholdende selvbiografien hans, «Life,» har jeg en mistanke om at sannheten ligger et sted midt i mellom.

Anbefalinger

Det manglende mellomleddet

MUSIKKBOK: Jeg syntes alltid bassist McKagan var det minst interessante medlemmet av Guns N’ Roses. Etter å ha lest den rørende selvbiografien hans har jeg skiftet mening. 

Anbefalinger

Rock Music! Death! Crazy People! Love!

MUSIKKBOK: «The Cautionary Tales of Mark Oliver Everett» er en nydelig plate, og «Things The Grandchildren Should Know» er muligens den aller beste musikkboken som er skrevet. 

Anbefalinger

30 morsomme myldrebøker!

BARNEBOK: Liker du lete- og finnebøker? Liker du bilder som vrimler av detaljer der du skal lete etter personer, dyr, ting eller andre saker? Da er dette bøkene for deg. 

Lesetips
Før midnatt - Before midnight

"Før midnatt": Evigheten og to liv

Pompøs overskrift? Såpass må være lov når vi snakker om en filmserie som Før-trilogien.

Filmtips

Snart klart for skolestart

BARNEBOK: Har du en 6-åring i huset som har sommerfugler i magen for tiden? Vi har samlet noen gode lesetips til de som snart skal begynne på skolen for aller første gang - og til de som skal følge dem.

Lesetips
Varmt i Stavanger

Spillelister for varme dager

MUSIKK: Svetter du? Her er spillelister som matcher sommeren, fra våre ansatte.

Musikktips

Sanger fra en øde øy

MUSIKK: Du har strandet på en øde øy. Spiser kokosnøtter. Smiler kontaktsøkende til insekt. Og forsøker å fange fisk med et spyd du selv har spikket. Så en dag får du øye på en svær kiste. Den er stappfull av batterier (+ et skattekart til en nedgravd CD-spiller). Og i samme øyeblikk som "spaden" av en halv kokosnøtt støter borti hard, sort plastikk, hører du en stemme fra oven som lover deg én CD - du kan selv velge hvilken...

Musikktips

Eksperter på vennskap?

BARNEBOK: På barne- og ungdomsbiblioteket får vi spørsmål etter bøker om vennskap nesten hver uke. Her får du tips om bøker for de mellom 3 og 12. Venner er kjempeviktige! 

Lesetips for barn og unge
Angelina Jolie i Maleficent

Angelina Jolie fyller 40 - lån filmene

FILM: Her kommer en artikkel om Angelina Jolie som verken handler om Jon Voight, Brad Pitt, adopsjon eller veldedighet.

Filmtips

Litterær førstehjelp fra en fotballmamma

BARN OG UNGDOM: Strever du med å få ungene til å lese annet enn oppdateringer fra Premier League? Fortvil ikke, her kommer gode boktips til frustrerte foreldre og fotballfrelste barn. 

Lesetips for barn og unge
0

Harpepop fra musikkens skraphaug

MUSIKK: Hvem har hørt om Serafina Steer? Ikke mange. Faktisk så få at jeg noen ganger tviler på om hun finnes. Men dersom hun finnes låter hun som en moderne Shirley Collins med harpe (harpe ja!, ikke gitar), backet av noe Portishead-aktig som leker seg med elektroniske effekter på en lesesal, så stille som mulig.

Musikktips

Moderne psykedelia fra New Zealand

MUSIKKTIPS: Dersom menn kunne fått barn - med hverandre - og bli befruktet av 2 menn samtidig, ville Connan Mockasin trolig vært sønnen til Brian Wilson, Syd Barrett og Prince. Kanskje et av tidenes mest usannsynlige kjærlighetstriangler? Men Connan Mockasin er noe av det mest interessante innen samtidig psykedelia.

Musikktips
Bruce Willis i Die Hard

Bruce Willis: Ketsjup på skjorta, kuler i magasinet

FILM: Det har gått litt trått for Bruce Willis de siste årene. Derfor hedrer vi på Sølvberget ukens 60-åring med å stille ut de beste filmene hans i første etasje.

Filmtips

Lost in space: Sanger og bøker om marsboere

MUSIKK OG FILM: Andy Weirs «Marsboeren» er den beste science fiction-romanen jeg har lest på årevis. Den inspirerte meg til å finne fram de aller beste sangene om månen, planetene og verdensrommet og sånt.

Lesetips
0
Fra coveret til "Anvil. The story of Anvil".

De beste rockumentarene

MUSIKKFILM: Kombinasjonen av rock og film har gitt gode resultater før. Her er en fyldig liste med Sølvbergets favoritter.

Filmtips

Sanger fra kjelleren

MUSIKK: De kickstartet bootlegindustrien, og kjørte fankulturen inn på psykopatiske sidespor. 47 år etter de myteomspunne innspillingene foreligger endelig en (nesten) komplett utgave av de såkalte Basement Tapes.

Musikktips
Fra filmen "Selma", om en borgerrettsmarsj i 1965

Skal du vinne Oscar, lag et seriøst drama

FILM: Alvorstunge dramaer, gjerne basert på virkelige personers liv, er filmene som lykkes best i Oscar-utdelingen.

Filmtips
Barack Obama tenker

"Tenke, fort og langsomt": Hjernen er en merkelig maskin

Daniel Kahnemans Tenke, fort og langsomt er blitt for psykologien det Thomas Pikettys Kapitalen i det 21. århundret er blitt for økonomifagene.

Lesetips
Kongens nei (2016)

Nye filmer: Kongens nei

Hver måned får vi inn en mengde nye filmer og tv-serier.

Filmtips
0
Bilde fra filmen

Sølvberget cinematek: It's a wonderful life (1946)

20. desember viser Sølvberget cinematek julefilmen over alle julefilmer, Frank Capras It's a wonderful life.

Filmtips
"Karikaturen" av Anders Bortne

"Karikaturen": Mer enn morsom

BOK: Anders Bortne kommer til Kapittel-festivalen i september for å snakke om sin bok Karikaturen. Den begynner som satire over mediesamfunnet, men blir etter hvert mye mer.

Lesetips

Bøker om bæsj

BARNEBOK: Her er en liste over barnebøker som kan hjelpe barn og foreldre med pottetreningen.

Lesetips for barn og unge
Geoff Dyer

"En ren besettelse": Lag på lag om D. H. Lawrence

BOK: Det blir sagt at en biografi mest av alt er et portrett av biografen. En ren besettelse er det, og mye annet.

Lesetips
Solkongen av Lars Joachim Grimstad

"Solkongen": Statsministerens sønn redder dagen

Humor, mysterier, snedige plott og enormt driv: Lars Joachim Grimstads bøker om taxisjåføren - og statsministeren - Teddy Fahr bør leses av flere enn de eldste barneskoleelevene.

Lesetips

Helga Flatland: Medrivande trilogi om bygd i sorg

Helga Flatland sine romanfigurar har rike indre liv, men klarer ikkje å gjere kvarandre sterke når tragedien råkar bygda. I september kjem Flatland til Kapittel-festivalen.

Lesetips
Faktabibliotekets bøker om Frankrike

Sølvberget tar alpeluen på

Denne uken vender verdens oppmerksomhet seg sakte over fra fotball-VM til Tour de France. På Sølvberget kan du se rittet i første etasje og låne franske bøker i alle avdelinger.

Lesetips
Stars and stripes

Fire store amerikanere den 4. juli

På den amerikanske nasjonaldagen passer det å løfte fram fire av landets litterære tungvektere.

Lesetips

Lån de beste tennisbøkene

BOK: Liker du å se på tennis, eller spiller du selv? Vi har bøkene du trenger.

Lesetips
0
Fra Stanley Kubricks film "Paths of Glory"

Få peiling på første verdenskrig

BOK OG FILM: 28. juni 1914 ble den østerriksk-ungarske tronfølgeren Franz Ferdinand og hans kone skutt ned og drept da de besøkte den bosniske provinshovedstaden Sarajevo. Dette ble den utløsende årsaken til første verdenskrig.

Lesetips
Verden uten oss - Alan Weisman

"Verden uten oss": Jorden klarer seg helt fint uten oss

- Å, det høres herlig ut, sa min svoger, naturmannen. Jeg hadde akkurat presentert ham for "Verden uten oss", som handler om jordkloden uten mennesker.

Lesetips

Krig, kunst og fordommer som faller

BOK: Hvem har sagt at sommerlektyren skal være lett og problemfri? Disse bøkene er ikke det, bare veldig gode.

Lesetips
Lionel Messi (Wikimedia)

La den svette komme inn

BOK: Sommeren 2014 er full av sportslige høydepunkter. Her får du tips om bøker som har mer enn et snev av svette leggbeskyttere og melkesyre.

Lesetips
Kjedet enebolig - Olav Brostrup Müller

"Kjedet enebolig": Verken her eller der

BOK: Er du en av oss halv-unge som bestandig lengter et annet sted? Olav Brostrup Müller utforsker småbarnsfase, røtter og valgfrihet i Kjedet enebolig. 

Lesetips

"Ung jente, voksen mann": Kort og godt om ung kjærlighet

BOK: Forfatterens alder bør ikke brukes som argument for eller imot en bok, det interessante er det som står på sidene. Noen ganger er det likevel vanskelig å la være.

Lesetips

Resten av Europa bryr seg mer om 1914

BOK: 1814? Når vi først snakker om årstall som får spesiell oppmerksomhet i år, er resten av Europa mye mer interessert i 1914 og 1989. Her er bøkene og filmene som setter det tyske århundret i perspektiv.

Lesetips
Google+