Hva leter du etter?

Fra tegneserie til film: 15 anbefalinger

FILM: Filmbransjen plyndrer tegneserienes univers på jakt etter kassasuksesser. Det går ikke alltid så bra. Her er 15 historier som har tålt reisen fra tegneserie til stort lerret godt:

Jeg lider av mange plager. En av dem er at jeg samler. Ikke på alt, men blant annet på film. Noe jeg inntil for noen år siden hadde sverget aldri skulle skje, men så var det dette med viljestyrke og prinsippfasthet. For å gjøre vondt verre samler jeg dessuten på filmer basert på tegneserier. Så mye unødvendig smerte dette har medført. Nå er det jo slik at ikke alle disse filmene trenger en å glemme fort og jeg har derfor satt sammen en liste over femten som faktisk holder en ok standard. Senere kommer det også en liste over de grelleste eksemplene.

15. "300"
Zack Snyder`s filmatisering av Frank Millers grafiske roman 300 er av mange kåret til en av tidenes mest homoerotiske filmer. Glinsende mannskropper og et nesten totalt fravær av femininitet (når en ser bort fra den persiske kongen Xerxes og som igjen er en av grunnene til hvorfor iranske myndigheter ikke er overbegeistret for filmen) gjør dette til en nesten-klassiker.

14. "Scott Pilgrim vs. The World"
- I "Scott Pilgrim vs. The World" møter vi Michael Cera som Scott, og han er nødt til bekjempe sitt livs kjærlighets syv onde ekser. Det hele basert på Lee O`Malleys tegneserie. Det hele er kult, hipt og til tider hysterisk morsomt.

Jeg har likevel ikke tatt meg tid til å lese tegneserien. Regissert av Edgar Wright som også har regissert "Shaun of the Dead" og "Hot Fuzz".

13. "Road to Perdition"
- Road to Perdition har Tom Hanks og Paul Newman i hovedrollene. Vi blir tatt med til midtvesten på 1920-tallet. Hanks livnærer seg som leiemorder, og blir utsatt for grufullt forræderi. Hevn er den eneste muligheten han ser og samtidig holde liv i sin unge sønn. Basert på en grafisk roman av Sam Allan Collins og Richard Piers Rayner og regissert av Sam Mendes.

12. "Snowpiercer"
- Snowpiercer handler om den siste togturen før verden går helt til grunne. I en forfrosset verden kjører dette enorme toget på verdensomspennende skinner. Passasjerene er inndelt i vidt forskjellige klasser og tegneserie og film beskriver hva som skjer når de undertrykte gjør sitt nødvendige opprør. Filmen er sør-koreansk og basert på franskmennene Jacques Lob og Benjamin Legrands album fra 1982. Hovedrollen har Chris Evans og hans spesiale synes å være … (TMNT; Fantastic Four, Captain America, Avengers og The Losers).

11. "Hellboy"
- I 1993 ble verden introdusert for Mike Mignolas Hellboy. Dette barnet som ble kallet frem på en øy utenfor Skottland i 1944, og vokste opp til å bli en av agentene i Bureau for Paranormal Research and Defense. Ron Perlman gjør en glimrende prestasjon i hovedrollen og gjentar den i "Hellboy: The Golden Army". Det skulle ha kommet en tredje film, men regissør Guilermo del Toro synes å være altfor opptatt.

10. "Sin City"
- Sin City var en åpenbaring av en tegneserie da den kom ut. Historien om Marv fortalt i fargesprakende svarthvitt. Filmen kom i 2005 og her hadde man inkludert flere historier fra de senere seriene. En åpenbaring av en film, og Mickey Rourke i rollen som Marv var intet mindre enn en genistrek. Filmen forholdt seg til serien med hensyn til både historie og utseende.

Oppfølgeren "A Dame to Kill For" blekner i sammenligning.

9. "Daredevil"
- "Daredevil" er en film de fleste mener burde havnet øverst på listen over de dårligste tegneserierelaterte filmene. Selv mener jeg, etter å lest Demonen, Våghalsen, Demonen, Daredevil i de siste trettifem årene, at Ben Affleck gjør en meget god figur. Det eneste som virkelig skurrer er Colin Farrels tatoverte Bullseye.

Jennifer Garner som Elektra passer også fint inn. Filmen Elektra var derimot rimelig teit. I tillegg har Frank Miller en cameo i filmen sammen med den stadig eklere Stan Lee.

8. "Dredd"
Vi har en favorittfascist og det er Judge Dredd. Første filmatisering med denne figuren kom i 1995 og hadde Sylvester Stallone i hovedrollen og det ødela alt. Dredd viser seg aldri uten hjelm!!!! I 2012 kom Dredd og hadde Karl Urban som vår helt. En fantastisk skildring av dette urbane fremtidshelvetet, og jomenn dukker ikke Cersei opp også.

7. "Guardians of the Galaxy"
- Marvels Guardians of the Galaxy er en serie jeg knapt hadde hørt om, og ergo heller aldri lest. Jeg har siden kjøpt flere samlinger og latt være å lese dem også. Filmen var derimot noe av en åpenbaring med sin blanding av action og humor. Her får også Vin Diesel vist hvilken karakterskuespiller han virkelig er.

Et kvalitetsstempel man kan gi denne filmen er at den med fordel lar seg sees flere ganger.

6. "V for Vendetta"
- 80-tallet var for Storbritannias et tiår hvor hele befolkningen var smittet og berørt av Thatcherismen. Da skrev Alan Moore "V for Vendetta" for å vise hva dette kunne lede frem mot. Nydelig illustrert av David Lloyd og hvor optimismen sjelden kom til syne. Filmatiseringen forholder seg nokså slavisk til serien, og Natalie Portman er rørende vakker og får vist hvilket enormt talent hun er gitt. Moore ville selvfølgelig ikke ha noe med filmatiseringen å gjøre.

5. "Red"
- "Red" er en miniserie av Warren Ellis (en av våre helter) og tegneren Cully Hamner. Dette griper filmskaperne fatt i gjør om på en god del av historien. Vi møter Bruce Willis som en pensjonert etterretningsagent som tafatt prøver å flørte på telefonen med hun (Mary-Louise Parker) som har ansvaret for utbetalingen av pensjonen hans. Så skjer noe som endrer det hele radikalt. Dette involverer også Morgan Freeman, Brian Cox, John Malkovich og Helen Mirren. Dette blir staselig moro og "Red 2" er nesten like bra.

4. "Watchmen"
- Time Magazine konkluderte med at Alan Moore og Dave Gibbons' "Watchmen" hørte hjemme blant de hundre viktigste romanene i det tyvende århundre. Og det skulle bare mangle!

En hinsides bra serie, og en serie man aldri blir lei av å lese om igjen. Zack Snyder har gjort sitt beste for å gi liv til Gibbons tegninger og følge Moores historie nøye. Dermed kan det ikke gå galt.

Superhelter ble aldri de samme igjen.

3. "Deadpool"
- Deadpool kom nylig på dvd og jeg har allerede rukket å se den to ganger. Endelig en superheltfilm hvor det ikke er tatt hensyn til de 10-16 åringene som vanligvis utgjør hoveddelen av publikummet for slike filmer. En film hvor F-ordet brukes fritt og det er voksne mennesker som skildres. Det ville være helt feil å kalle dem vanlige. Fantastisk dialog og en Ryan Reynolds som virker født til hovedrollen (og at han kan gjøre opp for sin rolle som Hal Jordan i "Green Lantern").

Og så noe jeg aldri trodde jeg skulle oppleve i en film basert på Marvels karakterer: Toppløse damer (hele to, damer)!

2. "Immortal"
- Enki Bilal er en av verdens største tegneseriekunstnere. Når han så går hen og lager film av sin Nikopol-trilogi er det verdt å følge med. Handlingen i "Immortal" er lagt til fremtidens Paris og der en pyramide en dag henger over skyskraperne. De som befinner seg i denne har en utrolig likhet med de gamle egyptiske gudene. En av disse, Ra, har gjort opprør mot resten og avventer sin straff. Samtidig detter satellitten der Nikopol har avtjent sin fengselsstraff ned i en av bydelene.

Og det hele begynner…

1. "The Losers"
"The Losers" er en serie av Andy Diggle og tegneren Jock. Om en spesialenhet innen det amerikanske forsvaret som blir forrådt og siden jaktet på av sine egne. For å kunne renvaske seg bestemmer de seg for å gjengjeldelse og også få tak i den som står bak alt dette. Ikke verdens mest originale plot, men drivende godt fortalt. Filmen viker ikke så mye fra dette, selv om de ikke hadde rettighetene til serien, og det er det som gjør at den kommer på toppen av denne listen. En usedvanlig bra actionfilm er det også.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙