Hopp til hovedinnhold
Min side

Boktips for 0-3-åringer

Boktips for 0-3-åringer

Trenger du boktips til 0-3-åringer, finner du oppdaterte tips her.

Vi ønsker å vise barn at det er gøy å lese, og der tror vi på Barne- og ungdomsbiblioteket at vi har noe til felles med dere som jobber i barnehagene og foreldre.

Her er boktips på nye bøker:

Drømmeland

Sutcliffe, Mandy: Til drømmeland

Belle synger en vuggesang for bestevennen sin, kaninen Boo. Utenfor vinduet skinner månen og stjernene står høyt på himmelen. Natten har kommet og stjernene blinker mens Belle og Boo blir søvnige og blir tatt med til en magisk og fantastisk verden. De kommer til drømmeland og der møter de cowboyer som sover på prærien, pirater som slumrer i hengekøyer og feer som flyr opp til myke senger. Billedbok for førskolebarn. 

Eriksson, Eva: Julia gjemmer seg

2-åringen Julia har gjemt seg. Mamma leter etter henne under bordet og bak gardinene. Når hun har funnet henne, er det mammas tur til å gjemme seg, og Julia må lete. Til slutt gjemmer de seg sammen, men da er det jo ingen som kan finne dem. Dette er en humoristisk hverdagssitasjonsfortelling. Billedbok for førskolebarn. 

DagenOpp

Grande, Martine: Dagen opp ned

Ein dag vaknar flaggermusene Ida og Oda opp om morgonen. Alt ser annleis ut. Det er ikkje natt, men dag. Det er ikkje mørkt, men lyst. Og det er ikkje stille, men veldig bråkete. Dei undrast på kor alle lydane kjem frå. Bli med å sjå korleis dagen ser ut for dei som berre har sett natta. Dette er ei fargerik forteljing om å sjå verda med heilt nye auge.

Haughton, Chris: Åh nei, Fido!

Laffen må ut en tur. Han spør om Fido kan klare å oppføre seg mens han er borte. Fido lover at han skal oppføre seg bra. Han håper i alle fall at han klarer å oppføre seg bra. Fido ser en kake på kjøkkenet. Og han som elsker kake. Han har jo lovet å oppføre seg bra, men han har veldig lyst på kake. Kartonert. Billedbok for førskolebarn.

Mine første ord: Dyr

Hva dyrene heter er noen av de aller første ordene de små lærer seg. I denne pekeboka kan man lære både dyr og dyrelyder. Pekebok for førskolebarn.

Modeste, Caroline: 1000 ord: bildeordbok for de minste

I denne ordboka er det bilder og ord til gjenkjennelige hverdagssituasjoner og temaer. Her får man språkinnlæring, samt at den fungerer som en introduksjon til former, farger, tall og mye mer. Billedordbok for førskolebarn.

Sirkel-jakt

Teckentrup, Britta: Sirkel-jakt

Bli med og finn alle sirklene. Dette er en geometribok for de yngste med former, farger og lyder, små oppgaver og mange detaljer. Illustrasjonene er i moderne retrostil. Billedbok for førskolebarn.

Patricelli, Leslie: Smokken

Det er krise. Favorittsmokken er borte. Den vesle pjokken leter over alt etter den kjære smokken sin. Dette er en humoristisk historie som mange små vil kjenne seg igjen i. Billedbok for førskolebarn.

Hayashi, Emiri: Hallo, dyr!

Babyer liker best bilder med klare kontraster mellom figurer og bakgrunn. Her er glade farger og dyr, flygende fugler og firbeinte favoritter. Hver bokside har et lite hull som innbyr til utforskning for bitte små pekefingre. Boka er spesielt laget med tanke på babyens uferdige blikk. Kartonert. Pekebok for førskolebarn.

Marienborg, Irene: Jeg må tisse! sier Nora

Mamma vil at Nora skal slutte med bleie. Men Nora er slett ikke sikker på om hun tør å gå på voksen-doen. Illustrasjoner og tekst viser gjenkjennelige hverdagssituasjoner. Billedbok for førskolebarn.

Emma_lillehanden

Adbåge, Emma: Lille hånd

En liten hånd kan gjøre mye rart, som f.eks. røre grøt, male bilde, vinke til mamma eller klippe med saks. Når kvelden kommer er den trøtt. Da vil den bare holde hånden. Dette er en bok som tar utgangspunkt i de forskjellige kroppsdelene og hva de gjør i løpet av dagen. Kartonert. Pekebok for førskolebarn.

Marienborg, Irene: Det regner! sier Nora

Nora er en helt vanlig 3-åring med veldig god fantasi. Hun elsker regn. Da kan hun plaske i sølepytter. Men pappa synes ikke det er så lurt å bli klissvåt, så derfor må hun ta på regntøy. Hun lager et skikkelig regnværsorkester, og blir klissvåt igjen. Da gir pappa henne en paraply, og den kan brukes til mye fint, som f.eks. båt. Illustrasjoner og tekst viser gjenkjennelige hverdagssituasjoner.

Scheffler, Axel: Tramp og Line - Det snør

Tramp og Line er ute og leker i snøen og har det gøy sammen. Så bestemmer de seg for å lage en snømann, men da begynner de å krangle. For Tramp vil lage en snøhare og Line vil lage en snømus. Etter å ha kranglet en stund er de begge våt, kalde og lei seg. Heldigvis blir de venner igjen når de kommer inn og begynner å tegne. Fortellingen om kaninen Tramp og musa Line er en hverdagslig historie det er lett å identifisere seg med.

Det finnes flere bøker om Tramp og Line.

Janouch, Katerina og Lindman, Mervi: Ingrid og Ivar

Kjenner du Ingrid? Dette er første bok i en ny serie om bestevennene Ingrid og Ivar. De to finner på mye kjekt sammen. Ingrid og Ivar er ute og leker hele dagen, klatrer i trær, bygger hytte, vanner i hagen, lager mat. Det er masse å leke... Akkurat som i bøkene om Ingrid er det mye for de yngste å kjenne seg igjen i - leken, miljøet og det enkle språket.

Marchon, Benoit og Bravi, Soledad: God natt

God natt! God natt, min kjære! God natt, min skatt! God natt, min due! God natt... La kjærlighetserklæringene dysse barnet i søvn. I midten er det hull i boka for et barneansikt. For hvert oppslag blir barneansiktet sentrum for en ny figur: et hjerte, en blomst, en due, en skatt osv. Alt det en søvning krabat liker å høre før Ole Lukkeøye kommer med søvnen.

Cobb, Rebecca: Spisetid

Mamma sier det er tid for formiddagsmat, men jeg har annet å gjøre. Og sitter jeg endelig ved bordet, vil jeg i hvert fall ikke spise. Da er det fint at bjørnen og krokodillen og ulven hjelper til. Kanskje de vil hjelpe meg med middagen også? Sjarmerende bildebok om en situasjon de fleste barn (og foreldre) kan kjenne seg igjen i. Fin bildebok om vennskap og mat!

Melling, David: 1, 2, 3 Plopp!

Én liten and vil ut og bade. Baderingen er på plass, og plaskebassenget frister. Det er bare å klatre opp stigen til stupebrettet og gynge litt før han hopper uti. Men det er nok tryggere å vente på en venn eller to. Snart er de ti små ender som vil bade. Så spørs det om det er and nummer én, to eller ti som først tør å hoppe i vannet. I tillegg til å lære å telle til ti lærer man også at noe som først er skummelt, kan bli veldig gøy bare man tør å hoppei det.

Aakeson, Kim Fupz: Lili pusser tenner

Boka om Lili som er blitt en stor jente. Mon tro hvordan badet blir seende ut når Lili pusser tennene alene?

Aakeson, Kim Fupz: Lili elsker mat

Lili er glad i mat, likevel havner mye av maten på gulvet. Kanskje fordi Lili sparer plass til desserten?

2013-03-20_BUB-Lars-er-ikke_

Nyhus, Svein: Lars er ikke

Bøkene om lille Lars ble fort favoritter hos både barn og voksne da de kom ut. Lars er en ellevill og kul liten kar i stripete pysjamas, som liker å danse og gjemme seg. Teksten er enkel og akkurat passe filosofisk og illustrasjonene er nyskapende, men gjenkjennelig. Det har kommet flere bøker om Lars. Bl.a. Lars danser og Lars er Lars.

Karsin, Åsa: Lille Lena er politi

Bøkene i denne serien handler om lille Lena som leker ulike yrker. Når hun leker, er hun alt fra lege til frisør. Men kan en lege bli syk? Og hvorfor blir Svenne nervøs når Lena får tak i saksen? Bli med Lena på jobb og les selv. Det har kommet flere bøker om Lille Lena, bl.a. Lille Lena er lærer, Lille Lena er lege, Lille Lena er frisør.

Janouch, Katerina og Lindman, Mervi: Ingrid fra morgen til kveld

I denne boka treffer du Ingrid som er en kjent barnebokfigur for de yngste. Vi får være med Ingrid hele dagen fra hun står opp, spiser frokost, leker med vennene, faller, slår seg og går til legen, og hjem til kos og kvelds med familien. Bøkene om Ingrid har enkle tekster og glade illustrasjoner. Denne boka om Ingrid kommer i stor og robust format som er fin å bla i for de minste.

Moursund, Gry: Bibbi og katten

Bibbi og katten venter på Babba som skal komme hjem fra reise. De er så spente, så spente. Bibbi og katten lurer på om de kommer til å kjenne igjen Babba? For å korte ned ventetiden lager de en deilig pærekake, for det er det beste Babba vet. Å vente tar veldig lang tid, synes de. Kanskje de kan smake på kaken før Babba kommer? Dette er en enkel, fargerik og humoristisk bok for de minste.

Dunbar, Polly: God natt, Tipp-på-tå

I denne boken treffer vi Tilly og kosedyrene hennes. Dette er en bok som tar for seg kveldsstell og legging. Alle er trøtte, bare IKKE Tipp-på-tå. Tipp-på-tå får være med når Tilly pusser tennene til Dille. Tilly synger vuggesanger. Tipp-på-tå er fortsatt ikke trøtt, hun vil spille tromme! Så forteller Tilly eventyr for alle sammen, og da sover de. Men hvem skal bre dyna over Tilly når alle sover? Andre bøker om Tilly og vennene:  Hvor er Elling?, Perle pynter seg, Dille biter, Hector blir glad igjen og Tilly bestevenn.

Lundsten, Camilla: Endelig bæsj

Dette er en av mange bøker om Veslefanten som er gitt ut på Samlaget. I denne boka skal Veslefanten øve seg på å bæsje på potta. En enkel og fin bok til den som trenger en oppmuntring i pottetreningen, Andre bøker i denne serien er: Endelig mat!, Endelig fest!,Endelig småsøsken!, Endelig regn! og Endelig god natt!

Nilsen, Henriette: Hva gjør Pepsi? 

Bli kjent med Pepsi, en snill og rampete og lur og akkurat passe søt hundevalp. Pepsi tisser inne, tygger på mammas sko og stikker av fra pappa. Men kan han også hente tøflene, finne bamsen for lillesøster og spasere pent i parken. Aller best liker han å kose! Andre bøker i denne serien: Hvor er Lakris? og Hva liker Muskatt?

Norberg, Tora Marie: Kongen som gråt av glede

Dette er en pekebok om å gjøre gull til gråstein. Kongen har bursdag. Hver bursdag tenker han på mamma som døde da han var liten. Hele Norge feirer kongens bursdag, og han får mange flotte gaver. En kunstner viser kongen en stein i parken som han skal få, gaven skal bli ferdig i løpet av natten. Neste dag blir kongen veldig glad da han ser hva kunstneren har laget av steinen. Her kan barna lære noen nye ord, som f.eks gledeståre. Flere bøker i serien heter: Kongen som må ut og hente melk og Kongen som seiler sin egen sjø.

Kruusval, Catarina: Mine første sanger

Mine første sanger består av fem kjente og kjære barnesanger, hvor hver sang har fått sin egen bok. Tekst og illustrasjoner går hånd i hånd og fungerer godt som pekebok og sangbok for de yngste. De fem sangene med hver sin bok er: Bæ, bælille lam, En elefant kom marsjerende, I et hus ved skogensslutt og Små froskene.

Strid, Jakob Martin: Mimbo Jimbo

Elefanten Mimbo Jimbo flyr rundt i helikopteret han har laget. Mimbo Jimbo tar med seg vennen Mumbo Jumbo på en opplevelsesrik tur hvor de blant annet hjelper andre dyr. Etter en eventyrlig og spennende dag er det godt å komme hjem. Det finnes en bok til om Mimbo Jimbo og den heter: Mimbo Jimbo har det gøy.

2013-03-20_-bub-mimbo jimbo

Wirsén, Stina: Hvem er sint?

En litt annerledes småbarnsbok. Her er ingen idylliske, trygge og utvetydige illustrasjoner. Her er det absurd, naivistisk, humoristisk, en blanding av stygt og søtt, men først og fremst veldig realistiske situasjoner. Vi møter en bamse og en katt. Katten vil bli med bamsen å bygge med klosser, men det får hun ikke lov til. Katten blir sint, men da blir bamsen også sint! Dette handler om store og sterke følelser. Småbarnsbøkene til Stina Wirsén er kjempefine som utgangspunkt for å sette ord på sterke følelser og å lære seg å håndtere dem. Les også: Hvem sin venn?, Hvem er søt?, Hvem sin mormor?, Hvem bestemmer?, Hvem blør? og Hvem kler på seg?

Allen, Jonathan: Jeg er ikke klar

Lille Ugle skal i barnehagen. Det er bare et problem. Han er ikke helt klar... En historie fra små barns hverdag det kan være lett å kjenne seg igjen. Du kan også lese om Lille Ugle i disse bøkene: Jeg er ikke søt, Jeg er ikke redd og Jeg er ikke nissen.

Landström, Olof og Lena: Bø og Bæ får besøk

De to sjarmerende sauene, Bø og Bæ, en jente og en gutt, opplever stadig spennende ting sammen. I denne boken vil Bø og Bæ hjelpe en liten katt som har klatret opp i et høyt tre. De to gode vennene har en rett på sak innstilling og går i gang med det som må gjøres for å få katten ned. Det viser seg å ikke være så lett, for katten har sin egen vilje. Her blir det forviklinger! Bøkene om Bø og Bæ gir gode sjanser for flotte fellesskapsopplevelser. Her finnes både underfundig humor, drama og livsvisdom. Boken har et veldig godt samspill mellom tekst og bilde, og man må lese bildene minst like mye som teksten. Liker du Bø og Bæ har vi også følgende bøker å by på: Bø og Bæ blir våte, Bø og Bæ i skogen, Bø og Bæ gjer reint, Bø og Bæ til sjøs, Bø og Bæ i festhumør og Bø og Bæ i vinden.

Blake, Stephanie: Babyfjott

Den lille kaninen Simon har fått en lillebror. Det er ikke bare, bare. Simon må bl.a. være stille når lillebror, eller Babyfjott som Simon kaller han, sover. Det er kjedelig så klart. Simon kunne helst tenke seg at foreldrene leverte han tilbake til sykehuset. Men så om natten hører Simon skumle lyder, og da viser det seg etter hvert at lillebror kan være god å ha. Boka handler om søskensjalusi og det å være mørkredd.

Grossmann, Kari: Min verden

Denne pekeboka inneholder mange illustrasjoner fra hverdagslige situasjoner, fra det å spise frokost, kle på seg, leke ute, til å legge seg. Her lærer barna å sette ord på tingene rundt seg. Boka innbyr barn og høytleser til å å på jakt i bildene.

Bringsværd, Tor Åge, illustrert av Solli, Tina: Når to skal stå opp

Berte og pappa snakker om mye rart. Særlig når de skal stå opp. Så vi får høre om hva bjørner og drager og elefanter gjør når de skal stå opp. Og til slutt har Berte og pappa fått på seg klærne og spist frokost før de sykler til barnehagen. Bøkene om Berte er beskrevet som "Små perler for en kosestund", "Humor og poesi for de minste" og "Godteri i bokform". Det er kommet ut en rekke titler i "Når to"-serien.

Holzwarth, Werner og Erlbruch, Wolf: Den lille muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans

Akkurat i det den lille muldvarpen stakk hodet opp av jorda for å se om sola hadde stått opp skjedde det: Det var rundt og brunt og lignet litt på en pølse - og verst av alt: Det landet rett oppå hodet hans. Og så går muldvarpen ut i verden for å finne hvem som er den skyldige, og kanskje få tatt en bitteliten hevn. Dette er underbuksehumor på høyt plan, for store og små! En liten perle.

Vi har også lydboka som er en morsom dramatisering med musikk, sanger, effekter og skuespillere.

Geffenblad, Lotta: Prikk og Flekk bakar

Prikk og Flekk er sultne og har knurr i magen, og har verken brød eller kaker. Da må de bake! Etter å ha bakt må de vaske både kjøkkenet og seg selv, og til slutt spiser de varme rundstykker og kalde sjokoladeboller. Nam! Bakerst i boka står det noen enkle oppskrifter som små barn kan prøve sammen med foreldre eller eldre søsken. Liker dere å lese om Prikk og Flekk finnes det flere titler om de to gode vennene!

2013-04-05_MonsMariusBUB

Bratlund, Bente og Ørdal, Stina Langlo: Mons Marius er ei løve

Her følger vi Mons Marius og mamma en morgenstund. Mons Marius skal i barnehagen, og mamma vil at hans skal både høre etter, spise frokost, ikke bråke så mye og til og med skynde seg! Noen som kjenner seg igjen? I en travel morgenstund er det mye som kan skje. Mons Marius leker seg gjennom morgenen både som marihøne, mus, snegle, tøysete apekatt, løve, koalabjørn. Leser dere boka finner dere ut hvilke andre dyr Mons Marius også kan bli.

Wirsén, Carin og Wirsén, Stina: Mange fargerike små og en liten rosa

"En liten i rosa klær er ute og plukker bær". "To små grønne slåss om en bønne." og til slutt "Mange fargerike små er blitt temmelig bøllete nå". En tellebok litt utenom det vanlige. Carin Wirsén har funnet en lang rekke underlige situasjoner, livfullt, fargerikt og spenstig illustrert av Stina Wirsén.

Kontakt oss

Google+