Hopp til hovedinnhold
Min side

Boktips for 3-6-åringer

Boktips for 3-6-åringer

Trenger du boktips til 3-6-åringer, finner du det her.

Vi ønsker å vise barn at det er gøy å lese, og der tror vi på Barne- og ungdomsbiblioteket at vi har noe til felles med dere som jobber i barnehagene og med foreldrene.

Ønsker dere oppdateringer om nye barnebøker, finner dere et utvalg av kjekke bøker her:

slurp

Jönsson, Maria: Slurp! : verdens beste smokk

Ulven Valdemar elsker å slurpe på smokken sin, men nå synes pappa han er blitt for stor til å bruke smokk. Valdemar er enig, han er en stor ulv. Stor nok til å ville bestemme selv. Valdemar har et kjært forhold til smokkene sine, den røde smokken og den grønne smokken. Men da lillesøster Linn roter bort sin smokk, den blå, viser Valdemar hva det vil å si å være stor ulv på ordentlig. Typografien er håndskrevet og er en del av illustrasjonene. 

Mæhle, Lars og Skyllingstad, Odd Henning: Hvem gikk med utesko inne?

Leon og Live går i Kråkeslottet barnehage. For litt siden var gulvet i barnehagen skinnende rent etter at Elin hadde vasket det, men nå er det masse gjørmete fotspor på gulvet. Dette er en sak for Leon og Live. De undersøker hvem fotsporene tilhører. De går grundig til verks med etterforskningsmetoder og solid bevisføring. Leon og Live er Kråkeslottet barnehages egne detektiver som løser ulike gåter. 

Vi har også Hvem har tatt brillene?  i samme serie som heter Barnehagekrim.

Daniel møter

Bjärbo, Lisa: Daniel møter en Triceratops

Daniel har en eske hvor alle dinosaurene hans bor, Dinolandet. Om natta, når pappa sover, hender det at dinosaurene blir levende. Det er leggetid for Daniel og han har lovet pappa å legge seg til å sove, men sniker seg likevel opp igjen til Dinolandet sitt. Med et lite steg over kanten på esken er han midt inne i dinosaurverdenen. Der møter han en bekymret triceratops som er sulten, men som ikke finner mat på bakken. Hun er for liten til å nå opp til de grønne bladene på de høye trærne. Daniel må finne en måte å hjelpe henne på. Eventyrhistorien avsluttes med et faktaoppslag der triceratopsen snakker om seg selv. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet. 

Les flere bøker om Daniel og hans Dinoland .

Inkpen, Mick: Jeg vil være vennen din

En familie har fått en håpløs og uoppdragen valp som roter rundt og skitner til, ødelegger og stikker av hele tiden. Så det spørs om den får bli hos familien den er kommet til. Dette er en fortelling om at det går an å være glad i noen selv om de ikke er feilfrie. Tekst på rim. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet. 

Kråkeslottet

Solberg, Ingvill og Moursund, Jill: Kråkeslottet

Selma skal være med Emma hjem for første gang. De har ikke lekt sammen så mye før, men nå leker de sammen nesten hver dag i barnehagen. Det er morsomt å leke sammen med Emma, for hun finner på så mye rart. Selma både gleder og gruer seg til å være med Emma hjem, for man vet aldri hva som kan skje sammen med Emma. De leker og har det gøy, men når Selma plutselig må overnatte hos Emma er det ikke morsomt lenger. Huset til Emma er gammelt og litt skummelt, moren kaller det «kråkeslottet». Dessuten er Emma flink til å fortelle spøkelseshistorier. Da er det ikke så lett å få sove. Billedbok for førskolebarn.

Kohara, Kazuno: Midnattsbiblioteket

I midnattsbiblioteket, som kun er åpent om natta, jobber det en liten bibliotekar og hennes tre ugle-assistenter. De hjelper alle som kommer til biblioteket med å finne akkurat den boka de leter etter. Det er alltid stille og rolig i biblioteket, men en natt kommer ekornene på besøk. Da blir de liv og leven der. Heldigvis så er det også plass til et aktivitetsrom i biblioteket. Illustrasjonene i boka er i retrostil. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Teddy

Walton, Jessica: Her er Teddy : en liten historie om kjønn og vennskap

Teddybjørnen Thomas leker seg gjennom dagene sammen med bestevennen sin. Han har det så godt som en bamse kan ha det, men det er likevel noe som gjør ham ulykkelig. Thomas har en hemmelighet som han egentlig tør å fortelle til noen. Men en dag tar han sjansen, og forteller bestevennen sin hva som har gjort ham så trist. Teddybjørnen Thomas har innsett at han egentlig er en jenteteddybjørn. Dette er en fortelling om hvor viktig det er å være seg selv, men hvor vanskelig det kan være noen ganger, og om å ta sine egne valg. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet. 

Biddulph, Rob: Blåst bort

Pingvinen Blå er ute og leker med den nye drage sin da et uvanlig sterkt vindkast tar med seg både dragen og Blå. De blåser avsted på en spennende og overraskende tur i luften. Vennene til Blå, selen og bjørnen, prøver å redde ham, men ender i stedet med å bli deltakere på en reise inn i det ukjente. De dingler av sted i luften, hengende etter dragen alle sammen. Bort fra det kjølige Antarktis og til en stekende varm tropisk øy. Forhåpentligvis klarer de å lage en plan for å blåse bort igjen, tilbake til der de kom ifra. Teksten er på rim og illustrasjonene er i collage-stil. Billedbok for førskolebarn.

Jakob_og_Neikob_Naboen-787x1024

Stai, Kari: Naboen

Jakob og Neikob har fått ein ny nabo. Jakob blir som vanleg glad, mens Neikob er svært skeptisk og byggjer et høgt gjerde. Jakob byggjer ei bru. Sjølv Jakob har høyrt at ein ikkje skal snakke med framande. Då den nye naboen plutseleg trekker gardina for meiner Neikob at det er eit klart bevis for at naboen har noko å skjule. Denne gongen får Jakob og Neikob ei felles utfordring og begge blir redde. Illustrasjonane er laga i ein retroaktig stil. Billedbok for førskolebarn.

Wenzel, Brendan: Alle så en katt

En katt vandrer gjennom verden. Alle kan se katten, men hvordan katten ser ut, er avhengig av øynene som ser. Historien er fortalt fra perspektivet til flere forskjellige dyr som ser den samme katten på ulike måter. Noen ser katten som farlig og glupsk, andre ser en myk hårball eller et stykke mat. Teksten er nysgjerrig, enkel og rytmisk, illustrasjonene er stiliserte. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet. 

Merino, Emma: Klart jeg kan klatre, sa kua

Kajsa er ikke som alle andre kuer. Hun elsker å oppdage nye ting. For henne er all ting mulig. Hun er overbevist om at livet har mer å by på enn bare å tygge gress dersom man tør å prøve. Men søstrene hennes synes Kajsa er rar med alle sin snodige påfunn. Da Kajsa forteller søstrene at hun har klatret opp et tre og møtt en drage, er de enige om at det har gått for langt. De drar inn i skogen for å finne henne, og snart oppdager de en verden full av overraskelser. Billedbok for førskolebarn. 

Jarvis: Alans store, skremmende tenner

Alle dyrene er redd for den kjempeskumle krokodillen Alan. Han har en stor, hvit tanngard som han elsker å skremme de andre dyrene med. Men Alan har en veldig lite skummel hemmelighet, som de andre dyrene ikke må få vite om. For alt er nemlig ikke slik som det ser ut for. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Aisato

Njie, Haddy og Aisato, Lisa: Snart sover du - Et års godnatt

Det er ikke bare mennesker og dyr som sover. Årstidene gjør det også. Når vinteren er våken sover våren, sommeren og høsten. Når våren våkner til liv kan vinteren få sove. Etter våren våkner sommeren fra sine drømmer, og etter sommeren kommer høsten, før det igjen blir vinterens tur til å være våken. Denne godnatt-diktboka har 16 oppslag om de ulike årstidene og om å sove. Mange av diktene ender med «… snart sover du». Dikt for førskolebarn/småskoletrinnet. 

Hør sangen og se boka her: https://www.youtube.com/watch?v=3tLl42WoGUs

Dubuc, Marianne: Postbud Mus

Postbud Mus reiser rundt på postruten sin og leverer post til dyra. Enten det er til vanns eller lands så skal posten frem. Bli med postbud Mus å se hvordan dyra bor og hva de får i posten. Boka har mange fargerike og detaljerte illustrasjoner. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Svarte haren

Leathers, Philippa: Den svarte haren

Haren våkner og går ut av den mørke hulen sin en strålende morgen. Men noe er galt. Han er ikke alene. Det er en stor svart hare der. Hare blir redd, og roper at den store haren skal gå vekk, men den store svarte haren rører seg ikke. Det er ikke alltid ting er hva det ser ut til å være. Dette er en fortelling om redsel for det ukjente, om hva som er skummelt og hva man kan tenke for å ufarliggjøre det skumle. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Siri, Hege og Johnsen, Mari Kanstad: Tunellen

To kaniner graver en tunell under en trafikkert bilvei. De tror gresset er grønnere og friskere på den andre siden. De er kjærester. Han vil grave, mens hun vil løpe over. Men han minner henne på alle de kjenner som er blitt påkjørt, katten, ekornet og reven. Han sier de må ikke glemme at de bare er kaniner med korte labber, de er ikke like raske som de langbeinte harene. Han synes de skal fortsette å grave selv om det er slitsomt og skittent. Hun synes den fineste tiden på døgnet er når de er ferdige med gravingen og hjelper hverandre med å rense pelsen. 

Krokodille i treet

Aalbu, Ragnar: Krokodille i treet

En liten, rød krokodille er ute på tur i tåka. Krokodillen elsker tåke, og dette er en ordentlig tåkete dag. Men plutselig blir han skremt av noe som likner en ulv, og vips så sitter den lille krokodillen høyt oppe i et tre. Denne bildeboka har et drømmende, allegorisk plan som gjør det mulig å lese den som en fortelling om tilhørighet og fremmedgjorthet. Men på det konkrete, jordnære planet handler det mest om å komme seg velberget ut av en knipe. 

Hovdenak, Eli: Jippi

Jippi er en glad hund som elsker å gå tur sammen med Gunnar. Han elsker trappa, luktene, smakene, alt han møter på veien. Bacon og muselort, snus og potetgull. Alle luktene. Men ikke trikken. Mens Gunnar tar en kaffe, tar Jippi en tur på egen hånd. Han løper med Lope, plasker i fontenen, bjeffer på spurvene, og får en klem og en ny frisyre av Rita. Så går de hjem. Her kan man oppleve verden sånn som Jippi opplever den. På hunders vis elsker Jippi det aller meste. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Robinhund

Lima de Faria, Alice Bjerknes: Det var ikke jeg! sa Robinhund

Robinhund har en kjempestor storebror som følger ham til barnehagen, men Robinhund skjønner ikke hvorfor han må i barnehagen hver dag. Han synes alle er dumme. I hvert fall når man er den som alltid får skylda for alt galt som skjer. Og spesielt når man er helt uskyldig. Alle tror alltid at det er Robinhunds feil når noe går galt i barnehagen. Men det er ikke sant. Det var ikke Robinhund som sølte melken utover bordet. Eller sparket ballen knallhardt i magen på Uffle. Det bare ble sånn. Å bli beskyldt og få skjenn for noe man ikke har gjort, eller noe man i hvert fall ikke mente å gjøre, er aldri godt. Dette er både en humoristisk og alvorlig fortelling som beskriver Robinhunds oppfatning av virkeligheten. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Ousland, Bjørn: Bisk i farta

Bisk får et par ski av bestefar til jul. Da det endelig blir snø drar Bisk og Siss på skitur. De leker at de er berømte polareventyrere, men plutselig har de gått seg bort. Da er det lurt å kunne litt fjellvettregler. Dette er en humoristisk og enkel hverdagsfortelling med fargerike illustrasjoner. Tegneserie for førskolebarn.

Thorvald

Steen, Thorvald og Kramer, Hilde: Noen ganger har du helt rett

De to piggsvinbarna Mikke og Sara skal krysse den store veien der bilene kjører. Det blir ganske dramatisk, men storesøster Sara er smart. Sara vet at de må komme seg mellom hjulene på den store lastebilen som kommer mot dem i full fart, så det går heldigvis bra med de to piggsvinbarna. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Emmett, Jonathan: Prinsessen og grisen

Det er full forvirring på slottet. Prinsesse Priscilla har byttet plass med grisungen Svinhild. Men en gris kan jo ikke bli en prinsesse. Det spørs om det har vært en ond fe på ferde. Sånt skjer jo hele tiden i eventyr. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

OlivierTallec

Tallec, Olivier: Hvem kan det være

Hvert oppslag i denne boka presenterer forskjellige figurer og et tilhørende spørsmål hvor man blant annet skal finne ut hvem som har lekt med den slemme katten, hvem som er forelsket, hvem som er veldig redd eller hvem som har kledd seg ut. Her blir man utfordret til å se på bildet, granske hver minste detalj, for deretter å gjette hvem som har gjort hva. Billedbok for førskolebarn.

Salinas, Veronica: Sulten

Etter å ha lekt med vennene sine i skogen, vil anda nyte en deilig lunsj. Men da blir den forstyrret av en gruppe maur som er veldig sultne. Anda nekter å dele maten sin, men maurene insisterer på å iallfall få noen smuler. Denne dyrefabelen handler om hva som kan komme i veien for den gode følelsen av å være sammen, og om å dele, enten det f.eks. er godteri eller verdens ressurser. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

With, Wenche: Monsterkokkene lager hai-te

Haier med skarpe tenner, fæle monstre og støvete mumier og mange andre ubudne gjester, er skumle monstre som ofte dukker opp rundt leggetid og truer nattesøvnen. Heldigvis vet monsterkokkene Pia og Puddingen råd og har oppskriften på hvordan man kan hamle opp med skumle skapninger ved leggetid. Dette er en humoristisk godnatt-fortelling. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Child, Lauren: Det nye, vesle mennesket

Elmore Green var enebarn med eget rom. Alt i det rommet var hans, og lekene kunne han bruke når han ville og hvor han ville. En dag ble alt snudd på hodet for Elmore Green. Han var ikke lenger alene i rampelyset, han hadde fått en lillebror som tok glansen fra ham. Ingenting var seg likt, han måtte dele. Dele var en uvant øvelse for Elmore Green, og han likte det ikke. Som alle andre overganger i livet varte heller ikke denne overgangen evig. Sakte venner man seg til nye situasjoner, og det var det Elmore Green gjorde. Han kunne til og med like lillebroren sin, innimellom. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Cornflakes_forside

Robinson, Michelle: Det er en løve i cornflakesen min

En dag leser Edvard følgende tekst på cornflakespakken: «Vinn en gratis løve! Klipp ut kuponger og send inn!» Sammen med broren, Herman, gjør brødrene alt de kan for å vinne. De bruker alle sparepengene sine på cornflakes, går tur etter tur til matbutikken, og bruker mange timer på å klippe kuponger til de endelig har skaffet seg nok kuponger. Edvard og Herman er veldig spente på løven de skal vinne, og bryr seg ikke om at de må spise cornflakes til frokost, lunsj, middag og kveldsmat. De sender inn kupongene og venter på postmannen. Etterhvert som dagene går, blir det tydelig at de ikke er de eneste som har samlet nok kuponger til å vinne en premie. Alle naboene får levert en løve på døra. Humor for førskolebarn/småskoletrinnet.

Aisato, Lisa: En fisk til Luna

Luna får ikke sove. Hun åpner vinduet og kikker ut og ser at det er noe der ute. Noe som svever og glir sakte mellom husene. Luna lurer på om det er en fisk, en ballong eller kanskje en flyvende fisk. Foreldrene hennes sier den er stygg, og at hun ikke får beholde den. Så Luna vil hjelpe den hjem, men den forteller ikke hvor hjem er. Den sier bare mange andre rare ord. Og så sier den Luna. Dette er en fortelling om de store følelsene, og uttrykker menneskelige erfaringer som ensomhet og håp med et nytt blikk og grep, med utgangspunkt i de unges opplevelsesverden. Denne gangen personifisert gjennom en ensom fisk. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Bruun, Tine: Mathilde vinker

Mathilde har gledet seg lenge til å begynne i barnehagen. Der er det mange barn hun kan leke med. Mamma og pappa er ikke helt trygge på situasjonen. De synes det er vanskelig å si ha det til Mathilde. De er redde for at hun skal savne dem. Så de vinker og vinker, helt til den dagen Mathilde foreslår at mamma og pappa kan vinke til hverandre, mens hun løper inn og leker med de andre barna. Billedbok for førskolebarn.

Thydell-gris

Thydell, Johanna: Det er en gris i barnehagen

Verdens mest ensomme gris stirrer på barna i barnehagen, kjenner duftene og hører lydene derfra. Plutselig er Grisen utenfor inngjerdingen og ved porten inn til barnehagen. Barna er lykkelige. Men griser får ikke være i barnehager, så de må finne en lur måte å gjemme den på. Dette er en humoristisk, underfundig og absurd fortelling til ettertanke, som ser barnehagen med nye (grise)øyne. Men den handler også om ensomhet, vennskap og om å kunne eller ikke kunne. Billedbok for førskolebarn.

Sif, Birgitta: Oliver

Oliver er annerledes. Han nyter sin ensomhet. Han liker å leke med sine venner som er marionetter, utstoppede dyr og andre leker. Med sin rike fantasi har Oliver aldri en kjedelig dag. Det er broer å krysse, haier å bekjempe og skatter å finne. Men det er ikke alltid leken kan gi en gutt alt han trenger. Noen ganger trenger man en følgesvenn. Da ballen hans ruller over plenen og inn på gården til nabojenta, får han sjansen til å finne ut av det.

Christensen, Lars Saabye og Gaustad, Bo: Buster

Når Bess og familien legger seg for natta, våkner katta Buster til liv. For katter er jo våkne om natta og sover om dagen. Buster ser alt som rører seg, han hører alt som gir lyd fra seg, og han sniker seg ut i nattemørket. Buster er en tøff, litt lat og en smule overlegen katt. Han lar seg ikke plukke på nesa, og gjør stort sett som han selv vil, i alle fall om natta. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Isol: Familiehemmeligheter

Familiehemmeligheter

En liten jente står opp tidligere enn hun pleier, og oppdager en utrolig hemmelighet som moren har holdt helt for seg selv. Hemmeligheten gjør henne og familien til noe som er annerledes enn alle andre. Jenta undrer seg på hvordan hun kan oppføre seg normalt etter det hun har fått vite. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Moroni, Lisa og Eriksson, Eva: Se opp for krokodillen

Tora blir sint på pappa, for han går bare og ser på mobiltelefonen sin. Tora og pappa er på tur og skal overnatte i skogen blant alle de ville dyrene. Forresten er det ikke så mange ville dyr i skogen som hun trodde. Men når hun ser bedre etter så ligger det faktisk en slange på stien. Pappa ser bare en rot, og selv når hun får øye på en haug med flodhester, ser pappa bare stein. Til slutt må hun faktisk redde ham fra en krokodille, som han tror bare er en tømmerstokk i bekken. Da lærer pappa også å se seg for, og bruke fantasien litt bedre. Dette er en fortelling om forholdet mellom far og datter, og en hyllest til naturen og fantasien. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Horst, Yulia og Kychkova, Daria: Halens historie

Halens-historie

I denne boka kan man lese om hvordan livet kunne vært dersom mennesker hadde hale. Med en nesten leksikalsk tekst kan man lese om halens historie i en hypotetisk verden der mennesker har hale. Her kan halen brukes til å formidle følelser, den kan være til nytte når man flørter, eller kanskje erter. Den ser på hvordan halen preger motebildet, hvordan enkelte har et anstrengt forhold til halen sin og med drastiske grep prøver å tilpasse seg skjønnhetsidealer. Men den ser også på hvordan man kan trene halen og hvordan unngå å bli tråkket på halen. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Teckentrup, Britta: En i flokken

I denne grafiske billedboka har hvert oppslag en illustrasjon bestående av et utall like dyr, der en figur er avvikende fra de andre. Tekste er på rim, og presenterer dyret og oppfordrer til å finne den som skiller seg ut, som f.eks. hvilken fugl som har mark i nebbet, hvilken flaggermus som ikke har våknet enda, hvilken skilpadde som har gjemt seg i skallet. Myldrebok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Ernstsen, Martin: Hvor er Albert?

Når familien Tåkedal skal dra for å bade, er det kaos allerede før de er ute av døra. Yngstemann, Albert, har nettopp lært seg å løpe, og er ute av syne så snart man ser bort et lite øyeblikk. Mamma og pappa er alltid opptatt med andre ting, så storesøster Sunniva er den som må ta affære og passe på. Albert har det med og stadig havne i farlige situasjoner der Sunniva må komme han til unnsetning. Dette er en humoristisk pek og finn-bok. Myldrebok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Haughton, Chris: Hvor er mammaen min?

BUB-bokomslag_haughton_chris-

Lille Ugle faller ut av redet sitt mens han sover. Med god hjelp av sine nye venner Ekorn og Frosk setter de i gang med å lete etter Lille Ugles mamma. Med humor, varme og kjærlighet følger vi Lille Ugle, Ekorn og Frosk fra det ukjente og utrygge tilbake til det kjente og kjære.

Gay, Marie-Louise:  Stella Strandløve

Havet skjuler mange hemmeligheter, havet er stort og bråkete. Sam synes det er skummelt å bade og lurer på mange ting. Heldigvis kan Stella svare.

Ask, Lene:  Jo og Jenny på sykehuset

Dette er andre bok om tvillingparet Jo og Jenny. Denne gangen er temaet søskensjalusi. Jo sitter på mammas fang og blir lest for. Jenny vil også sitte på mamma sitt fang. Men mamma har bare ett fang. Jenny blir sur og dytter til Jo, litt for hardt..  De to andre bøkene om Jo og Jenny heter: Jo og Jenny i svømmehallen og Jo og Jenny feirer bursdag.

Jeffers, Oliver: Olene - Den nye genseren

Saken med Olene er at alle er like, at alle tenker det samme og gjør det samme og at ingen skiller seg ut. Hva skjer når en av de, Rupert, får seg en ny genser som er helt ... annerledes? En morsom, dyp og underfundig bok om å skille seg ut.

tullet-herve-en-bok

Tullet, Herve:  En bok

Boken inneholder bilder med fargede sirkler. Boka forteller hva barnet skal gjøre. Barnet trykker, rister og snur på boken, og på neste side har sirklene flyttet på seg. Dermed er leken i gang. Ei morsom og lærerik bok som de voksne også fryder seg over.

Kontakt oss:

Google+