Hopp til hovedinnhold
Min side

Boktips for deg som skal lese nynorsk

Boktips for deg som skal lese nynorsk

BOK: "Læraren har sagt at eg må lese ei nynorsk bok!" Rett som det er, får vi besøk av elever som nesten høres litt fornærma ut over beskjeden fra læreren. Fortvil ikke, det finnes massevis av gode nynorske bøker og vi som jobber på Sølvberget vil gjøre vårt beste for at dere skal finne ei bok dere liker. Her kommer en liten førstehjelpliste: 

 

To hemmeligheter 

Aller først kommer det en hemmelighet: Se nøye på bildet over! Ser du hva alle bøkene har felles? Gul og grønn tape på toppen av boka betyr at den er nynorsk. Da kan de lånerne som vil finne fram selv, gå etter tapen. 

Hemmelighet nummer to: Det finnes et eget nynorskforlag!  Sjekk hjemmesidene til Samlaget.no Mange av forfatterne på lista under, gir ut bøkene sine der.  

 

Historisk om hekser og incest 

inn i elden

Aina Basso skriver historiske romaner. Inn i elden  handler om hekseprossessene i Finnmark på 1600-tallet. Finnmark hadde bare litt over 3000 innbyggere den gangen og over 90 av dem ble brent på bål, dømt for trolldom. Det blir sagt at heksejakten i Norge var den mest brutale i Europa, så alle disse ble nok utsatt for tortur først.
Vi følger to unge jenter i annethvert kapittel. Rike Dorothe fra København skal reise til Vardø for å giftes bort, fattigjenta Elen er datter av en «klok kone» og anklages for å være heks. Siden vi vet at boka bygger på virkelige hendelser, kan du få forferdelig vondt i magen av å lese den, men leseopplevelsen er verdt magepinen! 

Ingen må vite  foregår i ei lita bygd på 1730-tallet. Ingeborg på 14 forelsker seg i  Mikkel. Han er leiekar og reiser rundt på gårdene for å hjelpe til under slåttonna. Ingen må få vite at hun er forelska i en som er fattig, men ingen må heller få vite at hun har en stefar som forgriper seg på henne. Boka siterer lovtekster fra den tiden og der står det at blodskam er imot Guds lov. Visste du at både offer og overgriper skulle halshogges og kroppen brennes etterpå? Til tross for at incest er et vondt, alvorlig tema, virker ikke boka som en problemroman. Forelskelsen mellom Ingeborg og Mikkel er vakkert skildret, teksten er poetisk og boka er lett å lese. 

 

Skummelt! 

Atle Hansen skriver lettleste spenningsbøker for ungdom. I boka Svartedalen  er det sommerferie. Dyster, mørk, skummel sommerferie. Familien til den navnløse hovedpersonen har arvet et gammelt hus, Kapteinshuset. På bygda hviskes det om at det spøker der. De voksne sier at det bare er tull, men hvem er det som hvisker "Gi meg att det som er mitt!" og hvem er den mystiske jenta ikke alle kan se? Og den svarte katten som lokker, er det den samme som som var der for 30 år siden? Det blir en helt annerledes sommerferie!

 

Fantasy

Villheks

Lene Kaaberbøl skriver fantasy med sterke jenteskikkelser i hovedrollen. Serien Villheks har 6 bind og finnes både i bokmål og nynorsk utgave. Bøkene foregår i vår tid og Eldprøva er første bok. Her møter vi Clara, som alltid har trodd at hun ei helt vanlig jente. Det viser seg at hun har arvet heksekreftene som ligger i slekta. Det er bare ett problem: Clara har aldri fått opplæring i hekseri og nå er en ond heks ute etter henne. Og den onde heksa er virkelig ond! 

skammar

Skammarserien har 4 bind og er en klassisk fantasyserie med kart over landet og drager i handlingen. Den første boka heter Skammarans dotter  og vi møter Dina, som har arvet sin mors egenskap: evnen til å få mennesker til å skamme seg. Det blir ganske ensom å være Dina når ingen av de tidligere venninnene hennes vil se henne inn i øynene. Så blir Dinas mor kidnappet av en ond fyrste. Boka ble filmet i 2015. 

Katriona-serien er tre bøker om Katriona Teresadatter, ei sint, sta jente som har en stor drøm i livet. Hun vil ha sin egen marehest og bli Sølvrytter. Sølvrytterne er sterke, uavhengige og rir rundt i landet med viktige beskjeder. Men kan ei jente bli Sølvrytter? 

 

Spioner 

Robert Muchamore skriver en spenningsserie om en etterretningsorganisasjon som heter Cherub. Det spesielle med Cherub er at agentene er mellom 10 og 17 år gamle og ingen voksne vet at de finnes. Den første boka i serien heter Rekrutten . Her møter vi James, som ofte kommer opp i bråk på skolen. Da mor hans dør, får han tilbud om å begynne på en ny skole. Her utdannes cherubene. Muchamore har jobbet som privatdetektiv, så jeg antar at han kan litt om spionering. Det er kommet 12 bøker på engelsk, 10 av dem er oversatt til nynorsk av Øystein Rosse. 

 

Spøkelser!

svartemathilda

Tor Arve Røssland har skrevet tøysebøkene om gutten Pode for barn. Her i Stavanger er han mest kjent for grøsserserien om Svarte-Mathilda . Hvis du ser inn i det riktige speilet og roper på Svarte-Mathilda mange nok ganger, så kommer hun. Og det vil du ikke, for med henne følger død og uhygge! Det finnes varianter av den samme vandrehistorien i mange land, spøkelset har bare forskjellige navn. (Du skal heller ikke rope på Tall Jake, for da havner du i Malice, men det er en annen historie)

Glimt er en spøkelseshistorie som foregår i nåtida, men som har sammenheng med 2. verdenskrig. 15 årige Jon har nettopp flyttet til ei lita øy langt ute i havgapet og opplever uforklarlige ting i ungdomshuset. Har det han opplever noe å gjøre med Solveig, som var 15 år da krigen starta?

 

Det vanskelige livet

Bjørn Sortland skifter mellom målformene når han skriver. Kva tåler så lite at det knuser om du seier namnet på det?  er kjærlighetsromanen om Markus og Ingrid. Han jobber som koffertstuer på flyplassen, hun reiser med fly og er det fineste han har sett. De første gangene de møtes, vet ikke han at hun har kreft. Boka har bare 120 sider og er lest i en fei, men du kommer ikke til å glemme innholdet!

Kva tåler så lite at det knuser om du seier namnet på det

Alle har eit sultent hjerte  er, veldig kort fortalt, boka om hun og han på biltur over fjellet. For sju uker siden var de sammen på en fest og selv om kroppen hennes vet at hun er gravid, nekter hjernen hennes å godta det. Hun vil bare reise til Oslo for å være med storesøsteren sin. Mye av handlinga foregår inne i bilen og føler du at du blir godt kjent med hovedpersonene selv om boka bare er på 115 sider. 

 

Etter den store katastrofen

dystopia

Terje Torkildsen har du hørt om hvis du kommer fra Stavanger. Han mener at Stavangerdialekten i utgangspunktet er nærmere nynorsk enn bokmål, de fleste som bor her sier allerede "eg." Terje skriver spenningsbøker, vinner ofte priser for bøkene sine og har nettopp kommet med en novellesamling. Dystopia 1   er første bok i en serie på fire om hva som skjer med en gjeng ungdommer fra Stavanger på skoletur etter at en store monsterbølge har slått inn over London. Kommer de seg tilbake til Norge? Eksisterer i det hele tatt Norge? 

Arrfjes   er en historisk spenningsroman fra seilskutetida. Første gang vi møter vår helt, den unge førstereisgutten Ejner, graver han en grav. Hvorfor gjør han det? Undertegnede ble hekta fra første side. Boka har alt en spenningsbok skal ha! Sjøsprut, storm, død, mytteri og en skatt. Håper det kommer ei bok nummer to, for jeg vil vite hvordan det går med Ejner.

 

Og det finnes selvsagt mange flere nynorskforfattere 

Beslvik, Rune. Rune Belsvik har skrevet bøker siden 1979. Mange av bøkene hans handler om seksualitet og hva unge gutter tenker om jenter, men han skriver også humoristiske bøker og lettlestbøker. 

Birkedal, Arnt skriver dikt og ungdomsbøker. Hvis du har hørt det norske bandet Vamp, kan det godt være at du allerede har hørt noen av Arnt sine tekster.  

Bruheim, Magnhild skriver krim, historisk og dokumentarbøker for voksne og unge, 

Kaldhol, Marit skriver i alle genrer, dikt, barn- og ungdomsbøker, romaner og noveller. 

Mæhle, Lars skriver også både bokmål og nynorsk, i alle genrer og for alle aldergrupper.  Du husker kanskje bøkene om Knoterud FK? Fantasyboka Landet under isen er på nynorsk og vant flere priser da den kom. 

Osland, Erna har kommet med mange fagbøker for barn de siste årene, men hun skriver romaner for ungdom også. 

Røssland, Ingelin har en spennende krimserie om den rappkjefta Engel Winge, sommervikar i lokalavisa og med nese for trøbbel. 

Vatle Sylvelin skriver romaner for voksne og barn. Serien om Tim Brentloff er fantasy, basert på nordisk mytologi, mens  Ramna-Floke  er historisk. og  handler om befolkningen av Island

Google+