Min side

Italia: Folket som ikke danser

Det skjeve tårnet i Pisa

BOK: John Hooper og David Gimours bøker om Italia og italiensk historie gir deg nye perspektiver på landet.

- Det er nok bedre å bo i Norge.

Hotelleieren smilte slapt da han sa det. Middelhavet skvulpet mot stranda 50 meter bak oss, Vi hadde en Menabrea i hånda, sank ned i hver vår plaststol og kikket på vrimmelen av folk som gikk kveldstur. Hotellet var fullt, sesongen hadde så vidt begynt og temperaturen midt på 20-tallet. Hvem i all verden foretrekker Norge framfor dette?

Hotelleierens hus ble ubeboelig for flere år siden etter en entreprenørtabbe i forbindelse med et byggeprosjekt. Han tror erstatningspengene kommer, men vet ikke når. Det italienske byråkratiet og rettssystemet jobber langsomt.

- Vi har god mat og godt vær i seks måneder av året, men det er nok bedre å bo i Norge, sa han oppgitt.

Bajonetter og bestikkelser

David Gilmour The pursuit of Italy

"Det finnes bare to måter å styre italienerne på: Ved hjelp av bajonetter og bestikkelser." Sa hvilken utenlandsk statsleder?

Ordene kommer faktisk fra Viktor Emmanuel II, en av de ruvende skikkelsene i moderne italiensk historie. Han ble konge i det samlede Italia i 1861. Folket forsto seg ikke på parlamentarisk styresett, og var uansett uegnet for det, mente kongen.

Det finnes piazzaer og gater til hans ære i hver minste italienske by, for dyrkingen av kongen og et knippe andre menn ble viktig i nasjonsbyggingen. Hvis du lurer på hvorfor det finnes en Via Cavour eller Via Giuseppe Garibaldi samme hvor du ferierer i Italia, er det forklaringen.

Finnes det en italiensk nasjon?

Det er i det hele tatt langt mellom heltene i David Gilmours bok The pursuit of Italy, som jeg leste i sommer.

Den forteller Italias historie fra antikken til vår tid, og det underliggende spørsmålet er om det finnes en italiensk nasjon, altså "en gruppe mennesker som føler seg som en enhet på grunn av felles historie og kultur, oftest også felles språk" (Bokmålsordboka). Gilmour (ikke gitaristen) argumenterer sterkt for at det gjør det ikke, og mener den hastige "samlingen" av Italia i 1861 like mye var en nord-italiensk invasjon av Sør-Italia som en sammensmelting av folkegrupper som hadde mye felles.

Leder etter leder trekkes inn i Gilmours historiemanesje. Felles for de fleste av dem er at de er maktglade, krigslystne og tvers gjennom inkompetente. Italias offiserkorps henges ut til latter, og det er tragikomisk å lese om konsekvensene av landets ambisjoner om å bli en militær stormakt. Gilmour mener Italia lett kunne holdt seg utenfor begge verdenskrigene med et annet tankesett.

The pursuit of Italy er velskrevet, informativ og til tider fnisende morsom (selv om forfatteren holder igjen mer enn han overdriver). Den hadde fortjent et bedre cover og en bedre tittel.

Folket som ikke danser

Alle har en oppfatning av hvordan italienerne er. John Hoopers The Italians er en av disse bøkene du bare må plage andre med mens du leser den, for den er full av artig trivia og gode historier. Han tar for seg hvordan det italienske samfunnet fungerer (og ikke fungerer), hvordan de tenker og hvordan mange av våre oppfatninger om dem er fullstendig feil.

The Italians skildrer det italienske samfunnet som et innfløkt teaterstykke, hvor det meste har minst to sider:

• John Hooper The Italians
    Fasaden (i alle ordets betydninger), una bella figura, betyr mye. Samtidig foregår mye av kommunikasjonen (også den offentlige) i innfløkte koder, og avkodingen av disse tar mange år å skjønne for utlendinger. Italienere er eksperter i å lese hverandre, selv om de jobber hardt med det ytre.
  • Italienerne bryr seg lite om lover, men er sterkt styrt av sedvaner.
  • Italienerne mister aldri kontrollen over hvordan de oppfører seg. De er vaktsomme, mistenksomme og tilkneppede. De kommuniserer tilsynelatende med hele seg til hele verden, men er i virkeligheten ekstremt forsiktige med hva de sier hvordan og til hvem.  Det høres ut som et mareritt å være journalist i Italia, etter John Hoopers eksempler å dømme.
  • Mafiaen er tett innvevd i samfunnet, men voldskriminaliteten i Italia er mye lavere enn f.eks i Storbritannia.
  • Og hvorfor hater alle italienske fotballfans dommeren? Fordi han avgir en absolutt dom. Italienere har ifølge forfatter John Hooper vanskelig for å forholde seg til objektive sannheter. Hver har rett til sin egen virkelighetsoppfatning, og den ene er like mye verd som den andre.

Og som hotelleieren hadde fått erfare: Du vil helst ikke komme i nærheten av det italienske rettssystemet eller byråkratiet. Forfatter John Hooper beskriver begge deler som uoversiktlige evighetskverner, og mener Italias krattskog av en forvaltning er hovedgrunnen til at utenlandske selskaper tenker seg om minst to ganger før de investerer der.

John Hooper framstiller italienerne som konservative, teatralske, nervøse og heldigvis mest livsglade. Les den før din neste tur til Italia! (Han har også portrettert spanjolene i The new Spaniards , som vi også har til låns på Sølvberget).

David Gilmour
The pursuit of Italy (2011)
Lån på Sølvberget

John Hooper