Hva leter du etter?

Les en klassiker: Familien på Gilje av Jonas Lie

Hvorfor lese klassikere? Må «de fire store» leses?  Angår de oss i dag?

Disse spørsmålene måtte jeg stille meg da jeg ble utfordra til å lese Familien på Gilje av Jonas Lie. Jeg foreslo for litteraturgruppa mi at vi skulle lese den på januarmøtet og vi gikk i gang.

Familien på Gilje av Jonas Lie bokforside

Kjennetegn: detaljrikdom

På baksida av utgaven jeg leste ble detaljrikdommen i skildringene framheva og jeg kunne ikke å unngå å legge merke til dette. Jeg kunne tydeleg se for meg gården Gilje, huset og naturen da jeg leste, «nesten som en film» tenkte jeg. Språket bød på noen vanskeligheter av og til. Boka er skrevet i 1883 og både setningsbygning og ordforråd er annerledes enn i 2016. Men, her var det bare å gå på med krum hals og fortsette. Det er jeg glad for. Romanen hadde mye humor og festlige fortellinger å by på, men også alvor.

Kvinnene

Familien på Gilje illustrasjon

Jonas Lie ville skrive en roman som skildret mer enn en hovedperson. Det skulle tegnes et bilde av hele familien. Kaptein Jæger framstår som en smule latterlig, en som ikke helt fyller rollen som en autoritet, hverken i sitt yrke eller i familien. Samtidig er han både vennlig og jovial og ikke minst en kjærlig far. Kona Gitta, eller Ma er den som styrer huset, men på en måte som ikke fratar kapteinen verdighet.

Det to eldste døtrene blir sendt til hhv. Oslo og Ryfylke der de må forberede seg på en fremtidig rolle som hustru. Hvordan de har det der, forteller de gjennom brev hjem til Gilje. Slik gir forfatteren dem hver sin stemme og de trer fram som to ulike kvinneskikkelser.

På dette tidspunktet er det jeg begynner å bli interessert i romanen. For over hundre år siden satt altså en mannlig forfatter og skrev så innsiktsfullt om kvinners situasjon og tok opp temaer som arrangert ekteskap, kvinners mulighet til selvstendighet.

Realismen

I realismen ble samfunnsspørsmål løftet fram i litteraturen, Familien på Gilje må helt klart sies å være tidstypisk. Jeg ser klare paralleller til Ibsens Villanden og et Dukkehjem. Både Hjalmar Ekdahl og Torvald Helmer er gift med kvinner som – på hvert sitt vis – hjelper sin mann å opprettholde en viss verdighet.

Jeg har ikke lest Amtmandens døtre av Camilla Collett (uff, det sitter litt langt inne å innrømme det, men selv bibliotekarer har hull i sin lesehistorie) men gjetter likevel på at den må være beslektet med Jonas Lies roman.

Jonas Lie i lesesirkelen

Jeg foreslo altså denne boka for lesesirkelen min, som består av 6 kvinner i sin beste alder (54-63), og jeg var spent på hvordan de andre likte den. Selv om dette er vante lesere, hadde språket voldt litt problemer – til å begynne med. Etter hvert som historien tok form og personene ble levende, gikk det an å leve med dette. Et av medlemmene uttalte: «jeg tenkte slik som når jeg leser bøker på engelsk, det går fint an å få med seg stemning og handling, selv om jeg støter på ord jeg ikke har hørt før, noen ganger forstår man dem ut fra sammenhengen». Det ble uttrykt fascinasjon over de levende skildringene både av miljøer og personer og vi hadde en god samtale om kjønnsrollemønster før og nå. Vi bestemte oss deretter for å lese flere klassikere i vår.

Litteraturgruppas konklusjon gir vel svar på noen av spørsmålene jeg stilte i starten. Når man har lest en del, får man et behov for å sette bøkene inn i en større sammenheng. En annen sak er at en roman som Familien på Gilje gir oss kunnskap om en tid som er passert, på en helt annen måte enn det historiebøkene formidler. Den som er interessert i dette, vil jeg absolutt anbefale å gi seg i kast med klassikerne. Og så er det jo lov til å si at «nei, denne boka var ikke noe for meg».

Hør en klassiker

Forside av lydbok Per Aabel leser Familien på Gilje av Jonas Lie

For dem som ikke kommer seg over en slik språkbarriere, har jeg et tips: prøv lydboka. Opplesing kan gi en helt annen forståelse av teksten, Per Aabel har lest inn Familien på Gilje. Jeg hører på den hver ettermiddag denne uka, og det er jo en fest!

Foto: Fra Familien på Gilje av Jonas Lie med illustrasjoner av Erik Werenskiold

Vil du bli med å lese en klassiker? Les mer her om de andre norske romanene Sølvbergets formidlere leser våren 2016 knyttet til foredragsserien Norsk litteratur 1866-2016.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙