/**/ Hopp til hovedinnhold

Boktips for 0-3-åringer

Jeg må tisse bok

Trenger du boktips til 0-3-åringer, finner du oppdaterte tips her.

Vi ønsker å vise barn at det er gøy å lese, og der tror vi på Barne- og ungdomsbiblioteket at vi har noe til felles med dere som jobber i barnehagene og foreldre.

Her er boktips på nye bøker:

Larsen, Hilde Matre og Johnsen, Mari Kanstad: Gutt og jente later som

Gutt og Jente leker at Gutt er en sint bjørn og Jente later som hun er redd, men så blir Jente en slange. Så faller de om kull og slår seg, da er ikke leken morsom lenger. Så leker de heller at Jente er Gutt og Gutt er jente. De bytter klær og låner hverandres hår. Dette er en fortelling hvor perspektivet er kompromissløst, barnlig og lekent, har lettfattelige setninger og temaer som kjønn og identitet. For alt er mulig for Gutt og Jente, som blir til det de kler seg ut som.

MariKanstad

Eriksson, Eva og Moroni, Lisa: Julia spiser alt

Mormor og Julia lager sølekaker. Mormor later som hun spiser dem, men Julia spiser alt. De går hjem for å spise ordentlig mat isteden. Mens mormor forbereder middagen, prøvesmaker Julia både plastelina og hundemat og godteripapir. Da mormor endelig serverer pølser, orker Julia nesten ingen ting. Men dessert er det alltid plass til. Dette er en humoristisk hverdagssituasjonsfortelling.

Les også de andre bøkene vi har om Julia .

Julia Spiser

Jackson, Ida og Aas, Jens A. Larsen: God natt, brillebjørn

Brillebjørn skal legge seg for kvelden, men har glemt hvordan han skal gjøre det. Da hjelper det nok å synge og danse. Mamma blir i hvert fall trøtt av det. Dette er en hverdagshistorie det er lett å kjenne seg igjen i, enten man er liten eller stor. Brillebjørn er kjent fra TV-serien som blir vist på NRK Super. Billedbok for førskolebarn. 

God-natt-Brillebj-rn_Fotokreditering-Gyldendal

 

Sutcliffe, Mandy: Til drømmeland

Belle synger en vuggesang for bestevennen sin, kaninen Boo. Utenfor vinduet skinner månen og stjernene står høyt på himmelen. Natten har kommet og stjernene blinker mens Belle og Boo blir søvnige og blir tatt med til en magisk og fantastisk verden. De kommer til drømmeland og der møter de cowboyer som sover på prærien, pirater som slumrer i hengekøyer og feer som flyr opp til myke senger. Billedbok for førskolebarn. 

Drømmeland

 

Grande, Martine: Dagen opp ned

Ein dag vaknar flaggermusene Ida og Oda opp om morgonen. Alt ser annleis ut. Det er ikkje natt, men dag. Det er ikkje mørkt, men lyst. Og det er ikkje stille, men veldig bråkete. Dei undrast på kor alle lydane kjem frå. Bli med å sjå korleis dagen ser ut for dei som berre har sett natta. Dette er ei fargerik forteljing om å sjå verda med heilt nye auge.

DagenOpp

 

Haughton, Chris: Åh nei, Fido!

Laffen må ut en tur. Han spør om Fido kan klare å oppføre seg mens han er borte. Fido lover at han skal oppføre seg bra. Han håper i alle fall at han klarer å oppføre seg bra. Fido ser en kake på kjøkkenet. Og han som elsker kake. Han har jo lovet å oppføre seg bra, men han har veldig lyst på kake. Kartonert. Billedbok for førskolebarn.

Fido

 

Teckentrup, Britta: Sirkel-jakt

Bli med og finn alle sirklene. Dette er en geometribok for de yngste med former, farger og lyder, små oppgaver og mange detaljer. Illustrasjonene er i moderne retrostil. Billedbok for førskolebarn. Britta Teckentrup har laget flere bildebøker om former .

 

Patricelli, Leslie: Smokken

Det er krise. Favorittsmokken er borte. Den vesle pjokken leter over alt etter den kjære smokken sin. Dette er en humoristisk historie som mange små vil kjenne seg igjen i. Billedbok for førskolebarn.

Smokken

Hayashi, Emiri: Hallo, dyr!

Babyer liker best bilder med klare kontraster mellom figurer og bakgrunn. Her er glade farger og dyr, flygende fugler og firbeinte favoritter. Hver bokside har et lite hull som innbyr til utforskning for bitte små pekefingre. Boka er spesielt laget med tanke på babyens uferdige blikk. Kartonert. Pekebok for førskolebarn.

 

Adbåge, Emma: Lille hånd

En liten hånd kan gjøre mye rart, som f.eks. røre grøt, male bilde, vinke til mamma eller klippe med saks. Når kvelden kommer er den trøtt. Da vil den bare holde hånden. Dette er en bok som tar utgangspunkt i de forskjellige kroppsdelene og hva de gjør i løpet av dagen. Kartonert. Pekebok for førskolebarn.

Emma_lillehanden

 

Marienborg, Irene: Det regner! sier Nora

Nora er en helt vanlig 3-åring med veldig god fantasi. Hun elsker regn. Da kan hun plaske i sølepytter. Men pappa synes ikke det er så lurt å bli klissvåt, så derfor må hun ta på regntøy. Hun lager et skikkelig regnværsorkester, og blir klissvåt igjen. Da gir pappa henne en paraply, og den kan brukes til mye fint, som f.eks. båt. Illustrasjoner og tekst viser gjenkjennelige hverdagssituasjoner. Irene Marienborg har laget flere bøker om Nora .

 

Scheffler, Axel: Tramp og Line - Det snør

Tramp og Line er ute og leker i snøen og har det gøy sammen. Så bestemmer de seg for å lage en snømann, men da begynner de å krangle. For Tramp vil lage en snøhare og Line vil lage en snømus. Etter å ha kranglet en stund er de begge våt, kalde og lei seg. Heldigvis blir de venner igjen når de kommer inn og begynner å tegne. Fortellingen om kaninen Tramp og musa Line er en hverdagslig historie det er lett å identifisere seg med.

Det finnes flere bøker om Tramp og Line .

 

Janouch, Katerina og Lindman, Mervi: Ingrid og Ivar

Kjenner du Ingrid? Dette er første bok i en ny serie om bestevennene Ingrid og Ivar. De to finner på mye kjekt sammen. Ingrid og Ivar er ute og leker hele dagen, klatrer i trær, bygger hytte, vanner i hagen, lager mat. Det er masse å leke... Akkurat som i bøkene om Ingrid er det mye for de yngste å kjenne seg igjen i - leken, miljøet og det enkle språket. 

Ivar og Ingrid

 

Marchon, Benoit og Bravi, Soledad: God natt

God natt! God natt, min kjære! God natt, min skatt! God natt, min due! God natt... La kjærlighetserklæringene dysse barnet i søvn. I midten er det hull i boka for et barneansikt. For hvert oppslag blir barneansiktet sentrum for en ny figur: et hjerte, en blomst, en due, en skatt osv. Alt det en søvning krabat liker å høre før Ole Lukkeøye kommer med søvnen.

 

Cobb, Rebecca: Spisetid

Mamma sier det er tid for formiddagsmat, men jeg har annet å gjøre. Og sitter jeg endelig ved bordet, vil jeg i hvert fall ikke spise. Da er det fint at bjørnen og krokodillen og ulven hjelper til. Kanskje de vil hjelpe meg med middagen også? Sjarmerende bildebok om en situasjon de fleste barn (og foreldre) kan kjenne seg igjen i. Fin bildebok om vennskap og mat!

BUB-bokomslag-spisetid

 

Melling, David: 1, 2, 3 Plopp!

Én liten and vil ut og bade. Baderingen er på plass, og plaskebassenget frister. Det er bare å klatre opp stigen til stupebrettet og gynge litt før han hopper uti. Men det er nok tryggere å vente på en venn eller to. Snart er de ti små ender som vil bade. Så spørs det om det er and nummer én, to eller ti som først tør å hoppe i vannet. I tillegg til å lære å telle til ti lærer man også at noe som først er skummelt, kan bli veldig gøy bare man tør å hoppei det.

 

Nyhus, Svein: Lars er ikke

Bøkene om lille Lars ble fort favoritter hos både barn og voksne da de kom ut. Lars er en ellevill og kul liten kar i stripete pysjamas, som liker å danse og gjemme seg. Teksten er enkel og akkurat passe filosofisk og illustrasjonene er nyskapende, men gjenkjennelig. Det har kommet flere bøker om Lars. Bl.a. Lars danser og Lars er Lars.

2013-03-20_BUB-Lars-er-ikke_

 

Janouch, Katerina og Lindman, Mervi: Ingrid fra morgen til kveld

I denne boka treffer du Ingrid som er en kjent barnebokfigur for de yngste. Vi får være med Ingrid hele dagen fra hun står opp, spiser frokost, leker med vennene, faller, slår seg og går til legen, og hjem til kos og kvelds med familien. Bøkene om Ingrid har enkle tekster og glade illustrasjoner. Denne boka om Ingrid kommer i stor og robust format som er fin å bla i for de minste.

 

Moursund, Gry: Bibbi og katten

Bibbi og katten venter på Babba som skal komme hjem fra reise. De er så spente, så spente. Bibbi og katten lurer på om de kommer til å kjenne igjen Babba? For å korte ned ventetiden lager de en deilig pærekake, for det er det beste Babba vet. Å vente tar veldig lang tid, synes de. Kanskje de kan smake på kaken før Babba kommer? Dette er en enkel, fargerik og humoristisk bok for de minste.

Bibbi og katten

 

Lundsten, Camilla: Endelig bæsj

Dette er en av mange bøker om Veslefanten som er gitt ut på Samlaget. I denne boka skal Veslefanten øve seg på å bæsje på potta. En enkel og fin bok til den som trenger en oppmuntring i pottetreningen, Andre bøker i denne serien er: Endelig mat!, Endelig fest!,Endelig småsøsken!, Endelig regn! og Endelig god natt!

 

Strid, Jakob Martin: Mimbo Jimbo

Elefanten Mimbo Jimbo flyr rundt i helikopteret han har laget. Mimbo Jimbo tar med seg vennen Mumbo Jumbo på en opplevelsesrik tur hvor de blant annet hjelper andre dyr. Etter en eventyrlig og spennende dag er det godt å komme hjem. Det finnes en bok til om Mimbo Jimbo og den heter: Mimbo Jimbo har det gøy.

2013-03-20_-bub-mimbo jimbo

Wirsén, Stina: Hvem er sint?

En litt annerledes småbarnsbok. Her er ingen idylliske, trygge og utvetydige illustrasjoner. Her er det absurd, naivistisk, humoristisk, en blanding av stygt og søtt, men først og fremst veldig realistiske situasjoner. Vi møter en bamse og en katt. Katten vil bli med bamsen å bygge med klosser, men det får hun ikke lov til. Katten blir sint, men da blir bamsen også sint! Dette handler om store og sterke følelser. Småbarnsbøkene til Stina Wirsén er kjempefine som utgangspunkt for å sette ord på sterke følelser og å lære seg å håndtere dem. Les også: Hvem sin venn?, Hvem er søt?, Hvem sin mormor?, Hvem bestemmer?, Hvem blør? og Hvem kler på seg?

 

Bringsværd, Tor Åge, illustrert av Solli, Tina: Når to skal stå opp

Berte og pappa snakker om mye rart. Særlig når de skal stå opp. Så vi får høre om hva bjørner og drager og elefanter gjør når de skal stå opp. Og til slutt har Berte og pappa fått på seg klærne og spist frokost før de sykler til barnehagen. Bøkene om Berte er beskrevet som "Små perler for en kosestund", "Humor og poesi for de minste" og "Godteri i bokform". Det er kommet ut en rekke titler i "Når to"-serien.

 

Geffenblad, Lotta: Prikk og Flekk bakar

Prikk og Flekk er sultne og har knurr i magen, og har verken brød eller kaker. Da må de bake! Etter å ha bakt må de vaske både kjøkkenet og seg selv, og til slutt spiser de varme rundstykker og kalde sjokoladeboller. Nam! Bakerst i boka står det noen enkle oppskrifter som små barn kan prøve sammen med foreldre eller eldre søsken. Liker dere å lese om Prikk og Flekk finnes det flere titler om de to gode vennene!

 

Bratlund, Bente og Ørdal, Stina Langlo: Mons Marius er ei løve

Her følger vi Mons Marius og mamma en morgenstund. Mons Marius skal i barnehagen, og mamma vil at hans skal både høre etter, spise frokost, ikke bråke så mye og til og med skynde seg! Noen som kjenner seg igjen? I en travel morgenstund er det mye som kan skje. Mons Marius leker seg gjennom morgenen både som marihøne, mus, snegle, tøysete apekatt, løve, koalabjørn. Leser dere boka finner dere ut hvilke andre dyr Mons Marius også kan bli.

2013-04-05_MonsMariusBUB

Kontakt oss

Google+