/**/ Hopp til hovedinnhold

Boktips for 1.-2. klasse

Boktips for 1.-2. klasse

Trenger du boktips til 1. og 2. klassingen, finner du det her!

Vi ønsker å vise barn at det er gøy å lese, og der tror vi på Barne- og ungdomsbiblioteket at vi har noe til felles med dere som jobber i skolene og med foreldrene.

Ønsker dere oppdateringer om nye barnebøker, finner dere et utvalg av kjekke bildebøker, lettlestbøker og høytlesningsbøker her:

Bildebøker

Lima de Faria, Alice Bjerknes: Fuglefesten

Nattdyret Flabbe kjeder seg. Det er ingen andre dyr å leke med om natta, de sover. Det hender Mark blir med og leker, men denne natta må han legge seg tidlig fordi han skal i bursdag hos fuglene dagen etter. Flabbe er ikke invitert. Derfor stjeler hun Marks invitasjon mens han sover. Men fuglene blir ikke glade for å se Flabbe. De vil ha Mark, og det er en grunn til det. Dette er en historie om å føle seg utenfor, om å finne sine egne venner og være stolt over hvem man er. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet. 

Fuglefesten

Rørvik, Bjørn F. og Moursund, Gry: Bukkene bruse begynner på skolen

De tre bukkene Bruse har fått et brev om at de må begynne på skolen. Den minste av de tre brødrene Bruse lurer på hvorfor de må det. Den største av bukkene svarer at det er noe alle må gjøre nå for tida. De blir enige om å prøve det for ei uke eller to. Men skolen har fått ny rektor, og det er ikke hvem som helst. Dette er en moderne og humoristisk fortelling i ord og bilder, med en ny vri av et kjent eventyr. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Bukkenebruseskolen

 

Holm, Magnus og Markhus, Rune: Verdens største tall?

5 år gamle Tale skal på hyttetur med familien sin. Tale kan telle. Hun teller telefonstolper. Dette er en fortelling om små og store tall, ikke minst om de enormt kjempedigre tallene, men også om det uendelige, ufattelige store universet. Ved å bruke gjenkjennelige situasjoner og med utgangspunkt i små og konkrete tall og størrelser, bygger boka på de yngste barnas gryende tallforståelse. Blant annet hvor store tall det egentlig finnes, om uendelig er et tall og om Googolplex er verdens aller, aller største tall. Sakprosa/billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Googolplex

Jakob Martin Strid: Lille Frosk i verdensrommet

Lille Frosk bygger en romrakett sammen med froskesøsknene sine, og ved en tilfeldighet reiser hele froskefamilien ut i verdensrommet. Der møter de romvesenet Pryx. På turen befrir forskemamma sublimuttene fra robot-kongen Krang, og man får vite hvordan småkaker kan forandre verden. I tillegg må froskefamilien komme seg hjem igjen. 

LilleFrosk

 

Horst, Yulia: Mørkets historie

Den lille gutten er mørkredd og vil aller helst sove sammen med storebror. Storebror lar han få sove på rommet hans, og trøster og forklarer at mørket egentlig ikke er så skummelt. Storebror ufarliggjør mørket og sier at mørket kan forklares. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet. 

Larsen, Elisabeth Helland: Jeg er livet

Gjennom bilder og tekst blir livet og jorden hyllet. Boka tar for seg det å være levende med alle sine nyanser, og forteller om å være tilstede i samspill med naturen, dyr og mennesker. Billedbok for førskolebarn/mellomtrinnet.

Livet

 

Davies, Benji: Bestefarøya

En dag Sid besøker bestefar blir han tatt med opp på loftet og vist en hemmelig dør. Plutselig har de reist til en tropisk og magisk øy. Der opplever de en fantastisk tid sammen. Når tiden er inne for å dra hjemover igjen, bestemmer bestefar seg for å bli boende på øya, og Sid må reise hjem alene. Dette er en historie om savn, men selv om noen er borte, betyr det ikke at de er glemt. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet. 

Tjensvold, Trude: Bo flyttar ut

Katten Bo har det som plomma i egget, men så flyttar hunden inn og tek plassen hans i senga til matmor. Då er det ikkje anna å gjere enn å sjå seg om etter husrom ein annan plass. Gjennom å møte farane ute i verda, blir Bo klar over kor fint han eigentleg har det heime saman med hunden og matmor. Dette er ei forteljing om å føle seg oversett. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet. 

Bo_flyttar_ut-

 

Carson, Ellis: Hjem

Et hjem kan være så mangt. Det kan være et hus på landet, en leilighet i byen, eller til og med en sko. Et hjem kan være på veien, på sjøen, i fantasien, i virkeligheten eller i et hjerte. Dette er en fantasifull fortelling om hvor folk bor. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet. 

Hjem_productimage

 

Lindahl, Lena og Kuhn, Camilla: Julius - et apeliv

Julius er en sjimpanse som bor i Dyreparken i Kristiansand. Da han var baby ble han avvist av moren og vokste derfor opp hjemme hos en menneskefamilie og ble en del av familien. Da han ble større måtte han tilbake til Dyreparken hvor han ble en del av apeflokken, og ble deres leder. Det ble laget en TV-serie om Julius, og gjennom denne rørte og sjarmerte han en hel nasjon, og ble hele Norges kjæledegge. Boka følger Julius fra den tøffe starten, via superstjernestatusen og de vanskelige tenårene, og frem til den trygge og erfarne lederen han er i dag. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

julius

 

Fiske, Anna: Palle Puddel drar til New York

Her er en ny historie om Palle Puddel og Nina Kanin, som er kjent fra tegneseriebladet «Rabbel». Palle og Nina reiser til New York. Palle trosse flyskrekken sin, for han vil så gjerne på MoMA, Museum of Modern Art. Den pyntelige Palle elsker jo som kjent kunst og kunstbøker, mens Nina har en forkjærlighet for mat, da særlig gulrøtter. De har en fin tur til New York, selv om de blir litt uvenner, for Palle er som alltid redd for alt og er egentlig ikke glad i verken å reise eller å fly. Men heldigvis finner de ut av det, og er fortsatt gode venner når de kommer hjem igjen. 

PallePuddel

 

Rørvik, Bjørn F. og Dybvig, Per: Vaffelfisken

Reven og den retthalede Grisungen har lånt en bok på biblioteket om fisker. Boka har mange bilder av alle slags rare fisker og sjødyr. Gurglefisken ser helt merksnodig ut, mens Potetflabben er en fisk som ser sykt vond ut å spise, den er U. V. P. P. dvs. Usedvanlig Vond På Pizza. Heldigvis er det noen som ser gode ut også, som f.eks. Vaffelfisken. Grisungen kunne gjerne tenke seg å prøve en sånn vaffelfisk til middag. I boka står det at vaffelfisken kan bli opptil tre kilo tung. De to vennene drar av sted for å skaffe en vaffelfisk, men det er mer enn vaffelfisk som lurer i dypet. Dette er en enkel, fantasifull og humoristisk fortelling med illustrasjoner som griper tak i poengene i teksten. 

Vaffelfisken

 

Svendsen, Njord og Duzakin, Akin: Bomulv

Ulven Bomulv kan ikkje ule. Han er ikkje like sterk som dei andre, og han ser heller ikkje ut som dei. No er han lei av å late som han er som dei andre ulvane. Bomulv bestemmer seg for å forlate flokken og heller finne ut kva den andre sida av skogen har å by på. Der opplever Bomulv eit uventa vennskap og kva det eigentleg vil seie å vere modig. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Bomulv

 

Johnsen, Åshild Kanstad: Ulla & Bendik bygger en by

Før bodde Bendik i New York, byen som har alt. Der breaket folk i gatene, trappene gikk i sikksak. Og parkene, statuene, broene, showene, var fantastisk med så mye liv og røre. Men nå har Bendik flyttet til en ny by. En drabantby. Ulla har bodd i denne byen hele sitt liv. Hun synes det er trangt og grått og flatt og firkantet. Til og med lekeplassen er en firkantet boks. Hun husker hvordan det var før: fugler i trærne og fisk i vannet. Små steder, store steder, hemmelige steder. Det var alltid noe å gjøre. Ulla og Bendik møtes på lekeplassen, ingen av dem forstår hvorfor denne byen er så døll. Så de bestemmer seg for å gjøre noe med det. I denne boka får Ulla og Bendik lov til å tenke høyt om hvordan den ideelle by skal se ut. Og for en by det blir. Myldrebok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Ulla-og-Bendik-bygger-by

 

Estes, Max: Vi flyr sørover

Myrsnipen veier 60 gram, er 21 cm lang og har et vingespenn på 43 cm. Likevel flyr den over 5000 kilometer i en fart opptil 177 km/t. Hver høst forlater den en norsk sommer for mer varme i et afrikansk land. Her får man blant annet vite hvor de fly, hvorfor de flyr og hvorfor de vet at de skal fly. Bli med på den lange flyturen sørover sammen med en ung Myrsnipe som aldri før har tatt Den lange reisen. Dette er en stillfaren fortelling med mange naturbilder som gir norsk natur et nytt og annerledes blikk. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

MaxEstes

 

Ernstsen, Martin: Fillip flipper ut

Fillip har bursdag, og moren har bestemt at han skal få bestemme alt i dag. Men det er ingen god ide, for han oppfører seg helt ufordragelig. Han dropper skolen og tannlegen, det er tross alt hans tur til å bestemme. På bursdagsfesten nekter han å spise middag og under skattejakten vil han ikke ha med de andre barna. Til slutt verker det sånn i tannen at han må dra til tannlegen, midt under bursdagen. Dette er en humoristisk fortelling om en ufordragelig fyr som er lett å like. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

fillip

 

Staaf, Eva og Adbåge, Emma: Tiril som trodde at...  

Tiril vet ikke akkurat hvordan det er å være noen andre. Sammen med kompisen Tage, finner hun ut litt mer om det. Alle har det ikke likt. Noen barn får lov til å herje og leke, andre må være stille. Noen har foreldre som ikke er hjemme, og noen har så stor familie at det alltid er fullt. Noen sitter faktisk ute på gaten uten sitteunderlag engang. Dette er en oppdagelsesferd sett med et samfunnskritisk barneperspektiv om at vi alle er forskjellige, at det er ulike måter å leve på, at ting kan være annerledes enn hjemme. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

EvaStaaf

Fiske, Anna: Hemmelige hytter

Noen ganger vil man bare være alene. Alene med gode ideer. Alene med fine opplevelser. Alene med alle sine hytter. Men så kommer det én som vil være med. En venn som ikke nødvendigvis er en bestevenn. Som flytter på viktige pinner og kommer med rare forslag. Og til og med bruker gulvet i den fineste trehytta som toalett. Med mye humor beskriver denne fortellingen hvordan det er å ha noen i sin umiddelbare nærhet, når man egentlig ikke har lyst til å ha noen i sin umiddelbare nærhet. Når noen igler seg innpå, rett og slett. Det handler om meg versus deg. Og hvor vanskelig det er å sette grenser, og hvor vanskelig det er å avvise noen. I dette tilfellet når man bygger hytter. 

Sommerset, Mark: Bæ, bæ, lure lam

Sauer er ikke dumme. Lille Bæ er faktisk veldig lur, og det er ikke fordi han har spist lurepiller. Lille Bæ kjeder seg. En liten rampestrek mot Kakle Kalkun vil nok få han i bedre humør. Dette er en enkel og humoristisk fortelling. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet. Likte du denne, er det fare for at du liker oppfølgeren: Jeg elsker saft !

LureLam

Solberg, Ingvill: Mistesmykket  

På enga bak huset finner Selma et smykke. Mamma forteller at det en gang tilhørte mormor, som Selma aldri fikk møtt. Mamma bestemmer at Selma skal få det når hun fyller 13. Det er lenge til. Selma fyller fem om tre dager. Selma har veldig lyst til å bruke smykket bare litt, selv om det ikke er lov, i alle fall i barnehagen på bursdagen. Dette er en fortelling om å finne noe og miste det igjen, og om å gjøre noe man vet man ikke får lov til. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Mistesmykket

Nærum, Knut: Glemmestedet

Greger og Koseklovnen er med oldemor på biblioteket. Da de skal gå hjem igjen er klovnen plutselig borte. Bibliotekaren sender Greger til hittegodsavdelingen i kjelleren. I glemmeboken står alle de glemte tingene, men Greger finner ikke klovnen der. Derfor må han selv gå til Glemmestedet og lete. Der ruver uendelige hyllerekker med sånt som folk har glemt, men det finnes også noe annet der nede. Plutselig kjenner Greger et kaldt gufs. Det er glemselen som truer. Dette er en fortelling om det kjæreste man eier og hvor viktig det er å aldri glemme eller å bli glemt. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Novak, B. J.: Boka uten bilder

Dette er en morsom høytlesningsbok som kan deles av alle. En bildebok uten bilder. Den ser veldig seriøs ut, men det er den ikke. Boka har nemlig en hemmelighet. Det er den mest tullete boka noensinne. Alle ordene må leses høyt. Uansett hvor tullete de er. Man kan lese boka med mye innlevelse og energi, eller lese den helt tørt og rett frem. Begge deler blir morsomt. Noen ganger blir den tørreste lesningen den morsomste fordi det blir en artig kontrast til de tullete ordene. Høytlesningsbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Klann, Magne: Piip-show: En blåmeisfamilie blir til

Blåmeisene Silje og Pål møtes på kaffebaren i Siljeskogen. Det oppstår søt musikk mellom de to. Historien følger dem på reirbygging og ungemating i fuglekassa. Bildene i boka er fotografier tatt ved et fuglebrett og en fuglekasse som er laget slik man ser på bildene. Livet ved sjekkeplassen og hekkeplassen blir vist på nrk.no, som følger meisenes liv hele våren 2014 minutt for minutt. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

piipshow

 

Kuhn, Camilla: Samira og skjelettene

Samira nekter å tro at det frøken sier er sant, at alle har et skjelett på innsiden av huden. Noe så ekkelt. Hun protesterer vilt. Tanken på at hun, bestevenninna Frida eller noen andre går rundt med et skjelett på innsiden er nesten ikke til å holde ut. Heldigvis vet mamma råd. Hun legger Samira på kjøkkenbordet, og finner frem både bøtte og verktøy. For dette må undersøkes nærmere. Dette er en leken, humoristisk og litt småskummel fortelling om skjelett. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

samira1

 

Daywalt, Drew og Jeffers, Oliver: Dagen da fargestiftene streiket

Det er opprør i Duncans boks med fargestifter. Alle fargene streiker, de har fått nok. Da han åpner boksen har alle fargestiftene skrevet hvert sitt personlige brev til han. Noen er lei av å komme i skyggen av andre, eller bli brukt til å fargelegge de samme tingene, eller ikke bli brukt i det hele tatt. Noen fargestifter er helt utslitt av å bli brukt så mye. Duncan må finne på noe for å gjøre fargestiftene glade igjen. Fargestiftene oppfordrer han til å tenke og bruke fargene annerledes. Dette er en fortelling om fargelære, toleranse og kreativitet. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Oliver-fargestiftene

 

Jeffers, Oliver:  Denne elgen er min

Wilfred eier en elg. Han har ikke alltid eid en elg. Elgen kom til ham for en stund siden, og han bare visste at den skulle være hans. Han kalte ham Marcel. Mesteparten av tiden er Marcel svært lydig og følger reglene for hvordan flinke kjæledyr oppfører seg. Men en dag blir Wilfred veldig overrasket da de en mørk dag er dypt inne i skogen, og noen andre påstår at elgen tilhører dem. Dette er en vittig og tankevekkende historie om hvorvidt noen av oss faktisk eier noe som helst, og om reglene for å være et flinkt kjæledyr. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Sortland, Bjørn og Kramer, Hilde: Oi-oi!

Det er natt i favelaen i Brasil da José blir vekket av moren sin. Han må bli med og skal få en stor presang, det han ønsker seg mest i verden. José vil egentlig ikke ut i den mørke natta, men mora drar han med, forbi mannen med et stort nett med flasker, skumle hunder og biler. De går og går. Til slutt, i grålysninga, må mora sette seg og noen kvinner kommer til. Like etter får José vite at han har blitt storebror og fått det han ønsket seg aller mest i verden. Dette er en fortelling om hvordan det er å vokse opp i et fattig strøk i Sao Paulo. Det er en egen faktadel om favelaen i Brasil bak i boka. Billedbok for førskolebarn/mellomtrinnet.

OiOiOmslag

 

Güettler, Kalle m.fl.: Monsterpest

Store monster har blitt syk, han har fått monsterpest! Heldigvis kommer lille monster forbi og koker suppe, henter kaldt vann og leser for han. Men uansett hva lille monster gjør så blir ikke store monster fornøyd. Han vil heller ha snop og høre på hardrock. Dette er en humoristisk og tankevekkende bok om hvor fint det er å ha en venn når man er syk, og hvor viktig det er at man tar vare på hverandre.

Det finnes flere bøker om store monster og lille monster.

monsterpest-kalle

 

Ousland, Bjørn: Dragejakten

Det finnes mange forskjellige slags eventyr. Dette eventyret handler om drager og en bortskjemt prinsesse, både gammel og ny på en gang. Prinsessen vil ha en ny gave hver dag, og det skal helst være noe finere enn dagen før. Til bursdagen sin vil hun ha en drage. Kongen må kalle sammen rikets sterkeste og modigste menn. Den som kan skaffe en drage skal få halve kongeriket og prinsessen når hun er gammel nok. En fattig gutt får høre om dette og klarer selvfølgelig å skaffe et drageegg. Har en utradisjonell slutt. 

Bråten, Charlotte og Markhus, Rune: Frøet

Sandra våkner midt på natten av at hun hører stemmer. Hun vet at det ikke er pappa, for han bor i det gamle huset sammen med dumme-Marit. Det er heller ikke mamma. Men det er en hest. For av og til, en sjelden gang, hender det at noen klarer å plante en hest. Det handler om å finne nytt vennskap når man trenger det aller mest. Dette er en aktuell fortelling som beskriver en moderne familiesituasjon med humor og litt absurditet. 


 

Bøker du kan lese selv

Jackson, Ida: Lena blir storesøster

Mamma og Oddvar har store nyheter å fortelle Lena. Hun skal bli storesøster, og er snart ikke den minste i familien lenger. Lena har bestemt at babyen skal være en jente, og hun skal hete Elsa. Men det blir slett ingen Elsa. Babyen som kommer ut er helt annerledes enn Lena hadde sett for seg. Dessuten skal han hete Sverre. Boka har fargerike illustrasjoner, korte setninger og enkel tekst. Lettlest for småskoletrinnet. 

Les også de andre bøkene om Lena !

Lena

Schømer, Heidi Christine: Elly juger IKKE!

Elly har ønsket seg en rotte lenge. Så lenge at hun har fortalt på skolen at hun faktisk har fått en. Problemet er at alle tror hun juger, men det gjør hun selvsagt ikke. Elly har en rotte, bare at hun ikke har kjøpt den enda. Setningene i boka er korte, og det er få ord på hver linje. 

Elly

Jensen, Jørn: Stian får trampoline

Stians far har kjøpt en trampoline. Da Stian prøver den går alt fint. Så er det Stians far sin tur. Faren tar kjempesats og gjør et høyt hopp. Det hjelper ikke at Stian ber han være forsiktig og ikke hoppe så høyt. Setningene i boka er korte, og det er få ord på hver linje. 

Heldigvis har vi mange bøker om Stian !

Trampoline

Wänblad, Mats og Forshed, Pelle: Kosegutt er syk

Stakkars Kosegutt. Han er blitt syk og ligger bare stille og vil ingenting. Ebba og Boris prøver alt, men han vil ikke engang leke. Da er det bare en ting å gjøre, og det er å ta ham med til veterinæren. Noe som er lettere sagt enn gjort, for Kosegutt er et stort husdyr, og han blir veldig sjenert når han møter nye folk. "Lesestart" er en serie for de helt ferske leserne. Bøkene har korte linjer og lite tekst på hvert oppslag. Fortellingene er på ca. 400 til 600 ord og er utstyrt med mange illustrasjoner. 

Kosegutt-er-syk_Fotokreditering-Gyldendal

 

Gesén, Pernilla: Penn, papir, panikk

Franz og resten av klasse 2A skal ha utstilling i klasserommet. De har invitert alle foreldrene til å komme å se på. Franz er glad i å tegne og setter i gang med en gang. Men da lærer Tina sier at de også må skrive, blir Melvin glad. Franz skriver ingenting, og er spent på hva foreldrene kommer til å si. «Kompisbøkene» er en serie som handler om alt det spennende og morsomme som skjer med en klasse. En jente eller gutt i klassen er hovedpersonen i hver bok. Serien har mange illustrasjoner og enkel tekst. Lettlest for småskoletrinnet. 

Les også de andre bøkene i serien "Kompisbøkene ".

PennPapir

 

Flatland, Helga: Eline overnatter

Eline er blitt 7 år, og skal overnatte borte for første gang, hos klassevenninnen Maja. Det er både rart og spennende å skulle sove i et annet hus. Før de sovner forteller Maja at det spøker i huset deres. Eline synes det er skummelt når hun må opp om natta for å tisse. Boka har fargerike illustrasjoner, korte setninger og enkel tekst. Lettlest for småskoletrinnet. 

Eline-overnatter

 

Kuhn, Camilla: Lunda på rideskole

Lunda er en liten hest som har sin første dag på rideskolen. Men det er mye som går galt for Lunda. Hun havner i buskene, sperrer trafikken og galopperer når hun skal trave. Det er visst ikke grenser for hvor mange måter det går an å dumme seg ut på når man er nybegynner på rideskole. "Løveunge" er en serie hvor teksten er i versaler og det er kun én setning på hver side slik at den egner seg for de aller ferskeste leserne. Fortelling for førskolebarn/småskoletrinnet. 

Lunda

 

 

Bross, Helena: Hei, hello!

Siri er veldig glad. Søskenbarna hennes fra USA skal komme på besøk. Men da hun får vite at de nesten bare snakker engelsk, blir hun litt usikker. Siri lurer på hva hun skal gjøre om hun ikke forstår hva søskenbarna sier. Og skal hun si Hei eller Hallo når de kommer? "Klassen min" er en lettlest serie for barn som har begynt å lese selv. Serien består av frittstående bøker, der en eller flere av elevene i klasse 1b er hovedperson-/er i fortellingen. Bøkene har fargerike illustrasjoner, korte linjer og gode teksttyper som passer fint til målgruppen. Lettlest for småskoletrinnet.

Lindboe, Karin Kinge: Sam og Noa redder nitten meitemark og en humle

Sam og Noa er ute og sykler en regnværsdag da de ser at meitemarkene holder på å drukne. Sam og Noa må redde dem. De henger meitemarkene på sykkelstyret til tørk. Så finner de en humle i en sølepytt. De tar med humla hjem til Sam. Der sitter papegøyen Papaya. Plutselig er det liv i humla, den flyr inn i buret til papegøyen. Boka har fargerike illustrasjoner, store bokstaver, korte setninger og enkel tekst. Lettlest for småskoletrinnet.

Willems, Mo: Vi er i en bok!

Elefanten Gerhard og grisen Gisse er bestevenner. De opplever mye morsomt og spennende sammen. Gerhard er veldig følsom og dramatisk. Det er ikke Gisse. Han er den smarte og rolige typen. De to vennene oppdager at de er i en bok. Først er gleden stor, faktisk ganske enorm, men så får Gerhard panikk. For han vet ikke hva som vil skje når boken tar slutt. Hver dag legger Gisse og Gerhard ut på nye hverdagslige eventyr. Dette er en humoristisk og enkel historie med mange filosofiske betraktninger. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Likte du å lese om Elefant og Gisse? Heldigvis har vi flere!

MoWillems

 

Klepp, Anneli: Mia blir spion

Mia vil leke med Tor, men han svarer at han ikke kan fordi han får besøk. Da Mia spør hvem som kommer på besøk blir han helt rød, og sier ha det. Det Tor ikke vil fortelle Mia er at han får besøk av Anne. Først synes Mia at Tor er rar. Deretter blir hun redd, for tenk om hun mister bestevennen sin. Mia må bli spion for å finne ut av det. "Lesestart" er en serie for de helt ferske leserne. Bøkene har korte linjer og lite tekst på hvert oppslag. Fortellingene er på ca. 400 til 600 ord og er utstyrt med mange illustrasjoner. Fortelling for småskoletrinnet.

Mia-blir-spion

 

Valeur, Tiril: Leo får en liten onkel

Leo er 6 år. Mamma er 26 år, mormor er 46 år. Arne er kjæresten til mormor. Han lager veldig god pizza. Leo tror det er derfor mormor blir tykkere og tykkere for hver dag. Men en dag forteller mormor Leo at hun er gravid og at han snart skal få en onkel. Setningene i boka er korte, og det er få ord på hver linje.

Leo

 

Jackson, Ida: Lena blir prinsesse

Det blir prinsessekamp på aktivitetsskolen når både Lena og Hege Susan drømmer om å være en ekte prinsesse. Men det kan bare være en prinsesse. Kampen om tronen er i gang. Boka har fargerike illustrasjoner, store bokstaver, korte setninger og enkel tekst. Lettlest for småskoletrinnet.

Di Fiore, Mariangela og Selnes, Kjetil: Safaripappa

Ylva og Leos far har gitt seg selv en safarireise i bursdagspresang. Snart sitter hele familien i en åpen terrengbil på savannen, for å se på Serengetis ville dyr. Pappa er over gjennomsnittet dyreinteressert, og er veldig overiverig. Men pappa klarer ikke å følge guidens enkle regler, så det blir alt annet enn den perfekte ferie familien håpet på. Snart har pappa ertet på seg en gorilla og en flodhest, skremt bort sebraene, fått brillene knust av en elefant, mistet hatten til en sjiraff og pådratt seg guidens vrede. Ikke rart familien velger å tilbringe resten av ferien i safari lodge-en, trygt plassert foran en storskjerm som viser naturfilmer fra Afrika. Setningene i boka er korte, og det er få ord på hver linje. 

Safaripappa

 

Nordqvist, Margareta: Burre er borte

Katten Burre blir borte og Ella leter etter han i skogen. Hun finner også mye annet spennende når hun leter, blant annet planter og sopp. Ella blir ganske redd etter hvert, men så finner hun Burre. Serien "Dyrevennene" består av lettleste bøker med korte setninger og enkle ord i versaler. Fargeillustrasjonene gjenspeiler budskapet i teksten og gjør det enklere å forstå innholdet. Lettlest for småskole-/mellomtrinnet.

Ljunggren, Magnus og Vänehem, Mats: Den grusomme dragen

De tre vennene Egon, Fiona og Urban går på ridderskole for å bli riddere. Ved en tilfeldighet klarer de å stoppe en drage fra å ødelegge borgen og ridderskolen. Her blir det ridderliv og skolemiljø, spenning og humor, og mange fartsfylte og tøffe situasjoner for Egon, Fiona og Urban. "Ridderskolen" er en lettlest serie med korte setninger og enkle ord. Fargeillustrasjonene gjenspeiler budskapet i teksten og gjør det enklere å forstå innholdet. Lettlest for småskole-/mellomtrinnet.

Ramos, Mario: Verdens slemmeste ulv

Den store, stygge ulven har klart å låse seg ute etter å ha tatt på seg Bestemors nattkjole. Det er skikkelig flaut. Ikke nok med det, nattkjolen er helt umulig å få av seg. Når i tillegg jegeren, de tre små griser og Rødhette er skråsikre på at den store, stygge ulven faktisk er Bestemor må han finne på noe. Leseløvene er lette å lese, med korte linjer og stor skrift.

MarioRamos-slemmesteulv

 

Kjetun, Mari: Helt Max i Afrika

Max skal til Afrika i vinterferien. Bestevennen hans, sjiraffen, skal også være med. Men Afrika er skikkelig farlig for en dyreparksjiraff, og krokodilletrikset går virkelig ikke helt etter planen. Her møter man både glefsende krokodiller, en skjerfkledt sjiraff til en bananmumsende sebra. "Lesestart" er en serie for de helt ferske leserne. Bøkene har korte linjer og lite tekst på hvert oppslag. Fortellingene er på ca. 400 til 600 ord og er utstyrt med mange illustrasjoner.

Helt-Max-i-Afrika

 


Høytlesningsbøker

Aarø, Selma Lønning og Valeur, Tiril: Milla bestemmer

Milla er lei av at hun alltid må gjøre som de voksne sier. Hun mener det burde være omvendt. Etter at Milla og lillebroren Magnus har klaget så mye på foreldrene ender det med at de får overta hele styringa. Milla og Magnus må ta ansvar for økonomien, ordne opp hjemme, finne ut hva de skal ha til middag, leggetider og vekking, hva som er lov og ikke lov. De bestemmer så å si alt, og de voksne får ikke engang bestemme over seg selv. Rollene er dermed snudd på hodet, barna må være de voksne, og de voksne kan oppføre seg som barn. Dette er en humoristisk og gjenkjennelig fortelling, som er satt veldig på spissen. 

Milla

 

Lagerkrantz, Rose: Hjertet mitt hopper og ler

Bestevenninnen til Danni, Ella Frida, har flyttet. Danni vil ikke at noen andre skal sitte på den tomme stolen. For da har ikke Ella Frida et sted å sitte når hun kommer tilbake. Mens hun venter, prøver Danni å tenke på morsomme ting. Men frøken syns at hun skal leke med de andre barna og plasserer Danni midt mellom Vikkan og Mikkan, med nedslående resultater. Flaks at Danni har et forståelsesfullt marsvin. Og at Ella Frida er den type venninne som verken lar seg stoppe av tid eller rom. Dette er både en humoristisk og alvorlig historie om de store følelsene. Fortelling for småskoletrinnet.

Les også de andre bøkene om Danni og Ella Frida: Mitt lykkelige liv , Hjertet mitt hopper og ler og Da jeg var lykkeligst i verden .

Hjertet

 

Veronika Erstad: Kattejenta

Det er siste skuledag før juleferien. Pappa ropar frå stova at Ruth skal komme inn til han og mamma for dei har ei overrasking til ho. Ruth likar ikkje overraskingar. Foreldra trur ho vil like denne overraskinga. Men kattejenta Ruth likar ikkje det dei fortel. Ho vil ikkje til Lanzarote i juleferien, ikkje vil ho lage lenke med Kristin heller. Ruth og katten August har noko dei held på med, eit hemmeleg oppdrag. Og dei vil ikkje bli forstyrra. Dette er ei forteljing om vener, katter og det å ville bestemme sjølv. 

Hanlon, Abby: Vilma Fantasidilla

6 år gamle Vilma er yngst i en søskenflokk på tre. Broren Lukas og søsteren Olivia vil ikke leke med henne. Da må Vilma lage sin egen fantasiverden som holder henne med selskap. Vilma er ei nysgjerrig jente og stiller hele tiden spørsmål ved verden, f.eks. hvorfor vi har armhuler, eller hva som er det motsatte av smørbrød. Mens andre blir sprø av disse spørsmålene, vil de usynlige vennene hennes alltid høre. Lukas og Olivia vil skremme Vilma. De sier det bor en heks i området som jakter på små barn som oppfører seg som babyer. I stedet for å bli skremt bestemmer Vilma seg for å gå til krig mot fienden. Vilma er både tøff, smart, leken, vill, undrende, men også sårbar. Fortelling for førskolebarn/småskoletrinnet.

Les mer om Vilma i Vilma Skoledilla !

VilmaFantasidilla

 

 

Parr, Maria: Vaffelhjarte

Trille og Lena Lid er to born på 9 år som bur i ei lita vik. Trille veit at Lena Lid er hans bestevenn, men han er ikkje sikker på om han er det same for Lena Lid. Uansett er dei to oppfinnsame niåringar, som lagar mykje liv og vaffelrøre rundt seg. Det kan ofte gå litt over styr, og innimellom alt leven og latter fortel Trille om sine tankar. Her er det både alvor og sorg, og redsle for å miste dei han er glad i. Forteljing for småskole-/mellomtrinnet.

Boka kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Vaffelhjarte

 

Aakeson, Kim Fupz: Søndag

Moren til Torstein er gravid, og Torstein er bekymret for at foreldrene skal slutte å elske ham når den nye babyen kommer. Willy, Torsteins dårligste venn, sier at foreldrene får en ny baby bare fordi Torstein ikke er liten og søt lenger. Det er jo sånn at alle elsker babyer. De lukter så godt, og de er rosa og så utrolig søte. Torsten tror at for å få foreldrene til å elske seg igjen må han bli snillere og greiere, rydde rommet sitt og ikke protestere når han skal legge seg. Han anstrenger seg virkelig for at de skal se hvor søt og grei han er, men det er i møte med sin egen gamle kosebamse at Torstein får seg en aha-opplevelse.

Søndag

 

Gahrton, Måns: Ronny & Julia: Bestevenner

Ronny og Julia er naboer og bestevenner. Noen ganger begynner de å krangle, for det er ikke alltid de er like enige om hva de skal leke og hvilke rolle de skal ha i leken. Men stort sett klarer de å finne en løsning på floken. Ronny og Julia skal snart begynne på skolen og da er det godt å være to. De både gleder og gruer seg til å begynne, men når de endelig har begynt på skolen er det bare moro. Før de vet ordet av det er det tid for høstferie, men da dukker nye frustrasjoner opp. Mange av klassekameratene deres skal på ferie og ut å fly, men det skal ikke Ronny og Julia. Så da får de lage sin egen vri på ferien. Dette er tredje frittstående bok om Ronny og Julia. Er illustrert med en del fargeillustrasjoner. Høytlesning/selvlesning for småskole-/mellomtrinnet.

Sempé, Jean-Jacques: Nikolai og gjengen

Rampegutten Nikolai har litt av en gjeng med venner. William har en kjemperik pappa som kjøper alt William ønsker seg. En annen heter Helmer, han spiser altfor mye og er alltid klissete på fingrene. Så er det Ansgar, som er best i alle fag og bruker briller. Severin har også fått briller, men ble ikke best i klassen av den grunn. Nikolai og vennene hans er fulle av ville påfunn. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

 

 

                                                                                                                                                                         

                                                                                                                                                                                     

                                                                                                                                                                

 

                                                            

                                                                                                                 

                     

Kontakt oss:

Google+