Hopp til hovedinnhold
Min side

Boktips for 16-19-åringer

Silvia Avallone - Stål

Er du mellom 16-19 år? Her får du tips om kjekke bøker!

Vi på Barne- og ungdomsbiblioteket håper du har hatt mye glede av det du har lest til nå i livet. At du har blitt kjent med mange nye personer, steder, opplevd latter, skrekk, frustrasjon, tårer og mere til i bøkenes verden. På denne lesetipslista finner du bøker som ikke bare er å finne i Barne- og ungdomsbiblioteket. For, tro det eller ei, barne- og ungdomsbibliotekarene på Sølvberget leser også voksenlitteratur. Og en del av voksenlitteraturen vi leser får oss til å tenke på dere.

Carmona-Alvarez, Pedro: Bergen ungdomsteater

Marita vokser opp i Bergen med Johannes og Bergen ungdomsteater. Og Andreas, som egentlig skulle hatt en tvillingbror. Johannes er advokatsønn, men bestemmer seg tidlig for at han selv skal drive med teater. Han løfter ordene ut av munnen som små fugleunger. Marita, se på oss, sier han. Husk dette øyeblikket for alltid. Når Marita spør Andreas om oppveksten med foreldrene i Ibsens gate beskriver han det som et hus av glass. Sånn finner de frem til de døde barna. «Bergen ungdomsteater» er en roman om kjærlighet, vennskap, hvem man er og hvem man tror man er. Boka er en frittstående oppfølger til romanen «Og været skiftet og det ble sommer og så videre» (2012). 

Boka er på 360 sider, og kan lånes som e-bok via ebokbib .

BUT

Glaser, C.: #frimegfradeg

Egentlig vil ikke Siri studere, men likevel virrer hun rundt på lesesalen. Hun er rett og slett for smart for sitt eget beste, og det er sjelden hun vet hva hun vil. Hun er blitt samboer med en hyggelig fyr på litteraturvitenskap, så da er vel det meste bra. Kanskje. Dette er en fortelling om forelskelse, sex og usikkerhet, om unge mennesker som er på vei ut i en tilværelse av famling, festing og veivalg. Det er begjær, skam og usikkerhet. Det er også mange andre spørsmål som må tas stilling til, blant annet om man har valgt rett studie, rett kjæreste, skal man «like» facebookoppdateringene til kjæresten, eller hva han vil synes om at man legger ut bilde på Instagram. I boka blandes skjermbilder fra sosiale medier og SMS-dialoger med fortellingen. 

Boka er på 261 sider.

frimegfradeg

 

Arvola, Ingeborg: Neiden 1970

Boken skildrer en barndom sammen med en far i den kvenske bygda Neiden i Øst-Finnmark, hvor faren spiser epler i underbuksa og vasker kopper og sokker i samme vann. De drar på fisketurer om natten. Samlivet mellom far og datter er fylt av glede, tilhørighet, fylleangst og flid. Barndom og voksenliv reflekterer hverandre.

Boka er på 171 sider, og kan lånes som e-bok via ebokbib .

Moe, Kenneth: Rastløs

«Rastløs» er i stor grad en selvbiografisk punktroman, bygget opp av aforismer og små episoder fra hverdagen. Det handler om en ung mann som skriver brev til kvinnen som avviste han. Han er drevet av tvil og uforløst begjær, og forsøker å skrive seg fram til en ny forståelse av sin egen ensomhet. Han drømmer om en litteratur som kurerer behovet for litteratur, en litteratur hvor livet har prioritet. Han mistenker at det er litteraturen som har skyld i det hele. Boken er Kenneth Moes debutroman.

Boka er på 109 sider, og kan lånes som e-bok via ebokbib .

Rastløs

 

Engelschiøn, Maren: En del av meg

Ida har aldri følt at hun passet helt inn i familien. Hun fikk aldri møte faren sin som var en halvblods indianer, professor ved universitetet der moren hennes tok et sommerkurs for snart 19 år siden. Da Ida får vite at faren hadde to sønner, bestemmer hun seg for å finne dem. Hun melder seg på sommerkurs ved samme universitet og begynner å lete. Men ingen husker faren hennes, ingen vet at han døde. Ingen kan svare henne. Så plutselig får hun vite at han slett ikke er død. Han bor i nærheten av campus. Da hun omsider får kontakt med ham, blir ingenting som planlagt. Men møtet med indianerne, studiene, nye venner, og ikke minst møtet med Will, gir Ida en helt annen sommer enn forventet. Dette er en fortelling om å finne seg selv, sine røtter og sin historie. 

Boka er på 252 sider, og kan lånes som e-bok via ebokbib .

 

Khemiri, Jonas Hassen: Alt jeg ikke husker

Folk sier at Samuel og Laide var sjelevenner, deres kjærlighetshistorie helt magisk, at de var ment for hverandre. Folk sier at Samuel gjorde det av hevnlyst, fordi han var sjalu, fordi han ønsket å tvinge Laide til å huske ham. Folk sier at det aldri hadde skjedd hvis ikke Vandad hadde blandet seg, at det var Vandads feil, at Vandad gjorde hva som helst for penger. «Alt jeg ikke husker» er en roman om kjærlighet og økonomi, vennskap og vold. Om Samuel som lever videre i alles minner, nå som Vandad er fengslet, Laide har forlatt landet og huset er ødelagt. En utall skjebner kolliderer i rasende fart i dagens Stockholm. Bak all praten om Samuel skimtes en person som er på flukt fra seg selv. Hvilke minner kan man stole på? Hva skjuler seg i det vi ikke husker?

Boka er på 322 sider.

Khemiri

 

Pedersen, Gine Cornelia: Kjærlighetshistorie : eller Utenom og hjem eller Et epos : en roman i to akter

Det handler om Solveig og Peer Pedro. Han er en usedvanlig vakker og litt sorgfull gutt fra Oslo vest. Hun er en bygdejente som elsker byen, og hun er ikke redd for den store kjærligheten. Solveig er nettopp blitt gravid da Peer Pedro bestemmer seg for å reise alene ut i verden. De holder kontakt via epost, men etter hvert hører ikke Solveig mer fra Peer Pedro. Reisen han er på har ingen grenser. Hjemme går Solveig med frøet i magen som vokser og vokser, og etter hvert blir til Frøya i barnevognen. Bildet av Peer Pedro svekkes dag for dag, helt til han en dag står i døråpningen igjen med smale øyne.

Boka er på 173 sider, og kan lånes som e-bok via ebokbib .

GineCornelia

 

Kvalvaag, Hilde K.: Lev vel, alle

«Lev vel, alle» er ein eksistensiell roman om å høyre til og å lausrive seg, om å finne seg sjølv og sin plass i verda. 16 år gamle Knut blir motvillig med mora Gunhild til Canada. Knut har droppa ut av skolen etter ei alvorleg valdsepisode, og mora håpar turen skal bli eit vendepunkt. Ho har sjølv sine grunnar for å ønske seg vekk. Reisa fører dei ut i den canadiske villmarka, der dei skal følgje fotspora til oldefaren som forlèt familien og seks barn i Noreg, for aldri å kome tilbake. Det blir ei reise der ingenting blir som dei hadde trudd.

Boka er på 287 sider, og kan lånes som e-bok via ebokbib .

Sævareid, Heidi: Slipp hold

Mari og Torger har vært sammen lenge. Hun vet ennå ikke helt hvor hun har ham. Han er litt for opptatt av å vite hvor han har henne. Mari må finne ut hvordan hun kan komme tilbake til den hun var før, og hvor langt hun kan gå for å sprenge nye grenser. Og om det går an å overgi seg til noe uten å gi opp hele seg. Dette er en fortelling om et undergrunnsmiljø i Oslo, og om problemstillingen rundt selvskading og suspension-miljøet, men den handler også om kjærlighet og ømhet i det ekstreme miljøet og om å finne seg selv.

Boka er på 230 sider.

 

Flatland, Helga: Bli hvis du kan, reis hvis du må

De tre barndomsvennene Tarjei, Trygve og Kristian verver seg til de norske styrkene i Afghanistan. Ingen av de tre vender tilbake. Hvorfor dro de egentlig? Og hva med dem som er igjen? Hvordan påvirkes våre veivalg? Rammen rundt fortellingen er lokalsamfunnet ungguttene vokste opp i og som de reiser fra. Romanen gir stemme til to av guttene og til to av dem som står dem nær. To av kapitlene er på nynorsk. Helga Flatland ble tildelt Ungdommens kritikerpris 2010/2011 for denne romanen, som er hennes debut.

Boka er på 170 sider og kan lånes som e-bok via ebokbib .

Skaranger, Maria Navarro: Alle utlendinger har lukka gardiner

Broren sitter i fengsel, men det snakker ingen om. Faren ber mens han holder rundt den grønne Bibelen når det er natt og han tror at ingen ser ham. Hun selv går på ungdomsskolen på Romsås i Oslo og er håpløst forelska i Mu2. På Romsås er alle egentlig fra et annet sted, og ingen er vanlige. «Alle utlendinger har lukka gardiner» er en ufiltrert roman om å vokse opp i et multikulturelt miljø på Oslos østkant. Dette er Maria Navarro Skarangers debutroman.

Boka er på 104 sider og kan lånes som e-bok via ebokbib .

MariaNavarro

 

Yndestad, Monika Nordland: Jentene fra balletten

Mina er femten år og i ferd med å ødelegge seg selv. Tobarnsmoren Torill kjemper for ikke å tråkke feil i sitt eget hjem. Alice er krimjournalist i avisen BA og gjør andre oppdagelser, mens historien om Mina vekker ubehagelige minner når den dukker opp på kontoret til barnevernsansatte Jone. Alice må sette sammen en stygg historie, om hvorfor ressurssterke jenter blir "jenter fra balletten". Dette er ifølge forlaget en nervepirrende krim noe utenom det vanlige. Vi møter gjerningsmannen tidlig, og må utholde en sterk, psykologisk spenning, snarere enn å løse en krimgåte. Dette er den første boken i en tenkt serie med journalisten Alice som gjennomgangsfigur.

Boka er på 315 sider og kan lånes som e-bok via ebokbib .

Strømsborg, Linn: Furuset

Etter at Eva har levert master og drukket sjampis på taket og hengt en sommer med bestevennen Miriam, som skal til Paris til høsten, går det opp for henne at hun ikke aner hva hun skal ta seg til. Nå som verden er åpen og alt er mulig, forsvinner plutselig handlekraften. Hun bestemmer seg for å flytte hjem til mamma og pappa. Midlertidig, så klart. Til hun finner en jobb. Til hun kanskje har litt penger igjen. 
 Mamma og pappa bor der de alltid bar bodd: på Furuset. Det gjør også den gamle vennegjengen til Eva, som hun mista litt i studietida. De har ikke dratt noe sted. Og før Eva vet ordet av det er hun, med sitt nye liv, tilbake i sin første verden. Det ligger en slags frivillig ufrivillighet i alt Eva foretar seg, og passivitet, som om hun både vil og ikke vil at livet skal skje med henne. Men når biler begynner å gå i lufta rundt henne, og foreldra finner det for godt å gå fra hverandre, skjønner hun at hun må varme opp og komme seg ut på bana. Men gjøre hva der?     
 Furuset er en forstadsroman om å ta et steg tilbake for kanskje å ta to fram.

Boka er på 219 sider.

Klüssendorf, Angelika: Jenta

I denne oppvekstromanen frå DDR møter vi ei tenåringsjente. Ho er tøff og raskast i klassa. Ho elsker bøker og er god til å fortelje og få dei andre til å le. Men jenta veks opp i ein ustabil familie, med ein fråverande far og ei alkoholisert og kjenslekald mor. Broren er så liten at han enno ikkje har gitt opp håpet om at situasjonen skal betre seg. Jenta prøver å rømme frå alt som omgir henne: familien sitt tyranni, dei systemtru lærarane og den autoritære staten. Ho er brutal og skjør på same tid. I denne forteljinga møtes ytterpunkta. Det sterke treff det svake, det støyande det stille.

Boka er på 159 sider.

 

Jenta

Uthaug, Maren: Sånn ble det

Knut forlater sin samiske kone og tar datteren Risten med fra Nord-Norge til Sør-Jylland. Far og datter flytter inn til Grethe, som nettopp har innlosjert fem vietnamesiske båtflyktninger i kjelleren. Blant flyktningene er gutten som har fått navnet Niels. Han og Risten knytter, i sin felles ensomhet, et uløselig bånd til hverandre. Først etter tjue år reiser Risten tilbake til Norge for å møte sin mor igjen. Møtet blir ikke helt som hun har forventet. «Sånn ble det» er en roman om familiehemmeligheter, underjordiske vesener og overvektige hunder, vanvidd og overlevelse.

Boka er på 222 sider og kan lånes som e-bok via ebokbib .

Myhre, Linnea: Kjære

Linnéa Myhre har levd med spiseforstyrrelser siden hun var 15 år. I 2012 var hun på randen av sammenbrudd, kroppen hennes tålte ikke mer. Hvordan plukker man opp livet sitt igjen når man har vært så nær å miste alt? «Kjære» består av et knippe brev skrevet til familie og venner, kjendiser, redaktører og bedrifter. I brevene setter hun ord på hvordan det er leve som ung kvinne i 2014, en tid hvor det er viktigere å bli sett enn å bli hørt, hvor man kontinuerlig blir minnet på at man må spise riktig, trene, holde seg slank og sunn. Med humor og alvor beskriver Myhre sin vei tilbake til livet etter kollapsen. Forfatteren debuterte i 2011 med boken «Evig søndag».

Boka er på 155 sider og kan lånes som e-bok via ebokbib.

kjare-myhre_linnea

 

Vallgren, Carl-Johan: Havmannen

Femten år gamle Nella passer på lillebroren sin. Hun sørger for at han får mat, og at han gjør leksene sine. Pappa er i fengsel og mamma sover, bortsett fra når hun er full. Men en dag begynner noe mystisk å skje. Nellas venn Tommy har fått noe i trålen; et halvt menneske, halvt fisk med ubeskrivelig styrke og evnen til å lese tanker. Ingen vet hva det er, men for en jente uten fremtid, så finnes det nå fortsatt noe fantastisk. Det er noe som viser at det svake også kan være sterkt, og skape et lys for andre. Carl-Johan Vallgren har utgitt flere bøker,

Boka er på 296 sider og kan lånes som e-bok via ebokbib .

Hammann, Kirsten: Se på meg

Julie var sikker på at hun skulle gifte seg med sin store kjærlighet, Casper. Men han får kalde føtter, og hun blir sittende alene med en leilighet hun ikke har råd til. Sune trodde han skulle bli en kjent forfatter. I stedet jobber han på en bensinstasjon, mens bestevennen har stor suksess med sin siste roman. Julie bestemmer seg for å leie et ut et rom i leiligheten, og Sune flytter inn. Når inspirasjonen uteblir, bestemmer han seg for å skrive Julies liv. Romanen gir ifølge forlaget et nærgående, intimt og erotisk bilde av et kvinneliv i begynnelsen av 2000-tallet.

Boka er på 450 sider.

Louis, Édouard: Farvel til Eddy Bellegueule

Eddy Bellegueule vokser opp i en liten by nord i Frankrike. Faren jobber på den lokale fabrikken før han blir arbeidsløs, moren er hjemmeværende og familien på syv deler et hus med tre rom. Eddy viser sin homofile legning lenge før han selv aner hva det er, i omgivelser hvor han møter minimal forståelse. Den unge gutten gjør opprør mot det sosiale miljøet han vokser opp i, som er sterkt preget av rasisme, alkoholisme og vold. En dag innser Eddy at han alltid vil være annerledes, han bestemmer seg for å dra vekk — og oppdager at det finnes en helt annen verden der ute. Dette er en historie om klassereise, om å tørre å bryte ut av omgivelser som blir for trange og endre sitt liv. Romanen er basert på forfatterens egne opplevelser.

Boka er på 172 sider og kan lånes som e-bok via ebokbib .

Eddy-omslag

 

Grimnes, Lise Forfang: Kaoshjerte

16 år gamle Minja våkner forslått og uten hukommelse i blokka hjemme på Stovner. Hun drømmer om hender som trekker henne ned i myra, om jenter med kuhaler, om en mann vakker som underjorden selv, og plutselig husker hun prisen for å ha besøkt sin forbudte mormor den sommeren, å miste bestekompisen Josef for evig og alltid. Dette er en fortelling som balanserer mellom urban virkelighet og mystikk, og som henter inspirasjon fra norsk og persisk kulturarv, samt at den også handler om vennskap, røtter og det å ha tillit til seg selv.

Boka er på 359 sider og kan lånes som e-bok via ebokbib .

Park, Samuel: Hjertet brenner

Handlingen er lagt til Sør-Korea etter Korea-krigen. I stedet for å følge kjærligheten, velger den vakre og sterke Soo-Ja Choi å gifte seg med Min, som familien har valgt for henne. I følge koreansk tradisjon skal kona til den eldste sønnen i familien ta seg av hele hans familie. Min er en lite kjærlig mann med aggressive tendenser, og den mannen hun egentlig elsker blir en skygge i hennes liv. Soo-Ja kjemper med å finne lykken i et kjærlighetsløst ekteskap og stake ut en framtid for sin eneste datter.

Boka er på 369 sider og kan lånes som e-bok via ebokbib .

Kaupang, Agate Øksendal: Å holde pusten

Å holde pusten er en roman om å få besøk fra barnevernet, om å ha en kjæreste som ligner på en firfisle, og venner som lever i en annen virkelighet. Det handler om å ha en mor som er syk, en far i Kristiansand, en lillesøster som ikke vil på skolen. Å holde pusten er en historie om en seksten år gammel jente. Det handler om å være barn, og om å holde på å bli voksen. Men mest av alt handler det om å holde ut. Holde fast. Og holde sine egne folk samlet.

Boka er på 179 sider og kan lånes som e-bok via ebokbib .

AA-holde-pusten_productimage

 

Johansen, Erika: Dronningen av Tearling

Det var en gang at menneskene seilte bort fra en døende verden for å etablere et nytt land, uten moderne teknologi. 300 år senere er dette samfunnet delt opp i fire nasjoner: Tearling, Cadare, Callae og mektige Mortmesne. Mortmesne regjeres av en ond dronning, som bare venter på sjansen til å invadere Tearling, igjen. 19 år etter dronning Elyssa av Tearlings død, blir datteren Kelsea Raleigh hentet ut fra skjulestedet og eskortert til hovedstaden for å ta sin rettmessige plass som dronningen av Tearling. Kelsea må gjennom en ilddåp som enten vil gjøre henne til en legende, eller utslette henne.

Boka er på 430 sider og kan lånes som e-bok via ebokbib .

Ringtved, Glenn og Munk Jensen, Sanne: Du og jeg ved daggry

Louise og Liam hopper ut i Limfjorden, lenket til hverandre med håndjern. De er et ungt par som har opplevd mer enn de klarer å takle. Liam og Louise møtte hverandre i Ålborg og kjærligheten dem imellom ble intens og lidenskapelig. Sammen med kameraten Jeppe begynte Liam å selge narkotika for Johannes, men på grunn av mange uheldige omstendigheter endte Jeppe med å skylde Johannes mye penger. Liam og Louise kjemper for å komme ut av narkogjelden. Selvmord ser ut til å være eneste utvei. Denne fortellingen er den fatale kjærlighetshistorien Louise aldri fikk fortalt. Før nå. Det er en historie om tilfeldigheter, misforståelser, svik og tilgivelse, og om å elske så vilt og meningsfylt at det er verdt å dø for.

Boka er på 303 sider og kan lånes som e-bok via ebokbib .

Se boktraileren: 

 

Løken, Stig Beite: Skogen i tapetet

Sytten år gamle Mathilde drar til sin døde bestemors hjemsted sammen med moren og stefaren. De skal klargjøre den gamles hus for salg. Der møter Mathilde nabogutten Aslak, og med det gjenoppdager hun drømmeverdenen hun diktet opp som barn. «Skogen i tapetet» er en roman om å være alene. Stig Beite Løken debuterte i 2012 med novellesamlingen «Det finnes ingenting mer livsbejaende enn å være mørkeredd ».

Boka er på 217 sider og kan lånes som e-bok via ebokbib .

Avallone, Silvia: Stål

Denne boken skildrer to jenters vennskap, og hvordan de sammen møter omgivelsenes krav og forventninger. Anna og Francesca vokser opp i et nedslitt boområde i den toscanske kystbyen Piombino. Her dreier alt seg om stålverket. Jentene, som er 13 år gamle, er på vei til å bli å voksne. De er prinsesser i et falleferdig kongedømme og fantaserer om et liv langt borte fra foreldrene og stålverket. Boken tegner et nåtidsbilde av livet på Italies bakside.

Boka er på 366 sider og kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Fjæren, Eline Lund: Ung jente, voksen mann

En voksen mann og en altfor ung jente møtes og faller for hverandre. Hjemme hos ham dreier alt seg bare om dem to. Ellers lever de adskilte og svært forskjellige liv. Det er et intenst og komplisert forhold, hvor begge har mye å tape. Dette er forfatterens debutroman.

Boka er på 120 sider og kan også lånes som e-bok via ebokbib .

ElineLund

Brown, Pierce: Rød revolt

16 år gamle Darrow tilhører fargekoden Rød, den laveste kasten av arbeidere, og er en av mange tusen menn og kvinner som lever i huler under jorden på planeten Mars. De bruker livet sitt på å utvinne verdifulle ressurser, slik at menneskene en dag kan bo på Mars. Men Darrow er blitt lurt. Mars er allerede et beboelig sted, og Darrow og resten av menneskene i hans kaste blir brukt som slaver for en dekadent overklasse. Et opprør er på gang. Darrow slår seg sammen med en motstandsgruppe for å infiltrere herskerklassen. Han gjør alt for å ødelegge sine fiender og begynner på en eliteskole for gullbarn. Der starter ferden for å redde alle han er glad i. Dette er første bok i en trilogi og er en blanding av dystopi, science fiction og fantasy.

Boka er på 434 sider og kan også lånes som e-bok via ebokbib.

Forman, Gayle: Bare en dag

Amerikanske Allyson er 17 år gammel. Hele livet har hun gjort som forventet av henne. Fulgt planer, fulgt klokka. Nest siste dag av Europa-reisen sin møter hun den nederlandske Willem. For første gang i sitt liv bryter hun med planen og blir med Willem til Paris. Det blir en virvelvind av et døgn, med opplevelser, spenning og kjærlighet. Den ordentlige Allyson oppdager helt nye sider ved seg selv. Men neste morgen er Willem borte og Allyson sitter igjen, sjokkert og såret. Allyson vet ikke hva som skjedde med Willem, men hun vet hun må finne ham igjen. 

Boka er på 379 sider.

Oppfølgeren til Bare en dag heter Bare ett år . Begge bøkene kan lånes som e-bok via ebokbib .

Smuss: tegneserier om sex

Dette er en samling av erotiske tegneserier fra norske tegnere. Alle historiene har sin egen stil og form. Her får du lese om alt fra den første forelskelsen til sjømannens eskapader og jakten på klimaks — kort sagt handler fortellingene om det fine, flaue og merkelige ved sex. Blant de 19 bidragsyterne finner vi Inga Sætre, Lars Fiske, Flu Hartberg, Tor Ærlig og Lene Ask.

Boka er på 182 sider.

Ryan, Carrie: Skogen av klør og tenner

Marys verden er liten, en isolert by midt ute i skogen, omkranset av et høyt gjerde. Gjerdet er det eneste som holder Mary og de andre innbyggerne i live, for på den andre siden ligger Skogen av klør og tenner, der de Uhellige vandrer hvileløst rundt, på evig jakt etter mer menneskekjøtt å infisere. Slik har det vært i generasjoner, og i byen har de laget noen enkle regler for å overleve. Man gjør sin plikt, og adlyder Søsterskapets ordre. Alt annet er uviktig. Allikevel klarer ikke Mary å slutte å drømme om en verden utenfor gjerdet, og om havet hun en gang har sett på et falmet bilde. En dag bryter de Uhellige gjennom gjerdet. På få minutter er byen utslettet, og Mary flykter ut i skogen. Kampen for å overleve har begynt, og snart må Mary gjøre noen viktige valg, mellom drøm og plikt, mellom gutten hun elsker og gutten som elsker henne. Dette er en episk historie om kjærlighet, lojalitet, kampen for å overleve og zombier.

Boka er på 317 sider og kan også lånes som e-bok via ebokbib .

CarrieRyan

 

 

Anderson, Laurie Halse: Vinterjenter

Lia og Cassie er bestevenninner og kaller seg vinterjenter. De konkurrerer om hvem som kan bli den tynneste på skolen. Så dør Cassie og Lia blir etterlatt i verden, med minnet om venninnen og skyldfølelsen fordi hun ikke tok telefonen den natten Cassie døde. Lia er nettopp kommet ut fra sykehuset, venninne er død, og hun flytter inn til faren og hans nye familie. Lia kjemper en kamp mot vekten, familien, sykdommen og sin egen vilje. Dypt inne vil hun ikke ende som Cassie, hun vil leve, og hun vil tro at hun kan klare det. Dette er både en sår, humoristisk og alvorlig historie om spiseforstyrrelse.

Boka er på 260 sider.

Munch, Charlotte Glaser: Nødinngang

Det er sommeren etter videregående. Julie skal begynne å studere juss sammen med Martin. De skal til og med flytte sammen. Men først skal Julie fem uker til London hvor hun skal jobbe på kafé sammen med Ida. Martin vil helst at hun skal være hjemme, jobbe i parkvesenet sammen med ham. Men Julie vil dra. Først må hun bli sikker. Det er noe som skurrer. London blir nesten som en test. Når sommeren er over, skal alt bli perfekt. Det er Ida som har fikset jobb til dem, men det er ikke på en kafé, som Julie hadde forventet. Yayoi er en geishaklubb, et sted der japanske menn kommer etter jobb for å bli tatt vare på, av vakre, unge kvinner som kan konversere, fylle på glassene og smile pent. Sommeren blir ikke helt som forventet. 

Boka er på 124 sider, og kan lånes som e-bok via ebokbib .

Nødinngang

 

Sætre, Inga H.: Fallteknikk

Dette er en tegnet biografisk fortelling om ei jente som flytter hjemmefra for å begynne på videregående skole. Tett venninnegjeng som forsøksvis ønsker å spille i band og er i den alderen der verden skal oppdages. Hun blir gravid og vil ikke involvere gutten det gjelder. Venninnen innleder et forhold til den mye eldre taekwondo-instruktøren, men paradis varer ikke evig. Historien handler om alt fra det private, til det såre og til det komiske, samt utfordringene knyttet til ungdomstiden. Illustrasjoner i grått og hvitt.

Boka er på 231 sider.

Nelson, Jandy: Himmelen begynner her

Lennie er 17 år og lever et stille liv i skyggen av den utadvendte søsteren Bailey, en tilværelse hun trives med. Men en dag skjer det utenkelige, Bailey faller om i hjerteattakk og dør. Sorgen og savnet er uendelig, og Lennie trekker seg unna alt og alle. Samtidig opplever hun sin første virkelige forelskelse, svimlende og forbudte følelser som får Lennies hjerte til å eksplodere. Dette er en kjærlighetshistorie om sorg, savn og lidenskap, og sterke familiebånd og skjulte hemmeligheter.

Boka er på 319 sider.

Maroh, Julie: Blå er den varmeste fargen

Clémentine er en tenåringsjente med et helt vanlig liv. Hun har en god familie, mange venner og blir sammen med den kjekkeste gutten på skolen. Hun klarer imidlertid ikke å gjengjelde følelsene hans, og gjør det slutt. Da Clémentine blir med en kamerat på byen og møter den selvsikre Emma med det blå håret, oppdager hun nye sider ved seg selv. Fra denne dagen snus hele livet på hodet. Dette er en tegneserieroman om lesbisk kjærlighet og kampen for å bli akseptert. En film basert på fortellingen vant i 2013 Gullpalmen under filmfestivalen i Cannes.

Lån filmen hos oss.

 

Blå-er-den-varmeste-fargen

 

 

Hellstenius, Axel og Skårdal, Morten: Fittekvote

Victoria begynner på befalsskolen, og får testet sine egne grenser både fysisk og psykisk. Samtidig må hun ta viktige valg, om hun skal signere utenlandskontrakten og om hun er villig til å dø for landet sitt. Dette er en visuell, realistisk, humoristisk og tragisk fortelling som viser utfordringene med å være jente i et utpreget guttemiljø, samtidig som den forsøker å tegne et korrekt bilde av dagens forsvar. 

Boka er på 291 sider.

Se boktraileren

 

Poznanski, Ursula: Erebos

På en skole i London sprer det piratkopierte multiplayerspillet Erebos seg som en farsott. De som har fått tak i spillet, får ikke snakke om det, og de som står utenfor, blir stadig mer bekymret, og redde. Spillet virker uhyre intelligent, og spillerne blir raskt hekta. Nick nekter å se faresignalene, spillet er bare for fantastisk. Selv ikke da spillet krever at han gjennomfører mystiske oppdrag ute i den virkelige verden for å oppnå et nytt nivå, lar han seg skremme. Men så blir kompisen hans kjørt ned, og spillets guløyde veiviser ber Nick om å helle gift i teen til en av lærerne ved skolen. Da skjønner han at han ikke har noe valg. Han må avsløre den som står bak før noe går virkelig galt. Sammen med noen få venner klarer han å manipulere spillet uten å bli avslørt, og de oppdager en livsfarlig plan. I siste sekund klarer de å avverge den virkelige katastrofen. 

Boka er på 486 sider.

Google+