Hopp til hovedinnhold

Boktips for 5., 6. og 7. klasse

Det er alltid noen smuler igjen

Trenger du boktips til 5., 6. og 7. klassingen, finner du det her!

Vi ønsker å vise barn at det er gøy å lese, og der tror vi på Barne- og ungdomsbiblioteket at vi har noe til felles med dere som jobber i skolene og med foreldrene.

Ønsker dere oppdateringer om nye barne- og ungdomsbøker, finner dere et utvalg av kjekke bøker her:

Parr, Maria: Keeperen og havet

Lena Lid og Trille er blitt 12 år. Det fortsatt mykje drama og sterke kjensler når Lena, Trille og farfar går inn i eit år der dei må kjempe hardt både med seg sjølve og med naturkreftene. For Lena Lid legg ein ny fotballtrenar mørke skyer over keeperlivet hennar. Trille, som bur i nabohuset, spekulerer på korleis han kan gjere inntrykk på den nye jenta i klassen. Farfar jaktar storfisken på havet, slik han alltid har gjort, utan å bry seg om at han begynner å bli gammal. Men ein ting er sikkert, sjølv om alle flåtane ein bygger forliser, alle flaskepostane ein sender driv inn i fjøra heime og ingen bryr seg om det ein verkeleg kan, må ein i alle fall ikkje gi seg. 

Boka er på 234 sider og kan lånes som e-bok via ebokbib .

Keeperen

Pilkey, Dav: Hundemannen

Thomas og Harald har skapt en flunkende ny helt med nese for skurker og kjeltringer. Politihunden Greg og hans ledsager blir skadet på jobb, og en livreddende operasjon må til. Men ting går ikke helt etter planen, og Hundemannen ser dagens lys for første gang. Med hodet til en hund og kroppen til en mann har denne heroiske hunden en nese for rettferdighet. 

Boka er på 231 sider. Du kan også låne den på engelsk som e-bok via Overdrive  .

page_1

Johansen, Eldrid: Faraos forbannelse

13 år gamle Mathilde og Susanne er kusiner og er på ferie med fedrene sine i Luxor i Egypt. De er klare for noen deilige avslappende dager ved bassengkanten, men også for faraos templer og bortgjemte gravkamre, og ikke minst stedet der Mathildes mamma, som var arkeolog, ble funnet omkommet mens hun var på utgravning. Det viser seg at reisen blir mye farligere enn de hadde trodd. De får en følelse av at noen følger etter dem, og Mathilde begynner å lure på om morens død virkelig var en ulykke. Dessuten mistenker Mathilde at det kan være en sammenheng mellom morens død og en kvinnelig faraos ukjente hemmelighet. Spenning for mellomtrinnet. 

Boka er på 206 sider og kan lånes som e-bok via ebokbib .

Faraosforbannelse

 

Ingvaldsen, Bjørn: Lydighetsprøven: en tenkt fortelling om et barn

Alvis er 12 år. De andre kaller ham for Alvis Piss og sier det lukter av ham. Alvis leker alltid med de små ungene, og han er lett å lure til å gjøre dumme ting. Han snakker alltid om de som er døde. Nå er Alvis borte. Det er Alvis selv som er forteller av denne historien. Han har et begrenset språk og ser verden på sin helt egen måte. Alvis er et barn som ikke blir sett og som ikke får en plass. I forordet skriver forfatteren: «Hva som har skjedd før boka begynner og hvordan det går etter at den er slutt, vet jeg ikke. Men jeg vet én ting: Uansett hva barn blir utsatt for, er det aldri barnas feil. Det er de voksne som gjør noe galt. Husk på det. Og husk at dette ikke er en historie fra virkeligheten.» 

Boka er på 138 sider og kan lånes som e-bok via ebokbib .

Lydighetsprøven

 

Nilsson, Frida: Ishavspirater

Den fryktede piraten Hvithode bortfører barn og tvinger dem til å hakke frem diamanter i en mørk og farlig gruve. Så fryktet er Hvithode at ingen tør å lete etter barna, og alle vet at ingen kan overleve lenge i hans gruve. Men den dagen han tar Siris lillesøster Miki, får han en motstander han ikke hadde regnet med. Siri gjør det som ingen andre tør, begir seg ut på leting etter Hvithodes øy, selv om hun er livredd. For hun vet hvor redd lillesøster Miki må være i piratens vold, alene i gruvens mørke ganger. Dette er en eventyrhistorie om søsterskap, vennskap, frykt og mot, rikt illustrert i svart og hvitt. 

Boka er på 394 sider og kan lånes som e-bok via ebokbib .

Ishavspirater

 

Ohlsson, Kristina: Zombiefeber

Herbert har ikke opplevd en så varm sommer noen gang, og så kryr det av veps over alt. I byen begynner dessuten mange mennesker å bli syke. De får feber og røde øyne, og Herbert og Sally får mistanke om at noe forferdelig er i ferd med å skje. Sammen søker de tilflukt på det hemmelige gjemmestedet sitt, en nedlagt mølle, der ingen levende, eller døde, kan nå dem. Spenning for mellomtrinnet. 

Boka er på 222 sider og kan lånes som e-bok via ebokbib .

Zombiefeber

 

Lindbäck, Johanna: Kanskje sammen

Majken og Ivan er bare venner. Men for at klassen, og spesielt Tessan og Belinda, skal tro at de er sammen har de hengt mye sammen. Dette for å vise de andre at Majken på ingen måte er så kjedelig som Tessan vil ha det til. Tessan mener nemlig at alt skal handle om gutter. Nå som overenskomsten med Ivan er over blir Majken forundret over at hun blir så glad hver gang hun ser Ivan. Hjertet hennes banker ekstra fort når han smiler til henne. Majken vet ikke om hun tør å betro seg til Tessan. For kanskje er det sånn at hun egentlig har lyst til å være sammen med Ivan på ordentlig. Dette er en fortelling om følelser, trøblete vennskap og forelskelse. 

Boka er på 175 sider, og er oppfølgeren til Litt sammen .

sammen

 

Solomons, David: Broren min er en superhelt

11 år gamle Luke er tegneseriegal og bor sammen med sin nerdete storebror, Zack, i en trehytte. Lukes eneste tabbe er at han gikk for å tisse til feil tid. Mens han er borte, gir et romvesen superkrefter til Zack, denne broren som ikke fortjener noe og aldri har lest en tegneserie i sitt liv. Han får i oppgave å redde ikke bare ett, men to universer. Luke irriterer seg grønn, men når Zack blir kidnappet av sin erkefiende, har Luke og vennene hans bare fem dager på seg til å finne ham og redde verden.

Boka er på 319 sider og kan lånes som e-bok via ebokbib .

Broren min

 

Svingen, Arne: Et hundeliv

Basse er en hund som lever et skikkelig hundeliv. Han er en veldig lat hund. Eieren hans blir kalt Narko-Kjell og er hans beste venn. De bor sammen i verdens mest rotete leilighet. En dag banker det på døra og der står Gusto, en gutt som har noe veldig viktig å spørre om. Et spørsmål som kan forandre alt. Dette er en litt skrudd vennskapsroman hvor alt blir fortalt i fra Basses perspektiv om et vanskelig tema, narkomani. Historien handler om trofaste venner og brødre, om mødre på sykehus og narkobaroner, om fattigdom, desperasjon og desperate løsninger, men mest av alt handler den om vennskapet mellom hunden Basse og Narko-Kjell. 

Boka er på 210 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Et-hundeliv_Fotokreditering-Gyldendal

 

Lillegraven, Ruth: Eg er eg er eg er

Dei trettini dikta i denne samlinga skildrar korleis det er å vere ung og levande, med både oppturar og nedturar og det å vere i livet. Dikta og kjenselene svingar frå vår til sommar til haust og vinter, og man får vere med på den berg- og dalbanen livet kan vere når ein er ung. Dobbeltsidige oppslag med ein illustrasjon foran kvar årstid. Dikt for mellomtrinnet. 

Boka er på 55 sider.

Lillegraven

 

Grimstad, Lars Joachim: Egoland

Populariteten til statsminister Teddy Fahr er større enn noensinne. Som takk for folkets tillit gir han alle gratis kjøttdeig hver fredag hvis de bruker den til taco, samt innfører Teddy-timen, slik at alle kan sove en time lenger hver dag. Sønnen, Finn, er derimot bekymret. For det står en gammel mann ved porten og roper at menneskene skal falle om. Dessverre får den gamle mannen rett, menneskene faller om en etter en, uten å våkne igjen. Finn er bekymret for om det er noen som i det hele tatt kan redde dem. I tillegg har det begynt ei ny jente i klassen. Hun heter Maria, og hun er noe av det peneste Finn har sett. Dette er en fortelling om krig, fred, kjærlighet, rettferdighet, egoisme, ondskap, og verdien av en ordentlig god ansiktskrem. Fortelling for mellomtrinnet.

Boka er på 381 sider, og er den tredje boka du kan lese om Statsminister Fahr & sønn . Egoland kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Egoland

 

Benjamin, Ali: Greia med maneter

12 år gamle Suzy mister bestevenninnen Franny i en drukningsulykke, og sliter med å akseptere det som har skjedd. Franny har alltid vært en god svømmer. Suzy er sikker på at noe ikke stemmer. Det kan ikke ha vært en tilfeldig drukningsulykke, Franny må ha kommet borti en giftig brennmanet. I Suzys hode virker denne forklaringen mye mer fornuftig. Men vennskapet med Franny var over lenge før Franny døde. Jenta Suzy hadde trodd skulle være hjertevennen hennes for alltid, valgte den populære gjengen framfor den nerdete barndomsvenninnen. Suzy var som en siste utvei. Dette er en historie om vennskap, kjærlighet, sorg og død, om universets mangfold og mysterier, og at det kanskje finnes håp der ute, tross alt. Fortelling for mellom-/ungdomstrinnet.

Boka er på 299 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

maneter

 

Solberg, A. Audhild: Det spøker for superbitchene

Det har gått fire måneder siden superbitchene dreit seg ut, og Anne Bea befinner seg ikke lenger i bånnligaen. Trettensårsdag hennes nærmer seg med stormskritt, men først skal hele 7. klasse dra til et nedlagt høyfjellshotell på leirskole. Det blir en tur hun sent vil glemme. Det er mye Anne Bea må finne svar på, blant annet hva det er som plager Magnus, hvem det er som lager uhyggelige lyder i kjelleren, og om det egentlig går an å være forelska i to stykker samtidig. Dette er en humoristisk fortelling om bertejenter, toppligagutter, bollesveisnørder, pingler, losere, freakere og hvor brutal skolehverdagen kan være. Fortelling for mellomtrinnet. 

Boka er på 223 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Telgemeier, Raina: En genial idé

Kristy, Mary Anne, Claudia og Stacey er bestevenner og grunnleggerne av Barnevaktklubben. Jentene tar utfordringene som de kommer, enten det er grinete unger, digre hunder, sinte naboer eller frekke telefoner, så kan man alltid stole på jente i Barnevaktklubben. Noen ganger er jobbene mer utfordrende enn andre, det samme gjelder med strenge foreldre, nye familiemedlemmer, umoderne klær, mammas nye kjæreste, sminke og mystiske hemmeligheter. Men uansett hva som skjer, jentene i BVK har det aller viktigste, ekte vennskap. «Barnevaktklubben» er en serie med humor, drama, vennskap og forelskelse. Tegneserie for mellomtrinnet.

Dette er første bok i Barnevaktklubben .

barnevaktklubben

Akerlie, Iben: Lars er LOL

Vanligvis er Amanda en snill og grei jente. Hun har venner, er forelsket i Adam og gleder seg til å ta fatt på skolen igjen etter ferien, for da skal hun være fadder for en 1. klassing. Men ting blir ikke helt slik hun forventer. Hun blir i stedet fadder for den nye gutten i klassen, Lars som har Downs syndrom. Da blir alt veldig vanskelig. Amanda trives med å være venn med Lars når ingen andre ser det, men på skolen kjenner hun veldig på presset om å være populær, og svikter etter hvert både seg selv og Lars. Hun surrer seg inn i noe hun ikke vil være med på, og sprer dumme bilder av Lars. Amanda må finne en måte å reise seg igjen på, og få tilbake de andres respekt tillit. Det blir en lang og ydmykende vei full av prøvelser og selvfornedrelse, fortalt med humor. 

Boka er på 230 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

LarserLOL

 

Jones, Gareth: Tidsmysteriet

Eddie Dane er overbevist om at småbyen han bor i er den kjedeligste i helle verden. Det føles som om tiden har stått still der. Så feil kan man ta. En dag dukker Scarlett White opp på skolebussen, og Eddie skjønner raskt at hun ikke er som alle andre jenter. Hun stiller mange merkelige spørsmål og hun bryter seg inn i huset til læreren deres. Eddie begynner å lurer på hvem den gale professor Maguri er og hvorfor det stadig vekk skjer mystiske ting rundt ham. Enda merkeligere blir det da han forstår at han er med på den samme bussturen om igjen og om igjen. Grøss for mellomtrinnet. 

Boka er på 285 sider. 

Tidsmysteriet

Wegelius, Jakob: Morderens ape

Historiens forteller i denne boken er gorillaen Sally Jones som er maskinist på lasteskipet Hudson Queen. Sally og hennes venn, sjømannen Chiefen, er strandet i Lisboa. Der blir de lurt inn i en smuglerhandel som ikke går som den skal. Hudson Queen forliser og Chief blir uskyldig dømt for drapet på den skyggeaktige Alphonse Morro. For Sally Jones begynner en lang og vanskelig kamp for å overleve og for å renvaske Chief. Og hun har sterke krefter imot seg. Krefter som for enhver pris vil beskytte hemmelighetene som Morro tok med seg når han forsvant i elven Tejo. Fortelling for mellom-/ungdomstrinnet. 

Boka er på 525 sider.

Sverdrup, Kari: Glassroser

Rose går i syvende klasse. Så lenge hun har gått på skolen har hun mer eller mindre vært i konflikt med flettejentene, som alltid sladrer og tro de vet best. Læreren deres, Sure-Marianne, kaller det en konflikt, mens Rose tenker det heller er en krig. Heldigvis har Rose Tobias, Silje og Marie hun kan henge sammen med. Dessuten har hun også kaninen sin, Bud, som er så myk og god i pelsen. I tillegg har Nico begynt å besøke bestefaren sin som bor i nabohuset til Rose. Rose kjenner hun blir veldig glad når han sier hei til henne. En dag kommer han til og med bort mens hun holder på å lage en uteplass til Bud i hagen. Fortelling for mellomtrinnet.

Boka er på 151 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Ingvaldsen, Bjørn: Far din

Alle hater faren til hovedpersonen i fortellingen. Han er en tyv, han stjeler. Derfor hater alle hovedpersonen, fordi han har en far som er tyv. Med et slikt utgangspunkt er det ikke lett å vite hva man skal gjøre, om man skal slåss, gjemme seg eller flykte. Det nytter ikke å nekte. Alle har rett. Faren er en tyv. Fortelling for mellomtrinnet.

Boka er på 143 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Fardin

 

Volden, Ingrid Ovedie: Alt som teller

Petra er 12 år. Hun elsker partall, misliker oddetall og blir kvalm av pi. Hun kan ikke tenke seg noe verre enn en uendelighet av desimaler. Det er verre enn vann, og det er også noe hun ikke liker. Petra er sikker på at hvis hun gjør ting på partall så vil gode ting skje. Venninnen Melika er flyktning, og savner storebroren sin. Petra bestemmer seg for å tenke hardt på ham, slik at han kommer seg til Norge. Men en utfordring fra PP-tjenesten fører henne inn i svømmehallen, hvor hun fra tribunen får øye på en gutt som teller under vann. Når han svømmer ligner armene hans på propeller. Gutten heter Thomas og er 13 år, som et oddetall og et ulykkestall og driver med en primtallssport. Plutselig blir alt annerledes. Dette er en fortelling om vennskap, forelskelse, tall og PP-tjenesten. Fortelling for mellomtrinnet.

Boka er på 200 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Teller

 

Telgemeier, Raina: Søstre

Raina skal på slektstreff i Colorado sammen med familien sin. Det vil si en ukes biltur hver vei fra San Francisco til Colorado. For å overleve bilturen har Raina med seg en gammeldags walkman og høretelefoner, men det går med mange batterier for å bevare freden i baksetet. Lillesøster, Amara, er bare så irriterende. Underveis blir man bedre kjent med Raina og lillesøstera Amara. Samtidig som man undrer seg over hvorfor pappa ikke kjører sammen med dem, hvorfor Raina ikke vil sitte foran og om Raina og Amara noen gang vil bli venner. Fortelling for mellom-/ungdomstrinnet. 

Tegneserieromanen er på 197 sider.

Barnett, Mac: Kugalskap

Miles Murphy er beryktet for pøbelstrekene sine. Han er den beste pøbelen noensinne. Da han flytter til kjedelige Slumredal, også kjent for én eneste ting, kuer, tar han for gitt at han er den beste pøbelen på den nye skolen sin også. Men allerede første dagen blir Miles imponert da noen har flyttet rektors bil så den sperrer skoleinngangen, og ganske opprørt over at han ikke hadde tenkt på det selv. Miles må finne ut hvem denne pøbelen er, for han er god. Skikkelig god. Dette er en absurd fortelling med mye fjas og kuer, hauger med kuer. Rautetelling er for øvrig et populært tidsfordriv i Slumredal. Humor for mellomtrinnet. 

Boka er på 216 sider. Les også den andre boka om Miles & Niles ! Den kan også lånes som e-bok via ebokbib

kugalskap

 

Dybvig, Ingeborg: Forfulgt i London

Det er påskeferie, og Clara er på ferie hos farmor og farfar i England, denne gangen sammen med venninnen Emilie. Da farmor brekker beinet, får jentene aller nådigst dra inn til London alene. De skal shoppe på Oxford Street. Men så ser de en mann bli slått ned, og når de forsøker å hjelpe ham, stikker han til dem en liten firkantet dings. «Dont go to the police,» hvisker han. Clara har lovet alle at hun ikke skal leke detektiv igjen. Så jentene skynder seg mot jernbanestasjonen, men det er jo ikke deres skyld at noe følger etter dem. 13 år gamle Clara har en tendens til å rote seg borti mysterier og forbrytelser. Clara er en detektiv som på actionfylt og troverdig vis ordner opp på en moderne måte. Spenning for mellom-/ungdomstrinnet.

Boka er på 231 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

London

 

Egeland, Tom: Mumiens mysterium

Robert og moren drar til et nytt arkeologisk felt i kongenes dal i Egypt. Robert hjelper moren sin med et større utviklingsprosjekt. Et gammelt gravkammer skjuler hittil ukjente slektninger av en farao. Men gravkammeret er forseglet med en forbannelse. Og Robert viser seg å være den eneste som kan oppheve forbannelsen. Spenning for mellom-/ungdomstrinnet.

Boka er på 397 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Mumimysterium

Peers, Bobbie: Luridiumstyven

William Wenton er 12 år da han oppdager at han ikke er som alle andre. Han er verdens beste kodeknekker. Riktignok har han alltid lurt på hvorfor hele familien hans har dekknavn, hvorfor han er ualminnelig god til å knekke koder, hvorfor bestefaren forsvant sporløst i Londons undergrunn for åtte år siden. Men det er først når han løser Umuligheten, verdens vanskeligste kode, og blir sendt til Senter for Posthuman Forskning, at livet hans tar en ny og uventet retning. Sakte men sikkert begynner han å avdekke familiens hemmeligheter. Og plutselig haster det med å finne bestefaren som forsvant på mystisk vis i Londons undergrunn. Spenning for mellomtrinnet.

Boka er på 237 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib . Les også neste bok om William Wenton som heter Kryptalportalen .

Luridium

Grøntvedt, Nina E.: Happy ending, liksom?

Det er første skoledag på ungdomsskolen. Oda snubler foran alle og får kallenavnet Bambi. Og verre skal det bli. For alt er helt annerledes her, både lærerne, elevene og ikke minst friminuttene. Heldigvis finner Oda seg et hemmelig hjørne på skolebiblioteket. Det er der hun først oppdager verdens beste bok: "Romeo og Julie". Av en som heter Shakespeare. Oda skjønner ikke hvordan det er mulig å skrive så romantisk om noe så dramatisk som kjærlighet. Oda får mye å tenke på. I dagboka skriver hun ned alt av interessante og viktige saker og ting, og dagboka fylles raskt opp med fortellinger, lister og, ikke minst, Odas illustrasjoner og tegnede kommentarer til alt som skjer. Fortelling for mellomtrinnet.

Dette er fjerde boka om Oda. De tre første heter: Hei, det er meg! , Absolutt ukyssa og Supersommer .

Happyending

Kibuishi, Kazu: Steinvokteren

12 år gamle Emily bor sammen med mamma og lillebroren Navin. Faren er død etter en dramatisk bilulykke. Emily, moren og Navin må flytte inn i huset etter oldefaren for å spare penger. Blant oldefarens merkelige oppfinnelser og tegninger, finner Emily en amulett som hun knyter rundt nakken. Det tar ikke lang tid før de oppdager at det gamle huset skjuler mange hemmeligheter. Da et monster drar moren gjennom en dør i kjelleren følger Emily og broren etter for å redde henne. De havner i en annen verden, Alledia, en underjordisk verden befolket av demoner, roboter og snakkende dyr. Amuletten som Emily bærer viser seg å kunne gi henne enorme krefter, hvis hun bare lærer seg å styre den. «Amuletten» er en serie om mot, om kampen mot ondskapen i både verden, og i oss selv, samt om vennskap og samhold. Har mangainspirerte illustrasjoner. Fantasy for mellomtrinnet.

Boka er på 185 sider, og er første bok i Amuletten .

Amuletten1

 

Tornes, Tonje: Hulder

Sammen med faren flytter Erik Skoglund til en liten bygd. Moren hans er dømt for drap på en ung kvinne, og Erik var det eneste vitnet til hendelsen. Men han vil ikke snakke om det han så. Fordi det er umulig. Hun drepte ikke en kvinne. Nå er moren dømt og sperret inne på psykiatrisk avdeling i bygda som Erik og faren har flyttet til. Sammen med det merkelige tvillingparet Trine og Tore, vikles de tre ungdommene inn i et nett av underjordiske krefter i den vesle bygda hvor det er umulig å vite hvem som egentlig bestemmer hvem som er gal og hvem som virkelig hører stemmer. Den eneste guiden i denne magiske verdenen, er den vakre og forførende hulderen Flora. Dette er en fortelling om et norsk bygdemiljø, og en dramatisk underverden basert på de mest kjente mytene og sagnene. Fantasy for ungdomstrinnet.

Boka er på 269 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib . Bok to i Kire-serien heter Forbannet.  

Kire1

 

Bredow, Katarina von: Du & jeg

Andreas og Alicia pleier å ta følge til skolen, men så snart de er på skolen blir Alicia en helt annen person. Da blir hun skole-Alicia med lipgloss. Eller glitter-Alicia på disco. Andreas skjønner ikke hvordan han skal nærme seg henne. På skolen er også Edvin som prater og ler for høyt. Og Kevin som er kongen og som man enten ser opp til eller er redde for. Det finnes en dronning også, Ida, og hoffdamen hennes Olivia. Alt handler om å navigere riktig mellom venner og fiender, trusler og løfter. Fortellingen skildrer kjærlighet som gryr, vennskap som utvikles, foreldre som krakelerer, samt gode og vonde følelser. Fortelling for mellomtrinnet.

Boka er på 253 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

De neste bøkene i serien heter: Hun & han  og Du & jeg.

Du-jeg

Fitzgerald, Sarah Moore: Tro, håp og eplekake: det er alltid noen smuler igjen

Meg og Oscar har vært naboer og bestevenner så lenge de kan huske. Og selv om ingen av dem vil innrømme det, håper de begge kanskje på noe mer. Men så flytter Meg, og de to mister kontakten. En dag forsvinner Oscar. Midt i sorgen bestemmer Meg seg for å finne ut hva som egentlig har skjedd. Oscar Dunleavy pleide å lage verdens beste epleterter. Nå er han borte, og antatt død. Ingen virker så veldig overrasket, unntatt bestevennen Meg og hans lillebror Stevie. Selv om de er fulle av sorg og forvirring er Meg og Stevie bestemt på å finne ut av hva som skjedde med alltid optimistiske Oscar. Sammen lærer de om lojalitet, vennskap og aldri gi opp håpet. Fortelling for mellom-/ungdomstrinnet.

Boka er på 200 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Tro hap og eplekake (2)

 

Svingen, Arne: Revolvergutten

Robin Hood Evensen vokser opp i en kriminell familie. Fra barnsben av har han lært det meste om forbryterbransjen. En dag slipper faren hans ut av fengsel, og Robin gleder seg til at alt skal bli normalt igjen. Men noen er ute etter faren, og Robin befinner seg plutselig i et dramatisk oppgjør mellom hardbarkete kriminelle. Dette er en fortelling om å ha med revolver på skolen, en bil som eksploderer og farlige russere. Men mest av alt handler det om vennskapet til kameraten Martin og en helt spesiell pappa. Fortelling for mellom-/ungdomstrinnet.

Boka er på 201 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib . Les også Revolvergutten 2 !

Revolvergutten_hd_image

Pichon, Liz: Tom Gates: Min geniale verden

Tom Gates er en mester i å finne på unnskyldninger for ikke å ha gjort leksene sine, som f.eks.: Han ble angrepet av en hund, utsatt for vannsøl eller truffet av et lyn. Toms skrivebøker er fulle av kruseduller, tegneserier og tanker, så vel som lærerens underfundige sitater. Men etter å ha fått masse skryt for en av historien sine, begynner det å gå nedover med skoleprestasjonene. Noe som er synd, for han er desperat etter å imponere Amy Porter som sitter ved siden av ham. Boka er rikt illustrert i tegneseriestil. Humor for mellomtrinnet.

Boka er på 238 sider og har god, leselig skrift. Heldigvis har det kommet mange bøker om Tom Gates !

Moet-Tom-Gates-i-aarets-mest-geniale-barnebok

Lunde, Maja: Sceneskrekk

Det finnes de som er kule, og så finnes det de som er så kule at ingen har oppdaget det enda. Sånne som Markus med smilehullet og skolens hardeste skuddfot og Cornelia med langt, skinnende hår, de bare er kule. Noe alle vet. Så finnes det de som er enda kuler, som Helena den pene, Alfred erkenerden, Ivan den dumme og den ultimate kjedelige fortelleren, synes hun selv, som ikke vil fortelle at hun heter Bjørg fordi navnet er verdens dølleste. De er så kule at ingen har oppdaget det enda, men det er kun spørsmål om tid, ifølge Helena. Fortelling for mellomtrinnet.

Boka er på 205 sider, har god, leselig skrift og er første bok i serien "Verdens kuleste gjeng". Bok nummer to, tre og fire heter Kokkekaos  , Snill, snillere, snillest og  Baluba på leirskolen .

org_Verdens kuleste gjeng 1_HOY

 

Palacio, R.J.: Mirakel

August er ti år gammel, og født med deformert ansikt på grunn av en genfeil. Til nå i livet har han gjennomgått tjuesju operasjoner, og har derfor fått hjemmeundervisning av moren. Livet har vært trygt, han kjenner alle menneskene i gata der han bor, og beveger seg minst mulig utenfor nærmiljøet. Men nå, når han skal starte i femte klasse, har foreldrene bestemt at han skal begynne i vanlig skole. Halloween er den beste dagen i året, tenker August. Da ser han ut som alle andre barn. De 364 andre dagene i året, opplever han at folk stirrer, skvetter eller skriker når de ser ham. Og nå skal han begynne på skolen blant mange fremmede jevnaldrende. Som ventet blir overgangen til skolehverdagen tøff. Han møter både bøller, venner, folk som tror de gjør godt og de som gjør vondt med vilje. August er en tapper, smart, sårbar, morsom og modig gutt.

Dette er en fortelling for mellom-/ungdomstrinnet.

Boka er på 429 sider. Kan også lånes som e-bok via ebokbib.  Les også neste bok om August som heter Auggie & meg .

Mirakel

Hunter, Erin: Tilbake til villmarken

Huskatten Rødtopp er lei av boksmat og rømmer inn i skogen. Der blir han overfalt av en villkatt, som er medlem av en villkattklan. Rødtopp kjemper så tappert at han blir tilbudt medlemskap i Tordenklanen, som er en av fire regjerende villkattklaner i skogen. De gamle kodene er truet. Tordenklanen er i stor fare. Den rivaliserende klanen, Skyggeklanen, trenger seg inn på deres jaktområder og stjeler byttene deres. Rødtopp får navnet Ildpote og går i lære som kriger, og følger Tordenklanens leder, Blåstjerne, til Månesteinen. Da de kommer tilbake er kampen mot Skyggeklanen trappet opp. Ildpote kaster seg fryktløs inn i kampen og bruker sitt mot og klokskap, som blir avgjørende for utfallet. Ildpote blir forfremmet til kriger og får navnet Ildhjerte. "Kattekrigerne" er en serie med actionfylt eventyr, krig, forbudt kjærlighet på tvers av klanene, vennskap, svik, innsikt og mot. Fantasy for mellom-/ungdomstrinnet.

Boka er på 245 sider, og er første bok i Kattekrigerne .

kattekrigerne_1_ny_forside

 

Norlin, Arne: Motstanderne

Tove og Noel elsker fotball. Begge tar for gitt at den andre holder med samme lag. Men det gjør de ikke. Noel heier på Hammarby og Tove er født AIKer. Det byr på utfordringer når de er sammen og heier på erkefiendens lag. Dette er en fortelling om vennskap, kjærlighet, fotballglede, og om hvor vanskelig kjærligheten kan være og hvor langt en hengiven fans kan gå i sin kjærlighet til fotballaget. Fortelling for mellomtrinnet.

Boka er på 213 sider. Les også Forfulgt og Oppgjøret som er bok to og tre i trilogien.

Fans

 

Ohlsson, Kristina: Glassbarna

12 år gamle Billie og moren flytter inn i et gammelt hus. De skal fortsette livet etter at faren døde. Billie vil ikke flytte, hun vil bli boende i Kristianstad der alle vennene hennes er. Billie merker med engang at det er noe rart med huset de har flyttet inn i. Det ser ut som den forrige familien flyttet i all hast, for møbler og inventar står igjen. Saken blir ikke bedre av at taklampa plutselig begynner å svinge frem og tilbake, i den støvete bordplata er det avtrykk av en barnehånd, ved midnatt kakker det på soveromsvinduet, ting blir flyttet på, og det dukker opp lapper med advarsler. Billie føler seg uvelkommen i huset, det er en uhyggelig stemning der. Moren avviser det hele som innbilning, derfor søker Billie hjelp andre steder. Jo mer Billie får vite om husets mørke historie, jo sikrere blir hun på at de må komme seg bort. Så fort som mulig. Før det er for sent. Spenning for mellomtrinnet.

Boka er på 228 sider og har god, leselig skrift. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Fry, Michael: Bøllebråk

Nick er den minste 12-åringen på planeten. Han passer ikke inn i noen grupper på skolen, og tilbringer mer tid inni bokskapet enn utenfor. En velmenende lærer tvinger Nick til å danne den kjipeste klubben noensinne med vanvittig høye Molly og håpløst idiotiske Karl. Det som starter som en motstrebende samling utstøtte former seg til en sterk og uavhengig nerdepatrulje. De er klare til å ta på seg enhver utfordring: bøller, underlige romanser, voksne med et par skruer løs, og en helt ny verden med overraskende vennskap. Har illustrasjoner i tegneseriestil. Fortelling for mellomtrinnet.

Boka er på 216 sider og har god, leselig skrift.

nerdepatruljen

 

Almhjell, Tone: Vindeltorn

Lin er sikker på at det er noe galt med det gamle huset familien hennes har leid. Klokkene tikker for sakte. Rosebedet er dekket av rim, selv i øsende regnvær. Og når en mystisk nøkkel merket "Vindeltorn" dukker opp, finner Lin en sprekk i kjellerveggen. En portal til en verden ved navn Sylver. Lin havner i et snødekt rike hvor alle døde dyr som en gang har elsket et barn bor. Lin blir gjenforent med Rufus, kjæledyret hun begravde under rosebusken. Lin og Rufus må sammen finne den forsvunne Vinterfyrsten om de skal redde Sylver fra undergang. Men de er ikke de eneste som jakter på gutten den natten. I mørket lurer en mann med skyggemunn, klar til å sette klørne i den aller siste Vinterfyrsten. Fantasy for mellom-/ungdomstrinnet.

Boka er på 342 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib . Bok nummer to heter Maretorn .

vindeltorn_hd_image

 

Lunde, Maja: Over grensen

Høsten 1942. Fire barn er på vei til Sverige. Sarah og Daniel er jøder og må sendes ut av landet. For dem handler flukten om liv og død. De har lenge gjemt seg i kjelleren til Otto og Klaras familie, men nå er de oppdaget og foreldrene arrestert. Otto og Klara bestemmer seg for å hjelpe de nye vennene i sikkerhet, men det er mange skogsmil som skal tilbakelegges før de når grensen i Sverige. Heldigvis møter de gode hjelpere underveis. Men det er ikke sikkert at den snille kona som tilbyr dem mat egentlig er på deres lag, eller at grenselosen virekelig er motstandsmann. Kan hende han jobber for NS i det skjulte.

Dette er en fortelling om mot, tillit, vennskap og dødsangst, og om jødedeportasjonene ut av Norge under 2. verdenskrig.

Boka er på 165 sider og har god, leselig skrift.

Overgrensen

 

Stead, Rebecca: En nøkkel, en gåte og fire brev

12-åringene Miranda og Sal er bestevenner, og stortrives på Manhattan i New York. De vet akkurat hvor det er trygt å gå, og hvem de bør holde seg unna. Den gale mannen på hjørnet er en av disse. Men så begynner alt å forandre seg. Helt uten grunn blir Sal slått ned av en nyinnflyttet gutt, og etter dette unngår han Miranda. Reservenøkkelen til leiligheten Miranda og moren bor i blir stjålet, og en dag får hun et brev gjennom brevsprekken fra en som tydeligvis kjenner henne godt. Denne fortellingen er både et mysterium, et stykke historisk fiksjon, en historie om livet på skolen, om vennskap og om tidsreiser.

Fortelling for mellom-/ungdomstrinnet.

Boka er på 185 sider.

Stead

Kontakt oss:

Google+