Hopp til hovedinnhold

Boktips for 8., 9. og 10. klasse

Rainbow Rowell

Trenger du boktips til 8., 9. og 10. klassingen, finner du det her!

Vi ønsker å vise barn og ungdom at det er gøy å lese, og der tror vi på Barne- og ungdomsbiblioteket at vi har noe til felles med dere som jobber i skolene og med foreldrene.

Ønsker dere oppdateringer om nye barne- og ungdomsbøker, finner dere et utvalg av kjekke bøker her:

Enger, Thomas: Killerinstinkt

Etter at Even Tollefsens eks-kjæreste, Mari, blir funnet drept på Fredheim VGS dagen etter revypremieren, må Even prøve å finne ut hvor godt han egentlig kjenner menneskene rundt seg. En av Evens venner blir også funnet grovt mishandlet og drept, et helt annet sted på skolen. Even blir raskt mistenkt. Han rakk aldri å få svar på hvorfor Mari slo opp med ham. Snart blir det tydelig både for Even og politiet at en ulykke som krevde livet til Evens far ti år tidligere, er viktig for etterforskningen. Samtidig begynner Even å tvile på hvem av sine nærmeste, venner eller familie, han egentlig kan stole på. Det blir en intens tid for Even. Han må både kjempe mot ryktene som sprer seg i bygda, og mot en drapsmann som ikke skyr noen midler for å fjerne alle spor etter seg. Spenning for ungdomstrinnet. 

Boka er på 255 sider, og kan lånes som e-bok via ebokbib .

Killerinstinkt

McManus, Karen M.: En av oss lyver

Torsdag ettermiddag må fem studenter på Bayview High sitte igjen etter skoletid. De fem klassekameratene er: Bronwyn, også kalt «hjernen», skal gå på Yale og bryter aldri en regel. Addy, «skjønnheten», er den vakre og mest populære jenta på skolen. Nate, «den kriminelle», er idømt prøvetid for å ha solgt dop. Cooper, «utøveren», er en all-star baseball-pitcher. Simon, «den utstøtte», er hjernen bak Bayview Highs beryktede sladder-app. Men Simon kommer seg aldri ut av klasserommet. I løpet av torsdagen dør Simon. Og ifølge etterforskerne var det ikke en ulykke. På fredag hadde han planlagt å offentliggjøre alle de saftige avsløringene om sine fire profilerte klassekamerater. Alle fire er nå mistenkt for drap. Eller er de bare nikkedukker for en morder som fortsatt er på frifot? Alle har hemmeligheter. Det som teller er hvor langt du er villig til å gå for å holde tett.

Boka er på 379 sider, og kan lånes som e-bok via ebokbib .

Enavosslyver

Albertalli, Becky: Simon og homo sapiens-agendaen

Simon Spier er seksten år og prøver å finne ut hvem han er og hva han leter etter. Men når en av hans e-poster til gutten Blue havner i gale hender, blir ting komplisert. Fordi det å falle for Blue er en big deal. Ikke minst når han blir forsøkt presset av bølla Martin, som truer med å fortelle alle om Simons forelskelse. Simon er ikke offisielt homofil. Han synes det holder å være dramatisk på scenen, i skolemusikalen han er med i. Nå må Simon tørre å tre ut av komfortsonen sin før han blir dyttet ut av den, uten å miste venner eller rote bort muligheten til å få den sjarmerende gutten han aldri har møtt. Dette er en humoristisk oppvekstfortelling om å komme ut som homofil, pakket inn i en kjærlighetshistorie. 

Boka er på 310 sider, og kan lånes som e-bok via ebokbib .

Simon og homo sapiens-agendaen

McGee, Katharine: Tusen etasjer høy

Velkommen til Manhattan i 2118. Et tusen etasjers tårn strekker seg inn i himmelen. En fremtidsvisjon, der alt er mulig hvis man bare ønsker det hardt nok. Supertårnets elite i New York har løyet og forrådt hverandre for å finne sin plass på toppen av verden. Alle vil ha noe, og alle har noe å tape. Mens de privilegerte beboerne i de øverste etasjene forsøker å navigere seg gjennom luksuslivets fallgruver, har de som bor i underetasjene alt utenfor rekkevidde. Avery Fuller bor i den øverste etasjen. Hun er genetisk designet for å være perfekt, men hun hjemsøkes av den ene tingen hun aldri kan få. Når en ung kvinne faller ned fra tårnet, er det begynnelsen på en skandale som berører alle beboerne. 

Boka er på 414 sider, og kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Tusenetasjer

 

Meyer, Marissa: Cinder

Cinder er en talentfull mekaniker, men også kyborg, noe som gjør henne til annenrangs borger. Stemoren avskyr henne, og da stesøsteren blir smittet av den fryktede pesten, er det selvfølgelig Cinder som får skylda. En dag kommer prins Kai inn i livet til Cinder, fra da av befinner hun seg midt i en intergalaktisk strid, samtidig som hun innhentes av fortiden. Dette er en moderne versjon av eventyret om Askepott, satt i en moderne verden fylt av androids, fremmede planeter og en helt spesiell prins. Månekrøniken tar utgangspunkt i kjente eventyr, og gir dem en helt ny vri. Fortellingen handler om å være annerledes, finne seg selv og gjøre det som må til for å kunne leve lykkelig alle sine dager. Science fiction for ungdomstrinnet. 

Boka er på 410 sider, og er første bok i Månekrøniken.

 

Cinder

 

Crossan, Sarah: En

16-åringene Grace og Tippi er tvillinger. Siamesiske tvillinger, sammenvokste fra livet og ned. Livet deres er i ferd med å endre seg. Foreldrene har ikke lenger råd til hjemmeundervisning og jentene må våge seg ut i verden. Det blir en ny hverdag på den offentlige skolen med hån og grusomheter, men også nye vennskap og forelskelse. Da den ene av tvillingene blir syk, må de ta et umulig valg. Det verken Grace eller Tippi innser er at avgjørelsen som ligger foran dem kan rive dem fra hverandre. En beslutning som vil forandre livene deres enda mer enn de noen gang kunne forestilt seg. Dette er en fortelling om identitet, søsterskap, kjærlighet, og om hva det vil si å ha en sjelevenn. Historien er skrevet som et prosadikt. Fortelling for ungdomstrinnet. 

Boka er på 438 sider.

Crossan

 

Roth, Veronica: Dødsmerkene

På en planet der vold og hevn regjerer, i en galakse der skjebnen gjør at noen blir foretrukket, utvikler alle en gave, et talent som gir dem makt til å endre fremtiden. Kraften er unik og skal forme fremtiden. De fleste drar nytte av sin gave, men ikke Akos og Cyra. Gaven deres gjør de sårbare overfor andre som vil ha kontroll. Cyra er søsteren til den brutale tyrannen som styrer over Shotet-folket. Akos kommer fra den fredelige nasjonen Thuve, og han har en ubegrenset lojalitet til familien. Når Akos kastes inn i Cyras verden, er fiendtligheten mellom landene og familiene deres nærmest uoverkommelig. De to må bestemme seg for om de skal hjelpe eller ødelegge hverandre for å overleve. Fantasy/science fiction for ungdomstrinnet.

Boka er på 496 sider, og kan også lånes som e-bok via ebokbib .

 

VeronicaRoth

 

 

Grøntvedt, Nna Elisabeth: Rumpa til  Ingvar Lykke : en romantisk tragedie i fem akter

Pauline synes hun er klokere og eldre enn de andre i klassen på ungdomsskolen. Hun har en hemmelig drøm om å bli filmregissør, men har ikke fortalt det til noen. Klassen hennes skal sette opp en forestilling, og en dag dukker det opp en ekte skuespiller som skal hjelpe dem med dette. Pauline foreslår at hun kan filme i stedet. Hun tror hun endelig har funnet en mann som forstår hvor moden hun er, og at hun har innledet et nært og romantisk forhold til skuespilleren. 

Boka er på 361 sider og kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Perkins, Stephanie (redaktør): Under mistelteinen: Tolv julehistorier

Tolv kjente amerikanske ungdomsbokforfattere har bidratt med hver sin fortelling i denne samlingen, blant dem er: David Levithan, Rainbow Rowell, Gayle Forman, Stephanie Perkins og Laini Taylor. Historien egner seg også for dem som ikke feirer jul, men Hanukka, vintersolverv eller den afroamerikanske høytiden Kwanzaa. 

Kan leses hele året!

Boka er på 367 sider, og kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Under-mistelteinen_Fotokreditering-Gyldendal

 

Lövestam, Sara: Som ild

Anna og Lollo får øye på hverandre allerede på båten ut til øya Sländö. Anna er fregnete med jeansjakke og rufsete hår. Anna og faren ser ut som to loslitte fugler. Lollo har mørkeblå jakke og glansfullt hår i hestehale. Familien hennes er av de rike i skjærgården med stort sommerhus og flere båter. Anna og faren har en shabby og falleferdig hytte med utedo. Når de kommer frem til øya drar de i hver sin retning. Men en kveld står Lollo på brygga til Anna, uten at hun vet hvorfor hun gikk akkurat dit. Hånden hennes rører ved Annas håndledd når hun bøyer seg ned for å vise hvordan man starter motoren. Detter er en historie om den deilige, farlige, uimotståelige og umulige kjærligheten. Fortelling for ungdomstrinnet. 

Boka er på 207 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Som-ild

 

Tronstad, Tyra TeodoraMørket kommer innenfra

Linnea og Max møtes mot alle odds. De er begge på flukt i sin egen hjemby. Kriminelle bander har tatt over makten. Det er ingenting som fungerer, strømmen er borte, det er ikke mat og folk blir evakuert fra byen. Ondskapen gjennomsyrer alt. Både Linnea og Max er blitt sviktet av sine egne familier. Snart forstår de at de ikke kan stole på noen andre enn hverandre. Samholdet tvinger frykten til side, og de må hente frem en styrke de ikke visste de hadde. Fortelling for mellom-/ungdomstrinnet. 

Boka er på 255 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Tyra

 

Sævareid, Heidi: Slagside

Vilde prøver å unnslippe seg selv. Hun tar et friår etter videregående, forlater Norge og kjæresten Markus og drar til Bristol. I Bristol beveger hun seg inn i miljøet rundt den brutale kampsporten Krav Maga. Der møter hun den manipulerende og underlige Fiona. Det blir et bekjentskap som skal vise seg å være skjebnesvangert, og som fører Vilde inn i et hjørne hun ikke kommer seg ut av. Dette er en fortelling om mellommenneskelige relasjoner, samt det å forsøke å leve med seg selv og alle sine skjevheter. Fortelling for ungdomstrinnet. 

Boka er på 267 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Slagside

 

Jackson, Ida: Danielle

16 år gamle Danielle går første året på videregående. Hun er nesten et geni. Alt hun tar i blir til verdens beste kunst. For kjæresten hennes, Kimma, er det dessverre motsatt. Derfor dumper hun ham og finner seg nye venner. Den nye vennegjengen er opptatt av politikk, og en dag skal de lage revolusjon. Men før de kommer så langt skal de kline, krangle, snakke dritt om hverandres mødre, og sist men ikke minst, passe seg for Kimma. Han er både fortvilet, men også farlig. Dette er en fortelling om vennskap, sjalusi, politisk oppvåkning og raseri. Fortelling for ungdomstrinnet. 

Boka er på 185 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Danielle

 

Torkildsen, Terje: Stavanger stories (1) : Novellekrans

Betty, Broremann og Duxen er søsken. I denne novellesamlinga kan ein lese om korleis dei opplever ulike møte med livet, døden, gleda, saknet og kjærleiken. Betty har eit nærare forhold til mormor enn til mor, Broremann blir sett på sitt livs hittil største prøve når han må legge ut i båt åleine, og Duxen tabbar seg loddrett ut som russ. Noveller for ungdomstrinnet. 

Boka er på 158 sider.

Stavanger stories

 

Shusterman, Neal: Splintret

Det er akutt mangel på organer. I alderen mellom 13 og 18 år kan foreldre la barnet sitt bli fragmentert. Da blir kroppene demontert og alle barnets organer blir transplantert inn i ulike mottakere. Foreldrene til Connor ønsker å bli kvitt ham fordi han er vanskelig å kontrollere. Risa som er foreldreløs, skal fragmenteres for å kutte kostnadene til barnehjemmet. Lev er en tiende, et barn født for å bli organdonor. Ved en tilfeldighet bringes disse tre sammen, og sammen prøver de å overleve gjennom en desperat ferd tvers over USA. Hvis de overlever 18-årsdagen, kan de unnslippe å bli fragmenterte, men når hver del av dem, fra hendene til hjertene, er ønsket av en gal verden, virker 18-årsdagen langt unna. Fortellingen setter fokus på hva det virkelig vil si å være i live, ikke bare der livet begynner og hvor det ender. Fortelling for ungdomstrinnet. 

Boka er på 368 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Splintret

 

Sugg, Zoe: Girl online

15 år gamle Penny har en stor hemmelighet. Ingen vet at det er hun som er bloggeren Girl Online. På bloggen deler Penny alt som er viktig i livet, vennskap, gutter, forelskelse og panikkanfallene hun sliter med. Da en pinlig video spres på nettet i rekordfart, blir hun med foreldrene til New York. Her får hun sitt livs eventyr da hun møter Noah, en vakker gitarspillende amerikaner. Penny blir forelsket og deler opplevelsen på bloggen sin. Men Noah har også en hemmelighet. En hemmelighet som truer Pennys anonymitet og vennskapet til bestevennen. Dette er en fortelling om romantikk og nettmobbing, og om å være ærlig og tro mot seg selv. Fortelling for ungdomstrinnet. 

Boka er på 349 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Girlonline

 

Curtis, Marci Lyn: Hva er greia?

For seks måneder siden ble Maggie Sanders blind, men vil ikke ha medlidenhet av den grunn. Hun har heller fått en sterk opprørstrang, noe som har ført til at hun har fått tilsynsverge. Hun gidder ikke lenger forholde seg til gamle venner. Forhold til andre er bare ikke hennes sterke side, og da er det like greit å styre helt unna. Men så en dag, av helt ubegripelige grunner, kan Maggie se den 10 år gamle Ben Milton og et lite område rundt ham. Ben har tenna på tørk, er veslevoksen og er en type man ikke kan unngå å bli venn med. Tilfeldigvis viser det seg at Bens storebror, Mason, spiller i yndlingsbandet til Maggie, og hun er vilt forelsket i ham. Så en dag oppdager Maggie at Ben som hun er blitt så glad i er døende. Da faller den knallharde fasaden som hun så møysommelig har bygget opp. Hun innser at hun først må hjelpe seg selv, før hun kan hjelpe Ben. For det er en grunn til at Ben er den eneste hun kan se, og hvis hun skal kunne redde ham, må Maggie finne den grunnen. 

Boka er på 318 sider.

Curtis

 

Yoon, Nicola: Verden er en boble

Madeleine, eller Maddy, er rett og slett allergisk mot verden og har ikke vært utenfor huset på 17 år. De eneste menneskene hun snakker med er moren, sykepleieren Carla og en sjelden gang en lærer. Men alt dette endrer seg den dagen da Olly flytter inn i nabohuset. De begynner å sende hverandre e-poster, og da det ikke lenger er nok, får han lov til å komme å besøke henne. I løpet av kort tid blir de hodestups forelsket i hverandre. Plutselig er ikke verden inne i boblen lenger nok for Maddy, men å bevege seg utenfor den er livsfarlig. Historien om Maddy og Olly er fortalt gjennom vignetter, dagboknotater, chat, illustrasjoner og tekst. Dette er en fortelling om hva som gjør livet verdt å leve.

Boka er på 309 sider.

Verden_er_en_boble

 

Henriksen, Levi: Så lenge himmelen er over jorda

Ruben er 16 år, og skal snart dø. Den korte tiden han har igjen å leve, vil han leve til det fulle. Han vil reise, setter spor etter seg, oppleve en hel ungdomstid på noen få uker. Men mest av alt ønsker han å bli sammen med Alona, den fineste jenta i klassen. Dette er både en trist og var fortelling om å være sterk, og å våge å leve det livet man ønsker, mens man kan. Fortelling for ungdomstrinnet. 

Likte du "Faen ta skjebnen" av John Green, kan det hende du liker denne også!

Boka er på  222 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Levi

 

 

Graudin, Ryan: Byen bak murene

Tre tenåringer kjemper for overlevelse, frihet og familie inne i en labyrint forlatt av politi og sollys. I Kowloon Walled City er det tre regler som gjelder: løp fort, ikke stol på noen, ha alltid med en kniv. Jin er forkledd som gutt og prøver å redde søsteren sin Mei Yee fra lederen i Asias største kriminelle kartell, Den røde drages brorskap. Mei Yee holdes fanget i et bordell og vet at den eneste fluktmuligheten hun har er i en likpose. Hun er innesperret og jobber som prostituert. Dai prøver å unnslippe fortiden ved å selge narkotika for den mest hensynsløse lederen i Byen bak murene. Han er tiltalt for drap og har rømt inn i Kowloon. Han kan gjenforene søstrene og redde deres liv, men bare hvis han er villig til å ofre sitt eget. Spenning for ungdomstrinnet.

Boka er på 335 sider.

Byenbakmurene

 

Kinsella, Sophie: Audrey ut av mørket

Audrey har hatt et sammenbrudd. Hun klarer ikke gå ut av huset. Hun kan ikke engang ta av seg de mørke brillene inne i huset. Så snubler brorens venn Linus inn i livet hennes. Med sitt vennlige smil og sin humor begynner han å lokke Audrey ut igjen - vel, ut og ut. Men Starbucks er en start. Og med Linus ved sin side føler Audrey at hun kan gjøre de tingene hun trodde var for skummelt. Å finne veien tilbake til den virkelige verden virker plutselig oppnåelig. Le, drøm og håp med Audrey mens hun lærer at til og med når du føler at du har mistet deg selv, kan kjærligheten fortsatt finne deg. Dette er en tragikomisk fortelling som utforsker psykisk lidelse, de varige skadene av mobbing og hvor mye vennskap og en kjærlig familie betyr for bedringen.

Boka er på 317 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Audrey-ut-av-moerket_productimage

 

Skretting, Gudrun: Anton og andre uhell

Faren til Anton Albertsen kaller ham et uhell, eller «et rift i gummien». Derfor føler Anton at han må gjøre noe for å forsvare sin eksistens her på jorden ved å gjøre noe meningsfullt. Sammen med bestevennen Ine bestemmer han seg for å hjelpe faren med å finne seg en dame. Noe som viser seg å være lettere sagt enn gjort. Dette er en fortelling om vennskap, forelskelse og forviklinger. 

Boka er på 250 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Boyne, JohnGutten på toppen av fjellet

 

Da Pierrot blir foreldreløs, må han flytte fra hjemmet sitt i Paris for å begynne et nytt liv hos tante Beatrix. Beatrix jobber som hushjelp hos en velstående familie i et hus på toppen av de tyske fjellene. Men dette er ingen vanlig tid, for året er 1935 og andre verdenskrig nærmer seg. Og dette er intet vanlig hus, for dette er Berghof, huset til Adolf Hitler. Hitler tar seg snart av Pierrot, og gutten blir kastet inn i en stadig farligere verden av frykt, hemmeligheter og svik, en verden han kanskje aldri vil klare å unnslippe. 

Boka er på 220 sider.

Ask, Lene: Det hjelper ikke å blunke

Lilly er født med leppe- og ganespalte, dessuten er nesa skeiv. Hun synes hun er stygg. Men det bekymrer henne ikke så mye, hun trenger ikke være pen når hun er så flink til å løpe. Lilly og Are har alltid vært bestevenner. Men plutselig begynner hun å se på Are på en helt ny måte, og gjør noe dumt. Noe så dumt at hun løper i sinne. Løper langt vekk. Så kommer Ismael. Han kysser henne. Hun som hater seg selv. Dette er en fortelling om alt som kanskje ikke er helt perfekt, og om hva som kan skjule seg under overflaten.

Boka er på 182 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

 

Weberg, Liv Marit: Det er heldigvis ingen som trenger meg

Jeg-personen og kjæresten Brilla flytter fra Troms tilbake til Oslo, der en ny hverdag venter. Alt er på plass og hun bør være lykkelig. Men det er hun overhode ikke. Fortellingen gir et innblikk i hovedpersonens tanker om seg selv og verden rundt gjennom svart humor, en særegen fortellerstemme, og et skråblikk på virkeligheten. 

Boka er på 167 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Weberg

 

Guåker, Helene: Juksemaker

Vilde har flytta på hybel for å begynne på videregående. Hun er hissig, stor i kjeften og duger ikke til noe særlig, synes hun selv. Men hun har en enorm fantasi og er god til å juge. Dessuten kan hun skrive. Og en dag skal hun leve av det, men det er det ingen som tror hun vil få til. Så får klassen i oppgave å skrive ei novelle. Vilde gir alt. Det er nå eller aldri. Dette er en historie om å føle seg utenfor, om å bli sett. 

Boka er på 109 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Juksemaker

 

Glaser og Hitz: 7 døgn for oss

Danske Kat, norske Silje og svenske Tessa er alle ufrivillig sendt på Camp Focus, en skandinavisk selvutviklingsleir for unge jenter. De tre 16-åringene kjenner ikke hverandre og har ikke noe til felles, men tilfeldighetene gjør at de etter kun ett døgn ender opp i en «lånt» bil, med en «lånt» hund, på vei nordover gjennom Sverige og videre gjennom Norge til Lofoten. Veien blir til mens de kjører. De må hanskes med flåttangrep, dreper (nesten) en elg, hevner Siljes nakenbilde på nettet, viser omsorg for hverandre og hunden, setter Tessas mor på plass og finner Kats far. Men først og fremst opplever de å få den støtten de mangler for å kunne utfolde seg tydelig og fritt. I løpet av turen blir de tre jentene til et sammensveiset "oss". 

Boka er på 211 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Hitz

 

Aveyard, Victoria: Rød dronning 

17 år gamle Mare Barrow bor i et samfunn der samfunnet er delt av fargen på blodet, rødblods og sølvblods, der sølv har makten. De er lik elitesoldater med gudelignende egenskaper. Mare er rødblods. Hun får en jobb på Slottet, midt blant de hun hater mest. Hun finner ut at, til tross for sitt røde blod, så har hun en egen dødelig kraft. Denne kraften kan true hele verdensordenen. Nå sitter Mare midt i sølvblodsverdenen og hun prøver å bruke sin posisjon til å hjelpe Purpurgarden, som styrer det røde opprøret. Dette spillet om makt er livsfarlig, og er en klassisk kamp mellom overklasse og underklasse. Fantasy for ungdomstrinnet.

Boka er på 424 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

RødDronning

 

Mjønes, Johan B.: Kaptein Nemos testamente

17 år gamle Paul strander på en øde øy og må overleve alene, uten moderne hjelpemidler. Det er vanskeligere og mye farligere enn han kunne forestille seg. Han vet ikke hvilken øy han har strandet på, eller om noen vil finne ham. Kjæresten Unn og fetteren Leif legger ut på leting etter Paul. Etter hvert vikles de alle tre inn i et eventyr som bringer dem ut på en verdensomseiling ingen hadde trodd var mulig. Spenning for ungdomstrinnet.

Boka er på 215 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

nemos

 

 

Arnold, David: Mygglandet

Familien til den 16 år gamle Mim Malone går i oppløsning, og hun blir slept fra hjemmet sitt nord i Ohio til "ødemarka" Mississippi, hvor hun blir boende i et medisinert miljø med faren og den nye stemoren. Så får hun vite at moren er syk hjemme i Cleveland. Mim dumper det nye livet sitt og kommer seg med en Greyhound-buss nordover til det egentlige hjemmet og den egentlige moren sin, og treffer en pussig forsamling medreisende underveis. Men da den over hundre og femti mil lange ferden hennes fører til opplevelser hun aldri kunne forestilt seg på forhånd, må Mim ta et oppgjør med sine egne indre demoner, omdefinere sine egne forestillinger om kjærlighet, lojalitet og hva det betyr å være tilregnelig. Dette er en moderne amerikansk odyssé, som er både humoristisk og hjerteskjærende fortalt med en kaleidoskopisk stemme. Fortelling for ungdomstrinnet.

Boka er på 375 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Mygglandet

 

 

Johnsen, Janne Aasebø: Kamuflasje

Renate opplever at pappa må reise til Afghanistan og hun er alene igjen hjemme med en mamma som bekymrer seg syk. Fra å ha et åpent forhold slutter de å snakke sammen, i frykt for å trekke hverandre ned med hverandres engstelse. Dette gjør sommeren ekstra vanskelig. Renates opplevelser med skole, vennskap, kjærlighet og løgn skulle hun gjerne ha snakket med mamma og pappa om, men det er ikke så lett. Dette er en fortelling om krigen som foregår i hodet til de pårørende til soldater. En fortelling om turbulent ungdomstid og problemer en ung jente gjerne skulle delt med pappa, om han var der. Fortelling for ungdomstrinnet.

Boka er på 183 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Kamuflasje

 

Uri, Helene: Fordi jeg elsker deg

Elin er ei jente som er klar og sterk og vet hva hun vil. Hun møter Fredrik som har verdens største smil, er verdensvant og alltid vet hva han skal si. Alle som treffer ham blir betatt. Nå er Fredrik og Elin blitt kjærester. Tenk at det kunne skje. At hun skulle bli som hovedpersonen i en romantisk film. For det er slik det føles. Helt til de merkelige tekstmeldingene fra Bjørn begynner å tikke inn, og det verst tenkelige skjer. Elins historie handler om kjærlighet og forelskelse, om manipulering, mishandling og svik, og om hvorfor hun blir i et forhold preget av mishandling. Fortelling for ungdomstrinnet.

Boka er på 150 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

HeleneUri

 

Nielsen, Susin: Vi er molekyler

Tretten år gamle Stuart er faglig strålende, men ikke helt på topp sosialt. Fjortisen Ashley er den ubestridte it-jenta i klassen, men hun er langt i fra den smarteste. Livene deres kolliderer med hverandre når Stewart og faren hans flytter sammen med Ashley og moren hennes. De er totale motsetninger, men til tross for forskjellene, har de én ting felles: De er, som alle oss andre, laget av molekyler. Vi får både Stuart og Ashleys syn på tilværelsen i en historie om familietragedie og familiebånd, søskensjalusi og fellesskap samt tenåringsproblemer og nye erfaringer.

Boka er på 231 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

molekyler

 

Wæge, Kari: Ada splitter naken

Ada er forelsket i Erik. Tror hun. I hvert fall av og til. Mari er verdens beste venninne, nesten hele tiden. Alt er på stell, helt til Ada møter Jonas, student, vikarlærer og seks år eldre. På en telttur med klassen skjer det noe. Adas mamma har heldigvis ikke glemt hvordan det var å være ung selv. Moren vil ha ærlighet fremfor lydighet. Hun mener at unge mennesker har rett til et liv, bare de ikke plager andre. At de bare kan bli selvstendige, ansvarlige mennesker hvis de får prøve ut grenser og lære seg selv å kjenne. Men kanskje det ikke er fullt så enkelt likevel. Dette er en fortelling om hvordan voksen ungdom snakker om sex, og om seksualitet og det å sette grenser. Fortelling for ungdomstrinnet.

 

ada

 

LaMarche, Una: Bare i Brooklyn

Devorah er en pliktoppfyllende jente som aldri har utfordret de strenge reglene hun har levd under som ultra-ortodoks jøde. Jaxon er en glad, skoleflink gutt som ikke helt skjønner seg på jenter, utenom de fire småsøstrene han deler hus med. Begge har bodd hele livet i Brooklyn, i hver sin ende av samme gate. Likevel har de aldri møtt hverandre tidligere, før denne skjebnesvangre dagen. Da tidenes storm rammer New York, blir de fanget i en heis sammen, og omstendighetene gjør at de må forholde seg til hverandre, enda så risikabelt det er. Selv om det er strengt forbudt for dem å se hverandre, fortsetter Jaxon og Devorah å treffes. Gjennom å gjøre det, risikerer de alt. Skjebnen førte dem sammen. Tiden vil vise om livets harde realiteter vil rive dem fra hverandre. Fortelling for ungdomstrinnet.

Boka er på 377 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Bare-i-Brooklyn1

 

 

Mostue, Sigbjørn: I morgen blir alt mørkt

En epidemi sprer seg fra Asia og verden over, også til lille Norge. Brage er en vanlig tenåring. En høstdag kommer det en urovekkende nyhetsmelding fra Japan, en stor flokk mennesker har gått amok, og tilsynelatende blinde av raseri går de løs på alt og alle som kommer i deres vei. Det blir antatt at det dreier seg om en form for massepsykose. Noen uker senere har fenomenet spredd seg til store deler av verden. Internett og tv virker ikke lenger, folk flykter, samfunn går i oppløsning, og så meldes det at smitten har nådd Halden. Brage blir stilt overfor umulige valg når familien og venneflokken splittes. For å overleve og unngå å bli smittet må han søke tilflukt i skogen. Han er ikke alene om å se denne løsningen, og snart dannes et lite samfunn der ute mens de forrykte herjer i byene. Men det spørs hvor lenge de er trygge i skogen. Dette er en dystopi hvor villmark og overlevelse står sentralt. Fortelling for ungdomstrinnet.

Boka er på 238 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Få også med deg Marlens historie , som er bok to i serien I morgen er alt mørkt .

uprisen

 

Naveen, Neha: Stupekontroll

17 år gamle Chi og Pari er to indisk-norske tvillingsøstre. De har alltid vært tett på hverandre. Chi har studert ett år i London, og etter studieoppholdet hennes har noe blitt forandret i dem begge. I frykt for å miste hverandre holder de hemmelighetene sine for seg selv. Spørsmålet er om de klarer å løse problemene sine alene, eller om det de skjuler vil drive dem lenger bort fra hverandre. Fortelling for ungdomstrinnet.

Boka er på 190 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Se boktraileren:

 

Smith, Dan: Big game

13-åringen Oskari vokser opp i et avsidesliggende finsk tettsted. Stedet opprettholder en urgammel tradisjon med et ritual alle gutter som fyller 13 år må igjennom. Nå er turen kommet til Oskari, som motvillig forbereder seg til manndomsprøven. Bevæpnet med en eneste pil og bue må han overleve en natt i villmarken. Alene må han overnatte og vende tilbake med et bytte som skogen gir ham. Et bytte som skal symbolisere fremtiden, hvem han er. Alle forventer at han skal komme til kort. Ved en tilfeldighet finner han et nedskutt fly. Flyet er Air Force One, og mennesket som befinner seg i redningskapselen, er ingen ringere enn USAs president. Det blir en kamp på liv og død mot en mektig og livsfarlig fiende for å redde presidenten fra brutale terrorister. Spenning for ungdomstrinnet.

Boka er på 253 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Stroud, Jonathan: Den hjemsøkte trappa

I mer enn femti år har England vært rammet av en spøkelsesinvasjon. En rekke synske agenter har forsøkt å stoppe de farlige spøkelsene. Den talentfulle unge agenten Lucy Carlyle ankommer London og håper på en fremadstormende karriere. I stedet havner hun hos det minste og mest falleferdige byrået i hele byen, drevet av den karismatiske Anthony Lockwood. Da de må dra på et oppdrag som innebærer å overnatte i Englands mest hjemsøkte hus, gjelder det å komme fra det hele med livet i behold. «Lockwood & Co. 1» er en serie med humor, grøss, og de mest skremmende gjenferdene man kan forestille seg. Spenning for ungdomstrinnet.

Boka er på 379 sider.

 

Lunde, Maja: Battle

Amalie bor på beste vestkant i Oslo. Hun er jenta som har alt, utseende, penger, kjekk kjæreste og et stort dansetalent. Da faren går konkurs raser Amalies verden sammen. De må flytte fra vestkanten til østkanten. Amalie forsøker i det lengste å late som om ingenting har skjedd. Men så møter hun Mikael, som er helt annerledes enn noen andre hun har kjent. Mikael danser hip-hop og er best til å battle, en kamp hvor utøverne konkurrerer i hvem som er best til å danse. Amalie må for første gang i livet virkelig tørre å kjenne etter hvem hun selv er, tørre å stole på sine egne følelser og tørre å bryte regler. Dette er en historie om dobbeltliv, dans og kjærlighet. Fortelling for mellom-/ungdomstrinnet.

Boka er på 232 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

battle

 

Dashner, John: I dødens labyrint

Når dørene til heisen åpner seg og Thomas vakler ut, er det eneste han husker fornavnet sitt. Men han er ikke alene. Straks blir han omringet av gutter som ønsker ham velkommen til Lysningen, en leir omgitt av vegger i et øde steinlandskap. I likhet med Thomas husker de heller ikke hvordan de kom dit eller hva som har skjedd med verden utenfor. Det eneste de vet er at steinporten ut til labyrinten som omgir dem åpnes hver morgen. At den blir stengt hver kveld. At det en gang i måneden kommer det en ny gutt med heisen. Og at ingen vil bli igjen i labyrinten etter mørkets frembrudd. Når Thomas og de andre innser at de er fanget inne i labyrinten bestemmer de seg for å samarbeide om å komme seg ut, og å avsløre den skremmende sannheten om hvem som har plassert dem der, og hvorfor. Science fiction for ungdomstrinnet.

Boka er på 447 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Røssland, Tor Arve: Soledad

Merkelige skyer farer over himmelen. Soledad våkner opp på øya der hun og faren er på sommerferie og oppdager at hun er helt alene. Faren, naboen og resten av beboerne på øya er forsvunnet. Dagene går, og Soledad gjør hva hun kan for å klare seg, samtidig som hun prøver å forstå hva som har skjedd. Hun klarer å ro over til fastlandet og møter andre overlevende. Det viser seg at et stort lys på himmelen har utryddet det meste av liv på Vestlandet. Alle som har overlevd er fargeblinde. Soledad kjemper for å overleve i en nye og ukjent verden, og skjønner sakte men sikkert at naturen selv har vendt seg mot menneskene. Spenning for ungdomstrinnet.

Boka er på 193 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

LaBan, Elizabeth: Tims tragedie

17 år gamle Tim Macbeth er albino og har nettopp begynt på den prestisjetunge skolen Irving, der mottoet er ”Kom inn, få en venn, og vær en selv”. Tim regner ikke med å få noen venner, han ønsker bare å komme seg ubemerket gjennom det siste skoleåret. Til tross for alle hans anstrengelser om å gli inn i bakgrunnen, forelsker Tim seg i Vanessa, som er kjæresten til den mest populære gutten på Irving skole. Til Tims overraskelse viser det seg at Vanessa liker ham også, men hun kan vinke farvel til plassen på den sosiale rangstigen hvis noen får vite det. Tim og Vanessa innleder et forhold i all hemmelighet. Fortellingen veksler mellom to fortellere, Tim, den forelskede nye gutten, og Duncan, som går i fjerdeklasse dette året, og som finner ut av den sanne historien om Tim og Vanessa for så å gi den beste besvarelsen på tragedieoppgaven Irving skole noen gang har sett. Fortelling for ungdomstrinnet.

Boka er på 292 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Cashore, Kristin: Katsa

Katsa er 16 år og lever i en verden med sju kongedømmer, der noen barn fødes med såkalte nådegaver. Foreldrene til barn med nådegaver må overlate barnet til landets konge hvis han vil benytte seg av deres nådegave. Katsas byrde av en nådegave er å drepe, en nådegave hun selv avskyr. Katsa er den mest effektive torpedoen og leiemorderen ved hoffet, og blir sendt på oppdrag for å true, lemleste eller drepe kongens fiender. Alt endres da hun møter den unge prins Po, som har en nådegave som gjør ham dyktig i kamp. De forelsker seg og drar ut for å styrte kong Leck av Monsea. De oppdager uante sannheter om seg selv og hverandre. I tillegg får Katsa kjennskap til en fryktelig hemmelighet som ligger godt gjemt, en hemmelighet som kan ødelegge alle de sju kongerikene bare ved bruk av ord. Fantasy for ungdomstrinnet.

Boka er på 485 side. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Katsa

 

Rowell, Rainbow: Eleanor & Park

16 år gamle Eleanor har nettopp flyttet til Omaha i Nebraska sammen med moren og småsøsknene, og en utilregnelig stefar. Året er 1986. Første dagen hun tar skolebussen til skolen føler hun seg tykk og bortkommen med sitt illrøde hår og buksene som holdes sammen av sikkerhetsnåler. På bussen er det kun en ledig plass. Ved siden av kjekke og kule Park. Han er også utenfor, men på sin egen måte. Dagen etter er plassen ved siden av Park ledig igjen. Langsomt får de øynene opp for hverandre og blir forelsket, slik som den første forelskelsen kan være, når man er 16 år. Både Eleanor og Park er kloke nok til å vite at den første kjærligheten sjelden varer, men de er likevel modige og desperate nok til å forsøke. Fortelling for ungdomstrinnet.

Boka er på 365 sider.

Pettersen, Siri: Odinsbarn

Hirka er femten vintre gammel da livet hennes ramler sammen. Da får hun vite at hun er et udyr fra en annen verden. Hun er et odinsbarn, en halelaus råttenskap fra en annen verden, foraktet, fryktet og jaget. Hun aner ikke hvorfor hun er der, men det er noen som vet det. Og noen er villig til å drepe henne for at det skal forbli en hemmelighet. Men det finnes verre ting enn odinsbarn, og Hirka er ikke den eneste skapningen som har brutt gjennom portene. Dette er en fortelling om fremmedfrykt, blind tro og viljen eller retten til å lede. Fantasy for ungdomstrinnet.

Boka er på 615 sider. Kan også lånes som e-bok via ebokbib.  Les også Råta og Evna som er bok to og tre i trilogien.

Røssland, Tor Arve: Svarte-Mathilda

Ei ung jente blir funnen knivdrepen i heimen sin. Mordet blir aldri oppklart. Leilegheita som var åstaden for mordet, står tom i 20 år. Når Elisabeth flyttar inn, tek det ikkje lange tida før ho ser ting foreldra ikkje ser, og høyrer kviskring foreldra ikkje høyrer. Elisabeth begynner å grave i historia til drapet, med god hjelp av den nye klassekameraten Philip og bibliotekaren Viggo. Dei kjem over legenda om den demoniske Svarte-Mathilda, som gøymer seg i ein spegel, og som kjem dersom du roper på henne. Philip trur ikkje på denne historia, og overtaler Elisabeth til å vere med på å prøve det ut. Grøss for ungdomstrinnet.

Boka er på 152 sider. Kan også lånes som e-bok via ebokbib.

Green, John: Hvem er du Alaska?

Miles Halter, også kalt "Klumpen", har til nå levd et nokså begivenhetsløst liv, og han er nå ferdig med det trygge livet hjemme. Hans besettelse med det siste ord har bare fått ham til å lengte enda sterkere etter Det Store Kanskje (Francois Rabelais, dikter). Miles begynner på den alt annet enn kjedelige kostskolen Culver Creek Pensjonatskole og der møter han Alaska Young. Hun er lekker, smart, morsom sexy, selvdestruktiv og ytterst fascinerende. Alaska trekker Miles inn i sin verden, kaster han ut i Det Store Kanskje, og stjeler hjertet hans. Men når tragedien rammer, og Miles står ansikt til ansikt med døden oppdager han verdien av å leve og elske betingelsesløst. Ingenting vil noensinne bli det samme som før.

Boka er på 280 sider. Kan også lånes som e-bok via ebokbib.

Bjärbo, Lisa: Alt jeg sier er sant

Alicia er snart 17 år. Hun begynner på videregående, men bestemmer seg raskt for ikke å sløse bort tiden på skolebenken. Hun skal utføre store dåder, og er overbevist om at skjebnen har større planer for henne. Hun får seg jobb i en kafé i stedet. Alicia krangler med bestevenninnen som synes hun er blitt helt idiot. Flytter fra foreldrene, som aldri skjønner noen ting, og inn til mormor, som forstår nesten alt. Hun møter Isak, som hun ikke klarer å slutte å stirre på. Og det handler om hvordan det føles når hele verden knuses i sorg.

Boka er på 231 sider. Kan også lånes som e-bok via ebokbib.

LisaSant

 

Lyga, Barry: I hunt killers

17 år gamle Jazz er en tiltalende gutt, noen vil kanskje si en hjerteknuser. Han er sønn av verdens mest beryktede seriemorder, og for Gode Gamle Far var det å ta-med-sønnen-på-jobb-dag året rundt. Jazz har sett åsteder slik politiet skulle ønske de kunne, fra forbryterens ståsted. Selv om faren har sittet inne i årevis, begynner likene å dukke opp i den søvnige småbyen Lobo's Nod igjen. For å bevise at drapslyst ikke ligger i slekta, går Jazz sammen med politiet i jakten på den nye seriemorderen. Men Jazz har en hemmelighet. Dette er en fortelling om en tenåring som mot overveldende odds kjemper for å bli herre over sin egen skjebne. Thriller for ungdomstrinnet.

Boka er på 345 sider. Kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Kaurin, Marianne: Nærmere høst

Grünerløkka, 1942. Familien Stern blir hentet av politiet om morgenen og fraktet til Vippetangen. Tilfeldighetene vil ha det til at 15-årige Ilse ikke er hjemme. Hun er på skiptur og kommer senere hjem etter å ha skadet ankelen. Da hun kommer hjem er huset tomt. Familien hennes er blitt deportert. Fortellingen fletter ulike skjebner fra en bygård i Oslo sammen, sentrert rundt deportasjonen av jøder med Donau i november 1942.

Boka vant uprisen for beste ungdomsbok 2013.

Boka er på 245 sider. Kan også lånes som e-bok via ebokbib .

marianne-kaurin

 

 

Gier, Kerstin:  Rubinrød

16 år gamle Gwendolyn synes det er vanskelig å vokse opp i en familie hvor det er så mange hemmeligheter. Inntil hun en dag befinner seg i London ved forrige århundreskifte. Da skjønner hun at det er hun selv som er familiens største hemmelighet. Det hun ikke innser, er at man burde unngå å forelske seg når man er fanget i to tidssoner. Det gjør den kompliserte kjærligheten enda mer komplisert. For Gwendolyn forelsker seg selvfølgelig i gal tid. Dette er en fortelling om forbudt, forførende og uimotståelig kjærlighet på tvers av tidsskiller.

Dette er første bok i tidsreiseserien om Gwendolyn. De andre to bøkene heter Safirblå og Smaragdgrønn.

Boka er på 348 sider.

Rubinrød

 

Smith, Jennifer E.: Sannsynlighet for kjærlighet ved første blikk

Det hun trodde skulle bli den verste dagen i livet hennes, utvikler seg til noe ganske annet. Hun er på vei fra New York til London for å være med i farens bryllup. For første gang skal hun møte stemoren sin. Og selv om hun er 17 år gammel, må hun innrømme at hun ikke har tatt verken skilsmissen eller farens nye romanse nevneverdig heroisk. På flyplassen møter hun briten Oliver. Skjebnens lunefulle timing får fritt spillerom i denne historien om familiebånd, nye sjanser og den første kjærligheten. Hadleys flysete er nemlig ved siden av Oliver. I løpet av 24 timer vil disse to overbevise deg om at kjærlighet ved første blikk er mulig og at den kan dukke opp når du minst venter det.

Boka er på 198 sider.

Kontakt oss

Google+