Bøker om kjærlighet i alle varianter

Skeiv, homofil, lesbisk, bifil, heterofil. Kjært barn har mange navn!

Simon og homo sapiens-agendaen av Becky Albertalli

16 år gamle Simon er ikke helt offisielt homofil. Han synes det holder å være dramatisk på scenen – i skolemusikalen han er med i. Men da en e-post kommer på avveie står hemmeligheten hans i fare for å havne i rampelyset. Og enda verre: Identiteten til Blue, pseudonymet til gutten han har kontakt med på e-post, står i fare for å bli avslørt. Nå må Simon tørre å tre ut av komfortsonen sin før han blir  dyttet ut av den. Og det uten å miste venner eller rote bort muligheten til å få den mest sjarmerende gutten han noensinne aldri har møtt.

Simon og homo sapiens-agendaen av Becky Albertalli

Nærmere kommer vi ikke av Monika Steinholm

Jens er redd for å drite seg ut, redd for vann og redd for blod.
Edor er sammen med Beate, øver på nye skatetriks, bader naken  sammen med Celia og svømmer lengre ut enn han burde. Det eneste Edor er redd for, er måten Jens får det til å krible i     magen på.
En roman om altoppslukende kjærlighet, vond og fantastisk på én gang. En kjærlighet alle kan kjenne seg igjen i, enten de er homo, streite, bi eller bare litt på skrå.

Nærmere kommer vi ikke av Monika Steinholm

Will Grayson, Will Grayson av John Green, David Levithan

Hva skjer når to ungdommer med samme navn møtes en kald natt på et gudsforlatt sted i Chicago?Møt Will Grayson, 16 år. En gutt med to viktige regler i livet: 1. Hold kjeft. 2. Ikke bry deg. Dessverre har han gått hen og forelsket seg i skolens kuleste og smarteste jente. Det gjør det mildt sagt  vanskelig å følge reglene.Og møt Will Grayson, 16 år. En deppa homo som slites mellom ønsket om å ta sitt eget liv og å drepe alle andre. Det eneste lyspunktet i tilværelsen er nettdating-forelskelsen Isaac.

Leons hemmelighet av Tor Fretheim

En nær og personlig historie om Leon som oppdager at han er forelsket - i Bendik. Kjønnsidentitet er et viktig tema i dagens ungdomslitteratur, og Tor Fretheims bok går rett inn i denne           diskusjonen.
En dag får 16 år gamle Leon en kinobillett fra en helt ukjent gutt. De sitter ved siden av hverandre i salen, snakker litt sammen, og så skjer det ikke noe mer. Men mange nye følelser dukker opp, og Leon skjønner etter hvert noe han aldri har tenkt over før - at han forelsker seg i gutter.
Leons hemmelighet er et vart og troverdig portrett av Leons oppvåkning, hvor følelser og tanker står i fokus.

Leons hemmelighet av Tore Fretheim

Jeg gir deg sola av Jandy Nelson

Fram til de er tretten, er forholdet mellom Jude og tvillingbroren Noah usedvanlig nært. Noah er en einstøing som tegner konstant og forelsker seg i den karismatiske  nabogutten, mens Jude er våghalsen som stuper fra klipper, går med rød leppestift og snakker for dem begge.Men tre år senere, når de er seksten, snakker Jude og Noah nesten  ikke sammen lenger. Noe har skjedd, og det er i ferd med å ødelegge dem begge ...

Jeg gir deg sola av Jandy Nelson

Vi kan bare late som av Camilla Sandmo

Velskrevet, vittig og vakkert om  overambisiøse foreldre og den første kjærligheten.

Når Emma ikke spiller Sims eller drømmer om å bli en berømt blogger, driver hun med kunstløp. Punktum. Mer er det ikke tid til. Jossi driver med hockey og er først og fremst opptatt av å ha det gøy på isen. Etter et veddemål utvikler det seg langsomt et vennskap mellom de to. Men alt er ikke på plass i Jossis verden.

Vi kan godt late som av Camilla Sandmo

Mannen som elsket Yngve av Tore Renberg

Året er 1990. Et tidspunkt da verden valgte å slutte for å begynne på nytt. Mens Gorbatsjov reiser på triumfferd omkring i verden går Jarle i andre klasse på videregående skole i  Stavanger. Jarle spiller i band, han har en vakker kjæreste, han går med Palestina-skjerf og har sterke meninger om det meste. Han er en av dem som ikke vil være som alle andre. Så begynner en ny gutt på skolen, en "streiting" som det ikke er noe spesielt med. Men noe må det være likevel. For hvem er den merkelige Yngve? Det blir et møte som skal forandre alt for Jarle.

Mannen som elsket Yngve av Tore Renberg

Bare du av Anna Ahlund

En smertefullt ærlig og vakker roman om hvordan kjærligheten alltid gjør som den vil. Bare du er en romantisk og rørende historie om seksten år gamle John som forelsker seg i den to år eldre Frank. Frank er dessverre allerede opptatt med Caroline, storesøsteren til John. Og Caroline er vant til å få det som hun vil. John er vant til å gi seg, men det har han ingen planer om denne gangen. Dessuten har Frank sin egen vilje, i tillegg til et knust hjerte i bagasjen, noe som ytterligere kompliserer tingene. Det handler også om en bestevenn, et båthus, en papirhandel, et hustak med utsikt over hele Uppsala, Nick Drake, Redderen i rugen, tusen papirtraner og hageroser fra Svartbäcken. Og ganske mye sex. Bare du er en smertefullt ærlig og vakker debut om hvordan kjærligheten alltid gjør som den vil.

Bare du av Anna Ahlund

Kunsten å være normal av Lisa Williamson

To gutter. To hemmeligheter.
David Piper har alltid vært en outsider. Foreldrene hans tror at han er homofil. Skolens bølle synes han er en freak. Bare de to beste vennene hans kjenner sannheten - David vil være jente.
Leo Denton er ny på skolen. Leo vil være usynlig. Men på Eden Park skole er det sjelden at hemmeligheter forblir hemmeligheter særlig lenge.

Kunsten å være normal av Lisa Williamson

Jeg er så jævla easygoing av Jenny Jägerfeld

Joanna er 18 år og har en hjerne som et tivoli i høysesong, en analog twitter. Eller ADHD kan man også kalle det. Så lenge Joanna tar medisin, er det ikke noe særlig problem. Men når pengene hun tjener på å selge kondomer som er utgått på dato ikke strekker til, trøbler hun det skikkelig til for seg. Selv det å bli truet på livet er ingenting sammenliknet med det å være forelsket i  Audrey. Historien om Joanna er heftig, ekspressiv, street smart, skarp, hard og fartsfylt.

Jenny Jägerfeld