Hopp til hovedinnhold

Den evig aktuelle krigen

Den evig aktuelle krigen

Årets bok i den årlige leseaksjonen Hele Rogaland Leser er Øverst på nazistenes liste av Arne Vestbø. Historien om polsk-jødiske Moritz Rabinowitz er bare én av mange sterke ungdomsbøker om 2. verdenskrig. 

I høst får hele Rogaland lese om hvordan det var å være jødisk innvandrer i Norge under krigen. I den anledning har vi samlet noen boktips til deg som vil lese om hvordan det var å være ung under 2. verdenskrig: 

Nærmere høst av Marianne Kaurin

Grünerløkka, 1942. Det går mot høst, og krigen er blitt hverdag for familiene som bor i Biermannsgate 10. Inntil den grusomme morgenen, da tre politimenn plutselig banker på døren til den jødiske familien Stern. Tilfeldigvis er ikke 15-årige Ilse hjemme. Med sterk innlevelse beskriver debutant Marianne Kaurin frykt, sorg og utmattelse - men også samhold, kjærlighet og mot. "Nærmere høst" er gripende og poetisk, og lar ingen som leser den sitte  uberørt tilbake.

Nærmere høst av Marianne Kaurin

Over grensen av Maja Lunde

Høsten 1942. Fire barn er på flukt fra nazistene. Målet er Sverige. Sarah og Daniel er jøder og skal sendes ut av landet. De har gjemt seg i kjelleren til Otto og Gerdas familie, men nå er de oppdaget og     foreldrene arrestert. Otto og Gerda bestemmer seg for å hjelpe sine nye venner videre. Det blir en flukt på liv og død. Heldigvis møter de gode hjelpere underveis: en gammel kone, en grenselos og deres egen fetter Per. Men hvem kan de egentlig stole på? En spenningsfortelling inspirert av historiske hendelser om mot, tillit, vennskap og dødsangst.

Over grensen av Maja Lunde

Brevet frå krigen av Ingunn Røyset

Ei dramatisk skildring av korleis det er å vekse opp i krig . Jorun Emilie Holm var 12 år den 9. april 1940, den dagen tyskarane invaderte    Noreg. Frå Lindøya utanfor Oslo såg ho tyske bombefly fly lågt over hustaket, på veg for å invadere Oslo. Gjennom dagleglivet til Jorun får vi lære om viktige hendingar i Noreg under  krigen. Ho blei vekt av SS-soldatar på jakt etter Max Manus, såg skipet som frakta norske jødar til tyske konsentrasjonsleirar, og hadde skulevegen sin like ved Victoria Terrasse, der Gestapo heldt til. Boka er basert på samtalar, brev og dagbøker, og er rikt illustrert med unikt biletmateriale. Brevet frå krigen lèt nye generasjonar bli kjende med denne dramatiske og avgjerande tida i norsk historie.

Brevet frå krigen av Ingunn Røyset

Dei et ikkje sjokoladepålegg i krigen av Ingunn Røyset

Dagny gruer seg til den første skuledagen på ny skule. Det blir  verre enn venta. Ho vaknar opp til håplause klede, fæl skulemat, uleselege bokstavar på tavla, rampete gutar og jenter som mobbar. Å ønske seg tilbake til krigen var kanskje ikkje så lurt likevel, tenker Dagny, når tyske soldatar marsjerer utanfor skuleporten og bombene smell over hovudet. Heldigvis har ho mormor si venninne Belinda. Og ho Rikka. Ein gripande barneroman der ei jente frå vår tid blir sendt på ei spennande tidsreise tilbake til eit Noreg i krig i januar 1945.

Dei et ikkje sjokoladepålegg i krigen av Ingunn Røyset

Gutten i den stripete  pyjamasen av John Boyne

Året er 1942, og Bruno bor i Berlin. En dag blir faren til Bruno beordret til Polen, og hele familien må flytte til Alt-Trist. Bruno utforsker det nye stedet. Bak skogen, over bekken, kommer han til et gjerde. Bak gjerder bor Shmuel. En venn, kanskje? 
I så fall et vennskapet med fatale konsekvenser. Gutten i den stripete pyjamasen er en helt spesiell historie om vennskap og om krigens grusomheter.

Gutten i den stripete  pyjamasen av John Boyne

Spiongutten av Margi Preus

14 år gamle Espen blir med i motstandsbevegelsen under andre verdenskrig. Espen starter med å levere illegale aviser før han oppgraderes til å bli kurér og må levere kodede meldinger og forsyninger til motstands-bevegelsen, for så å ende opp som spion, og hele tiden må lure seg unna Gestapo på sine oppdrag. I løpet av de fem lange årene Norge er okkupert av nazistene må Espen og familien hans leve i frykt for nattlige razziaer og  arrestasjoner, de må overleve på lite mat og være på vakt for alle rundt seg. Man kan ikke stole på noen. Historien er basert på de sanne eventyrene og opplevelsene til en norsk spion under andre verdenskrig.

 

Spiongutten av Margi Preus

Anne Franks dagbok av Anne Frank

Ingen skildring av en jødisk families skjebne under annen verdenskrig har vel nådd ut til så mange mennesker som Anne Franks dagbok. Den unge pikens beretning om de to årene hun og hennes nærmeste levde i dekning for nazistene, er blitt en klassiker. Hennes helt særegne skrivestil gir et nyansert og nært innblikk i tanker og følelser, drømmer og lengsler - og forventninger til fremtiden.

 

Anne Franks dagbok av Anne Frank

 

En gang av Morris Gleitzman

Året er 1942, i Polen, og vi møter  Felix på barnehjemmet han har bodd på de siste tre år og åtte måneder. Felix tror foreldrene har plassert ham der inntil de har ordnet opp i «problemene» sine. Han vet at «tilværelsen har blitt vanskelig for jødiske bokhandlere», men han er ikke helt sikker på hvorfor. En ting er han derimot sikker på, og det er at de hver dag som helst nå vil komme og hente ham, og ta ham med tilbake til det deilige, gamle livet fylt av  bøker og kjærlighet. Men det Felix ser og opplever etter at han har rømt fra barne-hjemmet, åpner øynene hans, og hans barnlige naivitet og uskyld får en brå slutt. Vi følger Felix i jakten på foreldrene og sannheten? en jakt som stiller ham ansikt til ansikt med ondskap og død. En gang er en fantastisk og  hjerteskjærende fortelling som vil leve lenge i leseren.

En gang av Morris Gleitzman

En øy i havet av Annika Thor

Det er like før krigen bryter ut i Europa. Jødeforfølgelsen er i gang. Steffi og Nelli er sendt fra sult og utrygghet i Wien til sikkerhet i Sverige. Men på en øy i den svenske skjærgården er ingenting slik de hadde tenkt seg. Dette er den første av fire bøker om Steffi. Boka viser hvordan det er å være flyktning og komme til et nytt land. En får et godt innblikk i Steffis tanker og følelser og hvordan  omverdenen møter henne. Temaet er like aktuelt i dag for å forstå hvordan vi skal møte dagens flyktninger. Språket er godt og har en god del dialoger. Bøkene i serien er også filmatisert som tv-serie.

En øy i havet av Annika Thor

 

Hanas koffert av Karen Levine

I denne boka kan du lese om hvordan Fumiko Ishioka, lederen på et japansk holocaustsenter jaktet på historien bak Hanas koffert, som er utstilt i senteret. Du får høre om hvordan den jødiske jenta Hana vokste opp og hadde en normal barndom i en landsby i Tsjekkoslovakia, og om hvordan familiens liv forandret seg da de tyske troppene okkuperte landet i 1939. I 1941 blir Hanas mor sendt til konsentrasjonsleiren Ravensbruck, og seinere samme år blir faren hentet av Gestapo. I 1942 blir Hana og broren George sendt til konsentrasjonsleiren Theresienstadt, og senere blir de sendt videre til Auschwitz.

 

Hanas koffert av Karen Levine

 

Mens Blücher sank av Axel Hellstenius

 Grytidlig om morgen den 9. april glir den tyske krysseren Blücher inn Oslofjorden. Ved en av kanonene står den unge matrosen Karl. I Drøbaks mørklagte gater vandrer sekstenåringen Bjørg omkring, på jakt etter spenning. Både Karl og Bjørg er helt uvitende om hverandre og dramaet de snart skal spille hovedroller i. 
Mens Blücher sank er en spenningsfortelling om slaget som endret Norgeshistorien, om den umulige kjærligheten og om magiske bånd mellom mennesker.

Mens Blücher sank av Axel Hellstenius

Gutten på trekassa av Leon Leyson

Gripende memoarbok fra 2. verdenskrig. Les historien om gutten som så vidt overlevde konsentrasjonsleirene fordi navnet hans sto på Oskar Schindlers liste. Leon Leyson var nummer 289 på Schindlers liste, en av de aller yngste, så liten at han måtte stå på en trekasse for å jobbe på Schindlers fabrikk. Takket være utrolig flaks, tæl og utholdenhet, klarte Leon å unnslippe den grusomme skjebnen som møtte nesten alle slektningene hans og hele landsbyen han var fra.

Gutten på trekassa
Google+