Hva leter du etter?

Flyktningproblematikk i barne- og ungdomslitteraturen

De siste årene har det blitt utgitt flere bøker for barn og ungdom som tar for seg flukt og flyktninger.

Både for de aller minste, barneskoleelevene og for de eldste ungdommene blir flyktningkrisen beskrevet. Samtidig kan disse bøkene forstås som innlegg i den offentlige debatten. For de minste blir ofte linken mellom den virkelige verden og bokas verden visket bort gjennom bruk av dyr som hovedpersoner, sammen med et enkelt språk. Det finnes også eksempler på bøker hvor det visuelle blir meningsbærende og verbalteksten supplerer fortellingen. Flere av disse bøkene kan godt leses av voksne så vel som barn, både på grunnlag av bøkenes aktualitet og vel utførte innhold.

Papelina av Randi Fulgehaug, illustratør Jill Moursund

Ei annleis forteljing om flukt. Papelina og familien må reise frå heimen sin. Papa Gøye seier det er eit topphemmeleg eventyr! Det einaste Papelina får vite, er at dei skal til eit nydeleg fugleslott. Men reisa blir lang og slitsam. Og kvifor kan ikkje Papa Gøye slutte å tulle og fjase? Papelina er ei historie om flukt, familie og vennskap. Og om kva det vil seie å vere heime.

Reisen av Veronica Salinas, illustratør Camilla Engman

Det kan hende at du må reise, og at det blåser så mye at du glemmer hvem du er og hvor du kommer fra.

I denne boka møter vi ei and som blir blåst avgårde i en kraftig storm og som lander på et fremmed sted. Her må anda lære seg et nytt språk og nye væremåter, og ikke minst få nye venner. Reisen er en dyrefabel som på en vakker og stillferdig måte tematiserer det mange barn opplever når de blir nødt til å flytte til et nytt sted.

Fargene som forsvant av Constance Ørbeck-Nilssen, illustratør Akin Duzakin

Fargene blir sentrale i fortellingen om den lille jenta og moren som får snudd opp ned på livene sine. Hver natt kommer krigen nærmere. Når må de forlate hjemmet sitt?

Gjennom fortellingen om fuglen som beskytter dem om natten, prøver moren å trøste datteren sin. I møtet med fuglen og jenta åpner det seg en mulighet for henne til å finne tilbake til minnene og fargene i livet sitt. Dette er noe av det som må være der før de kan forlate hjemmet sitt og legge ut på en lang og farefull reise, som millioner av mennesker blir tvunget til i vår verden.

Samir og den lange reisa av Jenny Jordahl og Kristian Fjellanger

Samir og familien er ikkje lengre trygge heime i Afganistan, og må legge ut på flukt. Dei legg ut på ei reise til Noreg, og dei spør om dei kan få lov til å bu her. I Noreg byrjar Samir på skulen, og vert bestevenn med Synne. Men får Samir og familien hans lov til å bli i Noreg?

Dagen vi drømte om av Bjørn Arild Ersland, illustratør Lillan Brøgger

Lukas, Lalah og Adam venter ved mottaket. Hver uke er det noen barn og ungdommer som får dra, hver uke erstattes de med nye. De tre vennene drømmer om å få dra videre, de også. Problemet er at de mangler en siste sjekk, en siste signatur. Den aller siste sjekken, som de ikke får vite hva er. Så en dag er det plutselig deres tur. De får utlevert et kart som viser hvor de skal. Forventningsfulle og glade legger de ut på en reise gjennom skog og øde landskap, til et sted de ikke vet hva eller hvem som venter. I denne gjennomillusterte boka har dramatiske hendelser ført til at all infrastuktur er brutt sammen – alt bortsett fra et vilkårlig og skremmende byråkrati. Dagen vi drømte om vier oss en skremmende og fremmed verden, med tydelige paralleller til vårt eget samfunn.

Zenobia av Morten Dürr, illustratør Lars Horneman

En grafisk roman for barn, som handler om flyktningekrisen og krigen i Syria. Handlingen er sett gjennom øynene til et barn som flykter fra krigen. Historien er i hovedsak fortalt med bilder. Amina er på flukt fra krigen, og sitter om bord i en båt som skal krysse Middelhavet. Båten veltes av en bølge. I et langt tilbakeblikk tenker hun på livet sitt i Syria før, under og etter at krigen forandret livet hennes.

Illegal av Eoin Colfer, illustratør Andrew Donkin

Illegal introduces us to brothers Ebo and Kwame, and their journet as they flee from Ghana, across Afriva and over the Mediterranean Sea to find a safe haven in Europe. It shows us Ebo’s unquenchable hope for a new life and for a reunion with his sister. Told with humour, compassion and respect, this is a story for every child.

Jeg gikk meg over sjø og land av Siddhant Rihel Kumar, illustratør Charlotte Y Håkonsen

Er det mulig å skrive en barnebok som både er relevant og godt fortalt? Selvfølgelig, og i høy grad er “Jeg gikk meg over sjø og land” en slik bok. Historien om Isak og det han opplever er rørende. Det kan være vanskelig for norske barn å gjøre seg kjent med problemene som asylsøkere og flyktninger kastes ut i når de skal integreres i det norske samfunnet, men med historien om Isak får de muligheten til å bli informert uten å bli belært, da det hele serveres som en god historie, som de selv kan lese og forstå.

Albin Prek av Ingeborg Kringeland Hald

11 år gamle Albin er på flukt. Han har flyktet en gang før, fra krigen i Bosnia. Men denne gangen er han helt alene. Norske myndigheter har gitt avslag på familiens søknad om oppholdstillatelse, og politiet er kommet for å hente dem og sende dem ut av landet. Hvis Albin er borte kan vel ikke myndighetene sende familien hans tilbake, kan de vel. Albins flukt i Norge veksler med minnene om flukten fra krigen i Bosnia. En sterk, varm og tankevekkende historie om krig og flukt sett gjennom barnets øyne.

Arret av Nicki Cornwell

Christophe har flyktet med foreldrene sine fra Rwanda til England. Nå er alt nytt og fremmed: landet, skolen og språket. Men han har en historie inni seg - om hvorfor han og foreldrene måtte flykte, og hvordan han fikk arret sitt. Hvordan skal han kunne fortelle sin historie til de andre i klassen? En sterk fortelling om det å komme fra krig og møte en annen kultur.

Armels hevn av Nicki Cornwell

Christophe fra Rwanda har bodd i England noen år, når han får i oppgave å ta seg av en ny afrikansk gutt som begynner i klassen. Men Armel er fiendtlig innstilt overfor Christophe. Fortellingen tar opp hvordan fordommer, konflikter og hat kan "arves", men også hvordan de kan overvinnes. Fortsettelse av boka Arret som IKO-Forlaget ga ut tidligere i år.

Hvor skal jeg bo? Av Rosemary McCarney

Tusenvis av barn er tvunget på flukt fra krig og terror, hungersnød, naturkatastrofer og andre kriser. Det er nesten umulig for oss å sette seg inn i hvordan det må oppleves. Flere av de som flykter har ikke noe med seg, bortsett fra en lang rekke ubesvarte spørsmål. Er det likevel mulig å være optimist når fremtiden er så uviss? Gjennom en kort og lettforståelig tekst setter forfatteren Rosemary McCarney ord på hvordan det oppleves å være barn på flukt. Boka er illustrert med fotografier fra FNs høykommissær for flyktninger, blant annet fra Slovenia, Hellas, Rwanda, Libanon og Myanmar. Kanskje kan denne boken minne oss alle på hvor heldige vi er som bor i Norge. Rosemary McCarney er kanadisk FN-ambassadør i Genève og har tidligere vært leder i Plan International i Canada.

Sykkeltyven av Gro Nilsdatter Røsth

Sanna fikk ny sykkel til bursdagen, men neste morgen er den borte! Det viser seg at det er en gutt fra asylmottaket som har tatt den. Han vil gi den til søsteren sin som er så lei seg. Da pappa og Sanna besøker mottaket for å hente sykkelen, ser Sanna hvor triste barna er, og hun vil gjerne gjøre noe for å hjelpe dem. Men hun kan jo ikke gi dem sykkelen sin. Da får mamma en god idé.

Akim løper av Claude K. Dubois forside

Akim løper av Claude K. Dubois

Akim må flykte når krigen når landsbyen han bor i. Han kommer bort fra familien sin.Sammen med andre på flukt, søker han ly i ruinene av et hus. Men soldatene tar ham og andre barn til fange. Han rømmer og flere voksne hjelper ham. Til slutt blir han funnet av en hjelpeorganisasjon og tatt med til en flyktningeleir der han får hjelp til å finne mamma.
Ved at boka forteller ett barns historie gjennom nøkterne tekster og varsomme, men realistiske bilder, forstår leseren litt mer av den virkeligheten mange mennesker i verden lever i. Historien representerer derfor de tusener av barn og voksne som må flykte fra krig og vold. Det finnes også en nedlastbar foreldreveiledning til denne boka.

Zainab må flykte av Salah Nassar

Zainab er 9 år. Hun bor i et land langt borte, et land der det er krig. En dag kommer ikke faren hennes hjem, og familien får et brev fra ham der det står de må flykte. Sammen med bestevennen Ali og familien hans legger Zainab ut på flukt gjennom ørkenen, og slår seg ned i en flyktningleir over grensa. Tross i den alvorlige tematikken er det ei varm og vakker bildebok, som mest av alt handler om vår evne til å tilpasse oss og glede oss over det gode selv i en vanskelig situasjon. Boka er illustrert med Nassars egne akvareller. Han er selv kurder og historien er bygget på egne erfaringer.

Hver morgen dyppet søsteren min brystene i isvann for å bli pen av Bjørn Sortland

Mariam (17) bor i Aleppo. Hun lever sammen med lillebroren i en utbombet kjeller i østdelen av byen. Foreldrene er ikke der lenger. Nå trenger den syke broren Luka akutt hjelp. Mariam bestemmer seg for å flykte ut av Syria, til Tyrkia, og videre med en drøm om å komme til "verdens beste land".
Gjennom research og samtaler med flyktninger fra Syria, har Bjørn Sortland skrevet en roman om en ung jente som slåss for å redde livet. Det er en realistisk og hjerteskjærende fortelling fra et krigsherjet land, hvor konflikten synes uløselig. Midt oppi det hele flykter mange barn og unge helt alene, i håp om å få et bedre liv.

De som ikke finnes av Simon Stanger

Overalt lever papirløse mennesker, de som ikke finnes. Samuel fra Ghana vet hva det vil si å ofre alt i håp om et nytt og bedre liv i Europa, da han flyktet til Gran Canaria. Den gangen forsøkte norske Emilie å hjelpe. Til slutt ble Samuel likevel funnet og tvangsreturnert. Det siste han fikk av Emilie, var en lapp med adressen hennes. Nå står han utenfor huset hennes i Bærum. Bak seg har han opplevelser ingen i dette landet vet noe om.

Det som en gang var jord av Simon Stranger

Byen er okkupert, og rundt den er det reist en mur. Bare et minimum av matvarer slipper gjennom. Det finnes ingen veier ut eller inn, bortsett fra én.
I all hemmelighet jobber Mikael med å grave ut en tunnel til den andre siden. Doktorgraden hans er det ingen som har bruk for, men han kan grave, og han kan bære.
Når tunnelen åpner, blomstrer byen på ny. Befolkningen har mat å velge mellom, og Mikael finner igjen spor av glede i blikket til Miriam og Isak, hans kone og deres åtte år gamle sønn. Kanskje kan kjærligheten mellom dem likevel reddes.
Håpet om å komme vekk og starte på nytt vekkes, men idet muligheten åpner seg, må også Mikael ta et valg som bryter med alt han står for.
Men finnes det egentlig valg i situasjonen han befinner seg i?
Det som en gang var jord beskriver en verden ikke langt fra vår egen. Det er en bok om ikke å gi slipp, om lengselen etter det tapte, og om å holde håpet levende, selv i det mørkeste mørke.

Ikke si at du er redd av Giuseppe Catozzella

Samia vokser opp i Mogadishu i Somalia. Det er krig i landet, og den fundamentalistiske gruppen al-Shabaab er i ferd med å vokse seg sterk. Men Samia vil bare én ting: Hun vil løpe. Hun vil løpe for å vinne, hun vil løpe for landet sitt og for friheten – og ingen ting kan stoppe henne. Med hjelp av vennen Alì, som tar på seg jobben som trener, vinner hun snart alt av løp hun deltar i, og kommer stadig nærmere målet: Å delta i OL i Bejing i 2008, og deretter OL i London i 2012. Men når al-Shabaab tar over makten, blir selv det å trene nesten umulig. Samia kan bare løpe etter mørkets frambrudd, kledd i heldekkende burka. Krigen rykker stadig nærmere familien og alt hun bryr seg om. Kan hun bli værende i hjemlandet hun elsker, eller er også hun nødt til å legge ut på Reisen, for å nå friheten i Europa?

I denne sterke og gripende dokumentarromanen får vi historien om Samia Yusuf Omar, OL-håpet fra Somalia som deltok i Olympiaden i Beijing, for så å miste livet som båtflyktning mellom Afrika og Italia før OL i London i 2012. Det er samtidig historien om hvordan drømmen om et liv i frihet og verdighet driver hundretusenvis av mennesker til å risikere livet på flukt til Europa hvert år.

Lykkefinneren av Edward van de Vendel

Slash er en unik serie som kombinerer skjønnlitteratur og dokumentarisme. Forlaget har satt sammen en etablert forfatter og et ungt menneske med en helst spesiell livserfaring, og målet er medrivende prosa. I denne virkelighetsbaserte romanen følger vi Hamayun, som må flykte fra Afghanistan under dramatiske omstendigheter. Han ender opp i Nederland, der livet i eksil blir stadig mer komplisert.

Sommer i Norge av Taran Lysne Bjørnstad

Tenk om fortellingen din var alt du hadde med deg.
Tenk om fortellingen var det eneste beviset på hvem du var og hvorfor du trengte beskyttelse.
Og tenk om ingen trodde på den.
Sommer i Norge er en brutal og personlig fortelling om det mest utfordrende og hjerteskjærende ved vår tid. Unge mennesker på flukt.
Det er sommer. Nokokure er 16 år og har akkurat kommet til Norge som flyktning. Vi følger henne i de ulike stadiene av søknadsprosessen som mindreårig asylsøker, og vi følger også menneskene som avgjør hvorvidt hun får bli.

Fem stjerner av Lars Petter Sveen

Fem unge menneske på flukt gjennom ei ukjent verd.
Aisha og Said er barnesoldatar, men greier å rømme frå leiren utanfor Mogadishu i Somalia. Seinare møter dei Isir, Aaliyah og Khadar som flyktar frå det same.
Dei fem bestemmer seg for å halde saman og prøve å komme seg til Europa. Men korleis overleve i ei verd der ingen vil ha ein? Med ingenting anna enn kvarandre startar dei på ei reise som fører dei frå telta i flyktningleirane til lastebilar gjennom ørkenen, frå brutalt fangenskap til bølgjene i Middelhavet.
Det handlar om dei som mistar alt og flyktar til ingenting, men òg om håp, samhald og vennskap. Kven er du når ingen veit kven du er?
Fem stjerner er første bok om flukta.

Hør podcast om temaet fra Nordisk barnebokkonferanse på Sølvberget i 2017:


Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙