Hopp til hovedinnhold

Høytlesing

Høytlesing

Å lese sammen er en veldig hyggelig felles aktivitet for foreldre og barn. I tillegg er det bra for språkutvikling. Her har vi samlet fine og morsomme bøker med illustrasjoner som passer godt å lese høyt.

Vi har også laget en brosjyre med disse lesetipsene. Den kan lastes ned her: Brosjyre høytlesingsbøker

Klabert av Tor Åge Bringsværd. Illustrert av Thore Hansen

Klabert er vaktmester i Eventyrskogen.  Han passer på at alt går riktig for seg i eventyrene. Han sørger for at dyr og mennesker er på rett plass til rett tid, så handlingen går som den pleier. Bare tenk hva som skjer når Den største Bukkene Bruse begynner å se dårlig og ikke klarer å stange trollet i fossen, jo da må Klabert reise til byen og kjøpe briller til han, og hva skjer når prinsen tar med seg feil sko til Askepott, Klabert ordner opp!

 

Klabert

Isa + Bea av Annie Barrows. Illustrert av Sophie Blackall

Isa og Bea er forskjellige. Veldig forskjellige. Isa er rolig og bruker mesteparten av dagene på å lære seg å bli en heks. Bea er en bråkebøtte som liker å irritere storesøsteren Nina, og hun klatrer i trær og vil helst ikke sitte stille. Det er ganske utrolig at de de to blir venner, det er det ingen som hadde trodd, aller minst Isa og Bea, men en dag forandrer alt seg.  Det er 9 bøker i serien om Isa og Bea.

 

Isa+Bea

Ruffen: Sjøormen som ikke kunne svømme av Tor Åge Bringsværd. Illustrert av Thore Hansen

Ruffen er en sjøorm som bor på en øy som bare kan ses av mennesker hver tirsdag og fredag, da holder Onkel Ludvig vakt, for han kan blåse røyk ut av nesen. I den første boka får han hjelp til å komme over vannskrekken, og da den store amerikabåten holder på å  gå under, blir han familien og havets helt. Det er flere bøker om Ruffen.  Gjennom bøkene følger vi Ruffen ut på ulike eventyr der han møter utfordringer og knytter vennskapsbånd, blant annet til blekkspruten Tusen- og-tredve som er oppkalt etter slaget ved Stiklestad. Serien fortsetter med titlene; Ruffen på nye eventyr(2); Ruffen og drageslottet(3); Ruffen og det hemmelige havfolket (4);  Ruffen og den flygende Hollender (5);  Ruffen og tiden som gikk i stykker (6);Ruffen finner lykken (7); Ruffen gifter seg (8).

 

Ruffen

Dragetreneren av Cressida Cowell

Dette er den første boka om Hikken Horriblus Haiflab III, en småvokst tenåring og sønn av vikinghøvdingen på Borkøy. Sammen med ni andre vikingutter skal han prøve å bestå drageopptaksprøven, men det blir ikke så lett når han bare har en liten, tannløs drage. Det viser seg imidlertid at dragne Tannløs er modigere enn noen hadde trodd, og den kommer Hikken til unnsetning da han kjemper mot den fryktinngytende dragen, Den grønne død. Serien fortsetter med titlene: Pirathåndboka (2); Lær å snakke dragonesisk (3); Drageforbannelsen (4); Ikke slukk en drages flamme (5); Dødeleige drager (6); Dragestorm (7).

Dragetreneren

Den fantastiske Mikkel Rev av Roald Dahl

Når det blir mørkt stikker herr Rev av gårde til de tre gårdene i dalen for å skaffe middag til familien sin. Men der gir de ikke fra seg noe frivillig! Hver kveld prøver ligger de på lur på å fange reven, men herr Rev redder seg alltid unna. Til slutt bestemmer der seg for å sulte revefamilien ut av hiet. Men herr Rev er smart og hvem lurer egentlig hvem?

 

Mikkel Rev

Milla bestemmer av Selma Lønning Aarø

Milla og lillebroren Magnus maser så mye på mamma og pappa at de selv får lov til å bestemme.  De får bestemme over seg selv, de får bestemme over mamma og pappa, ja de får bestemme alt! Hva de skal spise, når de skal legge seg, når de skal stå opp, hva som er lov og hva som ikke lov. Men er det egentlig så kjekt når det kommer til stykket å bestemme alt?!

 

Milla bestemmer

Kattejenta av Veronika Erstad

Det er siste skuledag før juleferien. Rut gledar seg til å vera saman med katten August. Dei har noko dei held på med, eit hemmeleg oppdrag, og dei vil ikkje bli forstyrra! Så derfor vil ho ikkje vera i lag med Kristin då ho spør om dei skal vera i lag. Mamma og pappa har og ei overrasking på lur. Dei har bestilt ferie på Lanzarote i juleferien, men Rut vert ikkje glad for det, ho likar ikkje overraskingar, for dei ødelegg planane hennar. 

 

Kattejenta

Vilma Fantasidilla 1. og 2. Vilma skoledilla av Abby Hanlon

Vilma er en tøff, smart, leken og nysgjerrig jente på seks år, men storebroren og storesøsteren vil ikke leke med henne. Derfor finner Vilma opp usynlige venner som holder henne med selskap. Vilma spør også hele tiden om alt mellom himmel og jord. De andre i familien blir sprø av spørsmålene hennes men fantasivennene hennes vil alltid høre mer.  Lukas og Olivia går sammen om å skremme lillesøsteren, og sier at det finnes en heks som er på jakt etter små barn. I stedet for å bli redd bombaderer hun søsknene med spørsmål. Så ringer det på døren, og heksa som søsknene har funnet opp kommer på besøk…. Det er en bok til om Vilma; Vilma Skoledilla..

 

Vilma

Mitt lykkelige liv. av Rose Lagercrantz.  lllustrert av Eva Eriksson

Danni skal begynne på skolen og gleder seg veldig. Samtidig tenker hun på om hun kommer til å få nye venner siden hun ikke kjenner noen. Men etter noen dager finner hun og Ella Frida hverandre. De blir bestevenninner og Danni er verdens lykkeligste! Men etter jul får hun vite at bestevenninnen skal flytte! Langt bort! Dannis verden faller i grus, men hun blir glad når hun snart skal få besøke Ella Frida. Hvis du vil lese mer om Danni og Ella Frida kan du lese videre i; Hjertet mitt hopper og ler (2); Da jeg var lykkeligst i verden (3); Livet i følge Danni (4).

 

Mitt lykkelige liv

Fisken av Erlend Loe

Kurt er truckfører. Hver dag kjører han truck nede på kaien, og han løfter kasser som veier ovre 1000 kilo. Kurt har dessuten bart, en søt kone som heter Anne -Lise og er arkitekt.  De har tre barn, Tynne Helena, Lille kurt eller Bruse Kurt  som han også kalles, og Lille Bud. En dag finner Kurt noe han aldri har sett før. Noe virkelig kjempestort. Dette er den første boken om Kurt. De andre bøkene er Kurt blir grusom og Kurt Quo Vadis?.

 

Fisken

Den grønne votten av Alf Prøysen

Ragnar får noen grønne strikkevotter av bestemor til jul. Men så er han så uheldig å miste den ene votten allerede den første dagen han bruker dem. Votten opplever mye før den kommer tilbake til Ragnar. Den har vært mye rundt omkring og har møtt både elg, mus, snømenn og grisunger. Hvordan det skjer kan du lese mer om i boka.

 

Den grønne votten

Monster-Frida av Mari Sager

Fem år gamle Frida har akkurat felt sin første tann og i tillegg skal hun være med pappa på jobb! De voksne på jobben ser ikke at tanna er borte, de er bare opptatt av hvem Frida ligner på. Er som snytt ut av nesen på morfar? Eller er  hun og søsteren like som to dråper vann? Og hvorfor sier de voksne det på så rare måter? Frida blir irritert. Det er flere bøker om Frida; Doktor-Frida (2); Stjele-Frida (3); Pannekake-Frida (4); Spion-Frida (5); Skremme-Frida (6).

 

monster-frida

Den utrolige historien om den kjempestore pæra av Jakob Martin Strid

En dag finner Mitcho og Sebastian en flaskepost. Det kan se ut som om brevet er fra Solbys forsvunne borgermester, som skriver at han har funnet Den mystiske øya. Det ligger også et frø i flaska, og etter at Mitchi og Sebastian planter det, vokser det fram ei kjempestor pære i hagen deres. Sammen med  professor Glykose legger de ut på ei reise hvor de møter både pirater og en havdrage, og til slutt finner de borgermesteren.

 

den kjempestore pæra

Polly-Esther og ønskemonsteret av Tiril Valeur

Dette er den første boka om Polly-Esther  som ønsker seg et monster som kan skremme dem som skremmer henne. Det kan likevel bli helt annerledes hvis man får det man drømte om…. Når monsteret er bittelite, er det kanskje en annen som må være tøff? Serien fortsetter i: Polly- Esther på monsterfest (2); Polly-Esther på søpla (3); Polly-Esther i trommeltrøbbel (4)

 

Polly-Esther

Stine, klasse 1a av Tania Kjeldset

Stine skal begynne på skolen. Hun er småengstelig og litt smårampete.  Hun har løse tenner som sitter altfor fast, det er noen store gutter som plager og så er det noen enda større gutter som beskytter og som man kan bli forelsket i.  Heldigvis har Stine en skilpadde hun kan betro seg til, og en bestefar som hun kan snakke med, og som husker hvordan det var å være seks år og førsteklassing. Hvis du vil lese mer om Stine, fortsetter serien her: Stine og skoletannlegen (2); Stine kan ikke svømme (3); Stine og de bankende hjertene (4) ; Stine på klassetur (5). Hun blir ett år eldre i hver bok.

 

Stine klasse 1a

Bernhards magiske hår av Tom Løberg

Bernard er sønn av en overivrig frisør med få kunder. Slikt får man kort hår av. En dag får Bernard en magisk eliksir av en sjøulk, et slags kraftig hårvann. Bernard får stort og langt hår, slik han alltid har ønsket seg. Den uheldige bivirkningen er at håret blir LEVENDE. Det uregjerlige håret løser mattestykker på tavlen, lugger Bernards klassekamerater og spruter ketsjup på pappas dress – alt mens  det selvfølgelig sitter fast på Bernards hode. Klimakset er en sirkus opptreden med hårreisende kunststykker. Og i bakgrunnen lurer til klomsete tyver som vil bruke Bernards hår til sine lyssky prosjekter.

 

Bernards magiske hår

Ronny  og Julia og spøkelseshuset av Måns Gahrton

Ronny og Julia er bestevenner, men de blir ertet og kalt for feige. Julia blir ertet av Emma og Mimmi, mens Ronny blir ertet fordi han ikke våger å klatre opp i et stort og høyt tre. Men verken Ronny er Julia vil være feige. De bestemmer seg for å gjøre noe som er enda skumlere enn det de blir ertet for. De vil utforske det gamle, øde huset der spøkelset Simon bor. Dette er første boka om Ronny og Julia. Serien forsetter i Ronny og Julia: bestevenner (2) og Ronny og Julia så klart (3).

 

Ronny og Julia

Monstrene i Dunderly av Endre Lund Eriksen

I Dunderly bok Modika, Buster, Moi og mange andre monstre. Langt fra folk og høyt til fjells kan de leke og brøle og være så monstrete de bare vil, uten at noen forteller dem hva de må. En dag kommer en pakke til Dunderly med et nytt monster-Bulder. Han slenger seg i lysekrona og klatrer i bokhylla. Men i stedet for kjeft og husarrest får han jubel og monstermos. Bulder og Modika blir bestevenner fra første stund. De har begge hjerter som dundrer og de elsker store herlige farligheter.  Men så kommer enda et nytt monster som oppfører seg veldig mistenkelig. Og snart blir det skummelt på en måte som Bulder ikke liker.

Monstrene i Dunderby
Google+