Hopp til hovedinnhold

Lydbøker for barn og ungdom

Lydbøker for barn og ungdom

Lange bilturer blir kortere med en god lydbok. På biblioteket har vi tusenvis av titler tilgjengelig for hele familien.

Lydbøker for de yngste

Löfgren, Ulf: Ludde 

Ludde er en påkledd liten guttekanin som har mange lekedyrvenner. Bli med Ludde på alt det rare han gjør sammen med lillesøsteren Ruske-Sara og vennene sine. Dette er klassiske, morsomme, historier. I tillegg er det mye sang og musikk innimellom historiene om vesle, vimsete Ludde.

Vi har fire lydbøker om kosetullekaninen Ludde. Alle er like morsomme!

Passer fra 2 år.

LuddeLyd

 

Wieslander, Jujja: Mamma Mø i svømmehallen

Den modige, nysgjerrige og grenseoverskridende kua Mamma Mø er ikke som kuer flest. Hun står ikke pent og pyntelig i fjøset slik de andre kuene gjør. Neida, hun drar i svømmehallen sammen med Lina. Hun har hørt at man kan ta svømmeknappen og skli gjennom et rør der. Men vennen, Kråka, er som vanlig oppgitt over Mamma Møs påfunn. Kråka mener at kuer ikke kan skli gjennom et rør uten å sette seg fast, dessuten kommer hun til å bli våt. Som vanlig bryr ikke Mamma Mø seg om Kråkas formaninger og tar turen til byen likevel, og for en dag det blir!

Vi har mange lydbøker om den herlige kua Mamma Mø .

Passer fra 2 år.

Mamma Mø Lyd

 

Rørvik, Bjørn F.: Bukkene Bruse på badeland

De tre bukkene Bruse er som vanlig på vei til seters for å gjøre seg fete. Men underveis oppdager de et nytt skilt, "Badeland - 200 meter" står det. De lar seg friste og håper med det at de skal slippe unna det dumme trollet. Men det spørs om det ikke dukker opp et troll i Badeland også. Dette er en moderne og humoristisk fortelling, med en ny vri av et kjent eventyr.

Det er forfatteren selv som leser inn lydboken.

Passer fra 2 år.

Aamodt, Ingunn: Pulverheksa kler seg ut?

En dag står det en kiste full av utkledningstøy utenfor døra til Pulverheksa. Hokus og Pokus synes de skal kle seg ut. Når de andre vennene deres kommer på besøk, tar de også på seg kostymer. Men det spørs om det er nok utkledningstøy til alle, og mon tro hva Politimannen kommer til å si når Pulverheksas hus som er full av fremmede.

Passer fra 4 år.

pulverheksa

Bergström, Gunilla: Hvem kan redde Albert  Åberg?

Lydboka inneholder følgende to historier: «Hvem kan redde Albert Åberg?»: Albert har en hemmelig venn. Dessverre kan han ikke komme akkurat når man trenger hjelp! «Du er en feiging, Albert Åberg»: Mange barn er bråkete og slåss, men ikke Albert Åberg. Pappa vil gjerne at Albert skal lære seg å slåss, men Albert vil ikke. Er det feigt og ikke slåss, eller er han rett og slett modig som ikke gjør det? 

Passer fra 4 år.

AlbertÅberg

Opedal, Vetle: Flekkmonsteret bygger harefelle

"Ein dag det vesle Flekkmonsteret vakna i mosehytta si på fjellet, hadde han så lyst på harekjøt. Han åt stort sett mose, men denne natta hadde han hatt ein draum der han sette tennene i eit mørt og saftig harelår." Flekkmonsteret bestemmer seg for å byggje ei harefelle. Men korleis gjer ein det? spurde Flekkmonsteret seg sjølv. Han fekk ikkje noko svar og tusla ned til biblioteket i bygda for å spørje dama som jobba der. Ho hadde sjølvsagt ei hylle med harefellebøker - og ei om kaninfeller. Men det var ikkje lett å fange harar, fann Flekkmonsteret ut. Kanskje han heller ville ha ein ven? Han gjekk ned til biblioteket i bygda ein gong til, for å spørje dama som jobba der korleis ein byggjer ei vennefelle.

Passer fra 4 år.

Bringsværd, Tor Åge: Tambar på eventyr 1

Tambar er en vilter femåring som går i barnehage sammen med bestevennen Gurine, og liker å huske og leke med lego. Han ser ut som en ganske vanlig gutt, bortsett fra at han er et troll. Når Tambar kommer hjem kan han riste løs på troll-halen han har gjemt hele dagen, og han kan vise frem troll-kreftene han ikke bruker i barnehagen. Her kan man høre følgende tre historier om Tambar: Tambar er et troll, Tambar og harepusene, Tambar og trollkjerringa. 

Det kommer flere Tambar-fortellinger på lydbok.

Passer fra 4 år.

Tambar på eventyr

 

Sager, Mari: Spion-Frida ; Skremme-Frida

Her er to historier om Frida samlet. I "Spion-Frida" har Frida og Jenny et hemmelig skrin sammen, hvor de samler alle skattene sine. Nå har de funnet en ny skatt i grøftekanten, men de skjønner ikke hva det er for noe. Ikke kan de spørre noen heller, for da er det ikke noe hemmelighet lenger. Derfor begynner de å spionere på Hippi-Hege, fordi de andre kaller henne for Hippi-Heksa. Dette må de to jentene finne ut av. De oppdager både det ene og det andre. Den nye skatten er Hippi-Heges meisel, og hun er ingen heks, men en billedhogger. I "Skremme-Frida" bestemmer Frida og naboen Odd seg for å kle ut Frida som fugleskremsel. Tullik, kona til Odd, blir skremt av Skremme-Frida. Etterpå lager de et ordentlig fugleskremsel til Tullik, slik at hun får ha bærene sine i fred for fuglene.. 

Det er flere lydbøker om Frida .

Passer fra 4 år.

Rørvik, Bjørn F.: Værhårene

Reven og Grisungen er ute med nye skøyerstreker. Denne gangen får de to værhår fra kua, og reven spår været med dem. Han blir etter hvert en kjent værspåmann, og det går bra helt til værhårene blir bløte, og de tørker dem med en føner så de smuldrer opp. Han vil ikke innrømme fadesen. En svensk dåsemikkel får spådd et helt feil vær, og Reven og Grisungen blir etter hvert avslørt. Dette er ei humoristisk bok der forfatteren spiller på ordenes betydning som å bruke værhår for å spå været og at dåsemiklene, som skal forestille en slags dyr, blir framstilt som veldig dumme.

Passer fra 4 år.

Værhårene

Lydbøker for barn i barneskolen

Horst, Jørn Lier Horst: Operasjon Bronseplass ; Operasjon Plastpose  

«Operasjon Bronseplass»: En bronsestatue av Hugo Rodin som er over hundre år gammel forsvinner plutselig fra parken i Elvestad. Detektivbyrå nr. 2 tar saken, og sammen med Åtto følger de det eneste sporet de har, et fotavtrykk av skomerket TI-X. Tiril og Oliver må finne ut hvem som har tatt Hugo, og hvorfor i all verden noen vil stjele en eldgammel bronsestatue. «Operasjon Plastpose»: En dag Tiril og Oliver er på luftetur med Åtto, får de øye på en mistenkelig person, bærende på en plastpose. De bestemmer seg for å følge etter ham. Da personen setter seg på en benk på torget, og nesten umerkelig bytter pose med en dame som allerede sitter der, blir de enda mer nysgjerrige. Detektivbyrå nr. 2 har fått en ny sak. De må finne ut hvorfor de byttet poser i all hemmelighet, og hva det er de skjuler i dem. Fortellingene har et realistisk plot, spennende scener og overraskende løsninger.

Det er kommet ut lydbøker av de åtte første bøkene i serien om Detektivbyrå nr 2 .

Passer fra 6 år.

 

 

Nadin, Joanna: Krise-Kristine er sykt smittsom

Kristine Olsen har egentlig bare gode hensikter, men hennes geniale ideer blir fort det motsatte. For hun mente jo ikke at pappa skulle gå på det dødsviktige møtet på jobben med en plastblomsterpotte på hodet. Hun prøvde bare å oppfinne en hjerneutvidende hjelm. Og hvordan skulle Kristine vite at hun ikke kan ta med seg vannkopper på ha-med-dag, eller gå på ballett i et blått kattekostyme fordi hun er sykt smittsom selv i forkledning. Boka inneholder tre avsluttende fortellinger.

Vi har flere lydbøker om fantasifulle Krise-Kristine !

Passer fra 6 år.

 

 

Rishøi, Ingvild Hedemann: Pling i bollen : fine og ufine barnerim

Her er et helt eget univers, der steiner i en ur kan havne i heftig diskusjon, en dachs uten videre kan bli venn med en laks, hunden Iver blir bestis med beveren Siver, menn med problemer, spionen Fiona og tusen måter å bli gal på. Rimene er både tøysete og tullete, men også filosofiske og alvorlige.

Hvorfor nøye seg med Alf Prøysen og Inger Hagerup? Men obs obs, det ene diktet har sekstenårs aldersgrense!

Passer fra 6 år.

 

Lindell, Unni: Love, du liksom

Ella og Christina er på ferie i Syden sammen med familien. Det er også Olav, og på stranden møter de to spanske gutter, Juan og Xavier. Christina synes det er veldig urettferdig at Ella er kjæreste med både Olav og Xavier, mens hun må ta til takke med Juan som er yngre og lavere enn henne. Nok en gang handler det om Ella og kjærligheten og om å tekkes guttene. 

Vi har flere lydbøker om Ella: Forelska forever , Kjæresten om natten , Elsker deg av hele mitt jærte .

Passer fra 6 år.

Walliams, David: Bestefar på rømmen

Jacks bestefar går med tøfler på super'n, serverer svinehermetikk a la vaniljesaus til middag, og har ofte problemer med å huske Jacks navn. Under 2. verdenskrig var bestefar jagerflypilot. Nå er han en litt forvirret, gammel mann som er blitt plassert på gamlehjem, men fortsatt kan han fly til værs i et Spitfire-fly og være den store helten. Sammen planlegger Jack og bestefar en spektakulær flukt, uten å ane at den gale bestyrerinnen har tatt opp jakten på dem. Dette er et portrett av bindingen mellom en liten gutt og hans bestefar. Denne boka tar leserne på en reise med Spitfire over hele London og elleville flyrenn gjennom byen. 

Vi har flere lydbøker av forfatter og komiker David Walliams .

Passer fra 8 år.

bestefar

Øvreås, Håkon: Svartle

Atle synes det er spennende at det har flyttet inn ei ny jente i det gamle bakeriet. Han vil gjerne imponere jenta, og låner premiehøna til ordføreren. Hvis han later som han har funnet høna, vil han sikkert komme i avisa, og jenta bli imponert og like ham. Det er i alle fall forsøket verdt. Men planen går ikke som han ønsker, og plutselig blir alt litt vanskelig. Atle må ha hjelp av superhelten Svartle, og de trofaste følgesvennene hans Brune og Blåse. Brune og Blåse forstår ikke helt hva som har skjedd, eller hva de er med på, men det gjør egentlig ikke Atle heller. Det er duket for spenning og forviklinger. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

Like bra bok som Svartle er boka om Atle sin venn Rune - Brune .

Passer fra 8 år.

 

Svartle

 

Lunde, Maja: Snill, snillere, snillest

Verdens kuleste gjeng konkurrerer om å være snillest. Cornelia og Markus er kommet langt foran de andre i innsamlingsaksjonen. De blir omringet av mennesker som mer enn gjerne vil gi. Helena stirrer på dem med øyne som lyner, og munnen er som en strek. Det er nesten så man kan høre hjerte banke hissig under den rosa genseren. Verdens kuleste gjeng er så kule at ingen har oppdaget det enda, men det er kun spørsmål om tid. 

Hør også de andre lydbøkene i serien om Verdens kuleste gjeng !

Passer fra 8 år.

Snillsnillere

 

Svingen, ArneHubert i frisørkrøll

Hubert skal ta klassebilde og mor synes han ser fæl ut på håret. Hun ordner en kvikk hårklipp hos frisøren før skoletid, men tida går, frisøren somler og lærer Nilsen venter, så Hubert må greie det meste av klippen selv. Resultatet blir så fælt at han dekker håret til med lånt caps, for sikkerhets skyld limt fast. Lærer Nilsen vil ha capsen bort, men lynlimet er ikke tørt og det fører gutt og lærer ut i nye vanskelige situasjoner. Historien har noen morsomme episoder, men er tynn. Språket flyter lett.

Vi har flere lydbøker om Hubert: Hubert og flekken og Hubert blir ikke forelsket .

Passer fra 8 år.

Widmark, Martin: Fengselsmysteriet

Presten setter opp teaterstykket "Hamlet" i Valleby fengsel, og de tre rollene blir spilt av fanger. Forestillingen tar en uventet vri, med underlige replikker og en helsprø handling. Og når teppet går ned, vil applausen ikke ta slutt. Men når skuespillerne skal frem for å ta imot hyllesten dukker de ikke opp. Detektivene Lasse og Maja har fått en uvanlig fengslende sak de må løse.

Vi har flere lydbøker i LasseMajas Detektivbyrå .

Passer fra 8 år.

Parr, Maria: Keeperen og havet

Lena Lid og Trille er blitt 12 år. Det fortsatt mykje drama og sterke kjensler når Lena, Trille og farfar går inn i eit år der dei må kjempe hardt både med seg sjølve og med naturkreftene. For Lena Lid legg ein ny fotballtrenar mørke skyer over keeperlivet hennar. Trille, som bur i nabohuset, spekulerer på korleis han kan gjere inntrykk på den nye jenta i klassen. Farfar jaktar storfisken på havet, slik han alltid har gjort, utan å bry seg om at han begynner å bli gammal. Men ein ting er sikkert, sjølv om alle flåtane ein bygger forliser, alle flaskepostane ein sender driv inn i fjøra heime og ingen bryr seg om det ein verkeleg kan, må ein i alle fall ikkje gi seg. 

Passer fra 10 år.

mariaparr

Volden, Ingrid Ovedie: Hjertet er en knyttneve

Oliver og Aline går i samme klasse, men snakker aldri med hverandre. En dag får faren til Oliver hjerteinfarkt og havner på sykehuset på kardiologisk avdeling. Der dukker også Aline opp. Hun har nemlig bestemt seg for å skrive særoppgave om hjertet. På hjerteavdelingen blir Oliver og Aline hemmelige kjærester. Men når faren til Oliver blir frisk igjen og særoppgaven er ferdig skrevet må de da et valg om de kan være kjærester helt på ordentlig. 

Passer fra 10 år.

Hjertet

Nilsson, Frida: Ishavspirater

Den fryktede piraten Hvithode bortfører barn og tvinger dem til å hakke frem diamanter i en mørk og farlig gruve. Så fryktet er Hvithode at ingen tør å lete etter barna, og alle vet at ingen kan overleve lenge i hans gruve. Men den dagen han tar Siris lillesøster Miki, får han en motstander han ikke hadde regnet med. Siri gjør det som ingen andre tør, begir seg ut på leting etter Hvithodes øy, selv om hun er livredd. For hun vet hvor redd lillesøster Miki må være i piratens vold, alene i gruvens mørke ganger. Dette er en eventyrhistorie om søsterskap, vennskap, frykt og mot, rikt illustrert i svart og hvitt. 

Passer fra 10 år.

Ishavspirater-Lyd

 

Eriksen, Endre Lund: Baksiden

Katrine og Julian møtte hverandre på nettet, man har aldri sett hverandre. Katrine skriver til Julian i all hemmelighet. Hun har mottatt en kryptert melding fra faren sin som forsvant for flere måneder siden, på en rundreise rundt månen. Faren forteller som sin nye tilværelse. Han er på månen, ble reddet av Oleg, men er også fange. Nå har han klart å snike seg til å sende e-poster til Katrine. Dette er en fortelling fra et Oslo litt frem i tid. 

Passer fra 10 år.

Baksiden

Pettersen, Siri: Bobla

Kine hater verden. Hun hater å være prisgitt alle andres møkkaregler, i en møkkaby, i en møkkaverden. Etter en forferdelig dag på skolen finner hun en mystisk glasskule på kirkegården, med en tøydukke i. Kula vokser til ei diger boble, stor nok til at hun kan gå inn og ut av den. I tillegg kan den fly. Kine kaster seg over den uventede muligheten til å rømme fra alt og alle, sammen med den gufne tøydukka. Etter en stund blir bobla hardere, da innser Kine at hun må velge å være inni eller utenfor. For alltid. Dette er en humoristisk og alvorlig historie om frihet, grenser, nærhet og sameksistens. 

Passer fra 10 år.

Bobla

Ohlsson, Kristina: Zombiefeber

Herbert har ikke opplevd en så varm sommer noen gang, og så kryr det av veps over alt. I byen begynner dessuten mange mennesker å bli syke. De får feber og røde øyne, og Herbert og Sally får mistanke om at noe forferdelig er i ferd med å skje. Sammen søker de tilflukt på det hemmelige gjemmestedet sitt, en nedlagt mølle, der ingen levende, eller døde, kan nå dem. 

Passer fra 10 år.

zombie

 

Solomons, David: Broren min er en superhelt

11 år gamle Luke er tegneseriegal og bor sammen med sin nerdete storebror, Zack, i en trehytte. Lukes eneste tabbe er at han gikk for å tisse til feil tid. Mens han er borte, gir et romvesen superkrefter til Zack, denne broren som ikke fortjener noe og aldri har lest en tegneserie i sitt liv. Han får i oppgave å redde ikke bare ett, men to universer. Luke irriterer seg grønn, men når Zack blir kidnappet av sin erkefiende, har Luke og vennene hans bare fem dager på seg til å finne ham og redde verden. 

Passer fra 10 år.

Broren min

 

Almhjell, Tone: Maretorn

På Sommerhjell har det begynt å skje underlige ting. Etter at moren døde er marerittene til Niklas tilbake, verre enn noen sinne. Bekken hvisker hemmeligheter, og et grønnøyd beist tar livet av dyrene i skogen. Det viser seg at beistet er fra Niklas egen fantasi. Niklas skjønner derfor at det bare er han som kan bekjempe det. Sammen med sin gode følgesvennen, gaupa Tyst, finner han kilden til problemet. Det lekker ut magi fra en portal til en annen verden. På den andre siden er den frodige dalen Sønder også i fare. Dyrene som bor der lever i frykt for den onde Spurvekongen, og en mystisk plante er i ferd med å snøre stenglene sine rundt alt og alle. Niklas må forsøke å redde både Sønder og Sommerhjell. Men først må han finne sannheten bak morens siste ord: «Jeg er Maretorn». 

Dette er oppfølgeren av Vindeltorn .

Passer fra 10 år.

Maretorn

 

Linde, Heidi: Pyms mislykka sommerferie

Pym er ferdig med 7. klasse, og til høsten venter den skumle ungdomsskolen. Midt oppe i dette vinner Pyms far en del penger i VikingLotto, og inviterer med seg hele familien til et luksushotell på en gresk øy. Stedet er fantastisk, men det hjelper lite når faren tror han er en ung, smukk kjekkas, mora fordyper seg i gamle ruiner, Sigmund forsvinner inn i bøkenes verden og Sanna får seg nye venner og kanskje blir dopa. For første gang i livet føler Pym seg ensom. Dessuten lurer hun på hvorfor Omar ikke svarer på SMS-ene hun sender ham. 

Liker du Pym Petterson ? Da har vi flere lydbøker om henne.

Passer fra 10 år.

Peers, Bobbie:  Kryptalportalen

William og Ischia står overfor mørke krefter de ikke ante omfanget av, og de begir seg ut på en farefull ferd i jakten på luridiumets hemmeligheter. På Institutt for Posthuman forskning er alt annerledes. Det er vakter overalt, portforbud og strenge regler. Grunnen til det er at Abraham Talley holdes fanget i kjelleren, men det er noe mer som ikke stemmer. En mystisk dame forsøker å få kontakt med William om natten, og han har plutselig begynt å få uforståelige raserianfall. Dessuten må William og Ischia finne ut av hva en kryptalportal er for noe. 

Hør også Luridiumstyven , som vant Årets bok 2015 i Stavanger.

Passer fra 10 år.

Pichon, Liz: Ekstra stilige saker (eh)

Det er kaldt ute, og Tom venter bare på at det skal begynne å snø slik at han og Derek kan ha snøballkrig. Problemet er at det snør så heftig at skolen blir stengt, og Tom må være hjemme sammen med den gretne søsteren sin og en gjeng slektninger som har kommet på besøk for å planlegge besteforeldrenes gullbryllupsfest. Det var ikke akkurat dette Tom drømte om. 

Anbefaler ALLE humørpillelydbøkene om Tom Gates

Passer fra 10 år.

Tom Gates

 

Ohlsson, Kristina: Steinengler

Simona gleder seg til å være hos mormor i påsken. Men noe er galt både med mormor og det store huset hennes. Mormor er trøtt og tankefull. Simona hører rare lyder fra Sukkenes rom, og i hagen flytter steinstatuene på seg hele tiden. På de gamle kassettbåndene hører hun mystiske stemmer som ber henne forte seg, før det er for sent. Simona må ha hjelp av vennene sine Aladdin og Billie for å løse mysteriet. 

Hør også lydbøkene om Billie og Aladdin også, hvis du liker spenning og spøkelser!

Passer fra 10 år.

Grøntvedt, Nina Elisabeth: Happy ending, liksom?

Det er første skoledag på ungdomsskolen. Oda snubler foran alle og får kallenavnet Bambi. Og verre skal det bli. For alt er helt annerledes her, både lærerne, elevene og ikke minst friminuttene. Heldigvis finner Oda seg et hemmelig hjørne på skolebiblioteket. Det er der hun først oppdager verdens beste bok: "Romeo og Julie". Av en som heter Shakespeare. Oda skjønner ikke hvordan det er mulig å skrive så romantisk om noe så dramatisk som kjærlighet. Oda får mye å tenke på. I dagboka skriver hun ned alt av interessante og viktige saker og ting, og dagboka fylles raskt opp med fortellinger og lister.

Hør også de andre superfine lydbøkene om Oda sitt liv, tanker, vennskap og utfordringer! 

Passer fra 10 år.

Happy ending

 

Horst, Jørn Lier: Ulvehundgåten

I generasjoner har historien om ulvehunden fra frakteskipet Lady Anetta blitt fortalt i Skutebukta. Vandrehistorien sier at ulvehunden varsler om død. En februardag ser Cecilia, Leo og Une en stor, svart løshund vandre rundt på Fjelltangen. Neste dag blir en av gjestene på Perlen pensjonat funnet død. CLUE-gjengen tror ikke på spøkelser, i alle fall ikke at en spøkelseshund har etterlatt seg spor i snøen. De følger sporene, og vikles dermed inn i en av de mest farefulle gåtene de har havnet borti så langt. I denne boka begynner en ny overordnet gåte i tillegg til mysteriet om ulvehunden. 

Få også med deg de andre lydbøkene i CLUE -serien!

Passer fra 10 år.

Everest, D. D.: Archie Greene og det magiske museet

Archie Green mottar en mystisk pakke på bursdagen sin. Pakken inneholder en trekasse med en gammel bok, på et språk han ikke forstår. Det følger en instruksjon med boken. Archie må returnere boken til Museum for magiske bøker i Oxford. Archie vil snart komme til å møte familien han ikke visste han hadde, og oppdage en forening som jobber med å finne og bevare magiske bøker. Men Archies magiske bok er farlig, og mørke ånder er på jakt etter den. Med hjelp fra søskenbarna sine må Archie gjøre alt for å avdekke bokens skjulte krefter. Archie kommer inn i en verden der bokhyllene er forhekset, bibliotekarene er trollmenn og magien kommer til live. 

Passer fra 10 år.

Archie

Svingen, Arne: Midt i svevet

Didrik våkner av at han hører noen som krangler i stua. Han står opp. Gulvet er kaldt, og pysjbuksa for kort. Havskillpadder er den første tanken som streifer ham. Folk flest tror at havskillpadder også kan trekke hode inn i skallet når de blir redde, men det kan de ikke. Havskilpaddene må, i motsetning til andre skilpadder, møte alle farer med hodet ute og øynene åpne. Stemmene nede har fått en helt ny klang. Det er smertefulle skrik. På vei ned, henter han farens revolver, og beveger seg forsiktig ned trappa. Dette er en fortelling om å handle i det kritiske øyeblikket, og om å måtte leve med det etterpå. Det er en historie om sorg og hva det gjør med en familie, om å stå alene, men også om betydningen av venner, familie og veien fra noe som er ensomt til noe som kan deles. 

Passer fra 12 år.

Svevet

Skretting, Gudrun: Anton og andre uhell

Faren til 12 år gamle Anton Albertsen kaller ham et uhell, eller «et rift i gummien». Derfor føler Anton at han må gjøre noe for å forsvare sin eksistens her på jorden ved å gjøre noe meningsfullt. Sammen med bestevennen Ine bestemmer han seg for å hjelpe faren med å finne seg en dame. Noe som viser seg å være lettere sagt enn gjort. Dette er en fortelling om vennskap, forelskelse og forviklinger. 

Passer fra 12 år.

Anton

Grøntvedt, Nina Elisabeth: Rumpa til Ingvar Lykke

Pauline synes hun er klokere og eldre enn de andre i klassen på ungdomsskolen. Hun har en hemmelig drøm om å bli filmregissør, men har ikke fortalt det til noen. Klassen hennes skal sette opp en forestilling, og en dag dukker det opp en ekte skuespiller som skal hjelpe dem med dette. Pauline foreslår at hun kan filme i stedet. Hun tror hun endelig har funnet en mann som forstår hvor moden hun er, og at hun har innledet et nært og romantisk forhold til skuespilleren.

Passer fra 12 år.

Solberg, A. AudhildDet spøker for superbitchene

Det har gått fire måneder siden superbitchene dreit seg ut, og Anne Bea befinner seg ikke lenger i bånnligaen. Trettensårsdag hennes nærmer seg med stormskritt, men først skal hele 7. klasse dra til et nedlagt høyfjellshotell på leirskole. Det blir en tur hun sent vil glemme. Det er mye Anne Bea må finne svar på, blant annet hva det er som plager Magnus, hvem det er som lager uhyggelige lyder i kjelleren, og om det egentlig går an å være forelska i to stykker samtidig. Dette er en humoristisk fortelling om bertejenter, toppligagutter, bollesveisnørder, pingler, losere, freakere og hvor brutal skolehverdagen kan være.

Hør også bok nummer 1 Kampen mot superbitchene  og bok nummer 2 Superbitchene driter seg ut .

Passer fra 12 år.

Akerlie, Iben: Lars er LOL

Vanligvis er Amanda en snill og grei jente. Hun har venner, er forelsket i Adam og gleder seg til å ta fatt på skolen igjen etter ferien, for da skal hun være fadder for en 1. klassing. Men ting blir ikke helt slik hun forventer. Hun blir i stedet fadder for den nye gutten i klassen, Lars som har Downs syndrom. Da blir alt veldig vanskelig. Amanda trives med å være venn med Lars når ingen andre ser det, men på skolen kjenner hun veldig på presset om å være populær, og svikter etter hvert både seg selv og Lars. Hun surrer seg inn i noe hun ikke vil være med på, og sprer dumme bilder av Lars. Amanda må finne en måte å reise seg igjen på, og få tilbake de andres respekt tillit. Det blir en lang og ydmykende vei full av prøvelser og selvfornedrelse, fortalt med humor. 

Passer fra 12 år.

LarsLOL

 

Svingen, Arne: Revolvergutten

Robin Hood Evensen vokser opp i en kriminell familie. Fra barnsben av har han lært det meste om forbryterbransjen. En dag slipper faren hans ut av fengsel, og Robin gleder seg til at alt skal bli normalt igjen. Men noen er ute etter faren, og Robin befinner seg plutselig i et dramatisk oppgjør mellom hardbarkete kriminelle. Dette er en fortelling om å ha med revolver på skolen, en bil som eksploderer og farlige russere. Men mest av alt handler det om vennskapet til kameraten Martin og en helt spesiell pappa.

Passer fra 12 år.

Larsson, Åsa: Nidstangen

Underlige ting begynner å skje i Mariefred. Overnaturlige vesener vekkes til live. Brødrene Viggo og Alrik er utvalgt til å vokte det hemmelige biblioteket under kirkehaugen. De gamle bibliotekvokterne mener at brødrene er for unge til å være krigere, og vil sette dem på prøve. Men snart blir det farlig på ordentlig, og Alrik og Viggo må være både modige og smarte for å overleve. Dessuten foregår det en kamp i skolegården, der eklingen Simon og gjengen hans tror de eier alt og alle. Serien «Pax» er et actionfylt urban fantasy-epos, med en norrøn tilnærming.

Vi har flere bøker i PAX -serien.

Passer fra 12 år.

Pax1

Lydbøker for ungdom

Green, John: Skilpadder hele veien ned

16 år gamle Aza hadde egentlig ingen planer om å undersøke mysteriet om milliardæren Russell Pickett, som er på flukt. Men en belønning på hundre tusen dollar står på spill, og hennes beste og mest fryktløse venn, Daisy, er ivrig etter å undersøke saken. Aza forsøker å være en god venn, en god datter, en god student, og kanskje til og med en god detektiv, men samtidig må hun leve med alle de kaotiske tankene i sitt eget hode. Dette er en historie om kjærlighet, indre styrke og et livslangt vennskap. Samtidig gir den også et innblikk i hvor hemmende og utfordrende det er å leve med OCD, eller tvangstanker, og hvor mye det styrer en persons liv. 

Passer fra 14 år.

Skilpadder

Hovig, Andrea Bræin: Vanessa Svartmo

Tenåringen Vanessa Svartmo har hatt en åpenbaring. Hun er kloden Tellus' mest ulykkelige menneske. Banna bein. Vanessa bor sammen med moren i Oslo. Hun har nettopp innsett at hun er helt nederst på planeten. Hva lykke angår. Moren hennes drikker og ligger på sofaen, faren er fraværende, og på vennefronten er det mildt sagt skralt. Grandios selverkjennelse, med andre ord. Men nå vil Vanessa bli ny. Da hun møter rikmannsgutten Gabriel, går startskuddet for en ny epoke i livet hennes. Historien følger Vanessa fra isolasjonen og inn i det fellesskapet som oppstår i gruppemøtene hos skolens batikk- og tova ull-kledde sosiallærer Brit Jørstad Moen, a.k.a. BJM. Vanessa Svartmo handler om identitet og vennskap, om å stå utenfor, og om å finne et fellesskap der man aller minst venter det.

Lydboka er glimrende lest inn av forfatteren selv.

Passer fra 14 år.

Vanessa

Enger, Thomas: Den onde arven

Livet til 16 år gamle Julie er på ingen måte vanlig. Faren har hun aldri sett og moren tåler verken lys eller lyd. Hun bor sammen med bestefaren i et digert hus, og på skolen blir hun mobbet. Den beste vennen hennes er katten. En kveld da nordlyset åpenbarer seg på himmelen, finner hun en mystisk gjenstand som snur opp ned på livet hennes. Gjenstanden er nært knyttet til mørke hemmeligheter, og det er noen som er villig til å drepe for å få tak i den. Julie prøver å finne ut hva som har skjedd i familien, men havner i stor fare. Samtidig blir katten redd for henne. Ute på tunet har 13 ravner slått seg ned, og de følger Julies minste bevegelser med iskalde øyne.

Passer fra 14 år.

Coben, Harlan: Beskytteren

For Mickey Bolitar kan ikke dette året bli verre. Faren er død og moren hans er sendt til avrusning, selv blir han sendt til onkelen Myron Bolitar. Han bytter skole, får nye venner og fiender, og også en ny kjæreste, Ashley. For en stund virker det som om livet er i ferd med å bli bedre, men så forsvinner Ashley sporløst. Mickey vil ikke gi slipp på henne, og følger stien etter henne inn i en lurvete underverden som avslører at hun ikke helt var den søte, sjenerte jenta hun hevdet å være. Og faren hans var heller ikke den han fremsto som. Snart lærer Mickey om konspirasjon som får hendelsene på skolen til å fremstå som bagateller. Her blir det action, intriger, uventet løsning og mye ironi.

Vi har alle Mickey Bolitar -lydbøkene.

Passer fra 14 år.

Green, John: La det snø

Det er julaften, og et uvær med dårlig timing begraver innbyggerne i Gracetown i store mengder snø. Kaoset er et faktum. En tapper sjel våger seg ut i uværet fra sitt strandede tog, og setter i gang en rad med hendelser som kommer til å forandre mange liv. De neste tre dagene tar ei jente en risikabel snarvei med en uimotståelig fremmed. Tre venner legger i vei for å vinne kappløpet til Waffle House, og skjebnen til en minigris havner i hendene på en elskovssyk barista. En trio av forfatterne, John Green, Maureen Johnson og Lauren Myracle, vekker julas magi til live i tre sammenvevde, morsomme, rørende fortellinger om kjærlighet, romantikk og kyss. 

Verdt å lytte til selv om novellene foregår i julen!

Passer fra 14 år.

 
Google+