Hopp til hovedinnhold

Nynorsk for ungdomsskolen

Nynorsk for ungdomsskolen

 "Læraren har sagt at eg må lese ei nynorsk bok!" Fortvil ikke, elever! Selvsagt finnes det massevis av gode nynorske bøker. Vi som jobber på Sølvberget vil gjøre vårt beste for at dere skal finne ei bok dere liker. Her kommer en liten førstehjelpliste: 

 

To hemmeligheter 

Aller først kommer det en hemmelighet: Vi har merket barne- og ungdomsbøkene. Gul og grønn tape på toppen av boka betyr at den er nynorsk. Da kan de  som vil klare seg selv, gå etter tapen. 

Hemmelighet nummer to: Det finnes et eget nynorskforlag!  Sjekk hjemmesidene til Samlaget.no Mange av forfatterne på lista under, gir ut bøkene sine der.  

Hvis du har lyst til å låne noen av bøkene under, trykk på lenken for å se om de inne. 

Fantasy

Asbjørn Rydland har starta på en ny serie, Vegandi. Den første boka, Galderstjerna , vant i 2017 Uprisen (Norges eneste litteraturpris hvor ungdom selv nominerer og kårer årets ungdomsbok). I romanen møter vi 17 år gamle Eirik. Eirik er en helt normal tenåring. Han går på videregående, han skal ta sertifikatet og han sitter gjerne i timevis på nett med kompisen  Khalid og spiller. Akkurat nå er de opptatt av et spill med helt fantastisk grafikk og lydeffekter, Reborn. Under en øvelseskjøring, kjører Eirik og mora på en hvit rev som de tar med hjem for at den skal friskne til. Og nå starter dramatikken: Eirik blir slått ned og våkner opp på sykehuset uten å huske noe, men med et runesymbol tatovert på brystet. Neste gang han mister bevisstheten, våkner han i en verden som minner mistenkelig om Reborn, bare at her blør han ekte blod når han får ei pil skutt gjennom sida. 

Vegandi

Asbjørn Rydland har også skrevet  serien Drakeguten der vi følger stallgutten Koll og kampen mellom det gode og det onde gjennom fem bøker. Bøkene fikk mye skryt og vant blant annet Fabelprisen for beste norske fantasyroman i 2012. Første bok heter det samme som serien, Drakeguten. 

Lars Mæhle skriver både bokmål og nynorsk, i alle genrer og for alle aldergrupper.  Du husker kanskje bøkene om Knoterud FK?Boka Landet under isen  følger en detektiv som forsøker å finne ut av hva som skjedde med fire ungdommer som forsvant fra ei lita bygd like ved Jostedalsbreen. Bygda har opplevd forsvinninger før, noen år tidligere ble en gruppe forskere borte mens de forsøkte å finne ut av hvorfor det kom svart røyk opp av isen. Og ja, det ER noe under isen..Boka vant flere priser da den kom, blant annet ungdommens egen pris, U-prisen og Fabelprisen. Bok to i serien heter Dødeboka.  

 

Lene Kaaberbøl skriver fantasy med sterke jenteskikkelser i hovedrollen. Serien Villheks har 6 bind og finnes både i bokmål og nynorsk utgave. Bøkene foregår i vår tid og Eldprøva  er første bok. Her møter vi Clara, som alltid har trodd at hun ei helt vanlig jente. Det viser seg at hun har arvet heksekreftene som ligger i slekta. Det er bare ett problem: Clara har aldri fått opplæring i hekseri og nå er en ond heks ute etter henne. Og den onde heksa er virkelig ond! 

Villheks

Skammarserien har 4 bind og er en klassisk fantasyserie med kart over landet og drager i handlingen. Den første boka heter Skammarans dotter  og vi møter Dina, som har arvet sin mors egenskap: evnen til å få mennesker til å skamme seg. Det blir ganske ensom å være Dina når ingen av de tidligere venninnene hennes vil se henne inn i øynene. Så blir Dinas mor kidnappet av en ond fyrste. Boka ble filmet i 2015. 

skammar

 

Katriona-serien er tre bøker om Katriona Teresadatter, ei sint, sta jente som har en stor drøm i livet. Hun vil ha sin egen marehest og bli Sølvrytter. Sølvrytterne er sterke, uavhengige og rir rundt i landet med viktige beskjeder. Men kan ei jente bli Sølvrytter? 

Historisk om hekser og incest 

Aina Basso skriver historiske romaner. Inn i elden  handler om hekseprossessene i Finnmark på 1600-tallet. Finnmark hadde bare litt over 3000 innbyggere den gangen og over 90 av dem ble brent på bål, dømt for trolldom. Det blir sagt at heksejakten i Norge var den mest brutale i Europa, så alle disse ble nok utsatt for tortur først.
Vi følger to unge jenter i annethvert kapittel. Rike Dorothe fra København skal reise til Vardø for å giftes bort, fattigjenta Elen er datter av en «klok kone» og anklages for å være heks. Siden vi vet at boka bygger på virkelige hendelser, kan du få forferdelig vondt i magen av å lese den, men leseopplevelsen er verdt magepinen! 

inn i elden

Ingen må vite  foregår i ei lita bygd på 1730-tallet. Ingeborg på 14 forelsker seg i  Mikkel. Han er leiekar og reiser rundt på gårdene for å hjelpe til under slåttonna. Ingen må få vite at hun er forelska i en som er fattig, men ingen må heller få vite at hun har en stefar som forgriper seg på henne. Boka siterer lovtekster fra den tiden og der står det at blodskam er imot Guds lov. Visste du at både offer og overgriper skulle halshogges og kroppen brennes etterpå? Til tross for at incest er et vondt, alvorlig tema, virker ikke boka som en problemroman. Forelskelsen mellom Ingeborg og Mikkel er vakkert skildret, teksten er poetisk og boka er lett å lese. 

ingen vite

 

Det (vanskelige?) livet

Mette Eike Nerlin har skrevet en helt fantastisk bok om jenta Honey. Hest, hest, tiger, tiger  starter slik: "La meg seie det som det er. Mor mi har ikkje vore spesielt heldig med borna sine." Honeys storesøster har en hjerneskade og Honey selv ble født med  hareskår og har hatt massevis av operasjoner. Mor jobber masse, Honey må ta seg av storesøsteren og de gangene hun treffer faren sin, tigger han penger av henne. Likevel er dette slett ikke noen trist bok! Den er full av humor og omsorg og du blir rett og slett glad i personene den handler om. Honey liker ikke å si nei, hun er redd for å skuffe folk. Dette får henne opp i mange merkelige og morsomme situasjoner. 

hest hest

 

 

Terje Torkildsen har du hørt om hvis du kommer fra Stavanger. Han mener at Stavangerdialekten i utgangspunktet er nærmere nynorsk enn bokmål, de fleste som bor her sier allerede "eg." Terje vinner ofte priser for bøkene sine og kom med novellesamlingen Stavanger Stories  i 2016. I 14 historier følger vi søsknene Betty, Broremann og Duxen gjennom sykdom og død i familien, russetid, mobbing og den første sexen. Noen noveller er morsomme, andre alvorlige, men alle har et overraskende sluttpoeng. 

stavanger

 

Terje Torkildsen har også skrevet  Dystopia 1   som er første bok i en serie på fire om hva som skjer med en gjeng ungdommer fra Stavanger på skoletur etter at en store monsterbølge har slått inn over London. Kommer de seg tilbake til Norge? Eksisterer i det hele tatt Norge? 

Arrfjes   er en historisk spenningsroman fra seilskutetida. Første gang vi møter vår helt, den unge førstereisgutten Ejner, graver han en grav. Hvorfor gjør han det? Undertegnede ble hekta fra første side. Boka har alt en spenningsbok skal ha! Sjøsprut, storm, død, mytteri og en skatt. Håper det kommer ei bok nummer to, for jeg vil vite hvordan det går med Ejner.

Bjørn Sortland skifter mellom målformene når han skriver. Kva tåler så lite at det knuser om du seier namnet på det?  er kjærlighetsromanen om Markus og Ingrid. Han jobber som koffertstuer på flyplassen, hun reiser med fly og er det fineste han har sett. De første gangene de møtes, vet ikke han at hun har kreft. Boka har bare 120 sider og er lest i en fei, men du kommer ikke til å glemme innholdet!

Kva tåler så lite at det knuser om du seier namnet på det

Alle har eit sultent hjerte  er, veldig kort fortalt, boka om hun og han på biltur over fjellet. For sju uker siden var de sammen på en fest og selv om kroppen hennes vet at hun er gravid, nekter hjernen hennes å godta det. Hun vil bare reise til Oslo for å være med storesøsteren sin. Mye av handlinga foregår inne i bilen og føler du at du blir godt kjent med hovedpersonene selv om boka bare er på 115 sider. 

Bjørn Sortland og Tyra Teodora Tronstad har skrevet e-postromanen Det blir pinlig uansett  sammen. Han skriver kapitlene om Elias som går på kunstskole i Oslo på nynorsk, hun skriver Susannes e-poster på bokmål. Hun vet ikke hvem han er, men han har sett på henne mange ganger på bussen. Så nært at han kan e-posten hennes utenat. Når hun plutselig slutter å reise, tar han mot til seg å sender en e-post. Dette er nn veldig lettlest og fin bok. Du blir nysgjerrig på hva som skjer med dem. 

Skummelt! 

Atle Hansen skriver lettleste spenningsbøker for ungdom. I boka Svartedalen  er det sommerferie. Dyster, mørk, skummel sommerferie. Familien til den navnløse hovedpersonen har arvet et gammelt hus, Kapteinshuset. På bygda hviskes det om at det spøker der. De voksne sier at det bare er tull, men hvem er det som hvisker "Gi meg att det som er mitt!" og hvem er den mystiske jenta ikke alle kan se? Og den svarte katten som lokker, er det den samme som som var der for 30 år siden? Det blir en helt annerledes sommerferie!

 

Spioner 

Robert Muchamore skriver en spenningsserie om en etterretningsorganisasjon som heter Cherub. Det spesielle med Cherub er at agentene er mellom 10 og 17 år gamle og ingen voksne vet at de finnes. Den første boka i serien heter Rekrutten . Her møter vi James, som ofte kommer opp i bråk på skolen. Da mor hans dør, får han tilbud om å begynne på en ny skole. Her utdannes cherubene. Muchamore har jobbet som privatdetektiv, så jeg antar at han kan litt om spionering. Det er kommet 12 bøker på engelsk, 10 av dem er oversatt til nynorsk av Øystein Rosse. 

 

Spøkelser!

Tor Arve Røssland har skrevet tøysebøkene om gutten Pode for barn. Her i Stavanger er han mest kjent for grøsserserien om Svarte-Mathilda . Hvis du ser inn i det riktige speilet og roper på Svarte-Mathilda mange nok ganger, så kommer hun. Og det vil du ikke, for med henne følger død og uhygge! Det finnes varianter av den samme vandrehistorien i mange land, spøkelset har bare forskjellige navn. (Du skal heller ikke rope på Tall Jake, for da havner du i Malice, men det er en annen historie)

svartemathilda

Glimt er en spøkelseshistorie som foregår i nåtida, men som har sammenheng med 2. verdenskrig. 15 årige Jon har nettopp flyttet til ei lita øy langt ute i havgapet og opplever uforklarlige ting i ungdomshuset. Har det han opplever noe å gjøre med Solveig, som var 15 år da krigen starta?

 

 

Og det finnes selvsagt mange flere nynorskforfattere 

Belsvik, Rune. Rune Belsvik har skrevet bøker siden 1979. Mange av bøkene hans handler om seksualitet og hva unge gutter tenker om jenter, men han skriver også humoristiske bøker og lettlestbøker. 

Birkedal, Arnt skriver dikt og ungdomsbøker. Hvis du har hørt det norske bandet Vamp, kan det godt være at du allerede har hørt noen av Arnt sine tekster.  

Bruheim, Magnhild skriver krim, historisk og dokumentarbøker for voksne og unge, 

Ferrante, Elena  blir oversatt fra italiensk. Hun har en serie som heter Napolikvartetten. Alt i bøkene er sikkert ikke like interessante for ungdommer, men flere har likt de delene som handler om oppveksten hennes.

Gavalda, Anna er oversatt fra fransk. Hun skriver om oppvekst, vennskap og kjærlighet, De fleste bøkene er for voksne, men hun kan veldig gjerne leses av modne ungdommer.

Kaldhol, Marit skriver i alle genrer, dikt, barn- og ungdomsbøker, romaner og noveller. 

Osland, Erna har kommet med mange fagbøker for barn de siste årene, men hun skriver romaner for ungdom også. 

Røssland, Ingelin har en spennende krimserie om den rappkjefta Engel Winge, sommervikar i lokalavisa og med nese for trøbbel. 

Vatle Sylvelin skriver romaner for voksne og barn. Serien om Tim Brentloff er fantasy, basert på nordisk mytologi, mens  Ramna-Floke  er historisk. og  handler om befolkningen av Island

Google+