Hopp til hovedinnhold

Skumle bøker til Halloween

Skumle bøker til Halloween

Liker du skumle og spennende bøker? Her finner du gode tips for 1.-3. klasse og 4.-7. klasse. 

 

Hvorfor feirer vi Halloween? 

Hvis du lurer på hvorfor vi feirer Halloween og hvordan skikken har bredt seg ut i verden, kan du starte med å lese disse:

 • Vi feirer Halloween: om skikkene , overtroen, skumlingene, lekene, kostymene og maten av Evastina Tørnqvist
 • Vampyrer av Sally Regan. I denne boka kan du lese fortellinger, folketro og fascinasjon rundt vampyrer
Vi feirer Halloween

  

Skumle bøker for deg fra 1.- 3. klasse

 • Det snille beinrangelet av Jørn Roeim. – Inneholder 21 dikt , fortellinger, gåter og vitser om spøkelser og gjenferd.
 • Vampyrvarsel av Anna Holmstrøm Dergerman. Det er snart Halloween. Titti liker ikke vampyrer og skrekkhistorier. Men det finnes noe som er verre enn liksom-vampyrer. En virkelig vampyr har nemlig flyttet inn i huset til Titti. Titti vet ikke hva hun skal gjøre. Heldigvis har hun en modig venn, og hun kjenner en vampyrekspert. Sammen kan de kanskje stoppe vampyren.
Vampyrvarsel
 • Monster-Maud 1. Den store skrekken av A.D,. Saddlewick (2014). Mauds kjælerotte, Quentin, rømmer midt i kjemitimen, og det skaper store problemer for Maud, siden dette er den siste i en rekke rampestreker fra henne. Hun blir overført til Råttenskog barneskole. Men det er noe merkelig med elevene på denne skolen- alle kler seg som om det er Halloween og skolens motto er: Fordi vi skremmer. Kan Maud klare seg på denne skolen.
 • Monster-Maud 2. Det skumle hinderløpet av A.D. Saddlewick (2014). En trylleformel har skap en jungel av menneskeetende planter over hele idrettsplassen på Råttenborg barneskole. Elevene tvinges til å dele bane med den andre lokale barneskolen Blomsterborg. Vil monsterbarna på Råttenskog vinne over jentene på Blomsterborg når skolene konkurrerer på idrettsdagen? Vil Maud vinne over den irriterende perfekte tvillingsøsteren sin Milly? Og ikke minst, vil Maud klare å holde hemmeligheten skjult at hun går på en ekte monsterskole? 
Monster Maud
 • Monster-Maud 3. Helsprøtt pysjamasparty av A.D. Saddlewick (2014). Når Mauds perfekte tvillingsøster Milly planlegger et pysjamasparty, tvinger moren deres Maud til å ha noen venner over også. Hva kan egentlig gå feil?? Ikke så mye…bortsett fra at Mauds mamma finner ut at Råttenskog er en skole for ekte monstre! Og som om det ikke er nok, tvinges Maud til å passe på Violet, skolens hamster, av sin erkefiende giftige Penelope. Men Violet er ingen vanlig hamster! Huner ekspert på å rømme, og ligner nesten en vampyr! 
 • Monster-Maud 4. Skoleskrekk av A.D. Saddlewick (2015). Mauds elskede monsterskole, Råttenskog trues med nedleggelse. Monsterelevene bestemmer seg for å hjelpe, men ender opp med å skremme buksene av inspektøren under en avgjørende inspeksjon på skolen. Maud tror  en slem trollmann står bak. Om Maud skal greie å redde skolen må hun handle raskt! 
 • Kong Grimm av Aleksander K. Brown. Edwards pappa jobber på Grimsrud festning, der de nylig ha avdekket en gravkrypt. Men før de fikk åpnet graven, begynte festningen å rase sammen, og festningen må stenges. Edward Rubikon er etterforsker av overnaturlige hendelser, og sammen med vennen Kasper løser de mysterier. Nå skjønner de at det er noe overnaturlig bak det som pappa opplever, og de oppsøker festningen i nattens mulm og mørke. Boka er mer tull enn grøss, mer moro enn skummel og i grenselandet mellom tegneserie og bildebok.
Mørkets bok
 • Mørkets bok av Aleksander K. Brown. I denne boka dummer Edward seg ut på skolen og rektor truer med å sende ham på spesialskole. Samtidig dukker det mystiske biller og monstre som skaper kaos. Edward og Kasper begynner å etterforske, og kommer over en gammel bok med mørke krefter. Det finnes nemlig en annen verden som er skjult for folk flest. Noen ønsker å åpne en dør dit, for å slippe monstrene over til vår verden. Nå må vennene forhindre Grimsruds og kanskje verden undergang.
 • Den siste Halloween av Aleksander K. Brown. Rektor vil ikke ha halloween-feiring i år. Det blir alltid så mye bråk og skumle kostymer. Derfor har han innført Hallo venn isteden. Samtidig nærmer Åsgårdsreia seg, og de er på leit etter en real fest – og noen å kidnappe til følget sitt. Snart er det fullt kaos i Grimsrud. Det blir opp til Edward Rubikon og hans kompanjonger å stoppe de mørke kreftene.
 • Monsterjakten. En serie av Ewa Christina Johansson. I denne serien følger vi Axel som stadig er på jakt på ulike monstre. Her får man vite mer om vampyrer, varulver, faraoer, forlatte hus, drager og flygende farer. 
Vampyren

 

Skumle bøker for deg fra 4.-7 klasse

 • Zombie-Bjarne av Sigbjørn Mostue. Ikke alle naboer er like hyggelige. Naboen til Emma og Emil er rektor på skolen hvor tvillingene går. Og han er avde rekotrene man skal passe seg for, streng og skummel. Denne jula skal Bjarne på cruise til Karibia. Men da han vender hjem, har noe skjedd med ham. Emma og Emil oppdager at rektoren deres er blitt en ekte zobie, en løevende død, med stor appetitt på barnehjerner!
Zombie-Bjarne
 • Svingens mørke verden. Grufulle grøss! Serien for deg som liker nifse historier. Bøkene handler om alt som er skummelt: grusomme lærere, onde innbruddstyver, gjenferd og uhyggelige verdener bak hemmelige dører. For deg som tør!
 • Den sorte fare av Ole -Mikal Nilsen. Et gammelt hus i en overgrodd hage i en mørk skog -- her er det duket for mysterier! Og Silje og Wenche, den ene like smart som Sherlock Holmes, den andre like trofast som Watson, tar saken. Wenche har fått lov til å være med Silje og familien på weekendtur. Silje, som elsker mysterier, fryder seg over det skumle, gamle huset. Her kommer det sikkert til å skje noe spennende! Wenche derimot, synes stedet er nifst. Første natt starter med skumle lyder under senga, deretter oppdager jentene underlige poteavtrykk utenfor, strømmen går, og ekle saker skjer i skogen. Forsøker noen å skremme dem? Les alle bøkene i serien SKYGGEMYSTERIER 1. Den sorte fare 2. Det gule gjenferd 3. Døden lyser blått 4. Hvite hemmeligheter 5. De blodrøde bokstavene og 6. Den grønne trussel
Den store spøkelsesboka
 • Den store spøkelsesboka av Tom Egeland. I denne boka har forfatteren samlet alt du trenger å vite om spøkelser, grøss og gru. I tillegg til et utfyllende leksikon og oversikt over farlige fenomener har forfatteren også skrevet tretten nye spøkelsesfortellinger.
 • Marg og bein–serien. Les til knoklene rister! Marg & Bein er marerittaktig lesning for de modigste. Vi ber leserne sjekke under sengen, ha lommelykten klar og forberede seg på isnende grøss. Tre prisbelønte norske forfattere skriver for serien: Arne Svingen, Ingunn Aamodt og Jon Ewo - navn som er godt kjent blant unge lesere.
Dukken
 • Mørkets utvalgte 1. Ønskebrønnen av Aleksander K. Brown. Dypt inni skogen ligger den gamle ønskebrønnen, tilgrodd, forfallen og glemt.    Helt til Thomas og Kim kommer over den ved en tilfeldighet. For en skinnende mynt kan de få alt de ønsker seg. Men dine største drømmer kan raskt bli dine verste mareritt. For   brønnen gir, men den krever også noe tilbake….
 • Mørkets utvalgte 2. Kistefjes og andre mareritt av Aleksander K. Brown. Her er det sju skremmende kortgrøss.
Kistefjes
 • Mørkets utvalgte 3. Evig midnatt på museet av Aleksander K. Brown. Skolebesøket på utendørsmuseet er temmelig kjedelig. Likevel drar Bjørn og noen andre venner tilbake for å leke gjemsel der på kvelden, blir de gamle husene kjempeskumle. De er ikke alene der. Det er Allehelgensaften, og ved midnatt er skillet mellom åndenes verden og vår verden veldig tynn. Da begynner det å skje skrekkelige ting…
 • Mørkets utvalgte 4. Svart senker natten seg av Aleksander K. Brown. 13. desember er Lucia-dagen. Før i tiden var natt til 13. desember kjent som Lussi Langnatt. Det var årets mørkeste og farligste natt, for da kom Lussi.  En uke for Lussi langnatt begynner barna på skolen til Emilie å forsvinne en etter en. Det er noe der ute i mørket. Noe ondt. Noe veldig gammelt, som har sett seg ut Emilie som sitt neste offer…
Kirkegården
 • Kirkegården av Gerdur Kristry. Fjorten år gamle Eyja har nettopp flyttet med foreldrene til et muthus i en bydel i Reykjavik, like ved en gammel kirkegård. Hun vet ikke helt om hunliker tanken på å sove så nær så mange døde mennesker. Og akkurat som om de vonde tankene hennes går i oppfyllelse, begynner det å skje merkelige ting. Det dukker opp en gutt i blå anorakk som heter Sølve. Hun finner noen gamle brev i en brukt skinnstol som faren har kjøpt, og disse brevene blir Sølve spesielt opptatt av. Så blir faren syk, og hun skjønner det er onde krefter som har tatt bolig i stolen.
 • Skranglebein Likanes av Derek Landry. En fantastisk fortelling befolket av trollmenn, vampyrer og en knoklete detektiv. Det levende skjelettet Skranglebein Likanes er kommet tilbake fra de døde i knokkelutgave for å få hevn over den usigelig onde heksemesteren Terminus Orm. Denne heksemesteren er det all grunn til å passe seg for - han har store og stygge planer for hele menneskeheten. I sitt tidligere liv var Skranglebein detektiv, og dette får han god bruk for når han nå jakter på Orm. 12 år gamle Stephanie slår seg sammen med skjelettet av en død detektiv for å bekjempe den usigelig onde heksemesteren Terminus Orm. Snart virvles den eventyrlystne jenta inn i en serie utrolige opplevelser i den magiske underverdenen, og det viser seg snart at hun har et helt spesielt talent for magiens kunst ...
Skranglebein Likanes
 • Trettenkloa av T. Aurstad og C. Westberg. I småbyen Grimesvik oppføres det årlige stjernespillet på helligetrekongersdag. Under seremonien dette året synger plutselig tretten av skolebarna det trettende, forbudte verset i stjernespillsangen. Ifølge et gammelt sagn vil Trettenkloa da våkne til live, og det er akkurat det som skjer! Absalom må bruke alle sine krefter og alt sitt mot og kløkt for å redde byen fra monsteret. Til dette får han hjelp av venninnen Miranda. Det er fire bøker i denne serien.
 • Midnattsgrøss av Nick Shadow. Stavanger bibliotek har seks bøker i denne serien. Hver bok inneholder flere grøssende fortellinger.
Svarte Mathilda
 • Svarte-Mathilda  av Tor Arne Røssland. Svarte-Mathilda er en vandrehistorie som ligner historien om Bloody Mary. Bloody Mary skal visstnok har falt i koma foran speilet, blitt erklært død, begravd levende, men kunne kalles tilbake som spøkelse. Opphavet til Svarte - Mathilda er mer mystisk.  Hun kan manes fram ved at noen sier navnet hennes et visst antall ganger, som oftest syv. Svarte Mathilda drar med en gang tilbake til speilet etter at hun har drept den som kalte på henne. Skulle offeret unnslippe eller overleve angrepet, er Svarte-Mathilda i prinsisppet fri til å vandre rundt i den virkelige verden. Det er tre bøker om henne.
 • Spøkelsesskipet Vallona  av Lena Ollmark. Det er høst og Karl skal bo noen uker hos bestefar i den vesle byen Krappsjø. Stedet er truende og mørkt og tåken letter aldri. Det viser deg at den rommer dystre hemmeligheter som enkelte vil gå over lik for å holde skjult. Hva er det for noe mystisk med modellen av skipet Vallona som henger i kirken) Hvorfor oppfører stedets doktor seg så merkelig?  En dag forsvinner morfar…
Spøkelsesskipet Vallona
 • Den hjemsøkte trappa av Jonathan Stroud. Boka handler om ghostbuster-byrået Lockwood & co. Her jobber ungdommene Lucy, george og Lockwood. Agentene gjør en dum feil under et oppdrag i et hjemsøkt hus. De mister klienter og står på konkursens rand. Da dukker et lukrativt tilbud opp, byråets fremtid kan reddes dersom Lockwood og & co tar oppdraget med å renske det mest hjemsøkte huset i England for skrømt. Desperate som de er takker de ja, men når døren låses bak dem forstår de ikke bare at oppgaven er umulig, men også at de har gått rett inn i en felle. Natten senker seg, det hviskes og rasles i krokene, blod drypper, og det er ingen vei ut… Fra 12 år.
Google+