Hopp til hovedinnhold
Min side

Ungdomsbøker med tunge tema

Ungdomsbøker med tunge tema

De siste ungdomsbøkene jeg har lest tar opp mange tunge tema: Mobbing, skolepress, sosial angst, psykiske problemer, alvorlig sykdom og ulovlig innvandring. Allikevel har det vært utrolig gode leseopplevelser! 

Jeg tror både unge og voksne kan ha glede av disse bøkene. 

Finding Audrey av Sophie Kinsella 

Audrey har måttet slutte på skolen og går til psykolog på grunn av sosial angst. Hun går med mørke solbriller fordi hun ikke vil se noen i øynene, og hun snakker ikke med noen andre enn familien sin. 

Det høres ut som en mørk bok, men den er faktisk veldig morsom og underholdende. Broren til Audrey er lidenskapelig opptatt av dataspill, og han har store ambisjoner om å vinne en dataspillkonkurranse med laget sitt. Moren har ikke noen forståelse for dataspill, og mener at han må være avhengig. Hun kaster faktisk den bærbare datamaskinen hans ut av vinduet! Audrey kommer i kontakt med en av brorens venner. Først skriver de bare lapper frem og tilbake, siden hun ikke klarer å snakke med noen andre enn familien, men etter hvert vokser et vennskap frem. Kjempefin bok om livets opp -og nedturer.  

 

The sun is also a star av Nicola Yoon 

Natasha og familien hennes er ulovlige innvandrere i New York fra Jamaica. De har bodd i New York siden hun var 8 år, så det føles som hennes hjemland. Men nå har de blitt oppdaget og må reise tilbake. Natasha er på vei til immigrasjonskontoret for å gjøre et siste forsøk på å endre avgjørelsen, da hun tilfeldigvis treffer Daniel.  

Daniels foreldre kom fra Korea og har høye ambisjoner for sønnene sine. Hva Daniel selv ønsker, er ikke relevant. De mener at han vil få et godt liv om han blir lege. Dagen han tilfeldigvis treffer Natasha skal han på et intervju for å komme inn på universitetet. 

Alle hendelser og avgjørelser får innvirkning på fremtiden. I denne boken hopper vi frem og tilbake mellom Natasha og Daniel, men også inn i hodene til foreldrene deres, i advokaten Natasha snakker med, i drosjesjåføren som nesten kjører på Natasha, osv. Det er utrolig spennende å få så mange ulike synsvinkler, og man ser hvordan mennesker påvirker hverandre, noen ganger uten å ane det selv.  Utrolig spennende og inspirerende bok! Jeg ble fullstendig oppslukt! 

 

Verden er en boble av Nicola Yoon 

Etter jeg hadde lest The sun is also a star, bare måtte jeg lese denne. Forfatteren skuffet ikke! Her er det både interessante karakterer, romantikk, humor og en spennende historie. 

Maddy har en sykdom som gjør at hun er allergisk mot nesten alt. Derfor har hun ikke vært ute av huset på årevis. Hun går på skole via internett, og har ellers bare kontakt med moren og sykepleieren. Men så flytter det inn en kjekk gutt i nabohuset... Etter litt spionering og beskjeder via vinduet, begynner de å skrive eposter med hverandre. Og kanskje hun kan overtale sykepleieren til et lite besøk? Kjempespennende!

Veldig spesielt konsept for en bok, men det gjør også at det er en bok jeg vil huske! Maddy er en kjempefascinerende person. Siden hun har et så lite sosialt nettverk, leser hun enorme mengder bøker. Det er mange henvisninger til ulike bøker, så hvis man vil bli værende i Maddys verden en stund til, kan man fortsette med å lese bøkene hun liker. 

 

Dager med blå himmel av Jennifer Niven 

I denne boken ble jeg så godt kjent med hovedpersonene at jeg følte de var mine venner. Forbered deg på å le og gråte, og kjenne på sinne og fortvilelse, samt et helt spekter av diverse ulike følelser. Boken har også en god dose romantikk. Og den tar opp mental helse på en veldig troverdig måte. Det er rett og slett en helt fantastisk bok som bare må leses! 

Theodore Finch er skolens freak. Han er høylytt, utadvendt, kreativ og interessert i alt. Han virker selvsikker, men han føler seg ikke forstått. Han liker ikke stempelet «freak». Han kommer ikke så godt overens med faren, som har en ny familie etter skilsmissen. Moren virker ganske fraværende i oppdragelsen av sine tre barn. Finch har også ganske store humørsvingninger. 

Violet er populær, vakker og flink på skolen. Men hun mistet søsteren sin i en bilulykke for 9 måneder siden, og etter det har livet stoppet opp. Hun har verken kjørt bil eller sittet på med noen etter ulykken. Hun har droppet ut av aktiviteter, og gitt opp nettmagasinet hun laget sammen med søsteren. Hun teller ned dagene til hun er ferdig på skolen, men vet ikke hva hun vil gjøre etterpå. 

Violet og Finch møtes på toppen av klokketårnet på skolen. Da de kommer ned, tror alle at det er Violet som har reddet Finch, og det lar de dem tro. Denne hendelsen fører til at Finch og Violet blir venner. Ganske motvillig fra Violets side i begynnelsen! Finch er ikke en lett person å forstå seg på. Finch blir forelsket i Violet, og velger henne som partner i et prosjekt på skolen hvor de skal bli kjent i staten sin. På ekskursjonene de tar vokser vennskapet mellom dem fram. De snakker sammen om livet, om problemene, om familien, og de finner stor støtte i hverandre.

 

De4 Hyper av Vera Voss 

Lilly har begynt på en ny skole for elever med gode prestasjoner og store ambisjoner. Hun har nemlig en drøm om å utdanne seg til advokat på et av de største universitetene i USA. På den gamle skolen fikk hun bare 5 og 6, så hun får et sjokk når hun får 4 på den nye skolen. Heldigvis blir hun venn med Thea, som kan hjelpe henne å venne seg til den nye skolen. Hun er både flink, rik og vakker, og hun holder helt ville fester hvor champagnen flyter fritt. Lilly bruker all sin tid på lekser og fester. Men kanskje er ikke Thea en så god innflytelse som Lilly tror... 

 

Tro, håp og eplekake av Sarah Moore Fitzgerald 

Meg og Oscar er bestevenner og bor så nær hverandre at de kan sitte i hvert sitt vindu og prate sammen. Oscars hobby er å lage eplekake. Og de er så gode at de nesten er magiske. Det virker som de løser ethvert problem som oppstår.

Meg og familien reiser til Australia for ett år, og det flytter en ny familie inn i huset deres mens de er borte. Det er en jente der som blir venn med Oscar. Men hun oppfører seg ganske spesielt. For den voksne leseren skinner det gjennom at hun manipulerer og rett og slett mobber på en veldig utspekulert måte. Meg slutter å holde kontakten med Oscar. Og plutselig forsvinner Oscar sporløst. Denne boken har en helt spesiell tone, og den blir værende i tankene lenge etter siste side er lest.   

Google+