Hopp til hovedinnhold

1997: Harryenes år

Flaggermusmannen av Jo Nesbø

Alle har ett eller flere år som lett kan hentes fram fra minnebanken. Mitt er 1997.

OK Computer av Radiohead

Sølvberget feirer 30 år i år. I første etasje lader vi opp til jubileet med å dele opp fortiden i runde år siden åpningen, og stiller ut bøker fra hvert av dem fram mot den store jubileumsfesten 4. november. Bøker og filmer fra 1987 kan du lese om i denne nettsaken.

36,9 og mer til

Vi hopper ti år fram, til 1997. Jeg begynte det året i ei militærbrakke i Harstad, og endte det i Stavanger, og her har jeg vært siden. Mange av de tjue årene som er gått siden 1997 kan jeg knapt nevne enkelthendelser fra. 1997 ligger langt framme i minnebanken, og nå ramser jeg bare opp det jeg kommer på:

Det var to og en halv meter snø i Nord-Norge til langt ute i april. Radiohead ga ut OK Computer, Bob Dylan gjorde comeback med Time out of mind . Thorbjørn Jagland gikk av som statsminister fordi Ap fikk mindre enn 36,9% oppslutning ved stortingsvalget. Norge slo Brasil 4-2 på Ullevål. NRK sendte landskamp i popquiz mellom de ulike nordiske landene.

Det var en uendelig varm sommer og like fin høst.

En løst definert ung voksen-tilværelse

Selv hadde jeg studert ett år før dette, og ble ferdig i militæret 22. juli 1997, lenge før den datoen fikk en spesiell betydning. Verden var i det hele tatt 90-tallsutflytende og mild, uten kanter, trusler og begrensninger.

Harrry Potter og de vises stein

Jeg hadde ingen andre ambisjoner enn å skli over i en løst definert ung voksen-tilværelse, kanskje gjøre den obligatoriske verden rundt-reisen, da jeg sendte inn en jobbsøknad litt på tull. I stedet for verden rundt ble det huslån og turnusjobbing, og jeg har fortsatt til gode å reise utenfor Europa.

Harryenes år

1997 var starten på mye, også i litteraturen.

Bokhøsten 1997 var Jo Nesbø en av mange debutanter, hvor en fyr ved navn Harry Hole oppklarte drap i Australia .

I Cool Britannia, hvor Tony Blair ble valgt til statsminister det året, kom den første boken om en annen Harry, med etternavn Potter .

Gunnar Staalesen var et etablert navn i 1997, men århundre-trilogien som han begynte på i 1997 , gjorde ham enda mer folkekjær.

Britt Karin Larsens første bok i serien om taterne ble utgitt, De som ser etter tegn .

Dav Pilkey hadde gitt ut bøker før, men serien han begynte på i 1997 gjorde ham til verdensnavn. Navnet? Kaptein Supertruse.

Bøker og filmer fra 1997 kan du låne i første etasje på Sølvberget. Her er noen av titlene. Klikk på dem for å låne.

 
Google+