Hva leter du etter?

Å reise til OL

Se opp, Pyeongchang, her kommer vi! Hvordan skjedde det?

Store deler av feriebudsjettet og feriedagene for 2018 blir brukt opp allerede i februar, for å se svette skiløpere pese seg gjennom skiløypene i Sør-Korea. Hvorfor det? Og hvordan drar man?

Ideen hørtes umiddelbart litt søkt ut, en utopisk forestilling, noe som garantert ikke kom til å bli noe av. Mannen min begynte å leke med tanken. "Det er jo egentlig ingen som er interessert i langrenn og skiskyting i Sør-Korea, så de billettene kan da ikke være så dyre?". "Lillehammer 1994 var en fantastisk opplevelse". og "Når får du sjansen til å gå på OL i Sør-Korea igjen?"

Ja, det er kjekt å se OL på TV, men å stå ute og fryse, langt hjemmefra? Det var jo veldig stas på ski-VM i Holmenkollen i 2011, men dette?

Fire år siden dette bildet ble tatt, da Norge tok gull i mixed stafett i skiskyting. Kan de gjenta suksessen i år?

Plutselig var motargumentene brukt opp, og jeg begynte å glede meg til å se Japan, Sør-Korea, Heidi Weng og Marit Bjørgen. En sportsinteressert venninne ble også interessert. En dag satt vi ved PC-en og valgte ut øvelser vi ville se. Det ble langrenn, skiskyting, hopp, kombinert, super-G og ishockey. Vi bestilte via en leverandør, og for noen uker siden landet det en stor bunke med billetter i postkassen. I september var disse billettene faktisk en tiendedel av alle OL-billetter som var solgt til Norge. Av en eller annen grunn har ikke billettsalget i Norge tatt av. Vi tror at sjansen for å komme på norsk TV er ganske stor. Sjansen for å finne nye norske bestevenner er litt mindre. Men Erna Solberg skal jo også til OL, så der er det mulighet for å skaffe seg kontakter.

Erna Solberg skal også til OL. Kanskje vi kan bli venner?

Overnatting

Det å finne billetter var den enkle delen. Verre var det å finne overnatting. Pyeongchang har nemlig "glemt" å tenke på overnatting for tilreisende. Hoteller var nærmest ueksistende, og da er man overlatt til Airbnb eller telt. Telt i 8 minusgrader fristet ikke, så vi kastet oss inn på Airbnb-markedet.

Ja, det ser veldig koselig ut. Men...

Tre voksne, det skulle vel ikke være så vanskelig å finne plass til oss? Men jo, ett av to skjedde:

  • Vi fant flere leiligheter som etter sigende skulle ha plass til seks voksne. Antall rom: 1, antall senger: 1. Altså, uaktuelt.
  • Vi fant en leilighet med nok rom og senger. Men vi fikk avslag. "Beklager, vi leier bare ut til koreanere og japanere".

Heldigvis, etter flere måneder med leting, dukket det opp en leilighet som ser grei ut, som bare er et par kilometer fra skistadion. Jubelen sto i taket. Vi slapp å for eksempel bo i Seoul og ha leiebil. Eller å sove i telt.

Antrekk

OL-genser eller ikke OL-genser? Siri Sparboe har skrevet boka "Norske OL-gensere", og selvfølgelig er OL-genseren for 2018 med. Boka byr på fine bilder og strikkeoppskrifter, og ved hjelp av den boka kunne jeg veldig godt ha strikket min egen OL-genser. Jeg feiget ut. Hvorfor er det så mange lus? Men kanskje jeg rekker å strikke lua på flyet ned? Genseren ville vel uansett blitt skjult under en stor dujakke.

Apropos flyturen, 11 timer på fly er lenge. Da er det greit å ha noe å gjøre. Kanskje jeg kan bruke flyturen på å bli smartere? Eller lese ei ny bok? Kanskje til og med en manga?

Inspirasjon

Hva er det å se i Sør-Korea og Japan? Vi skal jo være der noen dager før OL braker løs. Når vi drar på andre turer er vi egentlig helt avhengige av smarttelefoner med internett. Men når prisen per megabyte er 25 kroner, er det lurt å tenke annerledes. Gammeldags. Da låner man reisehåndbøker på biblioteket, selvfølgelig! Så vi har lest om templer, kattekafeer, parker og karaoke. Men inntrykket kommer vel først når vi er der.

Her finner du reisehåndbøker til Japan.

Her finner du reisehåndbøker til Korea.

Sølvbergets nettsider har også informasjon om Japan og Korea. Blant annet kan du lese her om hvorfor Japan er teknologisk overlegent.

Boktips:

Gull : 101 portretter av norske OL-vinnere av Arnfinn Johnsen og Åge Dalby

De kalde lekene : Norge, skisporten og de olympiske vinterlekene av Halvor Kleppen

Eventyret Lillehammer 1994 av Henry Notaker

OL og VM i skiskyting av Kjell-Ivar Pettersson

OL og VM på ski : nordiske grener fra Chamonix 1924 til Sotsji 2014 av Kjell-Ivar Pettersson

Norske OL-gensere av Siri Sparboe

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙