Hva leter du etter?
Helene Sandvik har skrevet bok om sin demente far som hun gir en klem

Bøker om demens

Her får du tips til bøker for både barn og voksne om den vanskelige sykdommen demens.

Et langsomt farvel : årene med pappas demens - tvil, sorg og kjærlighet av Helene Sandvig.
Sterkt og gripende om demens. Helene Sandvig mistet faren sin i 2015. Gjennom fem år hadde han langsomt forsvunnet inn i demens. Hvilke dilemmaer og utfordringer dukket opp da hun og søsknene skjønte at den aktive og flotte faren ikke lenger klarte seg alene, men nektet å flytte på sykehjem? Helene Sandvig har lang erfaring som helsejournalist, men følte seg likevel alene og avmektig i møtet med sykdommen, og med systemet som skulle hjelpe til, men som ikke alltid maktet det. Hun forteller sin egen historie for a dele erfaringer med andre i liknende situasjon, og for å gi et språk til sykdom, tap og død. Og for å minne oss på hvilke samtaler det er viktig å ta før det er for sent.

Demens : alt du bør vite om demenssykdommer og hvordan de kan forhindres av Geir Selbæk
Stadig flere nordmenn utvikler demens eller står i fare for å få det. Den gode nyheten er at demenssykdommer kan forebygges, forhindres og bremses. I boka Demens presenterer Norges fremste demensforsker, professor Geir Selbæk, helt ny kunnskap. Forfatteren presenterer kjennetegn ved de ulike demenssykdommene og redegjør for hvordan diagnosen blir stilt. Nye risikofaktorer for å utvikle demens blir omtalt, og han viser hvordan hver og en av oss kan påvirke disse og dermed minske sjansen for å utvikle kognitiv svikt.

Demens den nye folkesykdommen bokcover


Demens av Siv Henningstad og Halldor Hustadnes
Hva er demens? Hvem får demens? Kom sykdommen i forkjøpet. Å leve med demens. Demens er den nye folkesykdommen. Her får du all informasjon du trenger om demens; hvordan unngå å få det, hvordan sykdommen arter seg, hva som er symptomene, hvordan leve med sykdommen, hva nyere forskning forteller, økonomiske aspekter og hvilke hjelpemidler, helsetilbud og rettigheter man har som dement og som pårørende til demente.

Demens i yngre år av Anne Torhild Pedersen og Grete Kvalheim
Boken er ment som en håndbok til de pårørende. Den vil også være et nyttig redskap for fastleger og helsepersonell som jobber med pasienter med demensdiagnoser, ansatte ved sykehus, sykehjem og kommunehelsetjenesten og i helsevesenet generelt. Anbefales også til studenter innenfor medisin og helsefag. Bidrag fra Magnhild Meltveit Kleppa og Olaug Vervik Bollestad.

En bok om demens av Knut EngedalI
I denne boken forteller en av landets fremste spesialister innen demenssykdom, Knut Engedal, kortfattet og enkelt om hvordan Alzheimer og de andre demenssykdommene arter seg i de ulike stadiene, hva symptomene er og hvordan det hele oppleves av både omgivelsene og av den syke. I tillegg kan man lese om hvordan utredning og diagnostisering foregår og hva som finnes av behandling, helsetilbud og rettigheter, samt hvor mange som får demens, om arv og andre risikofaktorer og om hva man selv kan gjøre for å forebygge. Boken er særlig beregnet på pårørende og på helsepersonell med daglig omsorg for pasienter med demens.

Hjertet mitt har ikke demens av Audun Myskja bokcover


Hjertet mitt har ikke demens av Audun Myskja
I denne boken gir Audun Myskja kunnskap om hva demens er, et område som fremdeles er litt skambelagt, både hos demente selv og hos pårørende. Her beskrives ulike former for demens, hvordan verden ser ut for den syke og hva vi kan gjøre for å hjelpe. Hjertet husker det hodet har glemt, skriver Myskja og forteller om hvordan man kan kommunisere med en dement gjennom musikk og følelser. Han viser hvordan man kan skape glede og håp hos den syke, og hva vi kan gjøre hvis den demente er engstelig og deprimert. Boken inneholder praktiske eksempler og retter seg mot både pårørende og mot helsepersonell.

Skjønnlitteratur for voksne

Dement diamant av Torill Brekke
Dette er historien om en mor og en datter som står hverandre svært nær. Det har de alltid gjort. I alle år har de kjent hverandre godt og støttet hverandre. Men hva skjer når moren plutselig forsvinner mer og mer inn i sin egen verden? Dement diamant handler blant annet om en datters kamp for at den demente moren hennes skal få den hjelpen hun trenger. Denne kampen viser seg å bli mye tøffere enn hun hadde forutsett i dagens Norge. Romanen handler også om sterke kvinner og et liv som har inneholdt både bekymringer og latter

Det som nesten er sant av Bergljot Kaslegard
På et sykehjem ligger Bodvar på det siste. De nærmeste samler seg rundt ham mens han glir inn og ut av demensen og tiden. Minnene fører ham tilbake til gården hvor han vokste opp, til perioden under krigen, da faren forsvant og Bodvar fikk et tungt ansvar lagt på sine skuldre. Mange år har passert, og Bodvar har selv blitt far. Nå spør han seg selv om han har sviktet like mye som hans egen far gjorde. Ingen mennesker kan leve uten å begå feil, men er det mulig å beholde verdigheten likevel? Dette er Bergljot Kaslegards fjerde roman. Omtalen er utarbeidet av BS.

Alltid Alice av Lisa Genova

Femti år gamle Alice Howlands liv er tilsynelatende perfekt: hun er en anerkjent forsker, har et lykkelig ekteskap og tre vellykkede voksne barn. Så begynner hun å glemme. Hun glemmer ord, avtaler og forstår ikke noe av sine egne huskelapper. Hun tenker først at det skyldes stress og overgangsalder, helt til hun får diagnosen tidlig Alzheimers sykdom. Dette er en roman om hvordan følelsen av å sakte men sikkert miste minnene om alt og alle man har vært glad i. Alltid Alice er Lisa Genovas første roman. Også filmatisert med Julianne Moore i hovedrollen.

Bøker for barn og unge

Bestefar på rømmen av Simon Stranger
En dag Lukas kommer hjem fra skolen, sitter bestefar i buskene og gjemmer seg for soldatene. Bestefar har plutselig begynt å gjøre så mange rare ting. Han har begynt å glemme. Han glemmer hva folk heter og hvilket år det er. Da bestefar plutselig en dag stikker av, blir Lukas nødt til å følge etter for å redde ham. Lukas vet hvorfor bestefaren går ut om vinteren i bare t-skjorte og ser merkelige, rosa fugler i ripsbuskene. Dette er en annerledes historie med mange fargesterke illustrasjoner om samfunnets holdninger til glemmesyken. Boken bruker konsekvent ordet glemmesyken og ikke demens eller Alzheimer. Billedbok for småskole/mellomtrinnet

Bestefar på rømmen av David Walliams
Jacks bestefar går med tøfler på super'n, serverer svinehermetikk a la vaniljesaus til middag, og har ofte problemer med å huske Jacks navn. Under 2. verdenskrig var bestefar jagerflypilot. Nå er han en litt forvirret, gammel mann som er blitt plassert på gamlehjem, men fortsatt kan han fly til værs i et Spitfire-fly og være den store helten. Sammen planlegger Jack og bestefar en spektakulær flukt, uten å ane at den gale bestyrerinnen har tatt opp jakten på dem. Dette er et portrett av bindingen mellom en liten gutt og hans bestefar. Denne boka tar leserne på en reise med Spitfire over hele London og elleville flyrenn gjennom byen. Fortelling for mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.


Jeg husker ikke... : historier om demens Tegneseriebok om hvordan det er for barn og ungdom når far eller mor får demens. Vi møter tre familier, og kan lese om hvordan sykdommen oppleves av familien og omgivelsene. Tegneserie med 3 fortellinger for ungdomstrinnet, men som også passer for voksne. Omtalen er utarbeidet av BS. Alder: Ungdom fra 13 år.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙