Hva leter du etter?

Dagboktrenden i barne- og ungdomsbøkene

Mange av dagens 40-åringer husker Adrian Mole-dagbøkene fra 1980-tallet. De siste årene har dagbokformatet fått et oppsving innen barne- og ungdomslitteraturen.

Midt på 1980-tallet kom Sue Townsend med boka Hemmelig dagbok for Adrian Mole. Den ble en stor suksess. Suksessen var så stor at det ble til og med laget film av bøkene.

Så var det rolig en del år innen dagbokgenren, til Jeff Kinney kom med Pingledagbøkene, bøkene som alle barn elsker og som får lesevegrerne til å bli bokelskere. I kjølvannet av Pingledagbøkene har det dukket opp flere bøker i samme stil.

Kjennetegnet for disse dagbøkene er ofte at hovedpersonen befinner seg nederst på rangstigen på skolen. De er nerdete, er midt i alle pubertetens kvaler, de finner på rare og morsomme ting, men det går alltid bra til slutt, eller…

Man kan lure på hvorfor bøkene har gjort så stor suksess. Kanskje det er fordi de er lette å lese. Teksten er ofte håndskrevet som i dagbøkene, det er blyantegninger og skriblerier. Det er episodiske korte kapitler og hovedpersonene framstilles som stakkarslige. De finner på mye som leseren ler av. Er denne latteren basert på skadefryd, medfølelse eller gjenkjennelse? Kanskje det er en kombinasjon av alle disse følelsene. Kanskje suksessen ligger i at hovedpersonene gjør ting leseren kanskje ikke våger å gjøre selv. Det er også kjekt å lese flere bøker av samme forfatter, å få lese om samme hovedperson som får deg til å le høyt av fornøyelse.

Pingledagbøkene av Jeff Kinney

  1. En pingles dagbok

  2. Roderick ruler

  3. Siste stikk

  4. Hundedager

  5. Den brutale sannheten

  6. Brakkesyke

  7. Femte hjul på vogna

  8. Tøffe tider

  9. Ut på tur, aldri sur

I alle bøkene treffer vi helten Greg som er midt mellom en sjefete storebror og en sippete lillebror.

Han har velmenende, håpløse foreldre, og han er ikke så populær på skolen som han synes han fortjener å være. Han har nerdete venner som ødelegger alle sjanser hos det motsatte kjønn, og det er aldri hans feil når ting går galt. For mye går galt når han setter i gang med å gjøre utrolig dumme ting fordi det virket lurt der og da!

Bøkene startet som tegneseriestriper på Internett. De kom ut i bokform i 2007, og siden den gang har serien blitt populær i rekordfart.

Dustedagbøkene av Rachel Renee Russell

  1. Nedtegnelser fra et populært liv - NOT

  2. Nedtegnelser fra en populær partyjenet - NOT

  3. Nedtegnelser fra en talentfull popstjerne – NOT

  4. Nedtegnelser fra en elegant isprinsesse - NOT

  5. Nedtegnelser fra en bedreviter – NOT

  6. Nedtegnelser fra en lykkelig hjerteknuser – NOT

  7. Nedtegnelser fra en kul TV-stjerne - NOT

  8. Nedtegnelser om å leve lykkelig alle sine dager – NOT

  9. Nedtegnelser fra en dustete dramaqueen

Disse bøkene passer for jenter fra 9 til 13 år, men gutter har også selvfølgelig lov å lese dem! Hovedpersonen Nikki er ny på skolen og ønsker seg en plass i SKP-gjengen (søt, kul og populær). I håp om å bli tatt opp i gjengen ønsker hun seg en Iphone, men får i stedet en dagbok, en dustete dagbok. Motvillig begynner Nikki å skrive i den.

I de andre bøkene om Nikki følger vi henne i skolehverdagens små og store intriger om gutter, venner og så videre.

Kjære dumme dagbokbøkene av Jim Benton

  1. Kjære dumme dagbok 1. To i en. La oss late som dette ALDRI har hendt og Buksa mi er forhekset

  2. Kjære dumme dagbok 2. Er jeg prinsessen eller frosken? Og Aldri gjør noe noensinne!

I disse bøkene møter vi Jamie Kelly. Hun er en ganske ordinær jente, som skriver dagbok, og i den forteller hun om det fryktelige livet på skolen. Hennes største ønske er å bli mer populær, men det er vanskelig fordi erkerivalen og den populære Angeline nærmest ødelegger alt, ved å være altfor pen, ha for pene klær, for pent hår og i tillegg er hun rik. Jamie og Angeline havner i tottene på hverandre.

Bøkene er fulle av humor og gjenkjennelige situasjoner for jenter i alderen 9 – 12 år.

Fra dagbøker skrevet av amerikanske forfattere og basert på amerikansk skolemiljø forflytter vi oss til Sverige:

Berts dagbok av Anders Jacobsson

  1. Berts dagbok

  2. Berts første funderinger

  3. Berts videre funderinger

  4. Berts ytterligere funderinger

  5. Berts bravader

  6. Berts bekjennelser

  7. Bert og brødrene

Hovedpersonen er Bert Ljung. Han prøver å skjule at han skriver dagbok, for det er absolutt forbudt for gutter! Det er livsfarlig! Han skjuler det med å skrive navnet sitt baklengs utpå dagboka: Trebs dagbok. Tenk om klassens tøffeste og sterkeste gutt, Klimpen, får vite det? Da vet hele verden at Treb elsker ei jente, er forfulgt av en bautabasill, gjør vitenskapelige eksperiment sammen med Åke og tyvrøyker i hemmelighet. Bert liker også spille fotball og bass i rockebandet Herman Hunters. Bert-serien foregår i Øreskoge, en fiktiv by i Sverige.

Fra Sverige forflytter vi oss til norske dagbøker.

Oda-dagbøkene av Nina Elisabeth Grøntvedt

  1. Hei, det er meg!

  2. Absolutt ukyssa

  3. Supersommer … eller?

  4. Happy ending, liksom? Denne boka kommer høsten 2015

I bøkene forteller hovedpersonen Oda om livet med den (plagsomme) lillesøsteren Erle, som hun kaller for Erlend, og verdens beste venn som heter Helle, og om Helles storebror (utrolig teite ) Stian, som hun er hemmelig forelsket i. (Hysj, hysj). Gjennom en rekke humoristiske hendelser blir vi bedre kjent med Odas univers fra å være midt mellom barn og ungdom. Her er det mystiske naboer, flaue episoder med prøvekyssing på barken av et tre i skogen, irriterende lytting av DumDumBoys, forfatterbesøk av Arne Svingen og kjæresteforviklinger. Morsomme bøker om en oppfinnsom og sårbar jentes vei inn i puberteten og alt den fører meg seg på godt og vondt.

Fra Norge tar vi turen over til England og en gutts pubertetskvaler.

Adrian Mole-dagbøkene av Sue Townsend

  1. Hemmelig dagbok for Adrian Mole 13 ¾ år

  2. Livets kvaler: hemmelig dagbok for Adrian Mole 2

Adrian er 14 år og bor i Leicester i et arbeiderklasse- samfunn i 1982. I løpet av et år deler han sin kjærlighetssorg og glede over kjæresten Pandora. Han skriver om sine håp og lengsler. Han har en litt rotete mor og far, i tillegg til en svært bestemt bestemor. Han har en god venn i 89-årige Bert Baxter. Han bekymrer seg over mye, særlig over ting som kviser, voksende kroppsdeler og forholdet til foreldrene. Bøkene ble en hel generasjons-hit da de kom på 1980-tallet.

Alle dagbøkene som er blitt nevnt hittil er skrevet av en forfatter som har diktet opp en fiktiv person og fiktive handlinger. Til slutt vil jeg anbefale en dagbok som er skrevet av et virkelig menneske som skriver om virkelige hendelser med en hjerteskjærende slutt.

Anne Franks dagbok av Anne Frank

På trettenårsdagen i 1942 fikk den tysk-jødiske jenta Anne Frank en notisbok av faren. I boka skrev hun om seg selv, familien sin og om hverdagen hjemme og på skolen. Åpningsordene var «Kjære Kitty».

Hun skrev om karakterene hun fikk på skolen, venner, gutter hun flørtet med og steder rundt i nabolaget. Hun skrev også om da hun og familien gjemte seg oppe på et loft i Amsterdam i 2 år, og hva hun gjorde der for hver dag som gikk.

Etter Annes død i Bergen-Belsen offentliggjorde hennes far Otto Frank notatene hennes.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙