Hopp til hovedinnhold

Lesetips fra litteraturgruppen

Lotti og Hanne diskuterer litteratur på Sølvberget

Et eksklusivt innblikk i hvilke meninger og innspill som kommer frem på Sølvbergets litteraturgrupper.

På Sølvberget har vi flere litteraturgrupper, som møtes jevnlig og diskuterer bøker de har lest. Her får du et eksklusivt innblikk i hvilke meninger og innspill som kommer frem i disse gruppene. Kanskje du finner noen bøker du kunne tenkt deg å lese?

Her får du et innblikk i hvordan Hanne opplever tre bøker som hun snakket om på litteraturgruppen.

Rigels øyne av Roy Jacobsen

Dette er den tredje boken om Ingrid fra den karrige øya Barrøy, på Helgelandskysten. Året er 1946 og krigen er over. Ingrid har født et barn, som er resultatet av et kortvarig kjærlighetsforhold mellom henne og russeren hun berget. Hun pleiet ham tilbake til livet, og som det heter «søt musikk» oppsto dem imellom.

Nå drar Ingrid av sted for å følge hans fluktrute – og om mulig finne ham. Eller i alle fall få vite om han har klart seg, og kommet seg i trygghet over til Sverige – slik planen var. Hun binder datteren Kaja fast foran på kroppen, og tar sekken med fornødenheter på ryggen. Først båten til fastlandet og så videre innover i landet gjennom skog og fjell. Denne første delen av boken har mange naturskildringer av det landskapet hun går igjennom. Nærmest poetisk syns jeg – vakkert skildret.

Senere møte hun forskjellige mennesker som har hatt, eller ikke har hatt, kontakt med Alexander. Hva fortier de og hva kan hun stole på er riktig? Mange er unnvikende av forskjellige grunner, ikke alle etterkrigsmenneskene har rent mel i posen! Freden har påvirket menneskene forskjellig slik de fremstilles her. Men hun finner folk som har truffet ham, har hjulpet ham og har som henne, elsket ham!

Han har berget livet og det siste sporet av ham fører til en interneringsleir på Mysen. Her kommer Ingrid i forbindelse med noen som har kunnet snakke med ham på russisk, og hun får her vite hvor han har reist videre derfra. Det viser seg at han i meget ung alder, nitten år gammel, fikk en sønn i Leningrad. Derfor vil han hjem igjen! En mann Ingrid treffer på sin vandring, som han har bodd hos en tid, har skrevet til ham, men aldri fått svar.

Vi vet jo i ettertid hva som ble skjebnen til russiske krigsfanger, som returnerte til Sovjetunionen, og Alexanders hjemkomst endte i en Gulag-leir i Øst-Sibir, ifølge forfatteren.

Boken er vel så mye en poetisk skildring av et menneske på vandring, på leting etter noe som kunne blitt noe mer. Nå blir det et avsluttet kapittel, for alltid. Med Ingrid kommer velberget tilbake til Barrøy og hennes liv der kan fortsette, med Kajas mørke Rigeløyne som et varmt minne!

Jacobsen skriver godt, man rives med, med det er ikke alltid så lett å følge ham.

rigels øyne

 

Den Svovelgule himmelen av Kjell Westö

«Barndom - Ungdom – Moden Alder» Jeg tror det er fra en salme, men det kan på en måte stå som overskrift på denne romanen.

En navnløs forfatter ser tilbake på et langt liv, i hovedsak levd i Helsingfors fra 1960-årene til i dag. En truende hendelse utenfor hans hjem starter denne minnereisen og finner sitt svar helt mot slutten av romanen.

Boken handler først og fremst om forhold, kjærlighet og vennskap mellom en del unge mennesker og hvordan det utvikler seg senere i livet. Dette sett fra fortellerens ståsted, tilskueren!

Hovedpersonene er det velhavende søskenparet Alex og Stella. Fortelleren møter dem en sommer da hans far har skaffet familien en hytte (Torp) i skjærgården ikke langt fra der den rike Rabell-familien bor. Her opplever de somre sammen, de blir eldre, opplever den første kjærligheten, sex, svik og vold. Den svovelgule himmelen blir på et vis noe som hvelver seg over deres liv!

De sosiale forskjellene blir beskrevet ut fra foreldrenes levekår. Hemmeligheter forties på begge sider. Alvorligst er sannheten om Alex og Stellas far. Fortellerens foreldre skilles, men forholdet til sønnen beholder de begge godt. Noen egentlig forbindelse mellom de to familiene blir aldri aktuelt. Dertil er «avstanden» mellom dem for stor.

Flere venner kommer dem nær og vi ser hvordan livene deres tar forskjellige retninger. Forholdet til Alex og et par av deres mannlige ungdomsvenner blir på godt og vondt værende gjennom årene. Kjærligheten mellom fortelleren og Stella er vekslende, men de beholder likevel et sterkt bånd seg imellom. Noen ganger også med visse former for samliv. De utdanner seg i forskjellige retninger. fortelleren skriver en roman som blir en suksess, de to neste er ikke fullt så bra, men han får et kjent navn. Studiene hans på universitetet, historie er hovedfaget, gjør det nemlig mulig for ham å undervise og dermed ha en levevei ved siden av forfatterskapet. Alex blir en hard forretningsmann og drar etter hvert med seg to av vennene inn i det, med forskjellig resultat. Stella er kunstnerisk, skuespiller, om enn ikke helt på øverste hylle. Hun gifter seg og får en datter.

Romanen avsluttes der den startet, i våre dager med henvisning til bl.a. Charlie Hebdo-terroren og flykningekatastrofen. Fortelleren har skrevet om deres liv gjennom 50 år og spør seg «Hva er det vi husker? Og hva er det vi egentlig elsker?»

Westö er en samfunnsskildrer, og dessuten kan han skildre naturen på en vakker måte. For den som er kjent i Helsingfors må dette gi en spesiell opplevelse av å lese boken. Han skriver godt, og boken er vel verdt den tiden det tar å komme gjennom den.

Likevel må jeg si at de to andre bøkene hans Der vi engang gikk og Svik falt bedre i smak hos meg.

Den svovelgule himmel

 

De som faller av Noah Hawley

To mektige, rike, familier går ombord i et privat jetfly. Med følger to barn og en kunstner/maler. Kunstneren er en bekjent av de to barnas mor, et tilfeldig møte tidligere på sommerstedet de har vært på gjør at han blir med i siste øyeblikk. Flypersonalet og en sikkerhetsvakt er også om bord.

Kort etter at flyet har tatt av styrter det i havet. Bare to overlever, kunstneren og en liten gutt på 4 år.  Den lille gutten er nå arving til en stor formue, og et digert forretningsforetak og medieinstitusjon.

Hovedpersonen i boken er kunstneren. Han så en fantastisk svømmeprestasjon da han var barn og har derfor lært seg utholdenhetssvømming. Dette redder ikke bare ham, men også den lille gutten som han klarer å berge i land. Det er en lang svømmetur, og i nyhetene kan de nesten ikke forstå at de har klart seg. Ingen skjønner hvorfor flyet styrtet!

Boken skildrer deretter forhistorien og livet til alle de omkomne, en etter en. Innimellom beskrives det hvordan mediene (og da særlig det som var eid av den ene mannen som omkom) fråtser i ulykken og utarbeider teorier om hvorfor flyet styrtet. De prøver å finne et forhold mellom kunstneren og guttens mor. Det siste er langt fra tilfelle, vet vi som lesere.

Den lille gutten har knyttet seg til sin redningsmann, og det blir ikke enkelt for dem. Særlig for kunstneren som er langt fra rik, og derfor blir uglesett i forholdet til guttens formue. Guttens tante og hennes mann skal ta hånd om gutten. Onkelen har tvilsomme ideer om bruken av pengene som tilkommer barnet. Tanten og kunstneren, er jordnære mennesker og det er en mulighet for at guttens fremtid kan ivaretas av disse to. 

Det er spennende lesning om livet til menneskene ombord i flyet, og om hvorfor flyet styrtet! Det skal ikke røpes her, men god fornøyelse om dere vil lese den.  Den er godt skrevet!

De som faller

 

Her får du et innblikk i hvordan Lotti opplever tre bøker som hun snakket om på litteraturgruppen.

Landsbyen av Juli Zeh. Oversatt av Eivind Lilleskjæret

Originaltitel: Unterleuten = Unter Leuten = Blant Folk

En nedslitt landsby i tidligere DDR, 10 km fra Berlin. Et kaleidoskop over et mikrokosmos med egenrådige mennesker. Deres historie stekker seg over lange tider: avhengighet av adelige godseiere, to verdenskriger, flyktningtrekk fra Øst-Preussen, russiskinvasjon og DDR-kommunisme. Helt frem til nåtiden. Her får vi nok av gamle tvister, interessekonflikter, nag, urett, hevn og rykter.

I denne romanen får vi livshistoriene til Østtyskere, som har kjempet seg mellom vanskelige årtier og et par smarte besserwissere, som i vår tid krever nok en rask omstilling. Sentralt er også skjebnen til en aldrende godseier og administrator av det som er igjen etter det mislykkede landbrukskollektivet.

Denne romanen inneholder mye humor, et artig persongalleri og et satirisk skråblikk på det tyske samfunnet.

Ikke glem: Juli Zeh har skrevet en roman til, Spieltrieb = sterk leselyst. En underholdende roman som også belyser utfordringer i vår tid, skrevet av en kjent forfatter med et skarpt blikk for menneskelige svakheter.

Oversetteren fortjener honnør for solid arbeid og, ikke minst, innlevelse i kulturen.

Landsbyen

 

Her hos de levende av Levi Henriksen

Nok en gang er forfatteren hjemme på Kongsvingertraktene. En 51 år gammel country-, ballade- og rockemusiker oppsøker ensomheten når han står overfor et veivalg i livet. En livskrise, karrieren falmer. Med en sliten pickup, backpack og sin kostbare gitar slår han leir i det forfalne barndomshjemmet, som er forlengs tømt og solgt for rivning. Han vil bare forsvinne, bryter all kontakt og kaster mobilen. Musikeren har ikke evne eller inspirasjon til å skrive, eller fremføre musikk. Alt han har er to etterlatte malerier av sin farfar og farens utskrevne «syvende sanser».

Han vil finne ut av hvem han er, eldstesønnen av en impulsiv far. Småbruker, som kavet på en tungdrevet gård, en hobby-maler, som døde tidlig. Deretter følger en vond barndom med en brutal, brautete døgenikt av en stefar. En velkjent historie, men dette er ingen klagesang eller et oppgjør med faren, tvert i mot «han gjorde så godt han kunne».

Men hvem er han, denne mannen (jevnaldrende med forfatteren), som må velge vei. Opp eller ned? Hvilke gener bærer han med seg? For å forstå, må han søke tilbake to generasjoner i farsslekten. Hvilke karaktertrekk går igjen hos ham? Det finnes noen dystre og voldsomme historier om farsslekten, uklarheter omkring dødsfall, en skjellsettende hendelse han MÅ finne ut av. Han har opplevd at han, av utseende og vaner, ligner mer og mer faren. Nok en mann «på leting etter en forsvunnen tid»?

Jeg-fortelleren blir menneskesky, flykter fra en innpåsliten avisreporter, streifer alene i en forvokst skog, der han og brødrene lekte indianer. Minnearbeid med få ord, men med sterke følelser – og noen klisjeer. Den maltrakterte, dyre gitaren havner hos en bekjent, for reparasjon og senere salg.

En lang nattlig samtale med farens gamle nabo og venn, bringer omsider avklaringen som leseren spent har ventet på. Språket er enkelt og noen ganger litt vel sentimental. Hvordan det går med jeg-fortelleren, skal jeg selvsagt ikke røpe.

Her hos de levende

 

The Chessmen av Peter May (engelsk)

Dette er tredje bind av kriminal-trilogien som utspiller seg på den nordligste delen av de Ytre Hebridene (tidligere titler, Blackhouse og Lewis Man). Denne trilogien er også oversatt til norsk. Nok en gang er bakteppet en ulykke, en katastrofe som aldri helt ble oppklart. Igjen er kriminalinspektøren tilbake i traktene fra sin oppvekst. Ikke som offentlig tjenestemann, men som foresatt for vaktpersonalet på et stort gods. Vaktpersonalet består av viltvoktere og oppsynsmenn, som tar hånd om organisert tyvfiske på laks og jakt. Kriminalinspektøren, nå sjefsviltvokter Fin, får imidlertid liten tid til å konsentrere seg om jobben. Han blir snart involvert som rådgiver i lokalsamfunnets konflikter, som delvis strekker seg over generasjoner.

At dette blir et kroneksempel på både rolle- og lojalitetskonflikter, gamle oppgjør og vennskap. Det gir Peter May anledning til nok en spennende psyko-krim som utspiller seg i det røffe klimaet og den hardføre, men magiske naturen. Nok en gang danner Mays poetiske natur- og værskildringer en kontrast til den heller røffe tonen, og mangel på kommunikasjon mellom karakterene. Man slåss før man snakker.

Det er flere lokale mysterier og gåter, som fremdeles forblir tåkete og uløste. Men nok en gang er stemningen over disse værharde øyer og deres beboere, magisk. Selv om jeg kunne godt ha klart meg uten de mange gjentakelser av detaljerte sex-beskrivelser. 

The Chessmen
Google+