Hva leter du etter?

Morsomme bøker til ferien

BOK: Sommerlitteratur kan være så mangt, her er noen forslag til morsomme og gode feriebøker. 

Populærmusikk fra Vittula, av Mikael Miemi.

Boka handler om de to kameratene Matti og Niila. De vokser opp i den finsk-svenske bydelen Vittula, som betyr fittemyra. Leseren tas med på hverdagslige eventyr og sjelsettende begivenheter i guttenes oppvekst på 60- og 70-tallet. Populærmusikk fra Vittula er Niemis debutroman, som han i 2000 mottok Augustprisen for, og som ble innstilt til Nordisk Råds Litteraturpris. Romanen har blitt filmatisert. Vi har også andre morsomme bøker av Niemi.

Oscar Waos korte, makeløse liv, av Junot Diaz.

Omtale fra New York Times: “Junot Dìaz’ Oscar Waos korte, makeløse liv er en makeløs, ikke-så-kort romandebut som er så original at den bare kan beskrives som Mario Vargas Llosa møter ‘Star Trek’ møter David Foster Wallace møter Kanye West.”

En følger av oss på Instagram kommenterte at hun syntes denne var mer rystende, enn morsom. Det stemmer at dette er en alvorlig bok, som tar opp emner som fattigdom, urettferdighet, fengsel, tortur og ulykkelige kjærlighetshistorier. Etter min mening ligger det likevel en svært treffende humor og myldrer under alt alvoret i denne historien om Oscar, som drømmer om å finne den store kjærligheten og vil bli en dominikansk utgave av J.R.R. Tolkien.

Den merkelige hendelsen med hunden den natten, av Mark Haddon.

Fra forlaget: “Christopher er femten år gammel og har Aspergers syndrom. Han kan veldig mye om matematikk og veldig lite om mennesker. Han elsker systemer, mønstre og sannheten. Han hater å bli berørt, og han hater fargene gul og brun. Han har aldri gått alene lenger enn til enden av sin egen vei, men da han finner naboens hund drept, blir verdenen hans snudd på hodet.”

«En morsom, så vel som trist bok. Briljant» The Guardian.

Big Money, av P.G Wodehouse

I Big Money møter vi "Biscuit", Lord Biskerton, som er forlovet med den vakre Ann Moon fra USA. Onkelen til Ann Moon er mangemillionæren Paterson Frisby, en gammel kakse som stadig søker etter mer penger. Lord Biskerton har desverre ganske dårlig råd selv, på tross av sin noble herkomst, og må derfor flytte ut i Londons forsteder for å gjemme seg fra kreditorer. Berry Conway, en gammel skolekamerat av Lord Biskerton, jobber for millionæren Frisby, og forelsker seg i Ann Moon, niesen til sjefen og forloveden til Lord Biskerton. Samtidig forsøker Conway å selge en gammel kobbergruve ved navn "The Dream Come True", som han har arvet av en tante. Her er det mange forviklinger på gang, både i økonomi og kjærlighet.

Wodehouse er en av de mest leste humoristene gjennom hele 1900-tallet. Hos Wodehouse finner vi en intelligent humor, som finner sted i (ofte bisarre) hverdagssituasjoner, og som er skrevet med et ekstremt godt språk.

Vi har også mange andre bøker av Wodehouse i biblioteket, både på norsk og engelsk.

Tåpenes sammensvergelse, av John Kennedy Toole.

Fra forlaget: “Tåpenes sammensvergelse blir av mange regnet som en av etterkrigstidens morsomste romaner, og vant Pulitzer-prisen i 1981. Romanens renommè er ikke minst skapt på grunn av dens hovedperson Ignatius J. Reilly, en dypt misantropisk mann, som bor hjemme hos sin mor i New Orleans. Han er en slags blanding av Don Quijote og Thomas Bernhard, en sprenglærd, arbeidsløs mann som tilbringer dagene sine med å se på tv, gå på kino og på samme tid høylytt forbanne tiden han er født inn i.”

Call girl-sjefen, av Roy G. Tveit.

Denne boken anbefales av Liv-Marit, som jobber her på Sølvberget.

Omtale fra forlaget: “Stanley Sandholmen er ein umoralsk og uforferda, udanna og ureflektert overlevar av ein tilsjaska skurk. Han har mykje av vestlendingens hemningslause gründar i seg, og utviklar eit forretningskonsept som aldri før har vore utprøvd på Karmøy. På det mest utovervende og samstundes mest lekmannshemma vestland som finst, vil Stanley Sandholmen starta si eiga forretningsdrift basert på kjønnsdrift. Så han drar til Warszawa, hentar nokre jenter og set opp tidenes første bordell i bygdebyen Åkra. Det er like eksotisk som det er forlorent erotisk. Forretninga går så det sprutar. Kundane er så mange og så ymse, og lokalsamfunnet sydar. Kan dette gå godt, for Stanley, og for folk flest, som det alltid er flest av?”

Badet, av Unni Drougge.

Liv-Marit anbefaler også denne romanen.

Omtale fra forlaget: "Vi møter tre kvinner i forskjellige faser i livet - den avdankede middelaldrende, del elegante, selvbevisste karrierekvinnen og den noe grinete pensjonisten. De møtes i badstua på det offentlige badet, og det viser seg at de har mer til felles enn de selv aner."

"Unni Drougge behandler stoffet sitt med sedvanlig raffinement, humor og ironi. Både menn, forskningsprosjekter, kvinnesak og ansvarlige innen psykisk helsevern får sitt og mer til."

Livet til en norsk boss, av Anders Kranmo Smestad a.k.a. Oral Bee.

Historien om Norges mest forhatte rapper. Selv om denne boken kanskje passer aller best for folk som er over middels interessert i rap og hiphop, vil jeg likevel anbefale den til et generelt publikum. Den er godt skrevet, full av selvinnsikt, selvironi og mangfoldige morsomme situasjoner fra livet til pimpen fra Nesodden. Som for eksempel denne:

"Crewet mitt kledde seg "hiphop". Vi gikk i Tommy Hilfiger doo rags, store FUBU-bukser og Carhartt-hettegensere. Det trauste norske klesmerket Helly Hansen hadde plutselig blitt trendy blant amerikanske rappere, og Wu-Tang Clan og Xzibit flashet H/H-jakker i musikkvideoene sine. Jeg ønsket meg en Helly Hansen-boblejakke som var svart utenpå og hvit inni, en man kunne vrenge, og dermed bli en kamelon-pimp. Lykken var stor da jeg fikk en til jul og kunne møte skolestart-fresh på nyåret. Jakka tilførte gangen min et ekstra lag med cockyness, men den bossy følelsen forsvant brått da jeg så en av Nesoddens mest kjente narkiser med helt lik jakke. Det viste seg at Nesodden kommune hadde kjøpt inn identiske Helly Hansen-jakker til halvøyas mest hardcore fylliker og narkiser, for at de ikke skulle fryse i hjel."

Slutten på verden slik vi kjenner den, av Erlend Loe.

Erlend Loe er en kjent humorist i norsk litteratur, dette er hans siste bok.

Omtale fra forlaget: "Etter flere år i de dype skoger, kommer Doppler på at han har familie. Han plasserer elgen, Bongo, i en kennel for hjortedyr, og vandrer inn i Oslo en tidlig morgen. Han gleder seg til å se kone og barn. Men det gamle huset ser fremmed ut, og navnet hans er strøket vekk fra navnefeltet på postkassa. Et nytt navn er satt inn: Egil Hegel. Doppler tror bunnen er nådd, men krenkelsene har så vidt startet. Dette er tredje bok om Andreas Doppler."

Vi har også tidligere anbefalt morsomme bøker på Sølvberget. Ønsker du morsomme ungdomsbøker, så har vi også anbefalinger her. Sjekk også ut vår podcast om humor i litteraturen!

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙