Hopp til hovedinnhold

Ny faglitteratur

Bilde av cover til Bienes liv

Ukrainas historie,  genetikk og bier er noe av det nye du finner i hyllene.

Oligarkenes vekst og fall : kamp mot korrupsjon i Ukraina av Serhij Lesjtsjenko

Samtidig som Ukraina er et av landene med dårligst levekår i Europa, sitter noen få mennesker på toppen med enorm rikdom. 'Oligarkenes vekst og fall' består av to bøker der gravejournalist Serhij Lesjtsjenko avslører hvordan landets politiske elite gjennom mange år har jukset til seg både penger og makt. Den første boka handler om statsministeren som innførte de fleste triksene for korrupsjon i landet, Pavlo Lazarenko. Han banet vei for president Viktor Janukovytsj, som er hovedperson i bok nummer to. Her avdekkes kynisk maktkamp, sammensvergelser, svik og enorme pengesummer som skjules i offshore-selskaper og skatteparadiser. Omtalen er utarbeidet av BS.

Bilde av Oligarkenes vekst og fall

Gå glipp : om begrensningens kunst i en grenseløs tid av Svend Brinkmann

I en samtid der alt foregår i stadig økende tempo og kravene om å oppleve mest mulig øker, kan det være verdifullt å gi avkall på noe. Begrensningens kunst er viktig for oss både som samfunn og som mennesker, skriver Svend Brinkmann. Å «gå glipp av» krever i mange tilfeller en aktiv handlig, og er ikke nødvendigvis enkelt, men ikke desto mindre en eksistensiell, etisk og psykologisk nødvendighet. Boken viser hvordan begrensningens kunst er helt avgjørende for at vi skal ta vare på vår egen, samfunnets og miljøets levedyktighet og bærekraft. Tidligere utgitt av Svend Brinkmann på norsk er «Stå imot» og «Ståsteder». Omtalen er utarbeidet av BS.

Bilde av Gå glipp

En kort historie om alle som noen gang har levd : genenes historie av Adam Rutherford 

Denne boken handler om hvem vi er og hvordan vi ble til, hva genene forteller om menneskets historie og hva historien kan fortelle oss om våre gener. Genetikk er et forskningsfelt i rivende utvikling, og Adam Rutherford forklarer her de nyeste funnene på en lett tilgjengelig måte med mange eksempler og anekdoter. Det handler om evolusjon og raser, neandertalere, mord, døde konger, pest og epigenetikk - for å nevne noe. Adam Rutherford er vitenskapsjournalist og har doktorgrad innen genetikk. Omtalen er utarbeidet av BS.

en kort historie

Bienes liv : livet i bikuben gjennom et år av Trond Vidar Vedum

Biene er blant våre mest avanserte insekter. De har en imponerende orienteringsevne, kommuniserer med både lukt og lyd og har utviklet sosiale samfunn. Denne boken handler om hvordan et bisamfunn fungerer og følger livet i bikuben gjennom et år. Forfatteren gir råd om hvordan man kommer i gang med birøkt, hvordan man tar vare på biene og bikubene og slik kan høste egen honningproduksjon. Rikt illustrert med fotografier. Trond Vidar Veum er biolog og har mange års erfaring med birøkt. Omtalen er utarbeidet av BS.

bienes liv

How to stop Brexit : (and make Britain great again) av Nick Clegg

how to stop brexit

Nytt liv : alt om graviditet, fødsel og barseltid av Thorbjørn Brook Steen

I denne boken har fødselslege Thorbjørn Brook Steen samlet relevant og nyttig informasjon om graviditet, fødsel og barseltid. Den tar for seg alt fra unnfangelsen til hva som venter mor gjennom svangerskapet, hvordan barnet vokser i magen, selve fødselen og tiden etter at barnet har kommet til verden. I tillegg gir den oppdatert informasjon om praksisen ved norske sykehus, råd til dem med fødselsangst og har et eget kapittel viet partneren. Thorbjørn Brook Steen er overlege ved Ullevål sykehus. Omtalen er utarbeidet av BS.

Bilde av Nytt liv

 

Omgitt av idioter av Thomas Erikson

Hvilken farge er du? Nå kommer Omgitt av idioter på norsk - den fargerike bestselgeren alle snakker om! 450 000 lesere i Sverige og solgt til 40 land. Er du «gul» og impulsiv eller «blå» og analytisk? Eller kanskje «rød» med en tendens til å dominere de rundt deg? Omgitt av idioter beskriver på en lettlest og underholdende måte en av verdens mest kjente metoder for å vise ulikheter mellom oss mennesker. Med vitenskapelig bakgrunn og eksempler fra hverdagen gir boken et konkret hjelpemiddel for å forstå de viktigste forskjellene på ulike personligheter og kommunikasjonstyper. 

omgitt av idioter

 

Kryptovaluta, bitcoin, ICOer og blockchain av Lasse Meholm

Bitcoin og kryptovaluta preger stadig avisoverskriftene. Men hva er det egentlig? Denne boken gjør et dypdykk i både kryptovaluta, bitcoin og teknologien Blockchain som gjør det hele mulig. Den inneholder interessante historier som på en underholdende måte understreker hva fenomenet egentlig er. Den fortelle også om Norges Banks rolle, og om hva som støtter verdien av de pengene vi bruker i dag, for så å ta for seg nye valutaformer og investeringer. Mange mener Blockchain-teknologien har så mye for seg at den vil endre forretningsmodellene i de aller fleste bransjer. Boken er lettlest og krever ingen tekniske forkunnskaper. Omtalen er utarbeidet av BS.

kryptovaluta

The great British sewing bee av Claire-Louise Hardie

Boka fra den engelske versjonen av Symesterskapet. Den inkluderer mønster til de ulike plaggene som deltakerne laget.

sewing bee

Immun : kroppens evige kamp for å overleve av Anne Spurkland

Anne Spurkland har skrevet en lærerik og overraskende bok om kroppens eget forsvarssystem. Et system av fantastiske celler og underlige stoffer som hver dag, hver time, hvert minutt utkjemper en kamp pa. liv og død mot de usynlige mikrobene som til enhver tid omgir oss. Immunforsvaret vårt holder oss friske, men visste du at det også kan virke for godt, så det som i utgangspunktet skal holde sykdommene unna, selv kan være årsak til at vi blir syke? «Immun» er en engasjerende bok om kroppens mest usynlige organsystem, som vi ikke merker noe til før det svikter.

immun

Den fleksible vegetarianer av Jo Pratt

Denne boken egner seg både for den som vil spise rene vegetarmåltider, og for den som vil spise mindre kjøtt i hverdagen, leve sunnere og være mer miljøvennlig. Boken inneholder oppskrifter på vegetariske retter, som også kan serveres med litt kjøtt, kylling eller fisk. Jo Pratt er kokk og kjøkkensjef på restauranten The Georgeous Kitchen i London. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

fleksiblevegetarianer_hires

 

De aller beste kjerringrådene av Miriam Wicklund

Uansett hva man plages av, finnes det alltid et godt kjerringråd. Enten man er forkjølet, har kløe, kviser, munnsår, soleksem, sår hals eller gikt, så kan det hende man allerede har det man trenger på kjøkkenet. Man kommer nemlig langt med sitron, salt, pepper, potetmel og eddik. Kjerringråd brukes på eget ansvar, men er ofte vel verd et forsøk. Miriam Wicklund har i en årrekke vært programleder for programmet 'Kjerringråd' på NRK. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

org_De%20aller%20beste%20kjerringrådene_HOY

 

Mattetriks på null komma niks av Yngve Vogt

Et regnestykke har bare ett svar, og veien dit kan være både lang og kronglete. Men det finnes metoder som gjør deg i stand til å regne raskere og mer effektivt, og mange av dem finner du i denne boka. Hemmeligheten er å kombinere noen av de enkle og grunnleggende reglene fra matematikken. Alle metodene skal være enkle å lære og passer for både unge og gamle tallelskere. Underveis foretar forfatteren en historisk reise gjennom tall og regning, fra de gamle grekernes tid og frem til nåtidens digitale verden. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

null-komma-niks

 

Manus om anus av Kaveh Rashidi 

Anus er kanskje kroppens mest tabubelagte område, men også et av våre viktigste organer. Denne boken forteller alt du lurer på, eller ikke visste at du lurte på, om anus: Hvorfor trenger vi i det hele tatt en egen åpning for avføring? Bør man bli redd om det er blod på dopapiret? Skal stikkpiller inn med spiss eller butt ende først? Her kan du dessuten lese om anusens evolusjonistiske oppstandelse, analhygiene, analdød og diverse funfacts. Forfatterne, som begge jobber som fastleger, kombinerer humor med kunnskapsformidling i denne boka. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Manus-om-anus_Fotokreditering-Gyldendal

 

Ett år i verdensrommet av Scott Kelly

Den amerikanske astronauten Scott Kelly har foretatt fire reiser til verdensrommet, og er spesielt kjent for sitt ett år lange opphold på Den internasjonale romstasjonen (ISS). I denne boken forteller han hvordan det påvirket ham mentalt og fysisk å leve så lenge under forhold som ikke er ment for mennesker. Kelly beskriver blant annet hvordan kroppen brytes ned, isolasjonen, redselen for at noe skal gå galt og savnet etter alt og alle han er glad i på jorden. Han forteller også om sin turbulente oppvekst i New Jersey og den lange veien mot karrieren som astronaut. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

et år i verdensrommet

 

Glad igjen! : hvordan bli kvitt depresjon steg for steg av Kristian Hall

Kristian Hall har selv opplevd dyp depresjon. Han klarte å bli kvitt depresjonen ved hjelp av teknikker fra kognitiv og positiv psykologi. Ved å følge programmet han beskriver her, kan man komme seg opp fra depresjon og langvarig nedstemthet. Boken egner seg også for pårørende og alle som arbeider med å behandle depresjon. Forord av Knut-Petter Sætre Langlo, psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi og nevropsykologi. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

glad igjen

 

Bedre helse med mindfulness av Vidyamala Burch og Danny Penman

«Bedre helse med mindfulness» er rettet mot mennesker med kroniske lidelser og smerter. Målet er å lindre smerter som forårsaker blant annet følelsesmessig uro og søvnproblemer. Forfatterne presenterer et meditasjonsprogram som går over åtte uker. Programmet består av øvelser på ti til tjue minutter som skal utføres daglig. Målet er ikke å helbrede lidelsen eller smertene, men å gjøre det enklere å takle dem - boken er en praktisk veiledning i smertelindring, stressreduksjon og restitusjon.

bedre helse

 

Barnas kuleste kosedyr av Kerry Lord

Boken inneholder hekleoppskrifter på 40 ulike kosedyr, blant annet rampete katter, lekne sauer og omsorgsfulle tigre. Noen av dyrene er enkle å hekle, mens andre er litt mer kompliserte. Det skal være mulig for alle å skape et kosedyr ved første forsøk - dyrene er heklet ved hjelp av enkle hekleteknikker. Oppskriftene er delt inn i tre nivåer, etter hvor mange teknikker som blir brukt for å lage de ulike dyrene. Det anbefales å starte på nivå 1 eller 2, dersom man er nybegynner. I boken er dyrene heklet med mykt garn i naturfarger, men dette kan lett byttes ut med annet garn dersom man ønsker et annet uttrykk. Det er kun fantasien som setter begrensinger for hva du kan trylle fram med heklenål og garn. Omtalen er utarbeidet av BS.

barnas kuleste kosedyr

 

Løvehjerte av Ståle Solbakken

FC København-trener Ståle Solbakken forteller i denne boka om oppveksten, karrieren som fotballspiller i Ham-Kam, Lillestrøm og på det norske landslaget og livet som trener for Ham-Kam og sjef for Danmarks største klubb. Selvbiografien handler også om oppholdene i FC Köln og Wolverhampton, hvor det ikke gikk like bra, om forholdet til familien og dramatikken da Solbakken ble alvorlig syk i 2001. Omtalen er utarbeidet av BS.

løvehjerte

 

Yogamamma av Cathrine Mathiesen

Boken presenterer yogaøvelser spesielt tilrettelagt for gravide. Øvelsene fremmer smidighet, styrke, balanse og sirkulasjon. Forfatteren forklarer dessuten pustens rolle og viser pusteøvelser som kan bidra til å redusere stress og angst, skape balanse og fremme søvn og hvile. Boken omfatter blant annet bekkenbunnsøvelser, visualiseringer, affirmasjoner og fødestillinger. Alle øvelser er presentert med bilder, trinn for trinn-beskrivelser og tips om tilpasninger. De er satt sammen i programmer for det enkelte trimester. Omtalen er utarbeidet av BS.

yogamamma 1
Google+