Essensiell jazz - ikke på Spotify

Jazzplater

Visste du at nesten samtlige utgivelser fra det legendariske plateselskapet ECM ikke er tilgjengelig på Spotify? På biblioteket kan du låne CD'ene.

The most beautiful sound next to silence

Det tyske plateselskapet ECM har siden 1969 vært en sentral og toneangivende utgiver av moderne jazz, samt noe "klassisk" samtidsmusikk som f.eks. Arvo Pärt, John Adams og Steve Reich. ECM ble starta av Manfred Eicher - en perfeksjonist og lidenskapelig lytter som bidro til å gi utgivelsene en uovertruffen lydkvalitet som i 1972 fikk en begeistret anmelder fra jazzbladet CODA til å erklære at ECM skapte "the most beautiful sound next to silence" (i en anmeldelse av Keith Jarretts Facing You), noe som fra da av òg ble selskapets slagord.

Kunsten å lytte

Dette perfeksjonistiske fokuset på lyd er nok en av grunnene til at nesten samtlige ECM-utgivelser ikke er på Spotify eller andre strømmetjenester. Det å lytte til mp3'er og AAC-versjoner av innspillingene er for Eicher nærmest en fornærmelse mot de som har produsert platene.

"Det å lytte krever en evne til å lytte, å lytte er en kunst, understreker han, en evne som [dessverre] blir mindre i dag. Å lytte krever å være aktiv, ikke passiv. Å lytte er ikke noe man gjør mens en gjør noe annet.I et intervju med Gary Giddens  i forbindelse med 40-årsjubileet for ECM antyder han nesten at å lytte på lydmessig reduserte mp3- eller AAC-versjoner av musikken er en fornærmelse mot de kunstnere som har produsert platen.– Jeg elsker musikk, fortsetter han, jeg er lidenskapelig opptatt av det å oppdage nye musikere og ny musikk. Å lære å lytte er som å lære å spille et instrument. Det er å lytte, ikke bare analytisk, men også følelsesmessig." (Tekst fra Jazznytt )

Viktig rolle i utviklingen av norsk jazz

ECM har spilt en viktig rolle i utviklingen av norsk og nordisk jazz. Flere av de som har håndtert ECMs utgivelser i Norge har starta egne plateselskap: Helge Westbye (Grappa), Odd Gjelsnes (Losen), Rune Kristoffersen (Rune Grammofon), Andreas Meland (Hubro).

Vi benyttet anledningen til å få et knippe personlige anbefalinger fra: Per Hasse Andersen (festivalsjef for Maijazz), Rolf Norås (tidligere kultursjef i Stavanger), Hanna Paulsberg (saksofonist, blant annet i trioen GURLS) og Karen Haugsgjerd Reme-Stigel (ex-Maijazzer og Sølvbergets jazzekspert).

Rolf Norås (tidligere kultursjef i Stavanger)

Hanna Paulsberg (saksofonist og komponist, blant annet i trioen GURLS)

Per Hasse Andersen (festivalsjef for Maijazz)

Karen Haugsgjerd Reme-Stigel (ex-Maijazzer og Sølvbergets jazzekspert)

Platene jeg har valgt ut har betydd mye for meg på ulike stadier i livet. Fra jeg var 5 år frem til i dag. Noen av dem er klassikere jeg henter frem om igjen og om igjen, som jeg aldri går lei av.