Hopp til hovedinnhold

Ny musikk

Fra coveret til An Acre of Land av PJ Harvey og Harry Escott

Gjennom hele 2018 skal Ebbe, Lotte, Anne Helen, Olav og Christian anbefale nye musikkutgivelser. 

 

FEBRUAR

 

ANNE HELEN: 9. februar slapp PJ Harvey singelen An Acre of Land, som filmmusikk til Dark River (2017)regissert av Clio Barnard. An Acre of Land er i utgangspunktet en gammel engelsk folkesang, men Harvey klarer på sin underfundige måte å gjøre den til sin egen. Bare etter noen få gjennomlyttinger sitter sangen i hodet, og jeg tar meg i å gå og nynne på den. Slik viser PJ Harvey at gamle folkesanger ikke er for gamle, men åpne for stadig nye tolkninger.

 

 

EBBE: Sweden er en norsk gruppe som serverer power-pop til folket. Friske fuzzgitarer, fin synging og litt luftig synth – slik vi lærte å like på 90-tallet med Fountains of Wayne, the Wannadies, Popsicle etc etc. Vi får vårt retro-kick, men det låter da friskt og godt likevel. Bra skive!

 

OLAV: Nap Eyes låter som et Laid-back Modern Lovers eller Velvet Underground uten dop. Du kan høre Byrds' janglende gitarer, litt Guided By Voices og psykedelisk folkrock. Dette bandet har i tillegg til vellyd også låtene som setter seg i hodet ved første gjennomlytting. Biokjemikeren Nigel Chapman og Nap Eyes fra Halifax, Nova Scotia (Østkysten av Canada) har holdt det gående siden 2011, men det er først nå de har kunnet satse skikkelig på musikken. Halifax er ikke verdens navle men har likevel klart å fostre et og annet fantastisk band (Sloan - sjekk ut platen One Chord to Another ). De slipper platen andre uken i mars og de kommer til Europa i mai. Jeg Gleder Meg! Hør en smakebit her:

 

CHRISTIAN: Landfall av Kronos Quartet og Laurie Anderson tar utgangspunkt i orkanen Sandy som herjet USA i 2012. Anderson opplevde orkanen på nært hold og ble direkte rammet da gaten utenfor huset i New York ble en stor elv. På sporet "Everything is Floating" går hun ned i sin egen oversvømte kjeller og ser alle tingene flyte og løse seg opp i vannet. "And I looked at them floating there. In the shiny dark water, dissolving. All the things I had carefully saved. All my life becoming nothing but junk. And I thought how beautiful. How magic and how catastrophic." Hele verket sirkler rundt tema som tap, ødeleggelse og glemsel, og dette flettes i flere av sporene inn i et større perspektiv knyttet til klimakrisen.   

 

LOTTE: 30. januar slapp Jonathan Wilson singelen «Loving you». Denne har ikke så 70-talls California-sound som hans tidligere utgivelser, men den minner mer om en rolig versjon av War on Drugs. Jeg er stor fan av Jonathans tidligere utgivelser og gleder meg til å høre mer når det nye albumet slippes. Wilson er også på turne for tiden og skal ha konsert på Folken 4. april. Jeg anbefaler alle å få med seg den!

 

 

JANUAR

 

EBBE: Reunion-bølgen fortsetter. Denne gangen er det post-hardcore bandet Hot Snakes fra San Diego som er tilbake. Hot Snakes ble danna av Rick Froberg og John Reis (også kjent fra Rocket from the Crypt) i 1999 som en forlengelse av deres gamle band Drive like Jehu. Hot Snakes kombinerte hardcorens energi, emoens desperasjon (en gang i tiden var faktisk emo ikke et skjellsord) og heftig rock 'n' roll. For undertegnede var det platen Suicide Invoice som skulle gjøre skjellsettende inntrykk da en kamerat spilte den for meg  den gangen vi gikk på kristen mediehøgskole i det sørlige bibelbeltet en gang i forrige århundre. Nå er de tilbake, alle platene er reutgitt på fin vinyl og de har spilt inn et nytt album som kommer på Sub Pop i mars. Six Wave Hold down er første smakebit på denne og det høres rått ut! Hot Snakes er drittfett, og jeg drømmer om å se dem live. 

 

 

ANNE HELEN: Færøyske Eivør (Eivør Pálsdóttir) kom nylig ut med en engelsk versjon av albumet Slør, som opprinnelig kom ut på færøysk i 2015. Det gir meg en god anledning til å trekke frem den originale versjonen av Slør. Jeg digger hele dette albumet, og det er absolutt best på færøysk. Musikken er en blanding av folkemusikk og pop. Den tar meg med inn i ulike landskap, og får meg til å drømme meg bort – akkurat det jeg trenger nå, i denne mørke vintermåneden. Lyden på platen er veldig god, og musikken kan godt spilles høyt, både på stereoen og i hodetelefoner.

 

 

OLAV: Jan Malisz og hans to barn Zuzanna (14) Kacper (18) leverer polsk folkemusikk for samtiden. Jan Malisz spiller basolia som enklest kan beskrives som en grovt bygd stor cello. Dette er drivende, suggerende musikk fra de sørøstlige delene av Polen, men som tittelen på platen indikerer Wiejski Dżez (landsbyjazz) er dette musikk som ikke har latt sjanger eller landegrenser setter begrensninger for inspirasjonen. Du hører både hint av engelsk folk-rock, rumensk, ukrainsk, slovakisk og jødisk musikk. La deg beruse av denne uforglemmelige polske cocktailen.

 

 

LOTTE: James Blake slapp i januar den nydelige singelen Vincent. Det er en cover av Don McLean sin klassiker fra albumet American Pai fra 1972. Blakes versjon er enkelt produsert med kun piano og vokal. Sangen er skrevet som en hyllest til Vincent Van Gogh og hans maleri «Stjernenatt». Ønsker du en norsk versjon av denne klassikeren kan du lytte til Wenche Myhre sin versjon på albumet «Din drøm er min» fra 1995. Personlig foretrekker jeg James Blake sin versjon.

 

 

CHRISTIAN: Amen Dunes har perfeksjonert kunsten å tilføre det velkjente og normale en bitteliten teskje av noe uventet og annerledes, som om musikken ville vært helt normal på en annen planet som er nesten nøyaktig lik vår. Mika Dora er første singel fra det kommende albumet Freedom (som slippes i mars).

Google+