Hopp til hovedinnhold

Sølvberget cinematek: høstprogram

Charlie Chaplin i The Dictator

Cinemateket har visninger kl. 18.00 på torsdager og kl. 12.00 på tirsdager (hvis ikke annet angitt).
Alle visninger på SF Kino- Stavanger.
Billettsalg: www.sfkino.no/cinematek/

Program høsten 2017

diktatorenplakat

Torsdag 24. august kl. 18:00
Tirsdag 29. august kl. 12:00
DIKTATOREN
The Great Dictator
USA 1940
Regi: Charles Chaplin
Med: Charles Chaplin, Paulette Goddard, Jack Oakie
Engelsk tale, norsk tekst
DCP, 2t. A: 6 år

 
Chaplins appell mot diktaturet

Diktatoren er Charlie Chaplins mest politiske film og en sterk satire både over Adolf Hitler og Nazi-Tyskland. Hans mål med filmen var intet mindre enn å få USA til å gå inn i den 2. verdenskrig på de alliertes side.
Chaplin bruker hele sitt komiske repertoar i harseleringen med Hitlers personlighet og høydepunktene står i kø: Hitler-parodien Hünkel som demagog, Hünkel som danser ballett med jordkloden og ikke minst det komiske møtet mellom Hünkel og hans kollega Benzino Napaloni.
Den lille vagabonden med hatt og stokk er forvandlet til engasjert samfunnskritiker og skulle aldri siden opptre på kinolerretet i sin gamle form. Diktatoren ble den siste komedien Chaplin laget, og er et av høydepunktene i hans mangslungne filmkarriere.

shadows-in-paradise

Torsdag 31. august kl. 18:00
TIrsdag 5. september kl. 12:00
SKYGGER I PARADIS
Varjoja paratiisissa
Finland 1986
Regi: Aki Kaurismäki
Med: Matti Pellonpää, Kati Outinen, Saku Kuosmanen, Esko Nikkari, Sakke Safkajärvenpää
Finsk tale, norsk tekst
DCP, 1t 18min. A: 9 år

Kjærlighetshistorie fra Helsinkis skyggeside

Søppelkjøreren Nikander omgås få og har knapt noen ambisjoner utover å gjøre en best mulig jobb. Livet tar en ny vending når hans mangeårige kjørepartner gir ham et tilbud om formannsjobben i sitt nye og konkurrerende firma. Kanskje han nå kan gjøre et fremstøt mot kassadamen i supermarkedet?
 I sin tredje film har Aki Kaurismäki perfeksjonert sin stil – den sparsomme dialogen hvor pausene snakker høyest, de statiske men velkomponerte bildene, det minimale spillet – hvor vulkaner av følelser ulmer like under overflaten, de trange og slitne leilighetene og ikke minst Helsinki selv – i brødrene Karismäkis øyne en melankoliens yngleplass av øde gater, industritomter, gatekjøkken og upersonlige kafeer.

only-yesterday-poster

Torsdag 7. september kl. 18:00
TIrsdag 12. september kl. 12:00
ONLY YESTERDAY (Dagen i går)
Omohide poroporo 
Japan 1991
Regi: Isao Takahata
Japansk tale, norsk tekst
DCP, 2t. A: 6 år

Vakkert høydepunkt fra Studio Ghibli
Omohide poroporo – filmens japanske tittel – er en poetisk og onomatopoetisk indikasjon på hva vi har i vente. Omohide er en gammel skriveform av omoide – minner – mens poroporo betyr fallende dråper. Med andre ord en historie der fortidens mange øyeblikk kommer dryppende som spredte regndråper utover i narrativet. I filmens åpningsminutter møter vi Takeo, som tidlig på åttetallet er en «office lady» i Tokyo og det man i Japan tidligere noe nedsettende kalte en julekake – over 25 og fortsatt singel og ugift. Hun er likevel fornøyd med tilværelsen sin, og er idet historien starter i ferd med å legge avgårde på ferietur til slekt i Yamagata. Her skal hun koble av ved å plukke fargetistler på slektens gård, og ellers bare nyte livet på landet en liten stund. Helt uventet blir derimot reisen nordover også en reise bakover i tid, til 1966 – året da The Beatles tok Japan med storm, og Takeo var ti. Minnene strømmer på, om en svunnen tid, og om alle de små og store hendelsene den gang da som var med på å forme henne til kvinnen hun er i dag. (tekst: Geir Friestad)

on the silver globe

Torsdag 14. september kl 18:00
Tirsdag 19. september kl. 12:00
ON THE SILVER GLOBE
Na srebrnym globie
Polen 1977/88
Regi: Andrzej Zulawski
Med: Andrzej Seweryn, Jerzy Trela, Elzbieta Karkoszka, Krystyna Janda, Michal Bajor
Polsk tale, engelsk tekst
4K DCP, 2t 45min. A: 15 år

Andrzej Zulawskis visjonære science fiction

I 1976 startet Andrzej Zulawski på det som skulle bli hans store fortelling, om hvordan mennesket skulle finne et nytt nullpunkt og der vise frem sin nakne sjel, basert på «Lunar»-trilogien av Jerzy Zulawski. Med 80 % av filmen ferdig grep de polske myndighetene inn og stoppet filmen, men i 1988 klippet han ferdig det han hadde av materiale og gjorde selv voice-overen som fyller inn for det manglende stoffet. Det vi sitter igjen med er en av de dristigste og mest visjonære science fiction-filmene noensinne.
Over flere generasjoner følger vi koloniseringen av en navnløs planet. Avskåret fra jorden utvikles raskt et eget levevis. Fragmentering og splittelser skaper et vell av ulike klasser, retninger og profetier. Menneskets rastløse utforskertrang gir opphav til ekspedisjoner over havet, hvor kun død og ondskap finnes, manifestert i noen fuglelignende skapninger som bor der. Disse skapningenes evne til å invadere menneskets psyke og den ekstatiske, men upålitelige innsikt dette gir, kan tolkes som et bilde på den politiske situasjonen i 70-tallets Polen.

Suspiria plakat

Torsdag 21. september kl. 18:00
Tirsdag 26. september kl. 12:00
SUSPIRIA
Italia 1976
Regi: Dario Argento
Med: Jessica Harper, Stefania Casini, Flavio Bucci, Miguel Bossé, Udo Kier
Engelsk tale, svensk tekst
DCP, 1t 36min. A: 18 år

Med Suspiria forlot Argento for første gang sine detektivroman-inspirerte plott og overga seg fullstendig til det okkulte og overnaturlige. Resultatet er en fortellermessig grunnere, men likevel ekstremt nervepirrende film. Her er det stemningene og iscenesettelsen som blir avgjørende.
Suzy, en amerikansk danser, reiser til Freiburg i Tyskland for å begynne på en berømt balletthøgskole. Suzy begynner å mistenke at suspekte ting foregår på skolen, og det viser seg etter hvert at lærerne holder på med langt mer enn dans.
 Musikken, som Argento selv var med på å komponere, er akkurat så urovekkende som den skal være, og kulissene, utarbeidet av mesteren Giuseppe Bassan, gjør definitivt sitt for å skape den rette stemningen for filmens grusomme hendelser. Fargebruken er avgjørende i alle av Argentos filmer, og i Suspiria skaper de en helt spesiell intens atmosfære.

piano

Torsdag 28. september kl 18:00
Tirsdag 3. oktober kl. 12:00
PIANO
The Piano
Australia 1992
Regi: Jane Campion
Med: Holly Hunter, Harvey Keitel, Sam Neill, Anna Paquin
Engelsk og maori tale, norsk tekst
DCP, 2t 2min. A: 15 år

Jane Campions sterke kvinneskikkelser

Med Piano vant Jane Campion som første kvinnelige regissør Gullpalmen i Cannes i 1993. Piano er en usedvanlig vakker og fargemettet film om kjærlighetens lumske veier. Den forteller historien om Ada, en stum skotsk kvinne som på slutten av 1800-tallet ankommer New Zealand sammen med sin datter og sitt elskede piano, for å gifte seg med Stewart, en mann hun aldri har sett før. Da han nekter å frakte pianoet hennes til gården, inngår Ada en avtale med en analfabet, en tatovert nabo som har valgt å leve som maori. Ved å gi ham pianotimer kan hun kjøpe tilbake pianoet sitt tangent for tangent.

Resten av høstens program annonseres senere. 

Kontaktinfo:
Sølvberget cinematek
Magnus Cappelen
Tlf. +47 938 05 258

 

Her er filmene som ble vist våren 2017

Google+