Nytt i år: Kapittelfilm 07

Kapittel kan med stor iver presentere et filmprogram bestående av slagkraftige dokumentarer - med flere titler som ikke har blitt vist i Norge tidligere!

I samarbeid med Filmkraft Rogaland, og med støtte fra Stavanger kommune, Fritt Ord og Norsk filminstitutt, vil festivalen hver dag under festivalen vise dokumentarfilm i Kino1 sine saler på Sølvberget.

Sjanger med oppsving

Det er en naturlig utvidelse for en festival som setter spørsmål om menneskerettigheter og ytringsfrihet på dagsorden, å inkludere dokumentarfilm. Sjangeren har fått et oppsving de seneste årene med produksjoner som makter å være både politisk engasjerende og underholdende. Foruten fokus på ytringsfrihet gjenspeiler filmprogrammet årets geografiske område, Latin-Amerika.

Under Kapittelfilm kan du oppleve:

The axfight , Venezuela (1975)

Regi: Chagnon og Asch.
Thomas Hylland Eriksen presenter Napoleon Chagnons dokumentar om Yanamo-folket, og tar opp spørsmål om dokumentarfilmen som manipulert virkelighet.

• Tid: Torsdag 13. september kl. 15.00
  • Pris: kr. 75,-

Et møte med Jørgen Leth (Danmark)

en av Danmarks mest markante og originale filmskapere. Leth er en av Lars Von Triers store forbilder. Mange husker nok Leth fra Von Triers utrolige dokumentar De fem benspænd, hvor han ble utfordret av Von Trier til å lage sin egen film Det perfekte mennesket (1967) om igjen under særdeles strenge forutsetninger.

• Programleder: Erling Borgen, filmregissør.
  • Tid: Torsdag 13. september kl. 18.00
  • Pris: kr. 100,-

The City of Photographers , Chile (2006)

Regi: Sebastián Moreno Mardones

Under Pinochets regime brukte en rekke fotojournalister kameraet til å dokumentere befolkningens lidelser. Fotografene festet blodige opprør og demonstrasjoner til film, og var med på å gjøre resten av verden oppmerksom på landets styresett. Med livet som innsats tok de legendariske og historiske bilder.

• Introduksjon: Pedro Carmona-Alvarez, forfatter.
  • Tid: Fredag 14. september kl. 15.00
  • Pris: kr. 100,-

I skyggen av Statoil , Norge (2007)

Erling Borgen tar for seg oljegigantens inntog i Aserbajdsjan, et samfunn preget av korrupsjon og med store utfordringer innenfor menneskerettigheter.

• Tid: Fredag 14. september kl. 18.00
  • Pris: kr. 75,-

Favala rising , USA (2005)

Regi: Jeff Zimbalist og Matt Mochary

Musikkfilmen, som har fått 24 internasjonale priser, viser hvordan lederne i musikkbevegelsen Afro-reggae gir slumungdommen i Rio et alternativ til vold og kriminalitet. Deler av filmen er tatt opp av ungdommene selv og gir et sjokkerende innblikk i brutaliteten som utspiller seg i Rios mest voldelige favela. Filmen er likevel først og fremst en hyllest til et lokalsamfunn hvor folk holder sammen – og én manns kamp for fortsette sitt sosiale engasjement etter å ha blitt lammet fra halsen og ned.

• Tid: Lørdag 15. september kl. 15.00
  • Pris: kr. 75,-

In the Pit , Mexico (2006)

Regi: Juan Carlos Rulfo.

Legenden sier at hver gang en meksikansk bro er bygd ferdig, ber djevelen om en sjel. Hvem har da tid til å sloss for en bedre framtid? Med stor varme og respekt viser denne filmen de harde arbeidsvilkårene til veiarbeiderne som bygger Mexicos største bro.

• Tid: Lørdag 15. september kl. 18.00
  • Pris: kr. 75,-

Lula – vi vil ha jord , Brasil/Sverige (2005)

Regi: Kjørling og Westman.

Denne prisbelønte filmen er en hyllest til de jordløse bøndenes kamp for egen jord. Men har ikke erfaringen vist at jordfordelingen var en romantisk utopi? Møt regissør Lennart Kørling i debatt med Berge Furre.

• Tid: Søndag 16. september kl. 16.00

Når tilbud dreper , Danmark, 2007

Regi: Tom Heineman.
Dokumentaren viser de helsefarlige forholdene på de indiske fabrikkene som produserer billige tekstiler som vi kjøper for en slikk og ingenting på Ica, Indiska og Jysk. Filmen, som fikk pris for beste undersøkende tv-reportasje i Danmark i fjor, presenteres av regissøren selv.

• Tid: Søndag 16. september kl. 18.00
  • Pris: kr. 75,-

Klikk her for fullstendig Kapittel 07-program .

110: Filmkraft
110: Stavanger kommune