Hopp til hovedinnhold

Jan Kjærstad - Slekters gang

Jan Kjærstad - Slekters gang

Jan Kjærstad presenterer sin ferske roman "Slekters gang" på Kapittel15. Møt ham i samtale med Åsmund Ådnøy søndag 20. september. 

FullSizeRender (18)

På festivalens avslutningsdag, søndag 20. september, inviterer vi til et møte med selveste Jan Kjærstad. Kjærstad (født 1953) er regnet som en av Nordens fremste forfattere, først og fremst på grunn av sine nyskapende romaner. Han debuterte i 1980 med novellesamlingen "Kloden dreier stille rundt". I tillegg til romanene har han skrevet billedbøker og essaysamlingene "Menneskets matrise" (1989), "Menneskets felt" (1997), "Menneskets nett" (2004) og "Menneskets vidde" (2013). I 1984 mottok han Kritikerprisen, i 1993 Aschehougprisen, i 1998 den høythengende Henrich Steffens-prisen, i 2000 Doblougprisen og i 2013 Det Norske Akademiets pris til minne om Thorleif Dahl.

Nordisk Råds litteraturpris

Trilogien om Jonas Wergeland - "Forføreren", "Erobreren", "Oppdageren" - ble fullført i 1999, og den siste innbrakte ham Nordisk Råds Litteraturpris. Hans siste romaner er "Tegn til kjærlighet" (2002), "Kongen av Europa" (2005), "Jeg er brødrene Walker" (2008), "Normans område" (2011) og "Slekters gang" (2015). Kjærstads bøker er oversatt til en rekke språk.

Slekters gang

I år er han aktuell med slektskrøniken "Slekters gang", en original krønike fra det 20. århundrets Norge. Det er en roman der han ifølge seg selv "gjør et forsøk på å underliggjøre Norge i det 20. århundre ." Boken beskrives slik av forlaget: 

"Kan menneskeskjebner være flettet sammen på andre måter enn vi tror? Er det mulig å velge hvem vi vil være i slekt med? Agnes legger ut på en pilegrimsreise. Rita samtaler med Fridtjof Nansen i tårnet på Polhøgda. Maud seiler på en flåte nedover Kongofloden. Bjørg skriver dikt på Gaustad sykehus. Laila er lugarpike på MS Bergensfjord. Ingri blir den yngste ministeren i regjeringen.

I Villa Bohre på Lysaker har seks generasjoner levd og elsket og slåss gjennom det 20. århundret. I sentrum står Rita Bohre og et livsverk kalt "Femina erecta". Det handler om at kvinner må stå oppreist. Alltid oppreist. Samtidig er det et oppgjør med menns krokodillementalitet. "Slekters gang" er ikke bare en slektsroman, det er også fortellingen om en liten, merkelig nasjon som gikk under navnet Norge.

Sølvbergets Åsmund Ådnøy intervjuer Kjærstad på årets festival. Han er godt over halvveis i den nye romanen.
-  Boka følger en norsk slekt fra april 1940 og framover. Jeg synes den minner mye om Wergeland-trilogien. Personene havner midt i begivenhetenes sentrum (krigen, Paris 1968, musikkmiljøet i LA på slutten av 60-tallet), og de har alle en sterk sult etter sammenheng og nye perspektiver. Forfriskende at perspektivene og fortellermåtene forandrer seg mellom kapitlene, lyder den foreløpige rapporten. 

Møt Kjærstad i Møteplassen søndag 20. september kl. 15.30. Kjøp billetter: 

 

Bibliografi

Slekters gang – Roman (2015)
Menneskets vidde – Essays (2013)
Stein blir kaptein – Bildebok med illustrasjoner av Hilde Kramer (2012)
Normans område – Roman (2011)
Jeg er brødrene Walker – Roman (2008)
Mirandas skattkammer – Bildebok med illustrasjoner av Kristin Roskifte (2008)
Kjærstads matrise – Samlede essays med bonusspor (2007)
Kongen av Europa – Roman (2005)
Menneskets nett – Essays (2004)
Tegn til kjærlighet – Roman (2002)
Oppdageren – Roman (1999)
Menneskets felt – Essays (1997)
Erobreren – Roman (1996)
Hos Sheherasad, fantasiens dronning – Bildebok med illustrasjoner av Judith Allan (1995)
Forføreren – Roman (1993)
Rand – Roman (1990)
Jakten på de skjulte vaffelhjertene – Bildebok med illustrasjoner av Vivian Zahl Olsen (1989) og Jill Moursund (2005)
Tusen og én natt, Bind 1 og 2 (red.) – (1989)
Menneskets matrise – Essays (1989)
Det store eventyret – Roman (1987)
Homo Falsus eller Det perfekte mord – Roman (1984)
Speil – Roman (1982)
Kloden dreier stille rundt – Noveller (1980)

 
Google+