Hopp til hovedinnhold

Bokmål for 5.- 7. klasse

Bokmål for 5.- 7. klasse

Her finner du samlingen vår av bøker på bokmål for mellomtrinnet.

Aamodt, Ingunn: Hot mail (Bok 1, 15 eks.) Jeg er Marlena Evensen. Av og til føles det som om livet er en såpeserie, men ikke så ofte som det burde. Minda, Emma og jeg er bestevenninner – 4 ever. Vi går i niende klasse og gleder oss sykt til årets skoleball. I fjor fikk vi ikke en gang danset, men i år skal det bli annerledes. Vi har nemlig en genial plan: Vi kommer til å bli kjærester med skolens aller kjekkeste tiendeklassinger og eie festen. Men jeg er ikke helt sikker på hvem av guttene jeg vil ha, ennå.

 Almhjell, Tone: Vindeltorn (30 eks. + lydbok) Lin er sikker på at det er noe galt med det gamle huset familien hennes har leid. Klokkene tikker for sakte. Rosebedet er dekket av rim, selv i øsende regnvær. Og når en mystisk nøkkel merket "Vindeltorn" dukker opp, finner Lin en sprekk i kjellerveggen. En portal til en verden ved navn Sylver. Lin havner i et snødekt rike hvor alle døde dyr som en gang har elsket et barn bor. Lin blir gjenforent med Rufus, kjæledyret hun begravde under rosebusken. Lin og Rufus må sammen finne den forsvunne Vinterfyrsten om de skal redde Sylver fra undergang. Men de er ikke de eneste som jakter på gutten denne natten. I mørket lurer en mann med skyggemunn, klar til å sette klørne i den aller siste Vinterfyrsten. Fantasy for mellom-/ungdomstrinnet.

Angerborn, Ingelin: Hvis jeg bare ikke hadde fått ny frisyre (Bok 5, 30 eks.) Hvis bare ikke Tilda hadde fått ny frisyre, så hadde det aldri hendt. Hun hadde ikke blitt forvandlet til Anton. Og hun hadde ikke blødd neseblod, fått solstikk og en splitter ny tvillingsøster. Anton hadde ikke kjøpt bikini og mamma hadde ikke virket helsprø - og framfor alt hadde ikke ferien blitt dobbelt så morsom.

Aurstad, Tore: Flukten fra Utpost 4 (20 eks.) På planeten Mars blir mennesker holdt som slaver for å forsyne moderverden med råstoffer. Flukten fra Mars-kolonien er en science fiction fortelling med mye spenning og dramatikk og skal bli en serie på tre bøker. Illustrasjonene i bokaer dataspillaktige. Løve pluss er skrevet for de mest øvede Leseløve leserne. Bøkene har mindre bokstaver, og litt mer omfattende tekst. Språklig og innholdsmessig er tekstene mer utfordrende. Lettlest/spenning for mellomtrinnet.

Berggren, Arne: Spillet (30 eks.) Mons elsker dataspill. Dataspill er nok det han er flinkest til i hele verden. Pappaen hans synes derimot at dataspill er noe tull. Han mener gutten burde være i skogen eller på fotballbanen, selv om Mons hater fotball. Men når pappa havner i supertrøbbel på jobben, er det plutselig bare Mons som kan redde ham. 

Berggren, Arne: Gutten som hatet fotball (30 eks.) Petter greier ikke å bli interessert i fotball. Han har vært på fotballkamper, kjøpt fotballblader og sett fotball på TV, men ingenting nytter. Han er overbevist om at alle andre elsker fotball, men etter hvert begynner han å lure på om det egentlig stemmer

 

Berggren, Arne: Ute av tiden – (Bok 1, 30 eks.) Hva gjør du når du er tretten og oppdager at jenta du er forelsket i er en av dem - dauingene? Steffen må være med faren på jobb, men først når han oppdager hva faren egentlig driver med, blir han interessert. Faren er spøkelsesjeger og jobber frilans for Den norske kirke, som egentlig ikke tror på spøkelser, i hvert fall ikke offisielt. Serien avdekker både et mordmysterium, en kjærlighetshistorie og en eksistensiell gåte. Drivende, grøssende og tankevekkende spenning om forholdet mellom livet og døden, det gode og det onde og om hva det betyr å være levende.

 

Bjørgum, Sondre: Jungelgutta forteller: Fra gris til krokodille fis (15 eks.) Høytrappingsbok fra verdens villeste rappere! Spenn fast sikkerhetsbeltet og la Bjørn-1, Tung Pukkel, Mr. P og de andre rapperne i Jungelgutta ta deg med på en selsom ferd inn i en grusom gris' grimme verden. Dette er noe så uvanlig som en bildebok for voksne barn. Eller barnlige voksne. Boka er proppfull av absurd humor, sløye rim og sære referanser. Her finner vi ekko av så vel Boogie Nights som skapelsesberetningen, Morfar er sjørøver og the Simpsons. Få vennene dine til å dunke ut fete beats mens du leser.

 

Bjørkøy, Vigdis: Oslo Brenner (Bok 1, 15 eks.) En ny illustrert serie barnebøker om de to guttene Mikkel og Tønnes, som opplever mange eventyr rundt omkring i Norge. I hvert bind kommer de til en ny by hvor de opplever morsomme, nifse og mystiske ting. Oslo brenner er første bind i serien om Mikkel og Tønnes. Under den store bybrannen i Oslo i 1624 blir fattiggutten Mikkel kjent med rikmannssønnen Tønnes, og sammen forsøker de å få Mikkels mor og søster I sikkerhet. Hver bok starter med en morsom faktaside om byen og har til slutt en kort tekst om de historiske hendelsene. Spennende og historisk fortelling som passer for barn fra 7 år.

 

Bjørkøy, Vigdis: Røverne i Trondheim (15 eks.) Mikkel fått bli med Tønnes på handelsskipet som hans far, Gudmund Herre, eier. De har lagt til havn i Trondhjem og under et besøk i den storslåtte, men også forfalne, Nidarosdomen, kommer Mikkel over to banditter som planlegger å rane skipet til Gudmund Herre. Mikkel må forhindre dette, men blir oppdaget og havner i krypten under kirkegulvet. Han må finne veien ut av den mørke, klamme og skumle kjelleren og overliste skurkene før de stjeler Gudmunds pengekiste. Men er han alene i kjelleren, og finner Mikkel flere spor etter den forsvunne faren sin i Trondhjem? Spennende og historisk fortelling som passer for barn fra 7 år

 

Brady Hana: Hanas koffert (30 eks.)

En rørende historie fra virkeligheten om en ung, tsjekkisk jente og hva som skjedde med henne og familien da landet ble okkupert av tyskerne i 1939. Samtidig er det en fortelling om hvordan et japansk holocaustsenter greide å nøste opp historien 60 år etter, ut ifra en koffert fra Auschwitz, påskrevet Hana Brady 16. mai 1931, sammen med ordet «Waisenkind», tysk for foreldreløs.

 

Bringsværd, Tor Åge: Kaptein Puma og den store den store kometen (15 eks.)

Stjerneskipet Rocambole er større enn fire fotballbaner, og mannskapet om bord består av: Kaptein Puma, som er halvt menneske og halvt katt, og Mini, som ser ut som en mus men egentlig er en robot. Kaptein Puma og Mini er sendt ut for og utforske verdensrommet. Denne gang er en komet på vei mot planeten Zaga. Kaptein Puma må varsle innbyggerne på planeten om at de står i fare for å bli utslettet. Problemet er bare at de tror kometen er et himmelsk lys, og ser ikke farene den kan påføre dem og planeten. Dette er femte bok om Kaptein Puma og roboten Mini, men denne gang blir historien presentert i tegneserieform. Tegneserie for mellomtrinnet.

 

Bylock, Maj: Jenta fra skogen (16 eks.) Handlingen i denne boka er lagt til 1600-tallet. Hovedpersonen Anneli kommer fra en fattig gård, og en dag hun skal passe småsøsknene sine går hun fra huset for å plukke litt bær for å stagge sulten. da begynner huset å brenne, og vill av redsel for sin strenge far rømmer Anneli til skogs. Sjokket gjør at hun glemmer hvem hun er, men hun blir reddet av Ylva som bor dypt inne i skogen og hjelper skadde og syke mennesker. Anneli bor hos henne i mange år, men en dag blir Ylva anklaget for å være heks.

 

Byng, Georgia: Molly Moons utrolige bok om hypnose (Bok 1, 14 eks.) Denne boken handler om den 10-årige foreldreløse Molly Moon som bor på et begredelig barnehjem hvor hun blir mobbet. Den grusomme Miss Adderstone tvinger henne bl.a. til å vaske doene med tannbørsten sin. Men da Molly finner en gammel bok om hypnose blir livet hennes fullstendig forandret. Hun oppdager at hun kan få folk i sin makt ved å hypnotisere dem. Det leder henne til rikdom og berømmelse. Hun ordner også opp i forholdene på barnehjemmet. Snart har hun også Miss Adderstone helt i sin makt, og kan planlegge sin flukt fra barnehjemmet.

 

Burnett, Frances H.: Den hemmelige hagen (15 eks. + lydbok + DVD) Den klassiske barneboken om Mary Lennox som ble sendt fra India til sin onkel i England etter at hennes foreldre var døde. Boka er en spennende historie, godt fortalt, men den er også en bok fra en helt annen tid, som berører både kolonitidens England som herrefolk i India, og de store klasseforskjeller i Yorkshire, en fortelling om uelskede og uønskede barn som kommer seg ut av en umulig situasjon ved egen hjelp. Denne utgaven inneholder et forord om F.H. Burnetts forfatterskap og særlig denne boka, og bakerst i boka finner du biografiske opplysninger om forfatteren. Liten skrift.

 

Bødker, Benni: Sarin i Svoveldalen (Bok 1, 15 eks.) Sarin vokser opp hos fosterforeldre, men rømmer for å finne sine biologiske foreldre. Det er mange farer som lurer underveis og hun møter blant annet den mystiske mannen Eldur på veien. Sammen kjemper de seg vei gjennom Svovelfolkets dal og til Keiserens by hvor Sarin møter nye utfordringer. Det blir en kamp mellom det gode og det onde. Dette er første bok i serien om Sarin, et fantasy eventyr for de yngste. "Mer å lese" er beregnet for dem som er ferdig med lettlestbøkene, men som enda ikke har nådd slukealderen. Bøkene har mange illustrasjoner, god typografi og spennende handling. Roman for småskole-/mellomtrinnet.

 

Bødker, Benni: Sarin i Keiserens by (Bok 2, 15 eks.) Sarin leter fortsatt etter foreldrene sine. Hun har kommet frem til Keiserens by og møter Løvegutten Nome. Han redder henne fra Orkene og sammen finner de et viktig spor som kanskje kan føre henne frem til den virkelige faren hennes. Kampen mellom det gode og det onde fortsetter. Dette er andre bok i serien om Sarin

 

Bødker, Benni: Sverdets vei – Kimura (Bok 1, 15 eks.) Dette er første bok i serien om Kimura -- historien om en gutt som ville leve som en samurai. Etter den store krigen ligger alt i ruiner. Krigsherrene kjemper om makten. Den utvalgte er den eneste som kan forhindre at redslene begynner på nytt. Men han er bare en alminnelig gutt.

 

Bøgh Andersen: Kenneth: Antboy: Pissemaur - bittet (Bok 1, 30 eks.) Lille, tykke Pelle Nørhmann går i 6. klasse. Han er skolens mest nerdete hakkekylling og Terrortvillingenes yndlingsoffer. En dag blir Pelle bitt av en pissemaur, fra den dagen forandrer alt seg. Om natta forvandler han seg til å bli den mystiske superhelten Antboy. Men Pelle og Antboy oppdager snart at det ikke alltid er like greit å være en superhelt i en alminnelig og søvnig by i Danmark. Fortellingen balanserer rå humor med ettertanke. Fortelling for mellom-/ungdomstrinnet.

 

Colfer, Eoin: Artemis Fowl (Bok 1, 32 eks + lydbok) Artemis Fowl er en skurk i særklasse. Han er bare 12 år gammel, men har oversikt over det meste, og det han ikke har kjennskap til skaffer han seg opplysninger om. Han er dessuten besatt av tanken på rikdom, og barnet i ham gjør sitt til at han ikke avfeier magi og overnaturlige krefter i jakten på mer penger. Humor og ironi bærer mye av fremstillingen, men hovedkonflikten, kampen mellom LEP avdelingen til alvene og Artemis Fowl, utgjør mesteparten av handlingen.

 

Cowell, Cressida: Dragetreneren (Bok 1, 20 eks. + lydbok + DVD) Dragetreneren": Møt alle tiders vikinghelt, Hikken Horriblus Haiflabb III. Hvordan skal Hikken fullføre Drageopptaksprøven med en tannløs drage? Og hvordan skal han bekjempe den fryktinngytende Gigantikus Maksimus-dragen før den sluker alle vikingene på Borkøy? "Priathåndboka": Historien fortsetter! Kan Hikken finne Gruskjegg den Grimmes skatt før Alvin Forræderen får den sleipe kloa si i den? Og hva skjer hvis Hikken åpner en kiste det står MÅ IKKE ÅPNES på?

 

Dahl, Roald: Charlie og sjokoladefabrikken (30 eks. + lydbok + DVD) To ganger hver dag må Charlie Buckett passere den store, vidunderlige og berømte sjokoladefabrikken til Willy Wonka. Begjærlig suger den fattige gutten inn alle de gode luktene. Han har ikke råd til sjokolade. Men så forandres hverdagen, den dagen Charlie vinner en omvisning på Wonkas fabrikk

 

Dahl, Roald: Danny og den store fasanjakten (32 eks. + lydbok)

Danny bor sammen med faren sin i en gammel sigøynervogn. faren driver med krypskytteri, og jakter fasaner i Hazellskogen. En natt kommer han ikke tilbake, og Danny tar en bil i farens bilverksted og kjører avgårde for å hente ham. Han finner faren i skogen nedi en fallgruve, men greier å få ham opp igjen. Danny og faren bestemmer seg for å tømme skogen for fasaner før den usympatiske Victor Hazell skal ha sitt store jaktselskap, og metoden de bruker, er original og fantasifull. En bok med rikt og nyansert språk, den gir mange gode leseopplevelser. Boka er filmet.

Dahl, Roald: Den magiske fingeren (40 eks. + lydbok)

Har du noen gang hørt om en jente som har en magisk finger? Den vesle jenta i denne historien er svært uvanlig. Når noen gjør henne sint - og hun bare ikke klarer å stanse - straffer hun dem med et lyn fra den magiske og gnistrende fingeren. Resultatene er fantastiske, magiske - og morsomme. Den magiske fingeren er en av Roald Dahls tidligste fortellinger for barn.

 

Dahl, Roald: Den fantastiske Mikkel Rev (30 eks. + lydbok + DVD) De tre brødrene Bred, Bisk og Bønne får ikke ha kyllingene, endene, gjessene og eplevinen sin i fred. Det sørger Mikkel Rev for. Men nå skal han tas. Med spader, gravemaskiner, gevær og 108 mann settes alle krefter inn på å fange Mikkel. Men han lurer dem alle, graver underjordiske ganger og stjeler all den mat han trenger. Det vil si - Mikkel er et fredselskende vesen, og tar mat for å holde liv i seg og familien og vennen sine. 29 dyr er samlet rundt festbordet. En god historie, og boka har stor skrift og god avstand mellom linjene, noe som gjør den leservennlig.

 

Dahl, Roald: Georgs magiske medisin (29 eks + lydbok) Georgs bestemor er riktig ekkel, en usympatisk, kranglete, heks. En dag er hun spesielt ekkel mot Georg, og han får en ide: Han skal mikse en helt ny medisin som er så sterk og fantastisk og bitter at den enten vil gjøre henne frisk med det samme, eller få henne til å gå i lufta.. Illustrert av Quentin Blake. God, leselig skrift.

 

Dahl, Roald: Heksene (15 eks. + lydbok + DVD) I en fortelling fylt med skrekkblandet fryd får vi høre om den vesle gutten som kommer i klørne på selveste Storheksa og forvandles til mus. Av bestemor har han lært det meste om hekser, ikke minst hva som kjennetegner en heks. Dermed er han bedre forberedt enn de fleste, men da han forviller seg inn på heksenes årsmøte, er slaget tapt. Groteske innslag bidrar til å skape fremdrift og dramatikk, men humor og fantasi er de viktigste virkemidler. Hovedpersonen finner da også ut at den nye tilværelsen som mus egentlig ikke er så ille.  

 

Dahl, Roald: Matilda (38 eks. + lydbok + DVD) Matilda er et lite vidunderbarn, født inn i en tåpelig familie. Når Matilda begynner på skolen får hun den unge, søte frøken Honey til klasseforstander, men overlæreren både ond og gal, og gjør skoledagen til en kamp på liv og død for både elever og lærere. I velkjent stil forteller Roald Dahl her en historie om dumme voksne og vettuge barn.

 

Defoe, Daniel: Robinson Crusoe (15 eks. + lydbok) Den klassiske fortellingen om Robinson som reiser til sjøs og blir tatt til fange av noen sjørøvere. Han opplever mye rart før han en dag forliser og etter en stund skylles i land på en øde øy. Her må han helt alene kjempe mot sult, tørst og menneskeetere. En dag dukker Fredag opp.

 

Dickens, Charles: Oliver Twist (15 eks. + lydbok + DVD) Boken handler om barnehjemsgutten Oliver som vokser opp i trange kår på et barnehjem. Her får han aldri skikkelig mat, men desto mer juling. Til slutt rømer han og havner blant Londons verste kjeltringer. Oliver bærer på en hemmelighet som han ikke engang selv er klar over noe som fører til at han utsettes for de utroligste prøvelser. Temaet er "klassisk" og dreier seg for en stor del om kampen mellom de gode og onde kreftene. Klassiker

 

DiTerlizzi, Tony: Spiderwick-krønikene (15 eks. + DVD) Den fantastiske Spiderwick-krøniken er blitt storfilm, og nå kan du få alle de fem bøkene om Grace-barna i denne samleutgaven. Snart etter at de har flyttet inn i grandtante Lucindas falleferdige hus, oppdager søsknene at de ikke er alene. I et hemmelig rom finner de en felthåndbok, som fører dem inn i en mystisk og fantasifull verden, full av synlige og usynlige skapninger de ikke ante fantes. De virvles inn i en dramatisk kamp hvor hele verden står på spill

 

DiTerlizzi, Tony: Felthåndboka. (Bok en av fem, 15 eks. + lydbok) Spiderwickkrønikene er en ny fantasy serie for barn fra sju år. Serien skal bestå av i alt fem krøniker. ”Felthåndboka” er første bok i krøniken. Greace-barna Mallory, 13 år, og tvillingene Jared og Simon, 9 år, flytter sammen med moren sin inn i Spiderwick huset. Barna oppdager snart at de ikke er alene i grandtante Lucindas falleferdige hus. I et hemmelig rom finner de en felthåndbok, men ikke en sånn om fugler eller dyr. Denne håndboka fører Grace-barna inn i en mystisk og fantastisk verden, full av synlige og usynlige skapninger de ikke ante fantes.

 

DiTerlizzy, Tony: Øyet i steinen. (Bok to av fem, 11 eks. + lydbok) I Spiderwick huset bor det et knøttlite vesen, på størrelse med en blyant. Han vil at Grace-barna skal kvitte seg med den merkelige boka til Arthur Spiderwick. Men da Simon blir tatt av noen usynlige skapninger, hjelper han dem likevel med å finne redningen i boka. En magisk stein gjør dem i stand til å se det usynlige. Dramatikken og spenningen stiger mens de virvles inn i det overnaturliges univers.

 

Dybing, Ingeborg: Det forsvunne manuskriptet (30 stk.) Sammen med faren som er fotograf reiser den nysgjerrige Clara rundt om i verden. Faren har tatt bilder av et eldgammelt manuskript i biblioteket i Cambridge. Men etter at fotooppdraget er utført forsvinner manuskriptet sporløst. Faren får skylda og blir satt i fengsel. Clara må etterforske saken, selv om hun har lovet å holde seg borte fra mystiske ting. Hun kan ikke bare la faren bli sittende i fengsel heller. Clara er en detektiv som på actionfylt og troverdig vis ordner opp på en moderne måte. Spenning for mellom-/ungdomstrinnet.

Egeland, Tom: Katakombens hemmelighet (30 eks.) 14 år gamle Robert blir med moren til Roma for å utforske en katakombe, en gammel gravplass. En kveld tar han seg ned i katakomben, alene, tror han. I hundrevis av år har munkene i Domini Canes-ordenen lett etter den hellige stjerne. Endelig er de på sporet. Jakten fører dem til Norge, og til Robert. Dette er en fortelling om livets, og dødens, største gåter, om gamle myter og mørke katakomber, og en intens jakt på Smykkevokterens hemmelighet. Spenning for mellom-/ungdomstrinnet.

 

Eliassen, Ruben: Circus (Bok 1, 37 eks. + lydbok) En guttunge har svimt av i elveleiet, men blir reddet fra drukningsdøden av en snill dame med skjegg. Gutten kan ikke gjøre rede for hvorfor han besvimte eller hva han heter eller hvem han er. Den skjeggete damen jobber på et omreisende sirkus med småkjeltringer og tar han med seg. Sirkusdirektøren vil helst bli kvitt den spede gutten som han ikke tjener penger på. For det som opptar sirkusdirektøren mest her i livet er penger og å holde skatteoppkreverne borte. Selv om den griske sirkusdirektøren hele tiden truer med å sende den mørke mystiske guttungen til barnevernet, er det like vel noe som holder ham tilbake fra å gjøre det. Fantasy for mellomtrinnet.

 

Eliassen, Ruben: Nøkkelen (Bok 2, 15 eks. + lydbok) Mare er fortsatt med det fantastiske Circus Caravaggio, og de kastes stadig ut i nye eventyr. Hver natt har Mare marerittaktige drømmer om dragene, skyggen og flukten gjennom en lang korridor der alle dører er låst. Esmeralda mener at drømmene kan fortelle noe om ham selv og hvor han kommer fra. I alve skogen får Mare en nøkkel som skal hjelpe ham med å avsløre denne hemmeligheten. Caravaggio lar Mare bli med sirkuset fordi han tror han tjene store penger på ham som Drømmefyrste. Mare er nemlig i den besittelse at han kan mane fram marerittene slik at de blir synlige for alle. Men det er fare på ferde, for Kirken har utlovet en dusør på Mare, uten at han selv vet hvorfor. 

 

Eliassen, Ruben: Phenomena (Bok 1, 20 eks. + lydbok) Alvebarna Alk og Ilke er utvalgt til å fri verden fra den onde Tarkan. De vokser opp hos trollmannen Sha-ra og vinterbjørnen Arol. En gammel spådom har pekt dem ut til å være de utvalgte, ”frostens datter” og ”visdommens fyrste”, som skal fri verden fra ondskapen. De har også fått helt spesielle egenskaper som skal hjelpe dem i denne kampen. Sammen med trollmannen og vinterbjørnen legger de ut på en farefull og strabasiøs reise for å oppfylle første del av profetien i visdommens bok, Phenomena. Det er ved Efraiberkilden det første oppgjøret finner sted, og det markerer også avslutningen på første bind i serien om Alk og Ilke og vennene deres.

 

Eliassen, Ruben: Phenomena (Bok 2, 7 eks. + lydbok) Den onde trollmannen Sherpa har sendt norquene for å stjele Parados‘ øye fra Phantelom, dragenes mor. Den magiske steinen kan åpne døren til andre verdener, og Sherpa vil bruke den til å ta makten i Aldra. Dragene ber trollmannen Sha-ra om hjelp, dermed blir også alvebarna Alk og Ilke og vinterbjørnen Arol trukket inn i et eventyr som vil avgjøre Aldras fremtid og sette profetien på spill.

 

Ellis, Deborah: Parvana (Bok 1,15 eks.) Dette er første bok i en prisbelønte trilogi med handling fra Afghanistan. Det handler om den 11 år gamle jenta Parvana, som knapt har vært utendørs siden Taliban kom til makten ettersom hun bare kan gå ut i følge med en mann, og hele kroppen må være tildekket. Når faren til Parvana blir bortført og fengslet er det ingen igjen til å forsørge familien, og heller ingen mann til å følge kvinnene ut. Parvana må kle seg ut som gutt og bevege seg ut i Kabuls gater for å prøve å skaffe penger og mat til familien. Boken har fått svært gode omtaler og er oversatt til flere språk. Forfatteren er fra Canada, og fikk idé til å skrive trilogien om Parvana da hun jobbet i en flyktningleir i Pakistan.

 

Ellis, Deborah: Parvanas reise (Bok 2, 15 eks.) Dette er annen bok i den prisbelønte trilogien om Parvana. Kabul ligger nå i ruiner, moren og søsknene er forsvunnet og faren dør. Parvana har ikke noe valg, hun begir seg ut på en lang reise for å finne familien sin. Sammen med en etterlatt baby, som både blir en byrde og en trøst, den sinte og lemlestede gutten Asif og ni år gamle Leila som hun tror har magiske krefter som beskytter dem mot miner, legger hun ut på en lang reise gjennom et krigsherjet Afghanistan. Boken har fått svært gode omtaler og er oversatt til flere språk. Forfatteren er fra Canada, og fikk idé til å skrive trilogien om Parvana da hun jobbet i en flyktningleir i Pakistan.

 

Eriksen, Endre Lund: Pitbull-Terje går amok (Bok 1, 38 eks + lydbok + DVD) Jim er en ensom gutt. Selv om han har to kompiser og en hemmelig bunkers, hører han liksom ikke til hos noen. Livet hans er vanskelig. Mora har en invalidiserende angst og selv får han altfor mye ansvar. Kompisene utnytter han uten å gi noe tilbake. Terje, stor og tjukk og sinna og attpåtil sannsynlig eier av en pitbull, vil være venn. Verken Jim eller Terje tør å vise hvordan de egentlig har det og først når sannheten kommer fram, kan et gjensidig vennskap starter.

 

Ersland, Bjørn Arild: Det første barnet på månen (15 eks.) Peter har fått bursdagspresang: Han skal bli det første barnet på månen. Snart er den store dagen her, og moren hans skal få trykke på startknappen. I fire dager skal han fly, alene i romraketten, ute i det uendelige verdensrommet. Nok en eksperimentell billedbok fra radarparet Bjørn Arild Ersland og Lars M. Aurtande. Fra før av har de både tryllet og saget, med bravur. Nå er turen kommet til verdensrommet.

 

Ersland, Bjørn Arild: Pølseidioten (15 eks.) Lars og Pølsa ligger på gulvet og kikker på jentene som dusjer. Det vil si Pølsa gjør det, men Lars våger seg til etter hvert. Lars er forelsket i Live og når han ser henne naken i dusjen blir han enda mer betatt. Han bare simpelthen elsker Live, men det vet hun ikke. Hun vet heller ikke at han ligger og smugtitter på henne. Men så ødelegger Pløsa alt. Høyt og tydelig roper han "Ser du på jentene i dusjen, Lars?" Lars er ikke i tvil om at Live hørte hva pølseidioten ropte. Dette er en fortelling om forelskelse og vennskap, forviklinger og spenninger. Løve Pluss er skrevet for de mest øvede Leseløve leserne. Bøkene har mindre bokstaver og litt mer omfattende tekst. Språklig og innholdsmessig er tekstene mer utfordrende. Lettlest/spenning for mellomtrinnet.

 

Ersland, Bjørn Arild H.: 27 grader på strand (15 eks.) Pølsa er like irriterende som før, og Lars er minst like forelsket i Live. Og Live, hun er minst like vakker som før. Det er sommer og sol, og Lars er så forelsket at han ikke vet hvor hans skal gjøre av seg. 27 grader på stranda er en skikkelig sommerferiebok. Forelskelse og vennskap, vist fram gjennom hverdagslige og sommerlige scener i skjærgården. Boka er en frittstående oppfølger til Pølseidioten (2007).

 

Frank, Anne: Anne Franks dagbok (29 eks. + lydbok + DVD) Den hollandske jødejenta Anne Franks dagbok fra 2. verdenskrig, da familien var skjult på et loft.

 

Freedman, Dan: Avspark (15 eks.) Jamie Johnson er en dyktig fotballspiller, men blir likevel satt på benken. Han legger skylden på moren, på lagkameratene - på alle unntatt seg selv. Så skjer det noe som får Jamie til å se alt i et nytt lys. Avspark er en utpreget fotballroman, men også en historie om behovet for balanse i livet, viktigheten av familie og venner og forholdet mellom egne ambisjoner og omgivelsenes forventninger.

 

Funke, Cornelia: Tyvenes herre (29 eks. + DVD) Prosper på 12 år og Bo på fem bor i Hamburg. Når moren dør vil den slemme tanten deres adoptere kun Bo, og ikke Prosper. For å unngå å bli skilt og for å redde Bo fra å måtte bo hos tanten, bestemmer Prosper seg for å ta med lillebroren og rømme. De drar til Venezia, der de slår seg sammen med en gjeng med andre gatebarn som lever i en gammel og forlatt kino. Lederen for disse barna blir kalt for Tyvenes herre. Han har nettopp fått et merkelig oppdrag: Han skal stjele en trevinge som hører til en karusell som skal gjøre "voksne av barn, og barn av voksne". Kanskje livet kan bli lettere som voksen?

 

Gahrton, Måns: Den mystiske gjesten (30 eks. + lydbok) Familien Rantanen var en ekte storbyfamilie. De bodde i et høyt hus i Stockholm og tok T-banen overalt. Barna, Isadora og Ingo, elsket å ta T-banen, men mamma Ritva og pappa Roger lurte stadig oftere på hvordan det ville være å leve et annet liv. Uten eksosen, folkevrimmelen og bilkøene. Kanskje fuglekvitter, enger og rautende kuer kunne være morsommere. Og bedre for barna. En dag så Roger en annonse i avisen. Et hotell var til salgs. Og ikke et hvilket som helst hotell. "Den gylne orrhøne" het det, og Roger kjente det igjen med én gang. Han hadde bodd der mange ganger på sine reiser gjennom Sverige som støvsugerselger. Han tenkte seg om noen sekunder før han ringte. Kanskje han burde ha tenkt litt til, men da ville det ikke ha blitt noen historie. Historien begynner i en flyttebil, to uker senere. Familiens første møte med "Den gylne orrhøne" er veldig positivt: Det viser seg å være ett nydelig gammelt kråkeslått. Problemet er at hovedveien er flyttet, så ingen lenger kjører forbi. Men endelig kommer det en gjest. Men hvorfor har gjesten løsskjegg? Og hvordan kan det ha seg at Roger og Ritva kan sverge på at de hører barna løpe i alle etasjer samtidig?

 

Gaiman, Neil: Coraline (25 eks.) Spenning og fantasy. Rett etter at de har flyttet til det nye huset, oppdager Coraline en dør som ikke kan åpnes. Bak den er det bare en murvegg, helt til den en dag plutselig leder inn i et speilbilde av deres egen leilighet. Der møter Coraline også speilbilder av sine egne foreldre - men i en versjon som er omsorgsfulle og alltid har tid til henne. Det er andre barn der også, og foreldrene lager god mat til dem. Det er bare en ting som er rart: Alle har knapper i stedet for øyne! Og etter hvert begynner Coraline å lengte tilbake til sine egne foreldre. Men kan hun bare dra tilbake til sin egen verden? Eller er hun faktisk en fange? Neil Gaiman har en rekke bøker bak seg, mest kjent er han nok som forfatteren bak den populære tegneserien "Sandman".

 

Gaiman, Neil: Ulvene i veggen (30 eks.) Lucy er overbevist om at det er ulver i veggene i huset der hun bor. Foreldrene hennes tror at lydene de hører, er mus eller rotter. Broren hennes tror det er flaggermus. Men de tar feil! Lucy har rett - det er ulver. Og om natten kommer de ut av veggene og driver familien på flukt. De må bo i hagen, mens ulvene har fest i huset og spiser syltetøyet deres, leker med datamaskinen, ser på tv og danser. Bøkene i serien ”Den svarte lesehesten” er beregnet for barn som behersker leseteknikken. Bøkene er gjennomillustrerte, har små og store bokstaver, korte setninger og enkel tekst. Historiene er både spennende og litt nifse. Lettlest roman for mellomtrinnet. Serie: Lesehesten.

 

Garvang, Arne: Det røde huset i skogen (36 eks + lydbok) Hanne er tolv år, og bor med familien sin i Oslo. Moren til Hanne har en drøm om å bo i en liten rød stue på landet. En dag blir drømmen hennes oppfylt, og familien flytter, til tross for Hannes protester. Men i det nye huset spøker det. Livet på landet blir ikke så hyggelig som Hannes mor hadde tenkt seg.

 

Gibson, Maggi: Jeg må redde verden (15 eks.) Sassy på 13 år er en skikkelig øko-babe. Hun går ikke av veien for å true slakteren med en kjøttøks for å få ham til bare å selge økologisk kjøtt. Hun vil redde verden. Når hun altså ikke lager smoothies, skifter gitarstrenger eller lurer på hvordan hun kan få faren til å betale for en demo tape, og om det å dele en sjokolademuffins med Magnus er ekte kjærlighet eller bare en alternativ lunsj. Da faren bestemmer seg for å gå inn i politikken, inngår de en avtale: Hvis hun holder seg i skinnet og blir litt mindre miljøkrigersk mens valgkampen varer, er demo tapen hennes. Men hvordan skal hun klare det? Dette er den første boka om Sassy.

 

Gleizman, Morris: En gang (Bok 1, 30 eks. + lydbok) Året er 1942, i Polen. Felix har bodd på et barnehjem i tre år og åtte måneder. Felix tror foreldrene plasserte han der inntil de har fått ordnet opp i "problemene" sine. Han vet at "tilværelsen har blitt vanskelig for jødiske bokhandlere", men han er ikke sikker på hvorfor. Men han er sikker på at de hver dag som helst vil komme og hente ham, og ta ham med tilbake til det deilige, gamle livet fylt av bøker og kjærlighet. Felix rømmer fra barnehjemmet, og det åpner øynene hans, og hans barnlige naivitet og uskyld får en brå slutt. Felix jakter på foreldrene sine og sannheten, en jakt som stiller ham ansikt til ansikt med ondskap og død.

 

Gleitzman, Morris: Så (Bok 2, 15 eks. + lydbok) Felix, 10 år, har rømt fra barnehjemmet. Sammen med ham er 6 år gamle Zelda. De to barna blir tatt til fange av nazistene og sendes med tog til konsentrasjonsleir. De klarer å hoppe av toget underveis og rømmer opp en åsside. Felix har en plan for seg og Zelda, og de må late som de er noen andre. Prøve å finne nye foreldre slik at de kan være trygge for alltid. Men så kommer nazistene. Det er Felix som har fortellerstemmen og det er hans håp og livsmot som blir formidlet til tross for lidelse og grusomheter

 

Gotthardt, Peter: Det magiske skjoldet (Bok 1, 30 eks.) Langt borte, bak mørke fjell og tette skoger, ligger alvenes rike. Mange farer truer alvene i deres grønne rike. Derfor står en flokk tapre riddere vakt rundt dronningens trone. Alvepiken Nellik oppsøker dronningen, da en brutal kjempe truer foreldrene hennes og byen hvor hun bor. Stallgutten Hassel vil gjerne hjelpe henne. Hvordan skal det gå med Hassel i kampen med kjempen Gru?

 

Grimstad, Lars Joachim: Solkongen (Bok 2 i serien "Statsminister Fahr & Sønn", 15 eks.) Finn og familien feirer nyttårsaften på Bora Bora da faren, statsminister Teddy Fahr, mottar dårlige nyheter fra hjemlandet. Oljen er sporløst forsvunnet. Samtidig, på mystisk vis, gjøres det store oljefunn i Vänern i Sverige. En underlig fyr ved navn Ludvig Nilsson dukker opp, og skumle ting begynner å skje. Dette er en fortelling som handler om det man er redd for her i livet. Om å legge ut på en reise der farer og fiender truer på alle kanter. Om norsk bortskjemthet, svenske elgjegere, gamle neandertalere og gærne statsministre. Og om at man bør være veldig skeptisk til voksne menn som tar mye solarium. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Gripe, Maria: Tordivelen flyr i skumringen (23 eks. + lydbok) Dette er en fantastisk fortelling om tre ungdommer mystiske opplevelser i en by i Småland. Og om hvordan tilsynelatende tilfeldige hendelser gjør at visse gjemte og glemte saker rulles opp og blir avslørt. Boka har en finblanding av medmenneskelige relasjoner og ekte mysteriegrøss, så det blir opplevelser på mange plan. Gode, leservennlig typer.

 

Grøntvedt, Nina E.: Hei, det er meg! (15 eks.) Oda er midt mellom barn og ungdom. I det ene øyeblikket er det snøballkrig, i det neste er det kakebaking. Eller gryende forelskelse, selv om hun ikke skjønner det selv enda. I muntlig dagbokstil forteller hun om livet sammen med lillesøster Erle, bestevenninnen Helle og storebroren hennes, Stian. Om mamma og pappa, mystiske naboer og store feite fettere på vinterferiebesøk hos bestemor. Om forfatterbesøk av Arne Svingen og Stians irriterende lytting til DumDum Boys. Med Oda’s egne ord får leseren ta del i hva som hendte den vinteren hun ble glad i dem hun mislikte sterkt. Fortellingen har en del humoristiske episoder. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Grøntvedt, Nina E.: Absolutt ukyssa (30 eks.) Oda har blitt veldig mye eldre, flere måneder siden i vinter. Hun begynner på ungdomsskolen til høsten. Helle og Oda er bestevenner igjen, men noe er annerledes. Det er litt bølgete mellom dem, synes Oda. Hun tenker i det hele tatt ganske mye. På Helle, som har fått to nye venninner. På Stian, som kanskje har fått seg kjæreste. Og på seg selv, at hun er absolutt ukysset når hun begynner på ungdomsskolen. Oda får en desperat ide, som truer med å ødelegge alt. Hun kysser et tre ute i skogen for å bli en litt mer erfaren kysser, men så blir hun oppdaget av den nye nabogutten, Alfi, i Grønnhuset. I dagboka skriver hun ned alt av interessante og viktige saker og ting, og den nye dagboka fylles raskt opp med fortellinger, lister og, ikke minst, Odas illustrasjoner og tegnede kommentarer til alt som skjer. Fortelling for mellomtrinnet

 

Hagerup, Hilde: Bak Dødsfjellet (Bok 1 i serien "Spøkelsene på Frostøy" 30 eks. + lydbok) Jens oppdager en forferdelig hemmelighet. Han er det eneste levende mennesket i familien, resten er spøkelser. Dessuten var det ikke bare faren som døde i bilulykken for ti år siden. Den eksentriske moren hans er faktisk et spøkelse. Men hun er alt han har, eller er hun kanskje ikke det. Andre mer skremmende mennesker kommer ut av skogen og kaller på ham. Jens må finne ut hva de vil ham, og om det stemmer at bestemor er spøkelsesdronning på Frostøy, om hun er god eller ond, og om han kan følge henne for å møte igjen faren sin. Grøss for mellom-/ungdomstrinnet.

 

Hald, Ingeborg K.: Albin Prek (35 eks.) 11 år gamle Albin er på flukt. Alene. Norske myndigheter har gitt avslag på familiens søknad om oppholdstillatelse, og politiet er kommet for å hente dem og sende dem ut av landet. Men hvis Albin er borte kan vel ikke myndighetene sende familien hans tilbake, kan de vel? Albins flukt i Norge veksler med minnene om flukten fra krigen i Bosnia. En sterk, varm og tankevekkende historie om krig og flukt sett gjennom barnets øyne.

 

Halling, Thomas: Jeg er: Agnes, ønsker hund (Bok 1, 15 eks.) Agnes ønsker seg så veldig en hund. Foreldrene er skeptiske til om Agnes kan takle det store ansvaret en hund innebærer? Hun får en veldig spesiell bursdagsgave av moren og faren, som gjør at hun virkelig må vise hvor dedikert hun er. Fra 9 år.

 

Halling, Thomas: Jeg er: Agnes, ønsker: kjæreste (Bok 3, 15 eks.) Dette er en tredje og siste boka i serien om Agnes. Og når hund og bestevenn er på plass, starter et uskyldig kjærestefokus. Fine, hverdagsnære bøker om at det ikke er så enkelt å være i overgangen mellom barn og ungdom.

 

Haq, Iram: Skylappjenta (15 eks.) Det var en gang ei jente som aldri fikk gå ut. Moren hennes mente at skogen var full av farer. Jenta pleide å drømme seg vekk. Hun ville så gjerne være en del av livet utenfor. En dag blir bestemoren til jenta syk. Bestemoren bor ute i skogen og jenta må dra ut med mat til henne. Dette er en fortelling, basert på eventyret om Rødhette, om ei ung innvandrerjentes oppvekst, løsrivelse og møte med tokulturelle utfordringer.

 

Hauger, Torill Thorstad: Det kom et skip til Bjørgvin. (27 eks.+ lydbok) Om 14-åringen Bjart som er tjenestegutt hos en tysk håndverker i Bjørgvin i 1349. En dag seiler et utenlandsk skip inn på havna. menneskene ombord er syke og hurtig sprer smitten seg til innbyggerne i Bjørgvin. Svartedauden er kommet til Norge.

 

Hauger, Torill Thorstad: Røvet av vikinger (Bok 1, 31 eks. + lydbok) Vi er i Irland på 900-tallet. Søskenparet Sunniva og Patric blir tatt til fange av vikinger og ført til Norge. Under navnene Reim og Tir blir de treller på et høvdingsete. 

 

Hauger, Torill Thorstad: Flukten fra vikingene (Bok 2, 31 eks. + lydbok) Dette er en fortsettelse av "Røvet av vikinger". Tir og Reim rømmer fra jarlen sammen med bonden Brede, og kommer til Island. reim blir beskyldt for drap på en av jarlens menn, men med hjelp av gode venner, og med mye dramatikk kommer de tilbake til Irland. Boka gir et godt og realistisk bilde av ulike samfunnslag i Norge og på Island i vikingtida

 

Hauger, Torill Thorstad: Ravnejenta (36 eks. + lydbok) Ingen vet hvem Ravnejenta egentlig er. Folk sier at hun er ei trolljente som ble født høyt oppe under fjellet der ravnene flyr rundt og skriker i bergsprekken. Nede på jarlesetet bor Sigurd (Drakedreper), sønnen til den mektige jarlen, og nord for Styggfjella bor høvdingsønnen Tord. De to slektene er bitre fiender, men Ravnejenta, som bor midt mellom fiendegardene, blir på underlig vis knyttet til begge de to høvdingsønnene. Boka har god skrift.

 

Hauger, Torill Thorstad: Sigurd drakedreperen (29 eks. + lydbok + DVD) Sigurd er den yngste av fire jarlesønner. Den eldste sønnen blir drept av Illugene, og jarlen setter alt inn på å hevne dette drapet. De to neste sønnene blir med i viking, men Sigurd er annerledes, han ønsker ikke å drepe. En bok om holdninger, og om å takle de forventninger man blir møtt med. Boka er filmet.

 

Hellstenius, Axel: Full krig (5 eks.) Handlingen i "Full krig" settes i gang av at den ekle gymlæreren Nils Arne ydmyker Bønna i gymtimen. Bønna og de tre beste kameratene hans bestemmer seg for å ta hevn. Det er bare ikke så lett, når Nils Arne er sjef for den lokale Heimevern-troppen! Snart er det full krig... 62 s. Ib. (Løve pluss). 2003.

 

Hellstenius, Axel: Hardt vær (23 eks. + lydbok)  Det er vår. Bønna vil starte badesesongen med et hopp fra Panter?n, det kuleste hoppe- og stupestedet i fjorden. Han har fått låne båt av onkelen sin ? sier han i hvert fall. På vei til øya er de innom Tangodden og plukker opp tre jenter. Noe foregår mellom jentene, men gutta forstår ikke helt hva. Utover dagen blåser det opp til skikkelig hardt vær. Øyturen blir noe helt annet enn det gutta hadde planlagt.

 

Hellstenius, Axel: Høyt spill (19 eks. + lydbok)  Gutta får det gamle hønsehuset som står i hagen til Eivind. Der kan de være for seg selv. Eivind og Petter prøver å holde Bønna utenfor. De har ikke tilgitt ham for hans siste gærne prosjekter. Men Bønna ville ikke vært med uansett. Han syns at spillene deres er barnslige og får i stand et helt annet spill. Dette er tredje bok om Bønna og gjengen.

 

Hiaasen, Carl: Drit og dra (15 eks.) Humor, spenning og aktuell miljøkrim for unge lesere Mrs Bunny Starch er rett og slett den verste læreren man kan tenke seg; hun ydmyker elevene konstant, og er fryktet av alle. Så da hun en dag plutselig forsvinner sporløst under en skoleutflukt, er det ingen som er spesielt lei seg, og mange som kunne ha hatt god grunn til å ha noe med forsvinningen å gjøre! Da de finner en krøllete lapp der hun forklarer at hun i all hast måtte reise på grunn av en krisesituasjon i familien, godtar både rektor og politiet det. Men ikke elevene hennes Nick og Martha. Det er definitivt noe muffens som foregår, og de bestemmer seg finne ut hva. I Black Vine Swamp -- der det foregår lyssky oljeutvinning, og øko krigere, ungdomskriminelle, og den utrydningstruede Florida-panteren råder grunnen, går ungdommene fryktløst til verks med å løse forsvinningsmysteriet.

 

Hjorth, Vigdis: Jørgen + Anne er sant (15 eks. + lydbok) Noen voksne tror at en ikke blir forelsket før en er 13 år og går i 7. klasse. Men det blir man. Noen blir aldri så forelsket som da de var 10 år og gikk i 4. klasse. Da Anne Lunde gikk i 4., var hun så forelsket i Jørgen Ruge at hun nesten ødela gjerdet i Banditthagen og sov bak en stein hele natten da de ikke skulle være kjærester mer.

 

Horst, Jørn Lier: Salamandergåten – Clue 1 (15 eks.) Når man setter sammen forbokstavene til de fire hovedpersonene: Cecilia, Leo, Une og hunden Egon, får man ordet CLUE. I tillegg betyr clue ledetråd på engelsk, spor for å løse en gåte. Cecilia Gaathe bor på Perlen pensjonat i idylliske Skutebukta. Sammen med vennene Leo, Une og hunden Egon, oppdager hun at det ærverdige pensjonatet, drevet av Cecilias far og Leos mor, huser noen mystiske typer. Typene blir etter hvert satt i sammenheng med den døde mannen som blir funnet på stranda. CLUE tar utfordringen på egenhånd, og nøster opp en intrikat forbrytelse som involverer både mystiske dødsfall, mange penger, narkotikasmugling og en skummel salamander. Mottoet for "Salamandergåten" er: "Alt vi vet er at vi intet vet", et sitat fra filosofen Sokrates. Sitatet går igjen som et bakteppe av moralfilosofi i boka, ved at man lærer litt om filosofi og moralske dilemmaer underveis. Spenning for mellomtrinnet.

 

Horst, Jørn Lier: Maltesergåten – Clue 2 (15 eks.) En av Oslos største gullsmedforretninger blir tømt for varer under et innbrudd. Gjerningsmennene får med seg nesten 20 kilo rent gull, flere kostbare smykker, og ikke minst den verdifulle Malteserklokken, som alene er verdt over 5 millioner kroner. Ranerne blir tatt, men ikke hele utbyttet kommer til rette, blant annet er Malteserklokken fortsatt borte. Sporene leder til den ufyselige Levi Hildonen og Skutebukta. Vi følger vennene Cecilia, Leo, Une og hunden Egon i en nervepirrende jakt på å få løst gåten, og det dukker opp både rømte fanger, mystiske gjester, en død mann, bortgjemte dagbøker, og gamle, spennende irrganger i mørke bunkerser fra krigens dager.

 

Indahl, Lise: Den usynlige (26 eks.) Elvira har nettopp flyttet til en liten by. Hun føler seg ensom og utenfor, og byen virker merkelig øde. Snart begynner det å skje underlige ting på rommet hennes. Noen har pakket klærne hennes ned igjen i kassene, og sengen blir pertentlig oppredd. En dag da hun kommer hjem, er puslespillet hun nettopp har begynt på, lagt ferdig. En annen dag er matteleksen gjort. Og noen har skrevet i dagboken hennes. Det er som om hun deler rom med en annen!

 

Ingvaldsen, Bjørn: Jeg er berømt (15 eks + lydbok) Espen Herberts opptegnelser. Espen Herbert Knutsen er ikke helt som alle andre, mildt sagt. Han liker å fundere over saker og ting og helst omsette sine funderinger til praktisk handling. Han har et svar på det meste, og det han ikke vet, gjør han alt for å finne ut av. Det meste går galt underveis, og Herbert er en vandrende katastrofe for sine omgivelser. Foreldrene prøver å snakke fornuft med han, men deres form har Espen Herbert liten forståelse for. Kaoset blir totalt da han, uten å informere foreldrene, bestiller snekkere for å bygge om huset til standard for funksjonshemmede, i tilfelle en i familien skulle havne i rullestol. Fortellingen er full av vanvittige og sprø innfall.

 

 Ingvaldsen, Bjørn: Svar, da (37 eks.) Humoristisk. I denne frittstående boka om verdens verste bestemor får vi en ny historie om den slemme, egoistiske, frekke, grådige og griske damen. Så ille er hun, at verken moren eller faren til Elias vil vedkjenne seg henne. Elias vet derfor ikke om hun er mormor eller farmor. Denne gang skal klassen til Elias på skoletur med en gammel seilskute, men dessverre synker skuta på uforklarlig vis. Klassen får tilbud om å dra på skoleturen til Avvik ferie- og aktivitetssenter for samme pris som seilskuteturen. Det er selvfølgelig bestemoren til Elias som er ansvarlig for driften på Avvik ferie- og aktivitetssenter, og atter en gang er det duket for nye problemer og forviklinger for Elias. Humor for småskole-/mellomtrinnet.

 

Ingvaldsen, Bjørn: Den som blomstrer i mai (Bok 1, 30 eks.) Frede er, som sitt navn, en fredelig fyr med et mildt sinnelag. Så fredsommelig er han at han ikke engang lager noe oppstyr når moren hans selger leiligheten deres slik at de må bo i en bo bil i hagen til en fjern slektning. Men alt blir annerledes når Frede begynner på ny skole og møter Hildegunn – jenta som måtte snaue seg etter en uheldig grillepisode og som har mystiske saker og ting på agendaen. Som å finne ut av hvem som stjeler mobilene på skolen, for eksempel. Første bok i ny serie i beste Ingvaldsen stil med humor, spenning og action.

 

Jensen, Jørn: Kaldt blod serien 1-12 (5 eks. av hver tittel) Kaldt blod er en serie lettleste spenningsbøker, ment både for frilesning og til bruk i skolen. Søsknene Tobias og Simone havner stadig opp i spennende situasjoner.

 

Johansen, Eldrid: Åsas grøss (15 eks.) Åsa liker ikke huset de har flyttet til. Det er kaldt, og det sitter en gutt i badekaret. På kjøkkenet står en mann, men han lager ingen lyder. Og mamma og pappa ser ingen ting! Er det bare Åsa som skjønner at det spøker her? Skikkelig grøss for ferske lesere som liker å bli skremt.

 

Johansen, Eldrid: Gutten speilet (15 eks.) Mor tror han drømmer, men det er ikke en drøm: Det er noen som vinker til Kalle inne fra speilet. En gutt. Gutten sitter på Kalles seng, i Kalles rom, men alt ser annerledes ut. Så stikker Kalle hånden gjennom speilet Skikkelig grøss for ferske lesere som liker å bli skremt.

 

Johnsen, Janne Aasbøe: Mobiltelefonen (15 eks.) Det er ikke lov til å ha med mobiltelefon på skolen, men Kim har det likevel. Da Susanne påpeker at det ikke er lov, ler de andre av henne. Kim utfordrer henne til å ta med sin egen mobiltelefon på skolen dagen etter. Susanne vet ikke hva hun skal gjøre, hvis hun tar den med gjør hun noe ulovlig, og hvis hun ikke gjør det tror de andre at hun er feig. Hun tar med mobiltelefon til skolen neste dag. Hun blir oppdager og læreren beslaglegger mobilen. Og det verste er at telefonen ikke er hennes. Den er pappas! Det er nødt til å gå galt. Mobiltelefonen er en realistisk fortelling om et moderne dilemma, men også en lun og god beretning om et tidløst tema: vennskap.

 

Johnsen, Janne Aasbøe: Operason jentebursdag (15 eks.) Birger har aldri møtt faren sin. Sammen med mamma gjør han alt mulig. Som karding, strikking og spinning. De har til og med tovet et mobiletui sammen. Hjalmar bor sammen med faren sin, som er yrkesmilitær. En dag blir husflidslagets drøm, Birger, venn med heimevernets håp, Hjalmar. Selv om de to guttene er veldig ulike, så forenes de i ett felles mål, at Birger skal få sitt første kyss. Da er en jentebursdag det mest egnede stedet å oppsøke. Løve pluss er skrevet for de mest øvede Leseløve-leserne. Bøkene har mindre bokstaver og litt mer omfattende tekst. Språklig og innholdsmessig er tekstene mer utfordrende. Lettlest for mellomtrinnet.

 

Johnsen, Janne Aasbøe: Guttene mot jentene (30 eks.) De to kameraten Hjalmar og Birger er svært forskjellige. Hjalmar har en far som er i forsvaret og får gjerne stridsrasjoner servert til middag. Birger hekler mobiltelefon-futteral sammen med moren sin i husflidslaget. Men Hjalmar og Birger har en stor felles interesse, nemlig jenter. Denne interessen leder nok en gang til forviklinger når tøff og søte Victoria begynner i klassen deres. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Kaaberbøl, Lene: Ildprøven (15 eks.) Clara tror hun er ei helt vanlig jente. En dag blir hun klort i ansiktet av en svart, gigantisk katt, og da pakker Claras mor bilen i hui og hast og tar med seg Clara til tantas hus i skogen. Tante Isa er ei villheks, og nå mener hun at Clara er det samme. Clara får imidlertid ikke til å utføre de enkleste tryllekunster, men så blir hun satt på hekseprøve ei natt hun er alene i huset. Dette er den første boka om Clara.

 

Keene, Carolyn: Demonen fra River Heights (Bok 1, 5 eks.) Nancy Drew løser store og små mysterier sammen med venninnene Bess og George. Handlinga er lagt til nåtida, og Nancy har både pc og mobiltelefon til å hjelpe seg med.

 

Keene, Carolyn: Skrift i stein (Bok 2, 5 eks.) Nancy Drew løser store og små mysterier sammen med venninnene Bess og George. Handlinga er lagt til nåtida, og Nancy har både pc og mobiltelefon til å hjelpe seg med.

 

Keene, Carolyn: Det spøker i dukkehuset (Bok 3, 5 eks.) Nancy Drew løser store og små mysterier sammen med venninnene Bess og George. Handlinga er lagt til nåtida, og Nancy har både pc og mobiltelefon til å hjelpe seg med.

 

Keene, Carolyn: Jenta som forsvant (Bok 4, 5 eks.) Nancy Drew løser store og små mysterier sammen med venninnene Bess og George. Handlinga er lagt til nåtida, og Nancy har både pc og mobiltelefon til å hjelpe seg med.

 

Kibuishi, Kazu: Steinvokteren (Bok 1, 15 eks.) 12 år gamle Emily bor sammen med mamma og lillebroren Navin. Faren er død etter en dramatisk bilulykke. Emily, moren og Navin må flytte inn i huset etter oldefaren for å spare penger. Blant oldefarens merkelige oppfinnelser og tegninger, finner Emily en amulett som hun knyter rundt nakken. Det tar ikke lang tid før de oppdager at det gamle huset skjuler mange hemmeligheter. Da et monster drar moren gjennom en dør i kjelleren følger Emily og broren etter for å redde henne. De havner i en annen verden, Alledia, en underjordisk verden befolket av demoner, roboter og snakkende dyr. Amuletten som Emily bærer viser seg å kunne gi henne enorme krefter, hvis hun bare lærer seg å styre den. «Amuletten» er en serie om mot, om kampen mot ondskapen i både verden, og i oss selv, samt om vennskap og samhold. Har mangainspirerte illustrasjoner. Fantasy for mellomtrinnet.

 

Kinney, Jeff: En pingles dagbok (Bok 1, 30 eks.) Første bok i humorserien om reddharen Greg. Greg føler seg skviset mellom en sjefete storebror og en sippete lillebror; har velmenende, men helt håpløse foreldre, er ikke så populær på skolen som han synes han fortjener å være, har nerdete venner som ødelegger alle sjanser hos det motsatte kjønn. Og så videre. Det er aldri hans skyld når ting går galt.

 

Kinney, Jeff: Roderick ruler (Bok 2, 15 eks.) Greg,  antihelten, er tilbake med en ny dagbok. Denne gang handler det om nye pinlige eventyr han gjorde i sommerferien.  Han  gjør det han kan for å fortrenge det. Men uheldigvis for Greg, har Rodrick, storebroren, full oversikt over det Greg prøver å kaste et glemselens slør over. Og hemmeligheter har en lei tendens til å komme på avveier, spesielt når en dagbok er involvert.

 

Kinney, Jeff: Siste stikk (Bok 3, 15 eks.) Gregs pappa har bestemt seg for å gjøre sønnen i hvert fall litt mindre pinglete, og planlegger alle salgs mandige fysiske aktiviteter. Hittil har Greg klart å komme seg unna, men når Militær akademiet blir nevnt, skjønner han at han må gå mer alvorlig til verks. Historiene om antihelten Greg startet som tegneseriestriper på Internett, men har etter hvert kommet ut i bokform, i en tett miks av tekst og bilder. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Kinney, Jeff: Hundedager (Bok 4, 15 eks.) Det er sommerferie. Været er fint, og alle  andre nyter livet utendørs. Men Greg  Heffley holder seg inne i huset, med lysene slått av og gardinene trukket  for, og en haug med dataspill. Greg omtaler seg selv som en "innendørsperson", og synes han har en drømmesommer: sove lenge, slappe av, ingen regler og ingen plikter. Moren hans har en litt  annen oppfatning av hva en drømmesommer er. Sommer betyr sol og frisk  luft og hyggelig samvær med familien. Historiene om antihelten Greg startet som tegneseriestriper på Internett, men har etter hvert kommet ut i bokform, i en tett miks av tekst og bilder. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Kinney, Jeff: Den brutale sannheten (Bok 5, 15 eks.) Følg den uheldige Greg  Heffley videre mens han navigerer seg gjennom livet i familien og på skolen med sin beste venn Rowley ved sin side. Greg har alltid  hatt det travelt med å bli stor, men nå begynner han å lure på om det å bli eldre kanskje er litt oppskrytt. Ikke det at han har oppnådd puberteten på ordentlig, men noe skjer. Det er som  om barndommen har gått ut på dato. Alt  blir vanskeligere når du ikke er en søt unge lenger. Kviser og jenter, for eksempel. Og fester med både gutter og jenter. Rowley må han også klare seg uten. De ble uvenner i sommerferien, og det å finne en ny bestevenn er ikke så lett som han hadde trodd. Historiene om antihelten Greg startet som tegneseriestriper på Internett, men har etter hvert  kommet ut i bokform, i en tett miks av tekst og bilder. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Kirkegaard, Ole Lund: Albert og andre ugagnskråker (30 eks. + lydbok) Albert ble født en tirsdags morgen klokka sju, og da skrek han så høyt at alle i Kalleby styrtet ut for å se hva som hadde hendt. I Kalleby vokste så Albert opp, som en ekte ugagnskråke. Han reiser ut i verden, og opplever drama på drama, men kommer til slutt hjem til Kalleby igjen. Ellevill humor.

 

Kirkegaard, Ole Lund: Gummi-Tarzan (29 eks. + lydbok) Egentlig heter han Ivan Olsen, og er verken særlig stor eller særlig pen. Han har ingen store muskler og kan ikke jule opp noen. derfor får Ivan masse juling selv, og noen ganger får han buksevann. Men en dag møter han en vaskeekte heks... Boka er illustrert og har stor og lett leselig skrift.

 

Kirkegaard, Ole Lund: Otto er et neshorn (30 eks. + lydbok) Topper finner en forhekset blyant. Alt han skriver med den forsvinner igjen, helt til han tegner et neshorn på veggen i stua. Det forsvinner slett ikke, tvert imot. Neshornet Otto går ned fra veggen og er svært så levende. Ellevill humor i bok med illustrasjoner og mye luft på sidene som gjør den lett å lese. 3.-5. klasse

 

Kjelsen, Reidar: Prinsessen som skulle til seters for å gjøre seg fet (15 eks.) I denne fortellingen harseleres det med de kjente folkeeventyrene. Eventyret handler om en svært tynn prinsesse som må gå med hode på skakke for å bli sett. Kongen er redd at prinsene som beiler til datteren hans skal skade henne siden hun er så tynn, og gjør det han kan for å holde dem unna. Dronningen vil svært gjerne ha en prins i huset og sender prinsessen til seters for å feite henne opp. Men prinsessen har egne tanker og vil andre veier med livet. Mange av de kjente eventyrfigurene er med i fortellingen. Fortelling for småskoletrinnet/mellomtrinnet.

 

Kjær, Jan: Et hjerte av stein: (Bok 1 i serien Menneskejegeren) (15 eks.) Luka er fylt 14 år og som alle de andre guttene i Skogby skal han til sjamanen for å få vite hvilken type jeger han er. Sjamanen ser hva slags jeger som bor i hvert enkelt hjerte. Men til Lukas store forskrekkelse blir han utpekt som menneskejeger. Luka blir kastet ut i en uhyggelig jakt, hvor han må kjempe for sitt liv og samtidig prøve å beherske sine nye evner. Dette er den første boka om Luka

 

Kjær, Jan: Mestertyven – (Taynikma-serien, bok1 – 15 eks.) "Taynikma" er en serie som er halvt manga tegneserie og halvt roman. Handlingen foregår i et fantasyrike, hvor Herskerinnen har all makt. Hun har knekt magien, og lagt ned forbud for de gamle klanene å styre landet. Koto er 14 år og er en helt vanlig gutt. Tror han. Men så reiser Koto hjemmefra for å skaffe penger til familien sin. Han kommer i lære hos en gammel mester tyv, og det viser seg at han har mystiske skyggekrefter. Sammen med tre andre barn fra klanen kan Koto redde familien sin og hele verden hvis han bruker kreftene riktig. Hver bok i serien inneholder to historier samt 6 siders tegneskole hvor man kan lære å tegne i "manga stil". Fantasy tegneserie/roman for mellomtrinnet.

 

Kjær, Jan: Soltårnet – (Taynikma-serien, bok 2 – 15 eks.) "Taynikma" er en serie som er halvt manga tegneserie og halvt roman. Handlingen foregår i et fantasyrike, hvor Herskerinnen har all makt. Hun har knekt magien, og lagt ned forbud for de gamle klanene å styre landet. Koto er 14 år og er en helt vanlig gutt. Tror han. Men så reiser Koto hjemmefra for å skaffe penger til familien sin. Han kommer i lære hos en gammel mester tyv, og det viser seg at han har mystiske skyggekrefter. Sammen med tre andre barn fra klanen kan Koto redde familien sin og hele verden hvis han bruker kreftene riktig. Hver bok i serien inneholder to historier samt 6 siders tegneskole hvor man kan lære å tegne i "manga stil". Fantasy tegneserie/roman for mellomtrinnet.

 

Knutsen, Per: Hilsen en som elsker deg (20 eks. + lydbok) Det beste gode forfattere har skrevet for lesere fra 9-12 år. Maria i 6 B finner et brev i skolesekken sin: "Elskede Maria. Du er så søt. Hilsen en som elsker deg." Hvem i klassen kan ha skrevet det? Er det Oscar eller Torgrim eller Lise? Tenk at det er noen som synes hun er søt, som elsker henne! En herlig ”forelska” bok for de som er forelska. For de som drømmer om å bli det, og for de som nettopp har begynt å legge merke til guttene i klassen på en ny måte.

 

Knutsen, Per: Jobb for tøffe gutter (15 eks.) Eirik og Allan finner en gjemt skatt på kvisten i prestegården. De oppdager fort at det er flere som er interessert i den samme skatten. To gutter i 13-årsalderen har ikke så mye å stille opp med mot to sinte, voksne menn. Dessuten må de finne ut hvordan de kan få solgt de ulovlige varene og kjøpt seg det de egentlig ønsker seg. I løpet av en uke har Eirik blitt mye modigere. Tidligere hadde han aldri saget med motorsag, aldri vært ordentlig forelska, aldri besøkt en fyllik, aldri kjørt moped og aldri solgt brennevin. Eirik oppdager at han liker det, at han er som skapt for å være på farta og gjøre spennende ting. Spenning for mellom-/ungdomstrinnet.

 

Lewis, Clive Staples: Løven, heksa og klesskapet (19 eks. + lydbok + DVD) Den mest kjente boka i C.S. Lewis "Narnia serie". De fire barna Peter, Lucy, Edmund og Susan går inn i et klesskap og kommer ut i landet Narnia der heksa Hvit har tatt makten og regjerer med skrekk i landet der det alltid er vinter, men aldri jul. Illustrert utgave med god og leselig skrift.

 

Lidbeck, Petter: Verdens verste lærer (30 eks.) Kontaktlærer Karin hater barn. Men hun gjør i hvert fall ikke forskjell på folk. Hun hater nemlig alle barn. Når tre nye elever begynner i klassen, bestemmer hun seg for å sette dem på pass. Men alt går ikke etter planen. En uvanlig frisk og frittalende barnebok, full av svart humor, om læreren som aldri burde vært lærer.

 

Linde, Heidi: Jug (5 eks.) Livet til Annika er snudd på hodet. Før var det bare moren og henne. Men nå har moren fått seg kjæreste. Han heter Fredrik, og har fin jobb, masse penger, landsted ved sjøen og en ufordragelig datter. Plutselig begynner moren å kle seg som en kjerring, være oppvartende husmor og le den dumme latteren som Annika vet ikke er ekte. Alt sammen er jug, og noe må gjøres. Annika setter dermed i gang et farlig spill. Men har hun full kontroll over det hun driver med? Og hvem er egentlig den største løgneren? Dette er den første boka om Annika.

 

Linde, Heidi: Pym Pettersons mislykka familie (Bok 1, 30 eks.) Tenk deg at læreren din foreslår at alle i klassen skal skrive noe om sin egen familie - en ekte og helt sann historie, som gjerne kan være spennende eller morsom. Hva gjør du da? Og hva gjør Pym? Pym blir skrekkslagen - det finnes absolutt ingenting å skrive om hennes altfor alminnelige og ganske mislykka familie, tenker hun. Desperat prøver hun å overbevise læreren om at det er mye morsommere å skrive om forbløffende fakta - visste du for eksempel at maten bruker sju sekunder fra munnen ned i magen? - enn noen kjedelige familiegreier. Merkelig nok er ikke resten av klassen enig, de vil gjerne fortelle noe fra familien sin.

 

Lind, Heidi: Pym Pettersons mislykka brevvenn (Bok 3, 15 eks.) Klassen til Pym får besøk av en vennskapsklasse fra Nord-Sverige. De har brevvekslet i mange uker med de svenske elevene. Pym har fått Kajsa Stina som brevvenn. Da den svenske klasse kommer, er ikke Kajsa Stina med. I stedet får Pym tildelt Alex, en gutt som nettopp har flytta til Nord-Sverige og som er helt ny i klassen. Alex gir et dårlig førsteinntrykk. Han virker uinteressert, taus og anstrenger seg ikke for å bli likt. Og det blir han ikke heller. De svenske elevene oppfører seg dårlig mot ham, og Pym tar valget, hun vil stå opp for ham. Dermed finner hun ut en hel del. At han er supergod i fotball, at hun og Alex faktisk har en masse til felles, og i tillegg dukker selveste Zlatan Ibrahimovic opp en tidlig morgen hjemme hos Pym og familien. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Lindgren, Astrid: Brødrene Løvehjerte (28 eks. + lydbok + DVD) Lille Karl Løve er veldig syk og vet at han kommer til å dø. Han og broren Jonathan avtaler at de skal møtes i Nangijala. Det blir Jonathan som kommer til Nangijala først, han redder broren fra en brann men blir selv drept. Det varer ikke lenge før Kavring kommer etter. I Nangijala utkjempes kampen mellom det gode og det onde. Beretningen har et godt, muntlig språk, og boka har forholdsvis store typer.

 

Lindgren, Astrid: Emil fra Lønneberget (30 eks. + DVD) Den første boka om Emil, lillesøster Ida, Lina, Alfred og de andre fra Lønneberget. Boka er satt med gode typer, illustrert, og lett å lese.

 

Lindgren, Astrid: Mio, min Mio (29 eks. + lydbok + DVD) Ni år gamle Bo Vilhelm Olsson går 15. oktober inn i en annen virkelighet og blir Mio, gutten som leter etter sin far kongen. Han er ikke så stor, ikke så klok og ikke så sterk, bare en vanlig gutt. Men han prøver så godt han kan, og han vinner kampen over den onde ridder Cato, og verden blir slik den skal være.

 

Lindgren, Astrid: Rasmus på loffen (22 eks. + lydbok + DVD) Er man en barnehjemsgutt med stritt hår som ingen vil ha, kan man like gjerne være død, synes Rasmus. Men så får han en ide: kanskje man kan dra ut i verden og finne noen som vil ha en? Rasmus rømmer fra barnehjemmet, og selv om ikke alt går helt slik som Rasmus hadde tenkt seg går det riktig bra til slutt. Og det skjer jo litt av hvert når man går på loffen. Boka har store typer som gjør den leservennlig.

 

Lindgren, Astrid: Ronja Røverdatter (30 eks. + lydbok og DVD) Ronja bor i Mathis skogen sammen med foreldrene sine og Mathis røverne. Erkefienden er Borka som bor på andre siden av Helvetesgapet. Ronja blir venner med Birk Borkassøn, og når fedrene ikke vil vite noe av vennskapet flytter ungene ut i skogen.  De vinner kampen for vennskap, trofasthet og troen på det gode til slutt. Boka er filmet.

 

Linmo, Bente: Landet bak Nidaros (Bok 1, 30 eks.) Dette er første bok i ny og spennende norsk fantasy-serie med handling fra Trondheim. Vi møter søsknene Aleksander og Emma Villander på 13 og 10 år. Da Emma oppdager en portal i Nidarosdomen, forsvinner hun inn i det eventyraktige landet Vidina. Aleksander drar for å lete etter henne. På veien møter han Nori fra den undersjøiske byen til Viroserne, et forhatt folk som må leve i skjul. Snart står mer på spill enn å finne søsteren Emma. Kanskje ligger nøkkelen gjemt et sted i vår verden, dypt inne i Nidarosdomen.

 

Loe, Erlend: Fisken (27 eks. + lydbok) Kurt er truckfører. Hver dag kjører han truck nede på kaia og løfter kasser som veier over 1000 kg. En dag finner Kurt noe på kaia - en kjempestor fisk. Kurt får fisken med seg hjem, og så begynner opplevelsene... Humoristisk, illustrert bok.

 

Løken, Alexander: Trollskallen (20 eks.) En samler er kommet i besittelse av en mystisk hodeskalle som er tre ganger så stor som en menneskeskalle. Sammen med professor Wolf blir barnehjemsbarnet og løpegutten Edvard Frost sendt på ekspedisjon til Østerdalens dype skoger for å undersøke om skallen stammer fra et troll. Hjemme i Kristiania har 14 år gamle Edvard full kontroll i gatene, men blant furutrær, fjell og tøffe jenter fra bygda, føler han seg ganske alene. Her ute finnes det liv han trodde han aldri skulle få møte, og skapninger han ikke trodde fantes. Dette er en fortelling om troll og andre norske mytiske figurer. Fantasy for mellom-/ungdomstrinnet.

 

McDonald, Megan: Stink og den store marsvinsekspresen (30 eks.) Stink er lillebror til Judy Moody. Han er smårampete og smart og går ikke av veien for morsomme påfunn. Dyrebutikkeier Mrs. Fuglesang har reddet 101 marsvin fra et laboratorium, og nå bor de i dyrebutikken hennes. En dag rømmer alle marsvinene fra burene sine og Stink, Webster og Sophie hjelper til med å fange dem igjen. Sammen med Mrs. Fuglesang legger de ut på veien for å finne nye hjem til de små pelsdottene. Turen går innom et søppelfjell, et skinkemuseum og et gammelt slott. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

 

Midre, Markus: Gordon blir uteligger (30 eks.) Starten på sommerferien blir ganske dramatisk for Gordon. På togstasjonen i København mister han resten av familien. De har gått om bord på et tog til Spania, men de glemmer å få med seg Gordon. Nå står han på perrongen, ensom og forlatt, og lurer på hvor han skal sove. Men så møter han den narkomane uteliggeren Klaus. Det blir en natt ganske utenom det vanlige for Gordon. Boka har mange fargerike illustrasjoner, små og store bokstaver, korte setninger og enkel tekst. Lettlest roman for småskole-/mellomtrinnet.

 

Moen, Torbjørn: Best i byen (30 eks.) Tom er 13 år og venstreback på laget sitt. Han vil egentlig ikke spille back, men fordi spissen Robin er sønnen til treneren, er favorittposisjonen opptatt. I årets siste kamp halter Robin plutselig av banen, og Tom blir flyttet fram. Like før slutt får han drømmetreff, og scorer. Det skuddet blir starten på en ny tilværelse for Tom. Han får sjansen til å spille sammen med de beste guttene i byen, og på veien gjør han stadig nye oppdagelser om både seg selv og om de rundt seg.

 

Morisse, Tor: Askeladden og de gode hjelperne (15 eks.) Et av de kjente eventyrene om Askeladden forflyttet til Christiania midt på attenhundretallet. Men ikke bare omgivelser og arkitektur er forandret - sannelig er ikke jentene det også, fra slik vi er vant til å møte eventyrprinsessene. Denne prinsessen vil slett ikke finne seg i å være et trofé, noe kongen kan love bort i hytt og vær. Og Askeladden selv, han er en bokslukende yngling med sans for teknologiske nyskapninger og Jules Verne. Tenk bare på "skipet som går både til lands og til vanns". I Tor Morisses muntert-frekke strek og gjenfortelling er likevel ånden i eventyret bevart. Til glede både for tegneserieentusiaster og eventyrelskere.

 

Mostue, Sigbjørn: Zombie-Bjarne (28 eks.) Ikke alle naboer er like hyggelige. Det vet tvillingene Emma og Emil for de har skolens rektor, Bjarne, til nabo. Han er en av de rektorene man må passe seg for, streng og skummel. Bjarne drar på cruise til Karibia i juleferien. Da han kommer hjem igjen merker Emma og Emil at noe har skjedd med ham. Han er blitt til en zombie, en levende død, med stor appetitt på barnehjerner. Emma og Emil må stoppe ham. Men spørsmålet er om de egentlig ønsker å få tilbake den gretne Bjarne, og om det i det hele tatt lar seg gjøre å skaffe tilveie de mildt sagt spesielle ingrediensene som skal til for å kurere ham. Men Bjarnes hunger etter barnehjerner er der like fullt, og ingen elev er trygg så lenge en zombie går løs på skolen. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Mostue, Sigbjørn: Gravbøygen våkner (Bok 1, 30 eks. + lydbok) Fantastisk. Dette er første bok i en norsk fantasy trilogi. Fortellingen er en slags eventyrlig realisme. Hovedpersonene i historien, Espen og Eva, vandrer hele tiden ut og inn av nåtiden og fantasiverdenen. Historien starter med at Espen er på ferie hos morfar som har begynt å bli senil. Onkel Svein har overtatt ansvaret for gården. På grunn av dårlig råd må onkel Svein hugge Gammalskauen, noe morfar er sterkt uenig i. En dag forsvinner plutselig morfar, og Espen drar ut for å lete etter ham. I et tre finner Espen en nøkkel som synger til ham. Nøkkelen fører han inn i en parallell verden hvor han treffer kjente eventyrfigurer og naturen snakker. Espen er valgt ut av alvene for å redde dem og urskogen fra onkel Sveins nedhugging av Gammalskauen. Dersom Espen ikke tar på seg oppdraget, står alvene i fare for å bli utryddet av Gravbøygen. Fantasy for mellom-/ungdomstrinnet.

 

Mostue, Sigbjørn: Den siste magiker (Bok 1, 33 eks.) En uskyldig guttestrek hos stedets original skal bli vendepunktet i livet til Simen Clausen. Simen oppdager at stedets original, Indianeren, har magiske krefter. Han forteller at han er den siste magiker og at han vokter hemmeligheter som for enhver pris ikke må havne i gale hender. Han er også den siste gjenlevende magikeren i verden, og han trenger en etterfølger. Valget faller på Simen. Simen begynner å få opplæring i magiens verden, men snart viser mørke krefter seg. Dette er den første boka i en trilogi.

 

Nesbø, Jo: Doktor Proktors prompepulver (15 eks. + lydbok) En solfylt dag i mai flytter Bulle inn i nabohuset til Lise. Bulle er en fyr som er nokså utenom det vanlige. Det er den andre naboen til Lise også, Doktor Proktor. Her får man høre de tre naboenes sprøe historie om tapt kjærlighet, grusomme anakondaer, dystre fangehull, skumle skurker og ikke minst, verdens kraftigste prompepulver. Historien veksler mellom det realistiske og det fantastiske, mellom lekenhet og alvor. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

 

Nicolaysen, Marit: Svein og rotta går på dragrace (10 eks. + lydbok) Svein og rotta Halvorsen skal til Gardermoen for å se på dragrace. Ved et uhell mister Svein rotta på bakken og før han vet ordet av det er Halvorsen på vei ut mot banen. Er Halvorsens dager talte, eller skal han nok en gang komme helskinnet fra en av sine ville utflukter?

 

Nicolaysen, Marit: Svein og rotta på labben (10 eks.) Dette er bok nummer elleve om Svein og hetterotta hans, Halvorsen. Denne gang har Svein, Dan og Silje en prosjektoppgave på skolen om forskningsdyr. For å få en grundig innføring om temaet drar de på ekskursjon til et forskningslaboratorium, og Halvorsen er med som faglig ekspert. Som vanlig er det duket for mye action og grusomme forskerfantasier når Halvorsen atter en gang blir ubeleilig borte. Juniorroman for småskole-/mellomtrinnet.

 

Nicholls,Sally (30 eks.) 11 år gamle Sam har leukemi og vet at han snart skal dø. Han liker å samle på historier og fakta, og han vil vite alt om UFO, skrekkfilmer, romskip, spøkelser og vitenskapsmenn, og hvordan det er å kysse ei jente. Han vil ikke bare vite, han vil oppleve det også. Så han legger store planer. Fordi han har leukemi, vil han vite alt om hvordan det er å dø. Sam trenger svar på de spørsmålene ingen vil svare på. Denne boka handler om et viktig tema som de fleste egentlig ikke orker å tenke på, men som det er viktig å snakke om. Dette er en ærlig og saklig bok som kan bidra til økt innsikt, støtte og empati. Historien er skrevet som en dagbok, er lettlest, og egner seg for begge kjønn. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Nilsson, Per: Piken jeg elsker heter Milena (15 eks.) Dette er en liten fortelling om en gutt som forsøker å få en pike til å se ham. David er ni år. Han elsker en pike som heter Milena. Men hun ser ham ikke. Hvordan skal han få åpnet øynene hennes? Skal han være morsom, tøff eller smart? Hver dag prøver han en ny måte. Men ingenting fungerer. Til slutt får han uventet hjelp… Denne boken er full av kjærlighet og varme og gjør deg glad! 

 

Norlin, Arne: Motstaderne (Bok 1 i serien Fans!, 30 eks.) Tove og Noel elsker fotball. Begge tar for gitt at den andre holder med samme lag. Men det gjør de ikke. Noel heier på Hammarby og Tove er født AIKer. Det byr på utfordringer når de er sammen og heier på erkefiendens lag. Dette er en fortelling om vennskap, kjærlighet, fotballglede, og om hvor vanskelig kjærligheten kan være og hvor langt en hengiven fans kan gå i sin kjærlighet til fotballaget. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Nordström, Gunnar: Reisen til NHL (15 eks.) Ishockey spilleren Adam Wallgren er målvakt og har drømt om å spille i NHL i hele sitt liv. Nå er han 19 år gammel og målvakt på Seattle Wonders. Hans liv har blitt en drøm, men så går han på sin første smell. Han blir truffet av et slagskudd, blir svimmel og får problemer med å fokusere blikket. Hvorfor måtte dette skje akkurat nå, i hans aller først NHL kamp? Boka er den første av syv bøker i serien ”Stjerneskudd”. Bøkene har mye action, og målgruppen er hovedsakelig gutter mellom 10 og 14 år.

Næss, Atles: I Grunnlovens hus - En bok om prinser og tjenestejenter, riksforsamlingen og 17. mai (30 eks.) Det handler om herskap og tjenere, bønder og adelsmenn, unge prinser og en gammel konge, og ikke minst om  hvordan eidsvollsmennene klarte å lage loven over alle lover i løpet av et par måneder. Atle Næss forteller slik at vi kan se det hele levende for oss – det som skjedde på Eidsvoll i 1814 – og det som ble bakgrunnen for demokratiet i Norge. Stemningsfulle illustrasjoner, spennende bilder og tøff design bidrar til å løfte historien fram fra en støvete fortid.

 

Ottesen, Josefine: Drageherren 1-6 (15 eks.) Fantastisk. Drageherren serien er en lettlest fantasy serie for barn. I korte kapitler med enkle tekstblokker og korte setninger fortelles den spennende historien om kampen mellom det godet og det onde. Dette er ”Tolkien for de yngste”. Illustrasjonene har tegneseriens dynamikk og spenning. I denne samleutgaven er de seks første historiene i serien ”Drageherren” samlet. Fantasy for mellomtrinnet. Innhold: Dragens offer; Fanget av orker; Den magiske skogen; Smykket; Tjuvjenta og Er alt håp ute?

 

Ottesen, Josefine: Demonene hvisker (Bok 1, 15 eks.) Fantastisk. 14-årige Mira er datter av kongens bibliotekar, og tilhører overklassen i landet Dakja. Faren tilhører den foraktede truwa stammen, mens moren stammer fra en mektigere slekt. De ulike stammene har levd i fred og fordragelighet i mange år, men når den gamle kongen dør, overtar sønnen tronen. Den nye kongen vil gjenreise landets storhetstid og vil derfor utrydde truwaene. Det blusser opp et nytt hat mot truwa stammen. Rykter og baksnakking florerer, og gamle demoniske krefter får igjen ny makt over menneskene. Med sitt blandede blod står Mira midt i den voldsomme konflikten. Samtidig går det opp for henne, at hennes farmor var en av De fem vise, som kjente til den gamle viten som er skjult for de fleste. Historien om Mira er en lettlest serie hvor krig, kjærlighet og trolldomskraft er blant ingrediensene. Fantasy for ungdomstrinnet. Serie: Mira ; 1. 2007.

 

Paolini, Christopher: Eragon (15 eks. + DVD) Den fattige bondegutten Eragons liv blir helt forandret når han en dag finner en vakker blå stein som viser seg å være et drageegg. Egget klekkes, og drageungen Saphira og Eragon blir venner. Fra nå av er de uatskillelige. En dag kommer det noen fremmede til byen, og på samme tid blir Eragons onkel (og verge) brutalt drept. Hevngjerrig legger Eragon ut på flukt etter drapsmennene. På veien treffer han den mystiske Brom, som kjenner Saphiras eksistens og som ønsker å hjelpe Eragon. Han overrekker Eragon et sverd, Zar'roc, som har tilhørt en dragerytter. Brom forteller at Eragon ble valgt som Rytter da Saphiras egg ble klekket hos ham. Dette er en bok om drager, alver, mystikk, strid og kjærlighet. Fantasy for ungdomstrinnet.

 

Parvela, Timo: Ella og de andre (15 eks.)  Ella går i andre klasse og har det skikkelig gøy på skolen. Av og til syns læreren også det. Ingen steder skjer det så mye moro som på skolen, syns Ella. For eksempel i svømming, når læreren sier at ingen får gå i vannet før han blåser i fløyta. Hvordan høres fløyta ut, vil Pekka vite, og det demonstrerer læreren selvsagt...   I denne boka drar klassen hennes både i svømmehallen, på teater og klassetur. Dette er den første boka om Ella.

 

Pichon, Liz: Tom Gates - Min geniale verden (5 eks. + lydbok): Tom Gates er en mester i å finne på unnskyldninger for ikke å ha gjort leksene sine, som f.eks.: Han ble angrepet av en hund, utsatt for vannsøl eller truffet av et lyn. Toms skrivebøker er fulle av kruseduller, tegneserier og tanker, så vel som lærerens underfundige sitater. Men etter å ha fått masse skryt for en av historien sine, begynner det å gå nedover med skoleprestasjonene. Noe som er synd, for han er desperat etter å imponere Amy Porter som sitter ved siden av ham. Boka er rikt illustrert i tegneseriestil. Humor for mellomtrinnet.

 

Pilkey, Dav: Kaptein Supertruse og de rampete robotene (Bok 1, 10 eks.) Georg og Harald er to av skolens mest rampete gutter. De finner på alt mulig rart, og deres svorne fiende er rektor Krupp. En av duoens oppfinnelser er tegneseriehelten Kaptein Supertruse. Da de blir tatt av rektor Krupp for en serie alvorlige rampestreker, må de gi etter for utpresning og oppføre seg pent og arbeide for rektor. De løser problemet ved å hypnotisere han. Ved et uhell tror rektor at han er Kaptein Supertruse, og dermed er moroa i gang. De må redde den hypnotiserte rektoren ut av mange rare situasjoner før de får avhypnotisert ham (tror de i alle fall). Boka er en blanding av tegneserie og roman, der illustrasjonene spiller sammen med teksten for å lage et livlig uttrykk. Har korte kapitler. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

 

Pilkey, Dav: Kaptein Supertruse og de drittleie doene (Bok 2, 10 eks.) Det er oppfinnerkonkurranse på skolen, men Georg og Harald får ikke være med på grunn av den katastrofen de forårsaket på forrige konkurranse. I stedet saboterer de alle oppfinnelsene til de andre elevene. De lager også en ny tegneserie om Kaptein Super-Truse der han slåss mot levende og menneskeetende doer. Når de kopierer denne tegneserien på Melvin sin superkopimaskin, kommer det levende menneskeetende doer ut av maskinen, og i alt oppstyret må Kaptein Super-Truse trå til. Sammen klarer de å stoppe doene i et ellevilt kaos. Boka er en blanding av tegneserie og roman, der illustrasjonene spiller sammen med teksten for å lage et livlig uttrykk. Har korte kapitler. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

 

Pilkey, Dav: Kaptein Supertruse og invasjonen.... (Bok 3, 5 eks.) Et romskip lander på taket av Jerome Horwitz-skolen. Tre onde romvesener, Zorx, Klax og Jennifer, planlegger å ta over verden ved å lokke skolebarna til seg og bruke dem som slaver. Heldigvis dukker Kaptein Supertruse opp og tar seg av saken. Boka er en blanding av tegneserie og roman, der illustrasjonene spiller sammen med teksten for å lage et livlig uttrykk. Har korte kapitler. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

 

Pilkey, Dav: Kaptein Supertruse og Professor Bæsjebleies farlige felle (Bok 4, 5 eks.) Kaptein Supertruse havner stadig opp i ville og humoristiske konflikter. Thomas og Harald er ikke slemme, de bare liker å tulle litt med folk. Dessverre så skaper deres tankefulle rampestreker av og til mye trøbbel for dem. Professor Bæsjebleie prøver å ta over verden. Dette er en jobb for Kaptein Supertruse. Boka er en blanding av tegneserie og roman, der illustrasjonene spiller sammen med teksten for å lage et livlig uttrykk. Har korte kapitler. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

 

Pilkey, Dav: Kaptein Supertruse og den store kjærligheten - not!! (Bok 5, 4 eks.) Thomas og Harald lager et monster. Hun er raskere, smartere og enda ondere enn noe annet verden har sett før. Sammen med grusomme roboter og sin egen forferdelige frisyre, forsøker hun å ta over verden. Alle som kommer i veien for henne får et skikkelig truserøsk, inkludert Kaptein Supertruse. Boka er en blanding av tegneserie og roman, der illustrasjonene spiller sammen med teksten for å lage et livlig uttrykk. Har korte kapitler. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

 

Pullman, Philip: Grev Karlstein (15. eks.) Spenningsbok. Det er Allehelgensnatt, og Zamiel den Onde har kommet for å hente sitt bytte. Han er på vei til slottet Karlstein, hvor den onde greven har klekket ut en grusom plan: Han vil ofre sine to nieser for å redde sitt eget skinn. Klarer Lucy og Charlotte å overliste onkelen og hans lakeier for å unngå en grufull skjebne? En nifs og spennende thriller, men også med en god porsjon humor og uten å bli alt for skremmende. Dette er den første boka Philip Pullman skrev. Forfatteren er mest kjent for trilogien ”Den mørke materien”, som har gjort ham til en av de mest både leste og anerkjente ungdomsbokforfattere i verden i dag.

 

Ragde, Anne B.: På bunnen av havet (14 eks. + lydbok) Alex og mamma er på ferie. De har leid et hus langt ute i havgapet, på Stokkøya. Det er lite å ta seg til på øya, og Alex savner vennene sine og skateboardet sitt. En dag blir Stokkøya rammet av et fryktelig uvær, og de fastboende på øya begynner å oppføre seg merkelig. Det viser seg at den ellers så fredelige øya skjuler en fryktelig hemmelighet. Bøkene i serien ”Den svarte lesehesten” er beregnet for barn som behersker leseteknikken, bøkene er gjennomillustrerte, har små og store bokstaver, korte setninger og enkel tekst. Historiene er både spennende og litt nifse.

 

Ringtved, Glenn: Mot nye må (15 eks.) Andreas, P, skal flytte til Spania med familien. Men det er et problem, P er toppscorer på fotballaget og er nettopp tatt ut til talentlaget. Han har en stor vennegjeng og har ikke lyst til å svikte gjengen i den siste, viktige kampen. "Dreamteam" er en serie i Lesehesten som handler om fotballkamper, trening, fotballhistorie samt litt spenning. Boka har små og store bokstaver, korte setninger og enkel tekst. Lettlest for mellomtrinnet.

 

Riordan, Rick: Percy Jackson og lyntyven (Bok 1, 30 eks. + DVD) Percy Jackson er i ferd med å bli utvist fra skolen enda en gang, men det er ikke hans største problem. Det viser seg at han er en halvblods - halvt menneske og halvt gresk gud. Percy blir sendt til Halvblodsleiren, og ting blir ikke bedre når han erter på seg noen av gudene. Dette er den første av fem bøker om Percy Jackson.

 

Rowling, J. K.: Harry Potter og de vises stein (Bok 1, 26 eks. + lydbok + DVD) Harry Potter er en foreldreløs gutt som bor hos sine dumme og gompete slektninger, familien Dumling. En dag får Harry vite at han egentlig er trollmann og han skal gå på trollmannkostskolen Galvort. Her får han mange venner, men også fiender. Han viser seg som en verdig motstander til det onde, en god venn og en dyktig spiller i trollmannssporten rumpeldunk, et ballspill som foregår i lufta, flygende på sopelimer. Dette er den første boka om Harry Potter. Den er morsom og engasjerende. Språket flyter godt, og mange morsomme navn og begrep bidrar til en god leseopplevelse.

 

Rowling, J. K.: Harry Potter og mysteriekammeret (Bok 2, 5 eks. + lydbok + DVD)

 

Rowling, J. K.: Harry Potter og fangen fra Azkaban (Bok 3, 5 eks.+ lydbok + DVD)

 

Rowling, J. K.: Harry Potter og ildbegeret (Bok 4, 5 eks. + lysbok + DVD)

 

Rowling, J.K.: Harry Potter og føniksordenen (Bok 5, 5 eks. + lydbok + DVD)

 

Rowling, J.K.: Harry Potter og halvblodsprinsen (Bok 6, 5 eks. + lydbok)

 

Rowling, J.K.: Harry Potter og dødstalismanene (Bok 7, 5 eks. + lydbok)

 

Russel, Rachel Reneè: Nedtegnelser fra et populært liv – NOT. (Bok 1, 15 eks.) Nikki Maxwell er ikke spesielt populær på skolen. Snarere motsatt faktisk, hun er en skikkelig nerd. Nikki håper at alt vil bli annerledes når hun begynner på ny skole og får sjansen til å få noen nye venner. Men livet er ikke så enkelt. Hun drømmer om en plass i SKP-gjengen (Søt, Kul og Populær). Men ingen ser hennes vei, og fortvilelsen er overveldende. I håp om å bli innlemmet ønsker hun seg en Iphone, men i stedet kjøper moren dagbok. En skikkelig dustete dagbok. Motvillig begynner hun å skrive, om SPK, og ikke minst om den skremmende og dødskule MacKenzie, og den helt skjønne Brandon, som blir tilegnet både dikt og dagdrømmer. Her er motgang og gleder, skrevet i dagbokstil, supplert med skisser og kruseduller. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Russel, Rachel Reneè: Nedtegnelser fra et populært liv – NOT. (Bok 2, 15 eks.) Nikki har endelig begynt å tilpasse seg livet på den nye skolen og ting ser ut til å ordne seg. Hun har fått noen virkelige venner, og Brandon har spurt om hun vil bli hans nye partner på labben. Men så overhører Nikki MacKenzie som skryter av at Brandon har invitert henne på Halloween-dansen. Skuffet sier hun ja til å arrangere en fest for lillesøsteren Brianna i stedet. Senere får hun vite at MacKenzie løy, og at det faktisk kan være Nikki som blir Brandons følge på festen. Hun må finne ut hva hun skal gjøre. Om det lar seg gjøre å være på to fester samtidig. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Russel, Rachel Reneè: Nedtegnelser fra et populært liv – NOT. (Bok 3, 15 eks.) Det skal avholdes en talentkonkurranse på skolen til Nikki, og hun har planer om å delta. Nikki vil vise nye moves på dansegulvet med bestevenninnene Chloe og Zoye. Dessuten vil hun imponere Brandon med sang. Men så får hun vite at den populære MacKenzie også skal være med i konkurransen, og at hun planlegger å stjele rampelyset fra Nikki og venninnene. Nikki må legge en plan for hvordan en dust som henne kan nedkjempe skolens mest populære jente. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Sage, Angie: Magi (Septimus Heap serien, Bok 1, 15 eks. + lydbok) Silas Heap er på vei hjem gjennom skogen. I snøen finner han er liten bylt, en jentebaby med fiolette øyne. Han tar med seg babyen og drar hjem til familien sin og den nyfødte sønnen. I døra møter han jordmora med sønnen hans under armen. Gutten er død sier hun og tar med seg barnet. Familien Heap tar seg av det lille jentebarnet og oppdrar henne som hun var deres egen. De gir henne navnet Jenna. Men hvem er den mystiske jenta, og er virkelig Septimus Heap, den sjuende sønnen etter den sjuende sønnen, død? Dette er første bok i serie om Septimus Heap, en serie med humor, magi, trolldom, heksedrikker og besvergelser. Fantasy for mellom-/ungdomstrinnet.

 

Salmson, Jo: Tam Tiggergutten (Bok 1, 30 eks.) Tam er fattig og foreldreløs. Han drømmer om dragene som hver kveld flyr over der han bor. Dragene og drageridderne bor oppe ved kongens slott, innenfor den femte bymuren. Men en Tam vil aldri bli sluppet inn der. Spennende og lettlest fantasyserie!

 

Salmson, Jo: De stjålne barna (Bok 1, 15 eks. + lydbok) Sol er foreldreløs og bor hos en rik familie på landsbygda. Hun hjelper til i kjøkkenet og leker med sønnen i huset og vennen hans. Så en dag får Sol høre sannheten: Hun er bare en slave. Da hun var liten ble hun røvet fra foreldrene sine fordi hun er av Heksefolket. Hvorfor har hun ikke skjønt det før? Heksefolket bor langt mot nord, de har magiske krefter og alle fornuftige folk holder seg langt unna dem. Men nå vil de ha tilbake barna som ble røvet fra dem for mange år siden, og det ser ut til å gå mot krig. Da Sol skjønner hvem hun er og hva de rike herrene har gjort mot henne og hennes familie, rømmer hun fra huset hun har bodd i hele livet for å redde seg selv og sitt folk. En spennende jakt er på gang! Ny lettlestserie på fire bøker fra forfatteren bak de populære bøkene om drageridderen Tam.

 

Salomonsen, Grete: Yohan barnevandreren (4 eks. + DVD) Vinteren synes aldri å ta slutt. På Aamot gården begynner det å bli smått med mat til både folk og fe. Til slutt må en av sønnene i huset vandre til en annen bygd for å ta arbeid. Valget faller på Yohan. Dette er en historie om virkeligheten for mange fattige barn på 1800-tallet. Vi følger Yohan gjennom en sommer med mange prøvelser, men også mange gode stunder. Boken er basert på filmen med samme tittel, og er illustrert med bilder fra filmen.

 

Sareen, Manu: Iqbal Farooq og den svarte Pierrot (28 eks.) 13-åringen Iqbal er eldste sønn i en indisk innvandrerfamilie fra Nørrebro i København. Iqbal har alltid vært flink i fysikk, men med hjelp fra lillebror Tariq, noen gamle viskelær, kontaktlim og en håndfull barnåler blir det mer futt i fysikkeksperimentet enn planlagt. Halve skolen blir sprengt i lufta. En heseblesende jakt begynner da en forbryterbande forfølger dem for å få formelen på sprengstoffet. Historien er befolket med de underligste typer, har mye humor, forviklinger og full av fart. Fortellingen blir filmatisert. Fortelling for ungdomstrinnet.

 

Singh, Anan: Parken (15 eks.) Amanda har nettopp flyttet tilbake til Norge fra India. Hun bor sammen med mormoren sin og trives ikke så godt på skolen. En ettermiddag etter skoletid jager en jentegjeng henne, og Amanda løper inn i parken for å gjemme seg. Det er mørkt og kaldt der, og statuene seg skumle ut, nesten levende. "Parken" er en ny bok i Den svarte lesehesten, som passer for barn som liker skumle og spennende historier.

 

Solberg, A. Audhild: Kampen mot superbitchene (15 eks.) Anne Bea er tolv og et halvt år, går i sjuende klasse, er en racer i matte, har humor og er ganske annerledes. Hun er blant de minst kule i klassen. Heldigvis har hun bestevennen Nils. Anne Bea har det med å tryne inn i pulter, får stygge blikk i gangene og er lysår unna sjans på Magnus. To uker før høstens store happening havner hun midt i skuddlinja til klassens superbitcher. Å være annerledes er ingen spøk. Men har man en bestevenn, en kul tante og et skjult talent, kan man klare seg rimelig bra likevel. Dette er en humoristisk fortelling om bertejenter, toppligagutter, bollesveisnørder, pingler, losere, freakere og hvor brutal skolehverdagen kan være. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Sommerfelt, Aimee: Veien til Agra (30 eks.) En klassisk fortelling hvor handlingen er lagt til India. Lillesøster Maya har fått skoleplass, og Lalu har tenkt at hun skal lære ham å lese. En øyesykdom holder på å gjøre Maya blind, og Lalu på 13 år bestemmer seg for å gå tvers gjennom India med Maya på 7 år for å finne et sykehus som kan redde øynene hennes. På veien lærer barna at både rovdyr og mennesker kan være farlige å møte..Boka kom første gang ut i 1959, men u-landsproblematikken er like aktuell i dag. Barna er levende beskrevet, og leseren forstår hvor hard hverdagen i et u-land kan være.

 

Sortland, Bjørn: Venezia-mysteriet (Kunstdetektivene, Bok 1, 15 eks. + lydbok) Dette er første bind i en serie om Kunstdetektivene. Sammen med storesøster Sissel og lillebror Thor, avslører 11 år gamle David et kunsttyveri med Venezia som bakgrunnskulisse. Utgangspunktet er en familiereise til Italia. Barnas far skal skrive en bok om det å dra på ferie med familie. Mor er kunsthistoriker, spesielt opptatt av museer og velegnet som guide. Tilfeldigheter, samt Davids nysgjerrighet, gjør imidlertid sitt til at oppholdet i Italia blir langt mer spennende enn familien hadde forestilt seg. Fortellingen har god driv, og kombinasjonen av spenning og reiseskildring fungerer godt. Illustrasjonene utfyller teksten på en god måte og gir et inntrykk av Venezia hvor handlingen foregår. Det er hovedpersonen, David, som forteller, og Sortland har lagt vekt på å ivareta utrente leseres behov for oversikt og struktur. Komposisjonen er enkel, handlingselementene er knyttet godt sammen, og handlingen følger en kronologisk struktur. Første gang utgitt i 2000.

 

Sortland, Bjørn: Luxor-mysteriet (Kunstdetektivene, Bok 2, 15 eks. + lydbok) Dette er den andre boka i serien om Kunstdetektivene. David og familien hans har denne gangen havnet i Egypt, men det går ikke lang tid før de igjen har viklet seg inn i mystiske hendelser. I Kairo treffer de en gammel engelskmann som oppfordrer dem om å dra til Luxor. Mannen gir dem adressen til det lille hotellet "Ali's Inn", og David og familien hans bestemmer seg for å følge mannens oppfordring. Men mottagelsen på "Ali`s Inn" blir ikke helt som de hadde tenkt, og familien må gjennom to kidnappinger og diverse merkverdige hendelser før et nytt kunstmysterium er oppklart. Fortellingen har god driv, og kombinasjonen av spenning og reiseskildring fungerer godt også denne gangen, selv om beskrivelsene av turistattraksjonene er tonet noe ned sammenlignet med den første boka. Illustrasjonene gir et visst inntrykk av landet der handlingen foregår. Det er David som forteller, og Sortland har lagt vekt på å ivareta utrente leseres behov for oversikt og struktur. Komposisjonen er enkel, handlingselementene er knyttet godt sammen, og handlingen følger en kronologisk utvikling. Første gang utgitt i 2001.

 

Sortland, Bjørn: Stavanger-mysteriet (Kunstdetektivene, Bok 11, 30 eks.) Familien Bergvik er på tur i oljebyen Stavanger. Superskurken Stig Svartvik falt jo i fossen i "Bergen mysteriet", så familien tenker at nå kan de trygt dra på ferie. Men, det skal vise seg at truslene mot familien ikke er over - ikke i det hele tatt! "Stavanger-mysteriet" er den ellevte boken i serien Kunstdetektivene og den tredje med handling fra norske byer.

 

Spyri, Johanna: Heidi (30 eks. + DVD) En god, gammel klassiker. Heidi flytter til sin bestefar som bor i de sveitsiske alper.  Her følger vi henne i hennes dagligliv for over hundre år siden.

 

Stevenson, Robert L.: Skatten på sjørøverøya (30 eks. + lydbok) Denne boken kalles også "tidens mest berømte sjørøverroman" og er veldig spennende. Unge Jim finner et kart hvor den beryktede sjørøveren kaptein Flint har gjemt sine utrolige skatter. Men Jim er ikke den eneste på er på skattejakt og det blir en kamp på død og liv. Les boken for å se hvordan det ender.

 

Stokke, Bernhard: Bjørneklo (6 eks.) Steinaldergutten Bjørneklo er på flukt fra stammen sammen med moren Vår og broren Skarp-Odd. De kommer seg unna ulvehundene og i sikkerhet i en lun bukt hvor de skal skape seg en fremtid. Bjørneklo lærer å lage ild, lage båt av en eikestokk, og jakter sammen med Skarp-Odd på dyra i skogen og i havet. Men en dag blir Bjørneklo tatt til fange av en annen stamme.

 

Stowe, Harriet B.: Onkel Toms hytte (30 eks. + lydbok) Klassiker skrevet i 1852 som et kampskrift mot slaveriet i USA. Forfatteren skrev boka i raseri, og ønsket at den skulle appellere til folks følelser.  Boka forteller om negerslavenes liv på en plantasje i Sørstatene. Om onkel Tom som finner seg i sin skjebne, om Elisa som rømmer fordi eieren har solgt den lille sønnen hennes og om onde slavehandlere på menneskejakt. Boka gir et godt tidsbilde, og Tormod Haugen har skrevet et informativt etterord.     

 

Sutcliff, Rosemary: Svarte skip mot Troja (30 eks.) Historien fra Iliaden, rikt illustrert og spennende gjenfortalt. Fra 5. klasse.

 

Svardal, Geir: Serumekspressen (15 eks.) En mink forviller seg inn i et hus utenfor Kristiansund. Under forsøket på å jage den ut, blir ti år gamle Selma bitt. Bittsåret utvikler seg til en livstruende infeksjon. Et serum i Oslo er eneste håp. Men vinterstormen har rammet Sør-Norge, og gjør det umulig å frakte det opp. Selma har bare timer igjen å leve, da den unge rallykjøreren Marcus Krog og hans kartleser Emma Pontus melder seg. De vil prøve å kjøre serumet opp i rallybilen. Myndighetene gir grønt lys. Politiet stenger veiene for annen trafikk. I et forrykende uvær starter Marcus og Emma en nervepirrende kamp mot klokka. Mye kan gå galt. Og går galt. erumekspressen baserer seg på en sann historie fra 1964.

 

Svensson, Ingvar: Nest best (10 eks.) 13 år gamle Martin er god i sport. Han er best i det meste, og vant til at det er sånn det er. Men så en dag kommer det en ny jente i klassen. Det forandrer det meste for Martin, og han må revurdere sine meninger både om seg selv og andre. Lettlest ungdomsbok.

 

Svingen, Arne: Mannen med seks fingre (5 eks.) Petter er på Tivoli og er kommet bort fra foreldrene. Han har forvillet seg inn i spøkelseshuset med de skumle voksfigurene. Han må finne veien ut igjen. Da dukker den uhyggelige von Morte, mannen med de seks fingrene, opp. Han forteller Petter at en dør fører tilbake til tivoliet. Den andre fører et helt annet sted. Petter må ta et vanskelig valg. Han vil ikke bli et utstoppet barn i spøkelseshuset. Serien "Svingens mørke verden" består av nifse og gruvekkende historier, som spenner fra det hverdagslige til det overnaturlige. Hovedpersonene er aktive, handlende barn som må gjennom store prøvelser.

 

Svingen, Arne: Hubert blir ikke forelsket (10 eks.) Hubert skal på skolen og har noe motvillig tatt på seg underbuksa med de røde hjertene. Mamma har dessuten avtalt at den nye jenta i nabolaget, Elise, skal ta følge med han til skolen. Hubert er redd de andre skal tro de er kjærester og i forsøket på å komme seg unna, går det meste galt. Elise følger imidlertid opp som god venn og hjelper Hubert med å komme ut av de problemene han møter. Bokormen.

 

Svingen, Arne: Hubert som nissetufs (10 eks.) Arne Svingens Hubert-figur er vel etter hvert kjent for de fleste. Nå er han tilbake i kjent stil med flere klønete og komiske episoder. Lærer Nilsen skal få en sag i julegave av klassen. Hubert tenker å gjøre læreren enda gladere, ved å sage til beina på kateteret, sånn at det ikke skal vippe lenger. Bokormen

 

Svingen, Arne: Tause skrik (9 eks.) Bastian flytter til en bydel der barn forsvinner fra sine egne senger på en mystisk måte. Også i den leiligheten han bor har det forsvunnet en gutt. Bastian ønsker å finne ut hva som skjer og klarer det med nød og neppe til slutt. Det viser seg at både politiet og rektor på skolen er innblandet i historien. Barn blir kidnappet for å veve tepper for en billig penge hos teppehandleren.

 

Svingen, Arne: Litt av en plan (30 eks.) En dag Håkon kommer hjem, finner han en lapp på kjøkkenbordet. Faren har skrevet at han har funnet den store kjærligheten og dratt bort noen dager for å bli bedre kjent med den nye kjæresten. Han ber Håkon ringe mormor for å få henne til å passe dem. Men mormor er en forferdelig drage, så Håkon får en idé. Han og lillesøster Ida kan passe seg selv. Være alene hjemme. Men dessverre går ingenting som planlagt. Med vanvittige innfall og utrolige bortforklaringer prøver Håkon å løse de stadig større problemene som dukker opp. I tillegg viser det seg at det finnes hemmeligheter i familien. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Sørum, Steffen: Reisen til Det hellige land (Bok 1, 15 eks.) Denne historien begynner 11. mai 1186 da pilegrimen Stefan er om bord på et skip som skal til Det hellige land. Han lever i en tid hvor de kristne har hatt kontroll over Jerusalem i snart 100 år. Frankerne blir engstelige når det går rykter om at Saladin er i ferd med å samle en stor hær. Den store krigen er uunngåelig når begge sider bryter den skjøre våpenhvilen. Serien om korsfarerne henter sin handling fra middelalderen, i perioden etter det første korstoget. Stefan er en ung pilegrim som drar i korstog. Serien gir et innblikk i historien og kulturen fra en viktig epoke så vel europeisk som arabisk historie. Boka har mange fargerike illustrasjoner, små og store bokstaver, korte setninger og enkel tekst. Lettlest roman for mellomtrinnet.

 

Sørum, Steffen: Fanget (Bok 2, 15 eks.)  Stefan holdes fanget av sarasenerne, men har fortsatt den sortkledde ridderens ring. Han klarer å rømme sammen med slaven Knut og møter legen Thabet, som vil hjelpe dem videre. Stefan kommer også på sporet av søsteren sin. Det er mange som vil ham vondt, men han vet ikke hvem som er hans fiende. Serien om korsfarerne henter sin handling fra middelalderen, i perioden etter det første korstoget. Stefan er en ung pilegrim som drar i korstog. Serien gir et innblikk i historien og kulturen fra en viktig epoke så vel europeisk som arabisk historie. Boka har mange fargerike illustrasjoner, små og store bokstaver, korte setninger og enkel tekst. Lettlest roman for mellomtrinnet.

 

Thor, Annika: En øy i havet (12 eks.) Det er like før krigen bryter ut i Europa. Jødeforfølgelsen er i gang. Steffi og Nelli er sendt fra sult og utrygghet i Wien til sikkerhet i Sverige. Men på en øy i den svenske skjærgården er ingenting slik de hadde tenkt seg. Dette er den første av fire bøker om Steffi.

 

Thor, Annika: Rødt hjerte, blå sommerfugl (15 eks.) Har du opplevd hvor lang og kjedelig en hel sommerferie kan være når du lengter etter en du er glad i? Det kan være en bestevenninne eller en mormor, men for Alva er det Love. Love som er akkurat like sjenert som hun selv.

 

Thor, Annika: Kiling i magen, klump i halsen (15 eks.) Kiling i magen, klump i halsen er en søt og sjarmerende bok om den aller første kjærligheten. Om hvordan det er å være sammen når de andre erter, om alle de fine tingene man kan gjøre sammen og om hvordan ting forandrer seg. Etter en stund er det faktisk helt greit å ikke være kjærester lenger! En fin bok for både gutter og jenter, for de som har kjæreste og for de som ikke har - eller ikke vil ha!

 

Twain, Mark: Huck Finn (28 eks. + lydbok) Huck Finn og negerslaven Jim flykter sammen på en flåte nedover elva. De har tenkt seg til en by hvor Jim kan komme videre til nord statene og bli fri mann, men i stedet havner de midt på Mississippi, i negerslaveriets rike. En morsom og underholdende klassiker.

 

Twain, Mark: Tom Sawyer (15 eks.) Tom Sawyer og bestevennen Huck Finn vokste opp ved Mississippis bredder, og er kjent for sine kreative guttestreker. For eksempel klarer Tom å få de andre barna til å betale ham for å male et gjerde, en jobb tante Polly har gitt ham som straff. Toms rampestreker fremstår som ganske uskyldige i forhold til andre episoder i romanen, det skjer blant annet et mord. Dette er en grafisk tolkning av denne klassiske fortellingen. Tegneserie for mellom-/ungdomstrinnet.

 

Vriens, Jacques: Kule Kidz gråter ikke (30 eks. + DVD) Akkie går i 8. klasse og er en glad jente som tenker mest på fotball, venner og skole. Hun er kjent for å være en tøffing, og lar aldri en utfordring gå fra seg. Den holdningen tar hun med seg da hun en dag får diagnosen leukemi. Klassen er i sjokk, men Akkie nekter å la seg knekke. Hun nekter å la opplevelser gå fra seg. Hun vil være med på klassetur, hun vil være med når vennene legger planer for å finne en ny mann til lærer Ina. Dette er en fortelling med en alvorlig tematikk, men den beviser også at det å være dødssyk ikke trenger å være trist og tungt. Her handler det mer om livet enn om døden, og håpet og optimismen er hele tiden til stede, til tross for de harde realitetene. Fortelling for mellomtrinnet/ungdomstrinnet.

 

Walliams, David: Den rikeste gutten i verden (30 eks.)  Jon har så mye penger at han ikke klarer å telle dem, og han får alt han peker på. Han har mange gode grunner til å være lykkelig. Rundt en billion, faktisk. Jon er den rikeste 12-åringen i landet. Han har alt han ønsker seg. Likevel er han ikke lykkelig. Han har billioner av kroner, men mangler en venn. Det er ikke noe poeng med å ha verdens dyreste mobiltelefon når man ikke har noen venner å ringe til. Dette er en humoristisk fortelling om verdens rikeste gutt. Fortelling for mellomtrinnet.

 

West, Jacqueline: Skyggene – Bok 1 i Bortefor-bøkene (30 eks.) Da Olivia flytter inn i den gamle steinvillaen i Linden Street, skjønner hun fort at alt ikke er som det skal. Og da hun finner et par gamle briller i en skuff, oppdager hun at hun kan reise inn i bildene, til stedet Bortenfor, et stille og dystert sted. Hun oppdager snart at stedet har mange hemmeligheter, og Olivia vikles inn i et komplott som er farligere enn hun noen gang kunne ha tenkt seg.

 

Widmark, Martin: Høvdigens beger (Bok 1 i Halvdan Viking, 15 eks.) Halvdan Viking skulle egentlig ha fulgt med faren på vikingferd, men en alvorlig skade i foten gjorde at han ble igjen i byen, hos smeden Bjørn. Halvdan er liten av vekst og halter, men er et geni med skaldskap. Det får han bruk for i sine mange farlige eventyr, særlig når han må vinne barkede vikingers tillit. Det får han erfare da han møter Ragnar Drakedreper, som alle er redd for. Sammen med bestevennen, høvding Ragnars modige niese, redder Halvdan byens høvding fra å bli rundlurt av en annen høvding. Fortelling for mellomtrinnet.

 

Widmark, Martin: Zoo-mysteriet (30 eks.) Lasse og Maja er bestevenner og har et detektivbyrå sammen, som heter LasseMajas detektivbyrå. Når Lasse, Maja og Miranda kommer inn i dyrebutikken oppdager de at ingen av dyra har det bra. Dyrebutikken må stenge fordi dyra er syke, de virker sløve og trøtte. Lasse og Maja begynner å spane for å finne ut hva som kan ha skjedd, om det er noen som kan ha forgiftet dyra. Midt på natta ser de en som sniker seg inn i butikken sammen med en hund. En lettlest detektivbok med mange illustrasjoner. Spenning for småskole-/mellomtrinnet.

                                        

Wiese, Ingrid: Farlig sommer (Bok 1,15 eks.) Spenning. Stall Nova er en serie om hester, fire venninner, stall liv, rideturer, vennskap og intriger, handlekraft og mot samt spenning. Venninne Sandra 13 år, Karo 12 år, Charlotte 13 år, Erika 14, og Erikas lillebror Filip, har alle hver sin hest i stallen Stall Nova. To uskyldige ungdommer er i den ytterste fare fordi to kidnappere er ute etter dem. De fire norske venninnene, samt den irriterende lillebroren Filip, må vise hva de er gode for. Spenning/hesteserie for mellomtrinnet. 207 s. ib. Serie: Stall Nova; 1.

 

Wiese, Ingrid: Gå ikke alene (Bok 2, 15 eks.) Spenning. Stall Nova er en serie om hester, fire venninner, stall liv, rideturer, vennskap og intriger, handlekraft og mot samt spenning. Venninne Sandra 13 år, Karo 12 år, Charlotte 13 år, Erika 14 år samt Erikas lillebror Filip, har alle hver sin hest i stallen Stall Nova. Det er høstferie og de fem barna skal ha ansvaret for stallen i fire dager. Men gleden over å passe ridesenteret blir kortvarig, fordi en ekkel mann gjør veien til og fra stallen utrygg for barna. Spenning/hesteserie for mellomtrinnet. 236 s. ib. Serie: Stall Nova; 2.

 

Wilson, Jacqueline: Tracy Beaker, det er meg (14 eks.) 10-åringen Tracy Beaker bor på et barnehjem, men drømmer om et ordentlig hjem med en ordentlig familie. Boka er fortalt i førsteperson, som Tracys egen dagbok. Tracy har mange sterke følelser og kan være både frekk og ganske slem, men hun har stor humoristisk sans. Fin til høytlesning.

Google+