Hva skal jeg skrive om?

Johan Harstad, Buzz Aldrin

Det finnes mange muligheter når det gjelder valg av emne og tekster til fordypningsoppgaven, men selv om mulighetene er mange, er det ikke alltid like lett å bestemme seg for hva man vil fordype seg i.

Vi vil prøve å hjelpe deg på vei, og har laget en oversikt med emner vi vet er populære og som egner seg til en fordypningsoppgave i norsk, tidligere kalt særemne. Her finner du tekster som kan være interessante, spennende og kjekke å fordype seg i. Du finner både nye og gamle tekster, og de eldre tekstene finner du i hvert emne under "klassikere". Et godt tips når du skal i gang med å lage problemstilling, er å tenke gjennom hva du ser for deg at du skal finne ut ved å velge de tekstene du har valgt.

Ta også en titt på andre anbefalte nettsteder og tips til sekundærlitteratur i artikkelen Hvor finner jeg stoff om forfatterskap og tekster .

Hvis du har lyst til å skrive om bøker som har blitt filmatisert, kan vi anbefale nettsidene til Bergen offentlige bibliotek. Her finner du blant annet en fin oversikt over filmatisert norsk litteratur . Velger du å fordype deg i adaptasjon, for eksempel fra bok til film, er det viktig at du setter deg inn i både litterær analyse og analyse av film.

Klikk deg inn på hvert enkelt emne for tips om bøker, filmer osv.

Barndom og oppvekst

Kulturmøter, innvandring og rasisme

Sykdom, sorg og død

Biografiske romaner