Tro ikke alt du leser

Kildekritikk

Når du ser nyheter på TV eller leser noe i avisen, regner du sikkert med at det som sies eller skrives er sant. Hvis du er på Internett regner du kanskje også med at du kan stole på den informasjonen som ligger der. Men sånn er det ikke alltid.

Alle aviser og TV-kanaler har ansvar for at det de trykker og sender er riktig. De har redaktører som passer på dette, og om de bevisst forteller noe de vet er feil kan de bli straffet.

På internett er det mye enklere å dele informasjon om alt. På mange blogger og nettsteder deles informasjon som viser seg å være feil, men de som deler det vet det kanskje ikke selv siden ingen har sjekket om det stemmer. Selv om nettstedet ser fint og seriøst ut, og selv om de som skriver er berømte, trenger det ikke være sant.

Oppdag falske nyheter
Pålitelige kilder

Når du søker etter informasjon på internett får du opp mange hundre, kanskje tusenvis, av treff på ordene du har søkt etter. Det kan være vanskelig å se hvilke sider som gir informasjon som du kan bruke.

Tenk gjennom:

• Hvem har lagt ut informasjonen?
  • Finnes det en kildehenvisning?
  • Når ble siden oppdatert?
  • Kan det være gammel informasjon som ikke er riktig lenger?

På nettstedet Wikipedia kan for eksempel alle som vil legge inn faktakunnskap. Wikipedia er et slags nettleksikon der du kan finne informasjon om alle mulige tema. Men, siden alle kan legge informasjon der, vet du ikke hvorfor de har gjort det eller om det som står der egentlig er helt riktig. Du bør derfor sjekke lenkene som er der for å være litt mer sikker på at det du leser er riktig. Vær kritisk til det du leser.

Mange spørsmål har bare ett riktig svar: Hvor mange bor det i India. Hvem er president i USA. I USA er det valg hvert fjerde år, hvor oppdatert er kilden din? Antallet innbyggere i et land forandrer seg fra dag til dag, ettersom folk fødes og dør. Dess eldre opplysningene dine er, dess større sjanse er det for at de er veldig gale.

Noe annet du må tenke over er om den kilden du bruker viser alle sider ved en sak. For eksempel vil ikke nettsidene til USAs president vise noen negative sider ved Donald Trump, mens de vil trekke fram alt som er galt ved de politiske motstanderne hans. En nettside for staten Israel vil bare vise den israelske siden av konflikten mellom palestinerne og israelerne.

For å finne ut om en kilde er pålitelig må du alltid sjekke både kildene de har oppgitt, og så sjekke opplysningene mot minst en kilde til. Om nettstedet du bruker ikke har oppgitt noen kilder eller noen andre steder du kan finne mer informasjon, kan du regne med at de ikke er pålitelige.

Hvem eier informasjonen?

Det ligger mange bilder og filmer, masse musikk og informasjon på internett, men det er ikke alt som kan brukes fritt. Det er ikke lov å laste ned eller bruke bilder og film uten at det er godkjent av den som har laget det. Når du bruker en tekst eller et bilde du har funnet på nettet må du fortelle hvor du har hentet det fra.

Det finnes mange nettsteder der man kan dele film, bilder og musikk. Det er ikke ulovlig å dele hvis den som har laget musikken eller filmen har sagt at det er greit, men mye av det som ligger på slike sider er lagt ut uten at de som eier det har blitt spurt. Det koster penger å lage musikk og film, og de som driver med det vil gjerne ha betalt for arbeidet de har gjort.

Trenger du lydeffekter eller musikk til et skoleprosjekt, eller til en film du selv har laget? Selv om du har kjøpt en CD, har du ikke lov å bruke musikken i din egen film og så legge den ut på for eksempel YouTube. Men det finnes mye musikk på internett som du har lov å bruke også. Du kan søke på for eksempel creative commons music eller royalty-free music. Hvis du trenger biler som du kan dele på nett kan du søke etter creative commons pictures.

Skal de tjene noe på det?

Det finnes reklame over alt. Noen ganger er det klart og tydelig som et banner øverst på nettsiden eller en adskilt boks, da er det lett å se at dette er reklame, her prøver de å selge et eller annet.

Andre ganger kan reklamen se ut som nøytral informasjon, selv om norske lover sier at all reklame skal merkes. Mange bloggere, YouTube-re og andre får tilsendt ting de blir bedt om å presentere, og kan man da stole på at det de sier er helt sant? Er dette et fantastisk spill, eller sminkeprodukt eller joggesko, eller skryter de av det fordi da får de det gratis? Slik reklame skal merkes med Adlink, men det gjøres dessverre ikke alltid.

Noen ganger kan reklamen se ut som et morsomt gratisprogram, der du kan spille, tegne eller gjøre noe annet morsomt. Gratisprogrammer kan også inneholde virus eller spionprogrammer som skader PC-en din. Kanskje blir den treig, eller kanskje kan andre få tilgang til passordene dine eller ta kontroll over webkameraet.

Gratis spill kan bli forferdelig dyre! I noen spill kan man bruke virtuelle penger, «late-som»-penger, men med mulighet til å bruke ekte penger også. Enkelte ganger kan det være vanskelig å forstå at det du bruker faktisk er ekte penger, og du får en ubehagelig overraskelse når telefonregningen kommer.

Hvor fant du det?

Når du henter informasjon på internett eller andre steder og bruker det i for eksempel en skoleoppgave, skal du alltid fortelle hvor du fant informasjonen. Mange skriver at Internett eller Google er en kilde, men Google er bare en søkemotor som finner informasjon fra andre kilder. Du må trykke deg lenger inn på siden, og se nøyere på hva slags side det er, hva den heter, og hvem som eier den. Ofte står det øverst eller nederst på siden, kanskje under en lenke som heter «Kontakt oss» eller noe lignende.

Nettadressen til siden sier også hvem som eier den, om det er et stort nettsted med ansvarlige redaktører og sikkert innhold, om det er en blogg hvor det er noen ganske få mennesker som kan skrive hva de vil. Eller kanskje det er en humor-side, hvor det er meningen det bare står tull og tøys.

Kilder:

www.dubestemmer.no